Samsung D600 review

Samsung verovert de markt met de mooiste modellen en ook de allernieuwste D600 is daar geen uitzondering op. Al deze modellen zorgen dan ook voor een stevige tweede plaats in de Nederlandse en Benelux markt.

De D600 brengt als opvolger van de succesvolle D500 absoluut een aantal sterke punten naar voren die vele personen doen besluiten hun D500 in te ruilen voor een D600. Deze punten zullen zeker aanwezig zijn in de review.

De nieuwe D600 werd geïntroduceerd op Cebit 2005 en was één van de smaakmakers van de beurs en de stand van Samsung. Tijdens de introductie werd gemeld dat het toestel rond het derde kwartaal op de markt zou verschijnen. Vele toekomstige gebruikers konden maar niet wachten op dit nieuwe model en het aantal vragen en personen die geïnteresseerd waren groeide gestaagd.

Nu is de tijd om te oordelen. Is de Samsung D600 wel dat succes model dat iedereen verwachtte en wat zijn deze sterke nieuwe punten in het toestel? Deze vragen zullen centraal staan in de review naast de standaard functies die voor iedere nieuwe gebruiker van een Samsung model natuurlijk aanbod moeten komen. Ook zullen de tegenhangers uit de markt de degens kruisen met de D600. De Sony Ericsson K750i, W800i en de Samsung D500 komen zeker aan bod.

- Toestel
- Batterij (standaard batterij)
- Oplader
- Koord
- Stereo headset
- Datakabel
- Video-out kabel
- EasyStudio software op CD-rom
- Engelse en Nederlandse handleiding

De handleiding is lekker compact en zeker niet te lang. Mooie duidelijke afbeeldingen worden gebruikt. Erg nette handleiding die voldoende is voor dit toestel. Wellicht was een andere vorm van het boekje misschien wat beter geweest, maar daarover valt te twisten.

Eindelijk is daar een lader in stijl, een zwarte versie. Vroeger leverde Samsung nog de grijze versie mee bij donkere toestellen en dat stond eigenlijk totaal niet. Nu dat er een zwarte lader meegeleverd wordt, toont Samsung aan dat stijl niet eindigt bij het toestel alleen.

De meegeleverde stereo headset klinkt goed en wordt aangesloten op de mini-USB poort aan de zijkant van het toestel. Ook hier eindelijk een zwarte versie en niet die oude grijze. Verder is het een misser dat er geen zwarte beschermkapjes worden meegeleverd bij de headset. Andere fabrikanten doen dit wel en dan is het toch vreemd dat Samsung dit niet doet.

Als kritiek in onder andere de D500 review was het feit dat EasyStudio niet meegeleverd werd, maar ook dit punt is netjes door Samsung opgepakt. Een nette CD met EasyStudio software en een zwarte datakabel worden meegeleverd, zodat iedereen zijn of haar data kan synchroniseren met PC of Mac.

Plus- en minpunten Samsung D600

  • Afmeting en gewicht toestel
  • Kwaliteit kleurenscherm
  • Geluidsvolume tijdens een gesprek
  • Stereo speakers
  • Accessoires pakket
  • Geheugenkaartslot
  • Videocamera
  • Verbeteringen ten opzichte van D500
  • Video-out functionaliteit
  • Speling schuifmechanisme
  • Ontbreken voice dailling
  • Vreemde Samsung eigenaardigheden
  • Geen thema's downloaden
  • Geen instelbare screensaver
  • Geen profielen
  • Redelijke fotocamera
  • Geen FM radio
  • Camera bevestiging
  • Keuze TransFlash

Wat zit er bij het toestel?

In het accessoire pakket van Samsung vindt men altijd een redelijk aantal accessoires terug. De volgende accessoires zijn in het stijlvolle pakket opgenomen:

Het pakket is dus netjes voorzien. Het enige wat gemist wordt is de geheugenkaart. Geen extra TransFlash geheugenkaart wordt meegeleverd in het pakket. De keuze van Samsung was om de D600 uit te rusten met de video-out kabel die men kan gebruiken om het beeld van het toestel weer te geven op een scherm of televisie. De complete gebruikersinterface wordt getoond op het scherm en men games spelen en bestanden bekijken/tonen via het scherm en de kabel. De D600 is het eerste toestel in de markt dat dit meelevert en het is absoluut een leuke functie voor diverse gebruikers. Was er wel een geheugenkaart meegeleverd dan zou dit zeker een 32 MB of 64 MB versie geweest zijn, die meestal niet gebruikt worden, maar vervangen door een grotere versie in de vorm van een 256 of 512 MB kaart. De keuze van Samsung voor de video-out kabel valt dus te rechtvaardigen.

