Nokia 3200 review

Ditmaal een review over de Nokia 3200, waarmee Nokia de jeugd als belangrijkste doelgroep gekozen heeft, ook wel een zogenaamde “fashion-phone” genoemd.

Ook om niet achter te blijven bij de concurrentie, die natuurlijk ook al betaalbare cameratelefoons voor deze doelgroep hebben ontwikkeld. Het modelnummer, 3200, is er één in een geheel nieuwe serie van telefoons. Zoals bij veel modellen van Nokia het geval lijken deze veel op elkaar van binnen, en ook dit model heeft dezelfde features als de Nokia 7250i. Nokia heeft deze weg weer ingeslagen om zo redelijk goedkoop toch een nieuw model te produceren – en ander frontje plus andere software en het ontwerp is in feite klaar. Dit model heeft trouwens niet echt voorlopers, er is wel een nieuwe productlijn ontstaan bij Nokia met de zogenaamde “Fashion Phones” waar deze telefoon dus toe behoort. De Nokia 3200 is beschikbaar in Nederland sinds het 4e kwartaal van 2003.

• Lithium-ion batterij (720 mAh)
• Oplader voor in de wandcontactdoos
• Headset (mono)
• Nederlandse handleiding
• Franse handleiding
• Drie verschillende plastic inlegcovers met ieder een ander patroon
• Tien blanco kartonnetjes voor het maken van eigen covers
• Een bestelformulier voor een stansapparaat die men kan gebruiken om eigen covers mee te stansen (uit bijvoorbeeld een plaatje uit een tijdschrift, deze wordt dan in de geschikte vorm gestanst zodat men hem als cover kan gebruiken.)
• Polsband

Plus- en minpunten Nokia 3200

  • Handzaam formaat, klein voor een cameratelefoon
  • Prima FM-radio
  • Infrarood wat overal voor gebruikt kan worden
  • Kwaliteit van het menu
  • Zeer weinig geheugen
  • Matig scherm
  • Matige beltonen
  • Mono headset bijgeleverd

Wat zit er bij het toestel?

De Nokia 3200 bevat een uitgebreid aantal accessoires, wat het meest opviel was dat er blanco kartonnetjes bij zitten om eigen covers mee te maken. Het is immers een “fashion phone”, dus volgens Nokia is het ook nog eens de bedoeling, dat er creatief mee gedaan wordt. De volgende accessoires zijn inbegrepen:

De accessoires zijn prima van kwaliteit, alleen valt de headset een beetje tegen op sommige punten. Deze bijgeleverde headset is mono wat niet erg comfortabel muziek luisteren is met één oor en dat is jammer. Nokia doet er goed aan om een stereo headset mee te leveren. Verder gaat het aansluiten van de headset erg stug en is de aansluiting gammel.

De handleiding is zoals al van Nokia al bekend is van uitstekende kwaliteit en bevat duidelijke plaatjes wat men moet doen om bijvoorbeeld een frontje te verwisselen en duidelijke symbolen dat men goed weet welke toets men moet gebruiken. Verder zijn alle menu's van de telefoon in de handleiding onder elkaar gezet. Ook wordt in de handleiding met blauwgedrukte tekst aangegeven wat onderdelen/ functies van het menu zijn in het toestel. In Algemene Informatie wordt uitleg gegeven over bepaalde termen zoals GPRS. De uitleg over hoe de geïnstalleerde spelletjes werken, staat niet in de handleiding. Verder bladert de handleiding prima door en is alles duidelijk leesbaar.

Veel fouten zijn er niet ontdekt, behalve dat er niet op wordt ingegaan waar die kartonnen blanco covers nou precies door dienen, zijn het overtreksjablonen of moet men deze gebruiken om op te tekenen/printen? Het materiaal is aan één kant ruw dus geschikt voor dit soort doeleinden. Het enige wat erover gevonden is, is hoe men deze kan verwisselen.
Ook dat de radio uitschakelt als men de camera gebruikt staat er niet in. Of lijkt dit meer op een software-bug? Ook het MMS'en, in de handleiding staat dat men in het hele MMS-bericht maar één geluidsfragment en afbeelding kan invoegen, maar dat is één object van hetzelfde soort per dia. (een MMS kan uit meerdere dia's bestaan)

Uiterlijk

De Nokia 3200 “fashion-phone”, oftewel een modieuze telefoon, is een opmerkelijke verschijning met zijn doorzichtige behuizing en (drukke) verwisselbare covers. Maar er zijn natuurlijk ook mensen die dit aanspreekt en dat is Nokia's bedoeling ook om de telefoon op deze manier aantrekkelijk te maken voor de doelgroep.

