Nokia Lumia 900 review

· 14 reacties

Afgelopen week hadden we een Nokia Lumia 900 op zak. We hebben ermee geleefd, gebeld, geïnternet, spelletjes gespeeld, ... hij ging zelfs mee naar bed! Inmiddels hebben we een aardig oordeel over Nokia's topmodel draaiend onder Windows Phone 7.

Want de high-end Nokia's die momenteel van de band rollen draaien allemaal onder het snel groeiende Windows Phone platform. Ondanks de snelle groei loopt het nog wel achter qua absolute getallen bij concurrenten zoals iOS van Apple en Android van Google.

Dat Nokia het vanaf nu helemaal anders doet blijkt niet alleen uit de keuze voor het OS. Deze Lumia 900 werd namelijk eerst gelanceerd in de VS. Europa, waar Nokia zelf ook vandaan komt, moest wachten. De USA-introductie ging trouwens niet van een leien dakje. De eerste exemplaren vertoonden softwareproblemen die Nokia oploste met een bugfix en korting.

Windows Phone ziet er veel belovend uit en er komen dagelijks vele nieuwe apps bij. Kan het echter het razende tempo van Android bijbenen en heeft het de achterstand met iOS weten in te halen? Wij zoeken het uit. En ondanks dat bijna alle Windows Phone telefoons op de hardware na bijna allemaal hetzelfde zijn richten wij ons in deze review voornamelijk op het beeldscherm, camera en de apps die Nokia zelf heeft toegevoegd.

Nokia Lumia 900
Nokia Lumia 900 met daarachter de Lumia 800

Plus- en minpunten Nokia Lumia 900

  • Veel waar voor je geld
  • Groot scherm
  • Unibody
  • Matige camera
  • Kan concurrentie niet echt bijbenen

Wat zit er bij het toestel?

Wij ontvingen de Lumia 900 in een dubbele blauwe doos. Het toestel ligt eenmaal geopend keurig verpakt in plastic je aan te gapen. De doos kent naast het toestel nog wat documentatie, een headset, datakabel en een futuristische ronde stekker. Het is praktisch dezelfde doos als waarin de Lumia 800 verpakt werd, maar dan iets groter. Enig verschil is dat er een simslot-prikker meegeleverd wordt. Hiermee open je de simslot opening zodat je je microSIM kunt plaatsen.

Uiterlijk

De Lumia 900 beschikt als eerste Nokia over een modern 4,3 inch beeldscherm en is daarmee forser dan menig andere Nokia. Vooral wanneer je hem naast de kleinere Lumia 800 legt zie je goed het grotere formaat. Dat biedt voordelen, namelijk een groter scherm maar het heeft ook nadelen. Zo is met je rechterhand de terugknop die helemaal links onderaan het scherm zit maar lastig te bereiken. Het lijkt er haast op dat de Lumia 900 voor linkshandigen is gemaakt. Daar is niets mis mee, er zijn er alleen flink minder van dan rechtshandigen.

De Lumia 900 past helemaal in de Lumia familie en lijkt sterk op de eerder genoemde Lumia 800. Het scherm is alleen in tegenstelling tot de 800 niet bol, maar gewoon vlak. Op eerste gezicht lijkt dat jammer want het was een prachtig esthetische eigenschap van de 800. We zijn echter blij dat Nokia het niet bij deze 900 heeft gedaan want een bolling zou het toestel wel erg dik hebben gemaakt. Wel jammer vinden we het kleine randje rondom het scherm. Dit doet wat denken aan de N8 en is een verzamelplek voor stof en vuil. Gelukkig steekt de rand niet erg uit. Bovenaan het scherm vinden we de luidspreker die maar lastig te vinden is met je oor. Hij moet er precies bovenop zitten want anders hoor je helemaal niets. Onder het scherm zitten de aanraakgevoelige bedieningsknoppen. Die zijn wit verlicht, al is het meer gelig van kleur. En het Windows-logo is ook niet egaal verlicht. Het klinkt misschien wat zeurderig maar het lijkt wat slordig.

Achterop nagenoeg dezelfde indeling als bij de Lumia 800. De flitser zit nu alleen naast de cameramodule in plaats van erboven. Het lijkt dezelfde cameramodule te zijn als bij de 800. Ook de zijkanten hebben dezelfde indeling als z'n kleinere broertje. Rechts de volumeknoppen, sluimerknop en de cameratoets. Links zit helemaal niets.