Uiterlijk

De Samsung D600 is een slide model, zoals Samsung dat noemt. Een toestel dat door middel van een schuifmechanisme het toetsenbord achter het toestel te voorschijn laat komen. De manier waarop dit gebeurt, kan niet vergeleken worden met de E800. Daarin blijft bij de E800 nog steeds superieur als zijn er verbeteringen zichtbaar ten opzichte van de D500. De D600 heeft namelijk nog steeds een speling, bekend van de D500 en wanneer de D600 totaal opgeschoven is heeft men regelmatig problemen. Als men namelijk de centrale toets onder het scherm gebruikt en het toestel vasthoudt aan het toetsenbord geeft de bovenkant teveel mee in de richting van de slider. De slider blijft niet echt vastzitten wanneer men deze geopend heeft. Dit is niet een enkele millimeter, maar al snel een halve centimeter. Dit is niet netjes en soms ronduit irritant als men met het scherm open iets aan het invoeren is of een game speelt via de centrale toets.

Verder laat het toestel op het eerste gevoel een betere indruk achter dan de D500, de D600 een flink stuk volwassener geworden. Het toestel voelt totaal niet plastic of goedkoop aan. Dit komt vooral door de gebruikte materialen. Het E800 gevoel wordt redelijk geëvenaard. Verder is de afwerking van de covers netjes en is er geen kraakje te horen. De gebruikte materialen zijn erg mooi. Nergens vind men enorme speling tussen de toetsen. Gewoon goed voor elkaar en een goede constructie, al is de vraag hoeveel modellen er terug gaan komen met slider problemen. Bij de D500 kwamen deze namelijk wel voor.

Het toestel is met 96 x 47 x 22 mm als afmeting en een gewicht van 103 gram ronduit klein en licht., maar net wat groter en zwaarder dan de D500. Toch is er momenteel geen toestel kleiner met deze mogelijkheden en specificaties (al komt de K750i/W800i serie wel heel dichtbij).

Aan de voorzijde van het toestel vindt men in de gesloten toestand het beeldscherm met daaronder een 4-richting bedieningstoets waarbij de centrale toets gebruikt kan worden als OK toets. Dat maakt van de standaard Samsung 4-richting bedieningstoets, een 5-richting bedieningstoets. Verder zijn er nog twee soft keys, een opneemtoets, ophangtoets en een wistoets "c" opgenomen. Alles is aanwezig en er is geen knop te weinig of te veel te vinden. Netjes! De bedieningstoets kan men natuurlijk weer in vier richtingen bewegen in het startmenu om een aantal programma's te openen.

Opent men het schuifmechanisme dan krijgt men het volledige numerieke toetsenbord te zien. Ook daar geen aanmerkingen op. Het werkt gewoon goed en simpel en er zitten twee kleine sneltoetsen (onder de 0 en #) voor de flitserstand van de camera en de mogelijkheid snel alle geluiden uit te schakelen. Niks nieuws ten opzichte van de D500, behalve dat de letters en tekens net wat groter zijn op het toetsenbord van de D600.

Bekijkt men dan nog verder het toestel dan vind men een aantal extra's. Aan de linkerzijkant is een volume toets opgenomen en een netjes afgewerkte geheugenkaartslot voor TransFlash geheugenkaarten, aan de rechterzijkant een camera sneltoets en de interfacepoort voor de video-out kabel en de headset, op de onderkant vind men een speciale interfacepoort voor een datakabel of oplader. Deze poort wordt afgedekt door vast kapje dat absoluut een verbetering is ten opzichte van de D500.

Op de achterkant is er plaats voor de camera, die geflankeerd wordt door een zelfportret spiegel aan de rechterkant en een flitser aan de linkerkant van de camera. De camera is niet afgeschermd zoals bij de D500 en is dus onderhevig aan krassen. Door het plaatsen van de camera op de achterkant was dat een bijkomend effect waar men voor gekozen heeft.

Een ander onderdeel wat compleet nieuw is in de D600 zijn twee stereo speakers, die geplaatst zijn aan beide zijkanten van het toestel. Deze speakers klinken beter dan de stereo speakers op de Samsung E760 en zijn de beste speakers in de markt.

De complete constructiekwaliteit van het toestel is zeker goed te noemen. Geen slecht woord daarover, maar echt helemaal lekker is het nog niet. De D600 voelt gelijkwaardig aan de E800 en beter dan de D500, maar er is nog genoeg ruimte voor verbetering vanuit Samsung kant. Een ander klein punt is de camera op de achterkant, die nu een gevaar voor beschadiging vormt.