Al zijn de meningen sterk daarover verdeeld, met reacties als “erg lelijk toestel” en “veels te druk”. Andere personen vinden hem juist erg flitsend en apart. Ook valt het op dat er maar zes numerieke toetsen zijn in plaats van twaalf wat gebruikelijk is. Nokia heeft dit niet alleen gedaan om het toestel een aparte uitstraling te geven maar ook om het stansen van covers wat makkelijker te maken. Twaalf kleine gaatjes op een klein oppervlak is minder goed te stansen als maar zes grote gaten.

Het toetsenbord is erg lastig om mee om te gaan omdat het dus ook twee toetsen in één heeft. Irritatie tijdens het SMS'en was snel aanwezig. Het werkt gewoon niet fijn. Men moet telkens kijken of men niet verkeerd zit. Na een tijdje wende het wel, maar het blijft lastig.

Het toestel zelf is licht en compact, voelt lekker aan in de hand en is klein voor een cameratelefoon. De doorzichtige plastic behuizing is te verwisselen en zelfs eventueel te vervangen voor een niet-doorzichtige als men dat wilt. Het keypad is een rubber matje met daarop de toetsen erop bevestigd, dit kan ook vervangen worden. Hierdoor kan men de Nokia 3200 een totaal, zelfs onherkenbaar ander uiterlijk geven. Het verwisselen van de frontjes ging vrij moeizaam en het kostte vooral even in het begin tijd en moeite. Gelukkig bood de handleiding uitkomst. Is de doorzichtige plastic behuizing eenmaal verwijderd dan kan men één van de plastic inlegfrontjes of een zelfgemaakt frontje plaatsen. De frontjes bestaan uit twee delen, de voor- en achterkant. Eenmaal weer vastgeklikt kraken de frontjes helaas, ookal zijn de frontjes op de goede manier vastgeklikt.

Uithoudingsvermogen

De batterijtijd bedraagt ongeveer 3-4 dagen bij normaal / licht intensief gebruik wat redelijk te noemen is. Per dag heb ik vier gesprekken gekregen/ontvangen, aantal sms'jes gestuurd en ontvangen en gebruik van de camera, zaklamp en handsfree speaker, wat natuurlijk veel vraagt van de batterij. Gebruikt men deze functies wat minder dan zal men ongeveer 5 á 6 dagen moeten halen. Als men de FM-radio gebruikt en men luistert radio via de headset dan kost dat erg weinig stroom, dingen als de camera, zaklamp en handsfree speaker juist weer wel. Ook bevat dit toestel een CSTN scherm wat minder stroom verbruikt.

Laden kost 2.5 uur, het maakt daarbij niet uit of de telefoon aan- of uitstaat. De batterij-indicator rechts op scherm geeft aan wanneer de batterij is opgeladen.

Belkwaliteit

De Nokia 3200 is een modieuze telefoon, maar men moet er natuurlijk ook mee kunnen bellen, wat gewoon prima gaat, op ieder netwerk. De telefoon heeft trouwens een uitstekend bereik, wat ook gezegd mag worden. In een boerengebied waar lang niet iedere telefoon zelfs met Vodafone & KPN netwerk goed bereik heeft werkt dit toestel goed met zelfs 6 van de 8 streepjes! Hulde dus. Men kan de gesprekspartner goed verstaan. Tijdens het gesprek kan men het belvolume aanpassen met de 4-richtings bedieningstoets door op links (zachter) en naar rechts (harder) te drukken. Men kan in het snelmenu (door naar boven te drukken op de 4-richtings bedieningstoets) ook nog de camera gebruiken. Wat het nut ervan is niet bekend, maar grappig dat het kan. Men kan het gesprek zelfs opnemen (in AMR formaat), en men kan de handsfree functie gebruiken via de speaker of de headset.