Bovenop lijkt het op het eerste gezicht ook op een Lumia 800, dus wederom een aluminium randje rondom de audiojack-aansluiting links. Grootste wijziging is echter dat de microUSB-aansluiting niet meer achter een klepje zit. En dat is handig, want die laat het bij de Lumia 800 nog wel eens afweten en is bovendien lastiger in het donker te openen.

Het materiaal van de Lumia 900 is niet zo glad als bij de 800 maar bevat een licht reliëf. Het voelt hierdoor wat minder plastic-achtig en wat meer metaalachtig aan. Vlekken vallen erdoor ook minder op. Je kunt niet zelf de batterij verwisselen en ook dat biedt voordelen. Nokia kan daardoor een stevige unibody maken die het toestel nog meer stevigheid biedt.

Uithoudingsvermogen

Een voordeel van een grotere telefoon is dat er een grotere batterij in past. De batterij is met 1830 mAh niet klein maar topmodellen van de concurrentie beschikken vandaag de dag over grotere exemplaren.

En ondanks dat er een heel batterijbesparingsprogramma bij zit valt het uithoudingsvermogen van de Lumia 900 enigszins tegen. Hij haalt de dag wel, maar we hadden eigenlijk meer verwacht. Zelfs op de dagen dat we het toestel redelijk met rust lieten was hij praktisch leeg aan het einde van de dag. Blijkbaar zuipt het grotere beeldscherm toch net iets meer dan we vooraf gedacht hadden. En dat terwijl Windows Phone-telefoons in vliegtuigmodus het met gemak een ruime week volhouden.

Belkwaliteit

Net als bij de Lumia 800 worden we erg blij van de belkwaliteit van deze Lumia. Het geluid is extreem helder en komt ook qua volume niets te kort. Natuurlijk verkoop je vandaag de dag nauwelijks nog telefoons vanwege de uitstekende belkwaliteit alleen. Deze Lumia moet het daarom ook van meer hebben dan alleen dat.

We vinden de manier van het beantwoorden van gesprekken wel wat omslachtig. Als je een oproep ontvangt moet je het lock-screen omhoog schuiven. Je denkt dan een gesprek aan te nemen, maar je krijgt in de plaats daarvan alsnog een knop om op te nemen. Die redundante optie mag wat ons weg.

Beeldscherm

Zoals besproken beschikt de Nokia Lumia 900 over een royaal 4,3 inch ClearBlack non-PenTile AMOLED beeldscherm. Meestal zien we zo het verschil tussen TFT en AMOLED, maar ditmaal moesten we het even nachecken. Dat is niet in het voordeel van deze Nokia. De Lumia 900 beschikt over de voor Windows Phone gebruikelijke resolutie van 800 bij 480 pixels. Dat levert bij 4,3 inch een PPI op van 216. Dat is flink minder dan de 312 van de HTC One X, de 341 van de Sony Xperia S en de 329 van de iPhone 4S. En dat verschil zie je, vooral als je eerder hebt gewerkt met zulke Retina-achtige schermen.

Dit valt Nokia niet zoveel aan te rekenen, Windows Phone kan nou eenmaal (nog) niet met hogere resoluties overweg. Windows Phone 8 gaat daar verandering in brengen, maar daar draait deze Lumia 900 nou eenmaal niet onder.

Menu

Wie onze reviews van Windows Phone-telefoons wel eens gelezen heeft weet dat we redelijk fan zijn van de gebruikersinterface van WP7. Het is anders, slick, ziet er goed uit en werkt gewoonweg erg goed. En ondanks het relatieve jonge platform zijn er redelijk wat apps voor beschikbaar, waaronder onze eigen NieuweMobiel-app!

Wel zijn er enkele dingen die beginnen te irriteren op de lange duur. Zo duurt het nog wel eens voordat applicaties zijn opgestart. De 10 tellen die de Facebook app er gemiddeld over deed om op te starten was geen uitzondering. Je merkt gewoon dat veel apps nog in hun eerste versie zitten. Niet dat iPhone en Android apps in het begin beter waren, daar was ook genoeg op aan te merken. Maar die zijn intussen zoveel verbeterd en geoptimaliseerd en daar merk je dan gelijk het voordeel van de concurrentie. Trouwens heeft Apple daar een trucje voor om je voor de gek te houden hij snel apps laadt. Open je een app dan wordt eerst een afbeelding geladen, daarna laadt de app pas echt. Daar doet Microsoft niet aan, en dat geeft je soms het gevoel dat het allemaal wat traag is.