Uithoudingsvermogen

Het toestel houdt het maar een aantal dagen uit voor het gevoel rond de twee à drie dagen. Veel spelen en veel gebruik maken van de MP3 speler en de camera vreet de batterij letterlijk en figuurlijk leeg. Dat is wel jammer, want de Sony Ericsson K750i of W800i houden het beduidend langer vol.

Verder is het opladen van het toestel redelijk lange bedoeling voor je gevoel. Het kost het toestel meer dan anderhalf tot 2 uur om op te laden.

Een mooie functie van Samsung is het systeem waarbij de batterij bijna leeg is. Het scherm wordt dan naar een lagere lichtintensiteit geschakeld en men geen video's of foto's meer kan maken. Dit spaart dan weer net genoeg batterijtijd om een SMS te verzenden, een gesprek netjes te beëindigen of een foto op te slaan. Mooi systeem, net zoals de waarschuwing die netjes op tijd gegeven wordt. Niet al drie uur van te voren, maar netjes op tijd dat men nog actie kan ondernemen.

Belkwaliteit

De belkwaliteit is het belangrijkste van een toestel en zal dan dus ook bij D600 op een hoog niveau moeten zijn. En deze kwaliteit is goed voor elkaar. Gesprekken komen netjes door en men kan het geluid van de speaker zo hard zetten dat een slechthorend persoon het ook nog hoort.

Het nieuwe systeem, genaamd Voice clearity, is niet getest voor de review, omdat er geen duidelijk verschil waarneembaar was zonder of met deze functie in drukke ruimten. Het was enorm lastig te bepalen op welke manier deze functie nu hulp biedt bij een duidelijk betere kwaliteit van een gesprek.

Verder zijn de gesprekken van een goed niveau. Nokia heeft een wat zwoelere overdracht van geluid. De D600 is wat scherper en wat harder, wellicht vergelijkbaar met Siemens. Sony Ericsson daarentegen zit weer wat meer richting de kwaliteit van Nokia qua zwoelheid en geluidskwaliteit. Maar de kwaliteit is zeker op het hoge niveau wat Samsung wil uitstralen als premiummerk. Men moet alleen niet het geluid op het hoogste niveau zetten, want dan klinkt het niet bepaald zuiver. De kiestoon dreunt echt door en tijdens het opstarten van het gesprek zet men dan ook al vaak het geluid zachter om deze dan weer tijdens het gesprek harder te zetten.

Heeft men na een gesprek de behoefte de gesprekkenlijst te raadplegen dan kan dat via het menu of via de opneemtoets. Via beide opties komt men in het menuonderdeel oproepenlijst. Door de 5-richtings bedieningstoets in vier richtingen te bewegen kan men door het hele menu alle informatie opvragen. Kiest men een oproep dan krijgt men een overzicht van de naam en het nummer van de persoon te zien en daarnaast de datum en tijd van het gesprek. Helaas geen duur van het gesprek. De duur van het gesprek kan alleen opgevraagd worden via de menuoptie, waar ook alleen de tellers gewist kunnen worden.

De meegeleverde beltonen zijn zoals men van Samsung mag verwachten goed. Alleen waarom zit er geen enkele standaard beltoon tussen. Ok, er zit één normale beltoon in, die de naam "normaal" net kan dragen. De D600 zou volgens Samsung ook een zakentoestel moeten zijn, maar waar zijn de echte standaard "Ring-Ring" beltonen. In het totaal van 39 beltonen (IMY, MP3, WAV, MIDI) is er eigenlijk geen standaard beltoon teruggevonden allemaal speelse beltonen. Maar er is een oplossing voor de zakelijke gebruikers, de MP3 beltoon. Men kan via de diverse connectiviteit oplossingen een beltoon over sturen naar het toestel en deze dan instellen als MP3 beltoon. Samsung heeft daarvoor een heel simpele oplossing gemaakt. In het menu van de beltonen zijn vijf mappen (twee meer dan de D500) opgenomen die men allemaal kan doorlopen, één voor MP3 bestanden, één voor standaard beltonen, één voor favoriete beltonen, één voor opgenomen beltonen (opgenomen met de voicememo) en één voor gedownloade beltonen.

De trilfunctie van het toestel voelt men goed door een jas heen en is uitermate sterk. Via het menu instellingen en geluidsinstellingen kan men zelf instellen hoe en wanneer de trilfunctie aangezet kan worden. Alleen Samsung heeft er nog steeds voor gekozen om dit enorm onhandig uit te voeren. Men kan alleen kiezen voor de opties: Alleen trillen, Alleen de melodie/beltoon of eerst trillen en dan de beltoon. De opties trillen en bellen tegelijk kan men nergens terug vinden. Wanneer leert men eens in Korea dat de meeste mensen vragen om een profielen onderdeel waarin men zelf kan instellen hoe het toestel in stille en diverse andere standen zich zou moeten gedragen.