Heeft men de headset aangesloten en men wordt gebeld dan kan men het gesprek accepteren door op het knopje te drukken, in deze behuizing waarop het knopje zit is ook een microfoontje ingebouwd voor handsfree conversatie. Het oordopje zelf zit prima en heeft een schuimrubberen oorschelpbescherming, wat men eigenlijk ook wel van alle oordopjes mag verwachten. De bescherming kan men trouwens verwijderen als men het oordopje niet lekker vind zitten.

Het geluid van de headset is ok, de bassen en hoge tonen zijn goed, zelfs voor een bijgeleverde headset, waar men niet veel van de geluidskwaliteit moet verwachten. De headset heeft ook een clipje die men aan een jas kan bevestigen om gebungel van het snoer te voorkomen.

Het toestel heeft volgens de specificaties 16-toons polyfone beltonen, maar het klinkt lang niet zo goed als bijvoorbeeld een NEC N21i die ook 16-toons heeft. Een aantal MIDI's zijn geprobeerd die opgebouwd waren uit meer dan vier verschillende sporen en die liet het toestel gewoon weg tijdens het afspelen. Ook kon het toestel bepaalde MIDI's helemaal niet afspelen.

De standaard deuntjes klinken net zoals de Nokia 3510i die ook maar 4-toons polyfone beltonen heeft. Er zijn ook wat meer beltonen in het menu ‘galerij' te vinden die al iets beter klinken, maar verwacht geen hoogstandjes. Opgenomen geluiden/gesprekken zijn ook in te stellen als beltoon, wat een erg grappige feature is. Voor het SMS-geluid zijn een aantal standaard deuntjes in te stellen, maar ook beltonen en opgenomen geluiden/gesprekken. Heeft men de contacten ingedeeld in een groep (wat mogelijk is) dan kun men per groep desgewenst een andere beltoon instellen.

Standaard zijn elf ‘vaste beltonen' en vijf beltonen uit de galerij die men eventueel kan verwijderen en verzenden. Eigen beltonen kan men in deze galerij zetten. Beltonen kan men op allerlei manieren downloaden, via e-mail, MMS, SMS, WAP of infrarood.

De trilfunctie is goed te voelen en ook te horen als het toestel op tafel ligt en over gaat, ook als men een opgenomen geluid ingesteld heeft als beltoon trilt het toestel. Ook als men de telefoon in een jaszak heeft zitten voelt men het toestel.

Beeldscherm

Het beeldscherm is er één van het gebruikelijke type wat Nokia in zijn lowbudget toestellen inbouwt, ook al is dit een gedateerd type, maar vergeet niet dat het hier om een budgettoestel gaat. Dit type beeldscherm wordt ook in bijvoorbeeld de Nokia 6610, 7210 en 7250i gebruikt.

Het gaat om een CSTN scherm van 4096 kleuren van 128 x 128 pixels, eigenlijk niks vergeleken bij het nieuwste high-end toestel van Sharp, de GX-30, die een CG Silicon scherm heeft van 260.000 kleuren met een resolutie van 240 x 320 pixels. Vreemd genoeg is Nokia sinds kort pas ‘into' 65.535 kleurenschermen en dan vooral de duurdere modellen en heeft lang gedaan met de 4096-kleurenschermen. Het verschil is duidelijk te zien met bijvoorbeeld het scherm van de Samsung e700 of de Motorola MPx 200. Bekijkt men bijvoorbeeld de foto's terug die men zelf heeft gemaakt met de camera dan is het resultaat gewoon veel minder en flets, ook wallpapers die men in de telefoon zet. Op een 65.535 TFT kleurenscherm ziet het er gewoon stukken beter uit. Samsung heeft het wat mij betreft beter gedaan qua scherm door in haar budgetmodel C100 ook een 65.535 kleuren UFB scherm in te bouwen. En zeker voor een cameratelefoon is het veel fijner, men heeft gewoon een beter idee wat voor foto's men zojuist geschoten hebt.