Natuurlijk helpt het ook niet dat Windows Phone vooralsnog alleen single core processors ondersteund. Zelfs niet als deze bij de Lumia 900 op 1,4 GHz geklokt is. Ongetwijfeld dat een extra core hier verbetering in brengt. Trouwens is het OS zelf niet langzaam. De bediening is 'instant', en daar kan Android dan weer wat van leren.

Telefoonboek

Die integratie met sociale netwerken zie je ook terug in het telefoonboek. Vooral het overzicht met statusupdates van al je contacten (of juist een deel daarvan) is super handig. Per contact kun je eenvoudig de laatste content zoals foto's, gemiste oproepen en statusupdates bekijken.

Het standaard adresboek is van alle mobiele OS-en het mooist. Contacten uit vrijwel alle gekoppelde accounts zijn handig gegroepeerd en zijn bovendien doorzoekbaar. Met standaard out-of-the-box ondersteuning voor Twitter, Facebook en LinkedIn ben je snel op weg. Dat gaat verder dan berichten die via dat platform verzonden zijn, het gaat ook om bijvoorbeeld foto's.

Messaging

Op het gebied van messaging valt er weinig te klagen. Alle native apps werken uitstekend, bieden voldoende mogelijkheden en zien er goed uit. Bovendien is het virtuele toetsenbord één van de beste van de markt. Je kunt net als bij Apple niet kiezen voor een ander toetsenbord, maar dat is ook helemaal niet nodig.

Sms-berichten verstuur je als conversatie en voor ieder e-mail-account dat je toevoegt verschijnt een extra app-icoontje in het menu waar je e-mail voor dat account kunt lezen en versturen. Windows Phone ondersteunt vele soorten accounts, waaronder de sociale netwerksite's Facebook, Twitter en LinkedIn. Het is niet nodig om de apps daar los voor te installeren al helpt het wel als je wat meer functies wilt.

Je kunt statusberichten vanuit het OS posten op één of alle aangemelde accounts en daarin onderscheid Windows Phone zich echt van andere mobiele besturingssystemen. Een zeker pluspunt.

Connectivity

De Lumia 900 kent nagenoeg dezelfde verbindingsmogelijkheden als de Lumia 800. Natuurlijk is er WiFi en Bluetooth en de mogelijkheid om de Lumia te gebruiken als mobile hotspot. Eenmaal ingeschakeld kunnen er tot maximaal 5 clients verbonden worden.

Over de ingebouwde webbrowser zijn we qua bediening erg te spreken. Vooral de locatie van de adresbalk is eigenlijk best logisch; namelijk helemaal onderaan en daarmee vlak onder je vingers. Helaas wil Internet Explorer de opmaak van pagina's nog wel eens in de war sturen, maar over het algemeen valt er weinig af te dingen aan IE. Open je een desktop webpagina dan probeert IE de belangrijkste tekst te herkennen en geeft deze vergroot weer. Hij zit er soms wel eens wat naast maar nogmaals, tegen valt de browser zeker niet.

Camera

Waar fabrikanten nagenoeg niets aan het Windows Phone OS mogen veranderen, moeten we het bij dergelijke telefoons vaak hebben van de hardware. Eén van de mogelijkheden om uit te blinken is dan bijvoorbeeld de camera. Nokia heeft de Lumia 900 voorzien van een 8 megapixel camera, net als bij high-end concurrenten van Samsung en Apple.

De camera-interface is lekker clean en simpel. Toch kun je zaken instellen als resolutie, verschillende scènes en effecten. We blijven het heerlijk vinden dat je geschoten foto's links in de interface terug vindt en dat er een fysieke cameraknop aanwezig is. Helaas blijven de positieve woorden daarbij want de camera zelf valt flink tegen. Niet dat hij slecht is, maar voor een high-end model uit 2012 van een gerenommeerde telefoonfabrikant mag gerust wat meer verwacht worden.

Foto's zijn, net als bij de Lumia 800, snel bewogen en er is ook geen beeldstabilisatie die dat probeert te voorkomen. Bovendien missen we een HDR-functie. Had deze cameramodule in een model uit 2010 gezeten dan waren we ongetwijfeld vol lof geweest maar anno 2012 beland hij onderaan de middenmoot.

Nokia heeft nog wel de moeite genomen de magere functionaliteit van de camera-app uit te breiden met een aparte eigen app; Creative Studio. Deze is te downloaden in de Marketplace en biedt wat extra en leuke mogelijkheden. Zo kun je real time effecten zoals 'night vision' en 'cartoon' toepassen. Helaas gaat dit zo langzaam dat de lol er snel vanaf is. Beter is het daarom om eerst een foto te schieten en die later te bewerken. Er zijn grappige effecten beschikbaar om gezichten te veranderen en om een panorama-foto te maken.