Geen SoundMate of andere accessoire, maar gewoon stereo speakers die ingebouwd zijn in het toestel. Deze klinken erg goed wanneer ze gebruikt worden als handsfree tijdens een gesprek, al had het volume wel wat omhoog gemogen. In sommige gevallen vraagt men om een hoger volume. Daarnaast is het zo dat de kwaliteit tijdens het gesprek goed te noemen is. Personen horen zichzelf niet terug en dat is netjes.

Beeldscherm

Zoals gewend van Samsung is het scherm weer van een topkwaliteit en zeker gelijkwaardig aan de W900i en de Sharp V903. Het 260.000 kleuren kleurenscherm met een QVGA resolutie van 240 x 320 pixels is groter dan het scherm van de D500 en kan eindelijk zich meten met de W900i en de V903. De D600 scoort hoog op de helderheid van het scherm. Elke gebruiker die het toestel in de handen heeft gehad, was enorm verbaasd over de mate van helderheid van het scherm.

Men kan voor het scherm geen screensaver instellen, dit in tegenstelling tot de D500. Naast dit punt kan men de helderheid van het scherm instellen en kiezen naar hoeveel seconden/minuten het scherm zichzelf moet uitschakelen of dimmen. Dit zijn meer dan normale instellingen voor een toestel van dit kaliber.

De afleesbaarheid van het scherm is redelijk goed tijdens zeer zonnige condities. Men kan het scherm goed aflezen alleen het spiegelen van het scherm speelt een grote rol, dit in tegenstelling tot de D500. Tijdens het gebruik en lange gesprekken komt bij dit toestel ook het fenomeen van een nat scherm voor.

Menu

Geen interface zoals een Symbian of Windows smartphone, maar een standaard Samsung interface dat weer een nieuw update heeft gehad na de D500 en E7*0 serie. De eerste pagina die men te zien krijgt geeft bovenaan de pagina weer welke verbinding ingeschakeld is, wat het ontvangst is van het toestel, of een geheugenkaart is geplaatst en hoe het zit met de batterijcapaciteit. Verder vind men op dit scherm een weergave voor datum, tijd, maand, dag en verder op de achtergrond een geanimeerde GIF afbeelding, een gewone JPG afbeelding of video wallpaper. De gebruiker kan hieruit zelf kiezen.

Via de twee soft-keys kan men in het onderste gedeelte van het scherm twee opties aanklikken. Eén van deze opties is het menu binnen gaan. In het menu van de D600 zijn nu in een raster negen geanimeerde icoons zichtbaar die men via de 5-richtings bedieningstoets kan aanklikken. Er is keuze uit twee manieren waarop men dit weergeeft. Optie 1 is bekend van de D500 en wordt blokkeren genoemd, de tweede optie is een flash menu en geeft alleen de gekozen optie in het groot weer. Vooral de tweede optie is even wennen en eigenlijk best aardig.

De bediening is enorm handig en overzichtelijk en kan door middel van de 5-richtings bedieningstoets in vier richtingen plaatsvinden. Men kan de kleuren/patronen en de tekstweergave aanpassen. Helaas is het niet mogelijk eigen patronen te downloaden of te installeren. Men zal het moeten doen met de twee standaard patronen wat ronduit weinig is.

Er is verder geen verschil te merken tussen het menu wanneer het toestel geopend of gesloten is. Wat wel optreedt is dat wanneer men het toestel dicht schuift, de toetsenblokkade gelijk op het toestel gezet wordt. Een erg handige functie voor mensen die na een gesprek gelijk het toestel dichtschuiven en in hun binnenzak doen. Men kan zelf de functies wijzigen achter het schuifmechanisme.

Telefoonboek

Aan het telefoonboek is niet veel speciaals te zien. Men kan de normale functies en data toevoegen aan een contactpersoon en deze opslaan op het toestel en synchroniseren met Outlook via de meegeleverde EasyStudio software. De functies die in het telefoonboek zitten zijn de functies die verwacht mogen van een toestel met dit kaliber op een kleine aanmerking hier en daar.

De verder opties van het telefoonboek zijn goed voorzien. Er is een zoekfunctie die men door middel van de T9 functionaliteit kan bedienen. Een eigen visitekaartje kan ingesteld worden en bellergroepen zijn aanwezig. Deze kunnen naar eigen inzicht ingevuld en aangepast worden. In totaal kan men voor de snelkeuze negen nummers instellen en tevens 1000 nummers op het toestel opslaan.