Ook een groot nadeel, als men foto's maakt en kijkt op het scherm wat als viewfinder dient ziet men dat het een traag reactievermogen heeft, oftewel het stroopeffect wat het grote nadeel is van de STN-techniek. Vervelend. Gelukkig heeft dit CSTN scherm ook een paar voordelen, het is veel goedkoper te produceren en het verbuikt veel minder stroom. Het scherm is in de zon trouwens goed afleesbaar, niet minder dan een TFT-scherm.

Menu

De menustructuur van de Nokia 3200 vormt geen uitzondering op de meeste andere Nokia-toestellen, dus met een balkje voor de signaalsterkte aan de linkerkant en eentje voor het batterijniveau aan de rechterkant en het menu zelf wat uit verschillende plaatjes bestaat per menuonderdeel. De plaatjes in het menu zijn niet geanimeerd en zijn ‘basic' van ontwerp, anders dan bij de Nokia 6610 en 7210. Deze lay-out van het menu past goed bij het “fashion”-ontwerp van het toestel. Het menu is snel en overzichtelijk en wordt bediend door naar boven- en beneden te drukken met de 4-richtings bedieningstoets. In het standaardmenu vindt men alles aangaande de instellingen van het toestel, gespreksoverzichten, het telefoonboek, een multimediagalerij met beltonen, opnames en afbeeldingen, een agenda, JAVA toepassingen, accessoires en SMS/MMS/email berichten. Ook handig is het menu “favorieten” waar men de meest gebruikte items terug kan vinden.

De 4-richtings bedieningstoets heeft in het beginscherm ook nog functies, zoals directe toegang tot de camera, snel een SMS bericht opstellen, de kalender en de contactpersonenlijst. Wil men snel terug naar het beginscherm, in welk (sub)menu men ook zit, met de knop om een gesprek te weigeren (met rood aangegeven symbool) keert men direct terug naar het beginscherm. Ieder menu heeft overigens ook zijn eigen nummer wat men weer in de handleiding terug kan vinden.

Telefoonboek

Het telefoonboek is behoorlijk uitgebreid maar heeft wel wat onlogische dingetjes. Men kan het telefoonboek op twee manieren benaderen, zowel vanuit het beginscherm direct bij ‘contacten' of via het menu bij ‘contacten'. Men kan contacten zoeken als men de beginletters, desnoods de hele naam, van het contact intoetst. Bij het toevoegen van een contact wordt eerst om een naam en dan om een nummer gevraagd en schijnbaar maakt het niet uit of dat een vast of het mobiele nummer is wat een beetje verwarrend is. Later kan men het typenummer nog wijzigen, dan kan men hem alsnog in de categorie ‘mobiel' zetten. Er zijn in totaal vijf nummertypen zoals ‘kantoor' en ‘fax' te kiezen wat erg uitgebreid is. Men moet ook als men verschillende nummers aan een contact wil toevoegen dit later in het menu ‘nr. toevoegen' erbij zetten. Ook extra informatie zoals een e-mail adres en een postadres kan men later toevoegen.

Men kan de contacten ook aan de bellergroepen toevoegen en ze zo dus onder verschillende categorieën indelen. De groepsnamen zijn te wijzigen en per groep kan men een andere beltoon instellen. Behalve bellergroepen kan men ook snelkeuzes aanmaken waar men met één druk op de knop iemand kunt bellen. Ook is er de mogelijkheid tot het kopiëren van data van de SIM-kaart naar de telefoon en vice versa, en kan het SIM en/of telefoongeheugen worden uitgeschakeld voor de opslag van contacten. In het telefoongeheugen kunnen 500 contacten worden opgeslagen, al is dit wel afhankelijk van hoeveel informatie men per contactpersoon toevoegt.

Hoeveel percentage geheugen nog vrij is, is te zien in het telefoonboek bij instellingen. Er kan één afbeelding uit de galerij worden toegevoegd per contact. Vreemd genoeg wordt de afbeelding opgeslagen in het telefoongeheugen in plaats van deze te verwijzen! De afbeelding staat dus onnodig 2x in de telefoon en wordt in een lagere kwaliteit opgeslagen.

Het toestel ondersteunt geen voice dailling.

Messaging

Men zou het niet denken, maar toch is deze Nokia 3200 uitgerust met alle messaging functies die momenteel mogelijk zijn op de markt (SMS, EMS, MMS, e-mail) Al gaat e-mail via SMS en niet via IMAP of POP3, toch is het mogelijk een mail te sturen. Wel alleen tekst, zonder bijlagen. Men moet dan wel het nummer van de mailserver opgeven.