Aanwezige programma's

Als je een uitvoerige beschrijving wilt van welke apps er allemaal standaard op de Lumia 900 staan dan raden we je aan de review van de Lumia 800 te lezen. Wij beperken ons in deze review op de additionele apps die Nokia zelf ontwikkeld heeft en gratis ter beschikking stelt. Je vindt ze onder de Nokia Collection in de Marketplace. Daarin staan Nokia Kaarten, Nokia Rijden, Nokia Music, Nokia OV en Nokia Trailers. Er zijn ook nog wat hulp-apps waarmee je mobiele netwerken kunt instellen en contacten kunt overdragen maar die laten we even voor wat het is.

Nokia Kaarten is eigenlijk de Google Maps van Windows Phone. WP7 bevat weliswaar een eigen Kaarten-app die gebaseerd is op Bing informatie, maar de app van Nokia is vele malen beter. Nokia Rijden is een Nederlands gesproken turn-by-turn navigatiesysteem met gratis wereldwijde kaarten die offline beschikbaar zijn en inmiddels ook snelheidswaarschuwingen kent. Wie het met Google Navigatie Beta probeert te vergelijken komt bedrogen uit; het is vele malen beter! Het is haast ongelofelijk dat dit gratis geleverd wordt.

Dan is er ook nog Nokia OV app waarmee je een rit met het Openbaar Vervoer kunt plannen. Helaas is momenteel alleen nog ondersteuning voor de steden Amsterdam en Rotterdam.

Blijven over Nokia Music en Nokia Trailers. Om met de laatste te beginnen; hiermee kun je filmtrailers bekijken en eventueel downloaden om later nog eens terug te bekijken. Nokia Music is ook weer zo'n app waarvan je je afvraagt hoe deze gratis kan zijn. Naast een muziek winkel kun je ook allerlei muziek gratis beluisteren. Onder Mix-Radio staan allerlei genres waaronder pop, rock & metal en zelfs Nederlandstalig. Eenmaal gekozen krijg je een afspeellijst die je zelfs kunt downloaden. Allemaal gratis! Je kunt zelfs je muzieksmaak laten raden zodat hij zelf een lijst samenstelt. Het wil nog wel eens grappige resultaten opleveren maar werkt best aardig.

De laatste app die we nog willen bespreken is Tango Video Calls. De Lumia 900 beschikt in tegenstelling tot de 800 over een tweede camera om mee te videobellen. Omdat die functionaliteit (nog) niet standaard in het OS zit stelt Nokia deze app beschikbaar die naast Windows Phone ook voor Android, iPhone en de PC beschikbaar is.

Games

Standaard staan er geen spellen op de Lumia 900 maar je kunt allerlei games downloaden uit de Marketplace, zowel gratis als betaald. Ze verdwijnen onder Games die een nauwe integratie kent met Xbox LIVE. Je kunt hier ook een eigen Avatar aanmaken waaraan je scores en prestaties gekoppeld worden.

Conclusie

We hebben een gemengd gevoel aan het einde van deze review. Het moet weliswaar het topmodel van Nokia zijn, maar het is het gewoon nèt niet. Het ClearBlack-scherm is weliswaar prachtig, de resolutie komt tekort. Windows Phone werkt heerlijk soepel en innovatief, de beschikbare apps zijn nog niet volwassen en er missen basale functies zoals een screen-rotatie-lock. De camerasensor is met 8 megapixel niet laag, maar foto's missen vaak scherpte en ook functies als HDR missen. Uiteindelijk heeft de concurrentie momenteel betere telefoons.

Nokia snapt dat ook wel en probeert je over de streep te trekken met zaken als gratis muziek en navigatie. Hierdoor krijg je wel enorm veel waar voor je geld. De Lumia 900 is dus toch een interessante optie. Blijft over dat niet iedereen met een Windows Phone rondloopt waardoor je niet zo'n grijze muis wordt met een iPhone of Samsung Galaxy.

We kijken stiekem vooruit naar het nieuwe Windows Phone 8. Zoals het er nu naar uitziet komt die versie niet uit voor deze Lumia 900. Broodnodige verbeteringen in het OS kunnen natuurlijk alsnog komen in een maintenance update maar daar hebben we nu niet zoveel aan. Nokia heeft op dit moment meer last van de keuze voor Windows Phone dan dat het er baat bij heeft. En dat was nou net niet de bedoeling.


Vermelde toestellen