Bij een contactpersoon kan men de volgende data opslaan: Achternaam, Voornaam, Mobiel nummer, Prive nummer, Kantoor nummer, Fax nummer, Extra nummer, Email adres, Foto, Video (nieuw ten opzichte van de D500), Beltoon, Bellergroep en een Notitie. Samsung had geen enorme grote naam op het gebied van deze data die aan een contactpersoon gehangen kan worden, maar het is nog lang niet voldoende. Het gemis van juist het opslaan van een adres wordt nu wel heel langzaam irritant in toestellen van Samsung. Menig zakelijk gebruiker van de D600 zal zich gaan ergeren en een zakagenda of PDA bij zich dragen.

Het feit dat nergens in het toestel de functie Voice dailing terug gevonden is, stelt steeds meer vraagtekens. Samsung heeft dit gewoon niet ingebouwd in het toestel en dat mag rustig een fout genoemd worden. Wat een enorm gemis dat het niet aanwezig is, want iedereen met een Bluetooth headset zal nu opnieuw naar het toestel moeten grijpen om een gesprek te starten. Het feit dat er een goede optie voor is in de carkit van Samsung gaat niet op voor gebruikers die over straat lopen met een headset in of personen die niet eens een auto hebben en altijd met het openbaar vervoer reizen. Daarnaast heeft de E620 aangetoond dat men het wel kan, waarom neemt men het dan niet mee bij deze D600?

Het provider diensten onderdeel vind men terug bij het telefoonboek van het toestel.

Messaging

Messaging is een punt dat Samsung in de loop van de jaren steeds verder heeft opgepakt. Helaas nog niet op het niveau van Nokia en Sony Ericsson die constant met nieuwe mogelijkheden komen zoals Visual Radio, Quickshare and Presence/Instant Messaging.

Samsung laat dit nog niet zien en ook niet in deze D600. Het toestel behoort ook tot de groep toestellen met de mogelijkheid om groep SMS berichten te versturen en dat is al een enorme verbetering ten opzichte van vroegere toestellen. Verder zijn wel alle functies aan boord die men mag verwachten; SMS, MMS, EMS en nu ook Email via POP3 en SMTP, naast Email via SMS dat al lang in Samsung toestellen aanwezig is.

Het invoeren van een bericht via T9 of de standaard invoerfunctionaliteit gaat goed. Er zijn daar geen problemen terug gevonden. De berichten kunnen verstuurd worden en opgeslagen, alleen opgeslagen of alleen verstuurd worden naar de afzender. Ook kan men diverse nummers instellen waarvan men geen berichten wil ontvangen. Tevens zijn antwoordverzoek en ontvangstbevestiging ook aanwezig.

Bij een SMS bericht kan men in totaal 1920 tekens invoeren. Dat komt neer op 12 aaneengeschakelde berichten, wat enorm lang is voor een toestel. Men zou dan al bijna een MMS of Email bericht moeten gaan sturen als men nadenkt dat 1920 tekens een paar KB zijn en dus veel minder kosten dan 12 aparte SMS berichten die over het netwerk verstuurd worden.

In totaal zijn er 11 standaard MMS berichten meegeleverd, die geanimeerd zijn en direct na het toevoegen van een leuke tekst verstuurd kunnen worden. Men kan deze berichten zelf ook nog aanpassen voor een eigen tintje. Maar standaard SMS berichten is men blijkbaar vergeten, want deze map is compleet leeg.

Op het toestel kan de gebruiker maximaal 200 SMS berichten en 30 serverberichten opslaan. De hoeveelheid opslag voor MMS en Email berichten hangt af van de hoeveelheid aanwezige geheugen in het toestel zelf.

De verbeteringen op het gebied van het Messaging zijn er dus wel en zijn ook zeker een stap voorwaarts in de goede richting. Alleen er zal nog wel even gewacht moeten worden op functies zoals instant messaging of bijvoorbeeld RIM Blackberry Instant email dat nu al wel in een normaal toestel van Siemens wordt toegepast. Verder heeft Samsung een mooi stukje techniek op het gebied van Messaging neergezet dat gebruikers die hiervan veel gebruik maken tevreden zal stemmen, maar men kan absoluut niet tegen modellen als de K750i en W800i op, die net even wat meer bieden voor de gemiddelde gebruiker.

Connectivity

Connectivity was het onder geschoven kindje bij Samsung de afgelopen jaren. De Email berichten en topics waarin gevraagd werd hoe men een bepaald Samsung toestel aangesloten kreeg aan een PC via de infraroodpoort waren legio. Vele mensen moesten enorm moeilijke handleidingen doornemen om het voor elkaar te krijgen. Dat is nu over bij de D600, er is namelijk geen infrarood aanwezig op het toestel.