Het invoeren van de berichten gaat prima, T9 is gemakkelijk in- en uit te schakelen, men kan uit acht verschillende talen T9 kiezen. Verder zijn er tien verschillende afbeeldingen in grijswaarden die men kan kiezen om mee te sturen met de SMS (EMS) Ook kan men voorgedefinieerde smilies invoegen, zoals: ;-) en %-)

De MMS editor is niet kinderlijk eenvoudig, maar werkt best goed, een beetje zoals het computerprogramma Microsoft Powerpoint. Per dia kan men tekst, één geluidsfragment en één afbeelding invoegen. Ook één opgenomen geluid per dia kan men invoegen wat het MMS'je dus erg persoonlijk maakt. Men kan zoveel dia's invoegen als men wilt, als de totale MMS maar onder de 100kb blijft, dat is de limiet. Verder kan men, net als in Powerpoint, per stuk de dia's timen op een aantal seconden dat deze wordt weergegeven. Helaas reageert de telefoon traag tijdens het bekijken van de MMS.

Connectivity

Het toestel doet het heel aardig qua communicatiemogelijkheden. De mogelijkheden van infrarood waren zeer netjes. Net zoals de Nokia 6600, Motorola MPx 200 en de Sony Ericsson P900 heeft men geen extra software nodig om de infraroodpoort te gebruiken, gewoon zorgen dat de laptop en het toestel elkaar zien en men kan bestanden sturen. Heel netjes, het is alleen jammer dat dit soort infrarood niet op een duurder toestel als de Samsung e700 aanwezig is, want men kan ook bestanden verzenden tussen bijvoorbeeld PDA's en de eerder genoemde toestellen. Bluetooth heeft de Nokia 3200 niet maar dat was ook wel te verwachten van een lowbudget-toestel.

Verder is het toestel voorzien van GPRS en werkt de WAP-browser aardig, zelfs zonder GPRS werkt het nog snel, snel gemaakte HTML pagina werd snel geopend. Wat gemist wordt, is een datakabel voor degenen die niet over een infraroodpoort beschikken en daar mag men ook niet vanuit gaan. Helaas is het bij Nokia nog steeds de traditie om een datakabel los voor € 60 bij te leveren.

Geheugen

Wel het grootste hekelpunt van de hele telefoon, want geheugen heeft het toestel schrikbarend weinig! Slechts 1 MB, wat verdeeld is onder afbeeldingen, beltonen, applicaties, telefoonboek en opgenomen geluiden. Dan al helemaal voor een cameratelefoon is dit echt te weinig en niet meer van deze tijd. Het geheugen vergroten zou niet alleen meer ruimte geven voor JAVA-applicaties en voor beltonen en afbeeldingen, maar ook voor de camera om zo de afbeeldingen op te slaan in betere kwaliteit.

Camera

De camerakwaliteit van deze telefoon is in vergelijking tot andere telefoons wel mager maar is voor een budget-telefoon toch wel goed te noemen, want er zijn natuurlijk wel telefoons met een veel betere camera op de markt.

Qua functies is de camera niet zo heel bijzonder en heeft geen zoomfuncties of effectfuncties. Er worden foto's van 352 x 288 pixels gemaakt in drie verschillende kwaliteitsniveau's; Hoog, Normaal en Gering. Het verschil tussen deze drie is de JPEG-compressiefactor, een bestand met een hogere compressie is kleiner van formaat maar dus weer lager van kwaliteit. Des te hoger de kwaliteit, des te meer een foto in het geheugen inneemt. Verder kunnen er foto's gemaakt worden op portretmodus die 80 x 96 pixels is, hier kan men verder niks instellen aan kwaliteit omdat deze resolutie toch al erg laag is, maar deze portretmodus is juist bij uitstek geschikt voor het maken van foto's voor in het telefoonboek.

De nachtmodus werkt redelijk maar het beste is nog om de zaklamp als belichter te gebruiken! In een pikdonkere ruimte werkt dit echt goed.