De D600 is het zoveelste toestel van Samsung in de rij van Bluetooth modellen, maar de eerste met Bluetooth 2.0 en stereo audio ondersteuning dat helaas niet getest is. De Bluetooth stack werkt erg goed en is amper op problemen te betrappen. Helaas is communicatie via een Pocket PC en een internet verbinding om onverklaarbare redenen nog niet voor elkaar gekregen en kan de D600 door zijn nieuwe Bluetooth versie nog niet praten met TomTom systemen. De standaardinstellingen van andere Samsung modellen werkte niet op de D600. Dit vraagt dus om extra onderzoek. Verder enkel een klein probleem terug gevonden dat een aantal keer de verbinding niet opgezet kon worden met een ander toestel en dat bepaalde profielen nog niet helemaal lekker ondersteund werden.

De andere mogelijkheid tot connectiviteit, de meegeleverde datakabel werkt naar behoren. Eindelijk wordt deze een keer meegeleverd bij een Samsung model. Men kon eigenlijk niet meer achterblijven.

Een aantal extra punten die zeker niet onbesproken mogen blijven, zijn het feit dat de Bluetooth applicatie qua batterijtijd erg goed presteert. Er wordt niet enorm veel van de batterij gevraagd tijdens het gebruik van de applicatie. Ook is het nu mogelijk ten opzichte van de D500 om meerdere bestanden tegelijkertijd te versturen via de Bluetooth verbinding.

Geheugen

Het geheugenonderwerp kan een discussiepunt genoemd worden. Het toestel heeft namelijk, maar 54 MB aan intern geheugen verdeelt in 50 MB vrij dynamisch geheugen en 4 MB geheugen voor JAVA toepassingen. Gaat men al snel een aantal foto's schieten, een redelijk aantal MMS, Email berichten en andere data opslaan dan blijft er maar weinig ruimte over eventuele MP3 bestanden.

Daarvoor is er nu in de D600 een geheugenkaartslot voor TransFlash geheugenkaarten, die qua performance niet uitblinken. Waarom geen RS-MMC of Mini-SD is dan natuurlijk de vraag die men stelt, want TransFlash kaarten gaan momenteel maar tot 512 MB, dit in tegenstelling tot de andere genoemde kaartsoorten.

Verder is er een punt dat absoluut niet onbesproken mag blijven. Het gevoel komt naar voren dat men bij Samsung de geheugenkaart er zo maar even ingebouwd heeft zonder verder te ontwikkelen. Er is namelijk geen mogelijkheid voor het opslaan van gegevens direct op de geheugenkaart. Schiet men een foto of video dan wordt deze eerst opgeslagen op het geheugen van het toestel en moet men daarna handmatig alles zelf gaan lopen overzetten. Dit verdient echt aandacht, want een dergelijke functie is absoluut een must. Opnieuw zo'n vreemde Koreaanse kronkel.

Het interne geheugen is ingedeeld in twee delen, zoals al aangegeven. Het toestel gebruikt het eerste deel van 50 MB speciaal voor MMS berichten, Email berichten en het bestandsbeheer, die alle afbeeldingen, video's, muziek en geluiden herbergt. Daarnaast is er nog ruimte voor 200 SMS berichten, 30 serverberichten, 400 kalendernotities, 50 memo's en 1000 contactpersonen. Deze data wordt alleen niet afgehaald van de 50 MB.

Het tweede deel is 4 MB speciaal voor alle JAVA toepassingen, zoals JAVA programma's en de JAVA games.

Camera

De camera is een punt dat opnieuw verbeterd is. Deze 2.0 megapixel camera is namelijk de beste Samsung camera op de nederlandse markt. De camera is een openbaring op het gebied van de opties, het gebruikersgemak en de overzichtelijkheid, maar helaas moeten er gemeld worden dat de kwaliteit te wensen overlaat. De opties zijn uitgebreider dan de K750i, maar men kan simpelweg niet de superieure kwaliteit van de Sony Ericsson familie halen. Daarvoor zijn de afbeeldingen niet goed genoeg.

De kwaliteit van de foto's zijn dus redelijk. Video's steken qua kwaliteit wat beter af dan de foto's die op een redelijk niveau zijn voor een 2.0 mpixel camera in een mobiele telefoon. Sony Ericsson en ook Nokia met hun N90 hebben het gewoon beter voor elkaar. Dit betekend dan ook dat Samsung zijn koppositie van de D500 verliest aan beide tegenhangers en dan wordt er nog niet eens gesproken over superkwaliteit van de 3.2 mpixel camera in de Sharp V903, die binnenkort in een review zal worden besproken.

De camera heeft zoals aangegeven een enorme hoop met opties, die nog nooit teruggezien is op een toestel. Men kan de foto's maken in de resoluties: UXGA (1600 x 1200), Mega (1152 x 864), SVGA (800 x 600), VGA (640 x 480), QVGA (320 x 240), Mobiel (240 x 320) en Kader (240 x 280). Daarnaast is het mogelijk om in vier kwaliteiten foto's te maken (Superfijn, Fijn, Normaal en Spaarstand), is er keuze uit nachtmodus aan en uit, kan men kiezen voor 6 sluitergeluiden, de Spot Focus bepalen, witbalans kiezen (Auto, Daglicht, Gloeiend, Fluorescerend, Bewolkte en Zonsondergang), de ISO kiezen (ISO Auto, 100, 200, 300 en 400), het zoekerscherm bepalen, de standaard naam instellen voor een gemaakte foto en het geluid in/uitschakelen bij het zoomen en de contrastinstelling. Een aantal opties zijn totaal nieuw in deze D600 en zijn nog niet vertoond op de markt.

Naast deze instellingen is het mogelijk om uit drie fotostanden te kiezen, namelijk: Eén opname, Multishot (keuze uit: 6 foto's kwaliteit normaal, 6 foto's kwaliteit hoog, 9 foto's kwaliteit normaal, 9 foto's kwaliteit hoog, 15 foto's kwaliteit normaal of 15 foto's kwaliteit hoog) en Mozaïek opname (Keuze uit 2 bij 2 of 3 bij 3). Naast deze opties kan men tijdens het maken van een foto inzoomen, de helderheid in een zeven stappen instellen, de foto horizontaal omflippen (verticaal is om een rare reden niet aanwezig) en de flitser gebruiken. Verder zijn er in totaal zeven effecten, namelijk: Zwart/wit, negatief, Sepia-effect, Reliëf, Antiek, Maanlicht en Mist. Als laatste zijn er in de camera functie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seconden) en mogelijkheid tot het toevoegen van één van de 27 kaders toegevoegd. Helaas kan men niet alle opties gebruiken bij alle resoluties. Zoomen gaat gelukkig wel bij alle resoluties, alleen worden kaders gebruikt bij een resolutie van 240 x 180 pixels.

Deze flitser kent in totaal vier standen, namelijk: Uit, Alleen foto's maken, Automatisch en Permanent aan, waarbij men de flitser kan gebruiken als een zaklamp. Altijd handig op het moment dat men net even wat extra licht nodig heeft. De flitser kan men altijd en overal gebruiken en heeft een bereik van rond de vier meter volgens Samsung, maar dat haalt men nooit. De flitser is simpelweg geen maat voor de K750i of N90 en dan wordt de MXE-60 add-on flash van Sony Ericsson nog niet geheel aangehaald.

De videocamera heeft een groot gedeelte dezelfde functies al de normale fotocamera. De resoluties zijn natuurlijk wel anders. In totaal zijn er drie resoluties, namelijk CIF (352 x 288), QVGA (320 x 240), QCIF (176 x 144) en Sub-QCIF (128 x 96). Naast de resoluties kan men kiezen uit twee videostanden, namelijk Normaal en de MMS limiet, waardoor een aantal instelling automatisch worden ingesteld. Kiest men voor de instelling Normaal, dan kan men kiezen uit vier resoluties en drie kwaliteiten (Fijn, Normaal en Spaarstand). Verder kan men het geluid aan en uit zetten (ook mogelijk bij de MMS videostand), voor een nachtmodus kiezen, de witbalans kiezen (Auto, Daglicht, Gloeiend, Fluorescerend, Bewolkte en Zonsondergang), het zoekerscherm bepalen, de standaard naam instellen voor een gemaakte foto en het geluid in/uitschakelen bij het zoomen en de contrastinstelling.

Naast deze instellingen is het mogelijk tijdens de video in te zoomen, de helderheid in zeven stappen in te stellen, de foto horizontaal of verticaal om te flippen en de flitser te gebruiken. Verder zijn er in totaal zeven effecten, namelijk: Zwart/wit, negatief, Sepia-effect, Reliëf, Antiek, Maanlicht en Mist. Als laatste is er in de videocamera functie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seoncen).

Deze flitser kent in totaal vier standen, namelijk: Uit, Alleen foto's maken, Automatisch en Constant aan, waarbij men de flitser kan gebruiken als een zaklamp. Men kan de flitser aan en uitzetten tijdens het filmen.

Via de sneltoetsen op het toetsenbord en de zijkant van het toestel kan men een groot deel van de instellingen en opties die hierboven genoemd zijn instellen. Tevens kan men een keuze maken uit of de fotocamera op het volledige scherm moet worden weergegeven. Een optie die ook in het menu ingesteld kan worden.