Er is ook een image editor aan boord waarmee de geschoten plaatjes bewerkt kunnen worden, bijvoorbeeld het invoegen van een kader en het plaatsen van accessoires zoals een zonnebril op de neus. Ook tekst is in te voegen! De afbeelding kan ook bijgesneden worden. Jammer genoeg worden de bewerkte plaatjes opgeslagen als GIF in een resolutie van 128 x 128 pixels wat weer kwaliteitsverlies tot gevolg heeft, maar de image editor is een hele leuke feature.

Aanwezige programma's

Er zijn natuurlijk ook extra programma's aanwezig, onder het menu ‘Organiser' vindt men een aantal dingen, zoals een wekkerfunctie (alarmklok), een agendafunctie met week- en maandweergave, een rekenmachine en de mogelijkheid tot het instellen van de favoriete functies die bereikbaar zijn in het standaardmenu en dan onder de rechter soft-key.

Je kunt ook geluiden opnemen en deze als eigen beltoon gebruiken of invoegen in een MMS-bericht. De maximale opnametijd is één minuut en opnames worden opgeslagen in AMR formaat, hoeveel opnames men kan opslaan is afhankelijk van de vrije hoeveelheid geheugen.

Onder diensten vindt men de browser voor WAP pagina's. Men kan ook onder diensten de instellingen voor het bezoeken van WAP pagina's instellen. Alle aanwezige programma's werken trouwens prima, geen problemen gevonden.

Games

Er staan 2 spelletjes op het toestel, Bounce en VirtualMe, dit zijn JAVA spelletjes die men ook overigens kan verwijderen als men deze niet leuk vindt, wat voorgesteld kan worden want deze zijn beiden vrij saai en vooral VirtualMe steekt raar in elkaar en de uitleg in de telefoon is ook niet helemaal duidelijk. Ook bepaalde vertaalfoutjes, want wat betekend ‘Gebruik %14U of %15U om de selectie op te geven'? In de handleiding heeft men het er niet over hoe de spelletjes werken. De spelletjes zijn grafisch heel simpel van opzet. Men kan ook andere JAVA spelletjes downloaden voor zover men daar genoeg ruimte voor heeft op de telefoon want die ruimte is erg beperkt. Het is overigens niet gelukt om spellen te downloaden want kwam de melding “formaat onbekend”. Met infrarood hetzelfde verhaal.

Extra's

De Nokia 3200 heeft een paar extra's, waaronder een FM radio, wat een hele leuke extra is want men heeft zo altijd muziek bij zich. Het geluid is prima, zowel door de speaker als door de headset en de radio kan harder en zachter worden gezet. Om radio te luisteren moet men in ieder geval de headset aangesloten hebben omdat deze als ontvanger dient. De radio zelf ondersteund trouwens stereogeluid maar het headset zelf is mono. Men kan handmatig een radiostation opzoeken of automatisch laten zoeken naar het eerste de beste te bereiken radiostation. Deze kan men opslaan als men wilt. Men kan maximaal 20 verschillende radiostations opslaan.

De andere extra is een zaklamp die bestaat uit twee erg felle witte LED's. De zaklamp is zeker functioneel en kan zelfs gebruikt worden als belichting voor het maken van foto's als het echt helemaal donker is.

Conclusie

Al met al is de Nokia 3200 een betaalbare, kleine en handzame cameratelefoon, maar is niet meer zo up-to-date. Vooral het scherm is verouderd en de beltonen klinken niet zo mooi als bijvoorbeeld een Samsung. Het ergste nog is de hoeveelheid geheugen wat echt onder de maat is. Ook jammer is de afwezigheid van een datakabel.

De leuke features zoals FM-radio en de zaklamp maar vooral het nut van de infraroodpoort maken echt een hoop goed, want het versturen van afbeeldingen, foto's en beltonen gaat erg goed ook met andere apparaten. Men is zeker niet aangewezen op alleen MMS en een los te kopen (dure!) datakabel. Ook het menu werkt lekker snel en is overzichtelijk.

In dit prijssegment zijn overigens niet veel telefoons te krijgen met camera, dus als men een goedkope Nokia telefoon zoekt met camera die ook nog eens compact moet zijn en als de beltonen en het scherm je niet veel uitmaken dan is dit je keus.


Vermelde toestellen