De foto's worden gemaakt in het JPG formaat en opgeslagen in het foto album. Daar kan men de foto bekijken en aanpassen door er emoticons of de al genoemde kaders en effecten aan toe te voegen. Tevens kan men de foto's met een wisbeveiliging instellen en een diavertoning starten met daarin al de opgeslagen foto's. Naast deze functies kan men de foto's wissen, hernoemen, instellen als achtergrond of afbeelding voor nummerweergave of gewoon de afbeelding versturen via MMS, Email of, Bluetooth. Het fotoalbum heeft de mogelijkheid om naast JPG bestanden ook GIF bestanden te bekijken.

Voor video bestanden geldt bijna hetzelfde. Deze bestanden worden opgeslagen in het MP4 en 3GP formaat en in het video gedeelte van het bestandsbeheer. Daar kan men de video bekijken, hernoemen, wissen, een wisbeveiliging geven of gewoon de afbeelding versturen via MMS, Email of Bluetooth. De grote resoluties gebruiken MP4 en de Video MMS functie 3GP. Door de 1 toets in te drukken kan men de video's op het volledige scherm bekijken.

Uiteindelijk kan alleen maar worden geconcludeerd dat dit toestel een goede camera heeft. De kwaliteit is van een hoog niveau vooral op het vlak van de mogelijke instellingen. Wordt er gekeken naar onderdelen als de kwaliteit van de foto's en video's dan wint de D600 van de K750i op de videokwaliteit, maar niet de fotokwaliteit. De N90 daarentegen overklast de D600 volledig. De video's en foto's die uit dit toestel zijn wellicht niet beter dan de K750i, maar de video's zijn van een schoonheid nog nooit vertoond in een mobiel toestel. Daaraan kan de D600 niet tippen vooral omdat wanneer men teveel beweegt de video's onscherp worden.

Aanwezige programma's

In relatie tot de aanwezige programma's en de D600 kan gezegd worden dat eigenlijk niks gemist wordt. Alle programma's die men op een dergelijk toestel mag verwachten zijn aanwezig. De programma's zijn over een aantal plekken verdeeld in het menu. Het eerste onderdeel is kalender waar men een complete kalender vindt met de mogelijkheid tot het toevoegen van een afspraak , verjaardag, diversen of een actiepunt. Tevens kan men de agenda opvragen in maand, week en dag overzicht en memo's opslaan. In totaal kan men in de kalender 400 punten en 50 memo's opslaan.

Het tweede onderdeel is de XHTML browser die in het toestel aanwezig is. Met deze browser is het mogelijk om internet pagina's te bezoeken via een GPRS verbinding. De internet browser is niet zo geavanceerd als bijvoorbeeld de Netfront en Opera browsers in smartphones, maar geeft wel op een zeer nette manier de gevraagde site weer. In de browser zitten verder geen speciale onderdelen. Wat wel erg netjes is, is het feit dat de instellingen voor het surfen al in het toestel aanwezig zijn. Men hoeft alleen voor de provider te kiezen die men gebruikt. Verder levert het nieuwe scherm een grotere oppervlak voor het bekijken van internet pagina's.

Het derde onderdeel is het bestandsbeheer. Hierin vind men alle data; afbeeldingen, video's, muziek en geluiden, die op het toestel zijn geplaatst. Een aantal onderdelen hieven zijn al besproken bij de camera, maar er zal nog wel moeten worden aangegeven dat wanneer men niet een foto of video wil maken men via dit onderdeel de gemaakte of gedownloade foto's en video's kan bekijken. Samsung had op het geleverde toestel de diverse mappen gevuld met een groot aantal foto, video en audio bestanden. Al deze bestanden kunnen worden bekeken of afgespeeld.

Het vierde en laatste onderdeel bevat het grootste aantal programma's. Dit is namelijk de Toepassingen. Dit onderdeel van het menu bevat de JAVA wereld (inclusief games), MP3 speler, Spraakrecorder, Afbeeldingen editor, Wereldtijd, Alarm, Calculator, Converter, Timer, Stopwatch en het provider onderdeel Vodafone. Elk onderdeel zal hieronder kort uitgewerkt worden op één onderdeel na, namelijk de JAVA wereld. Dit onderdeel bevat alleen games en deze zullen op de volgende pagina bespoken worden onder het punt games.

De MP3 speler is een simpele maar doeltreffende speler, die men naar eigen behoefte kan instellen met bestanden of afspeellijsten. Daarnaast zijn er twee verschillende soorten waarop de equalizer wordt weergegeven. Ook kan men instellen of het nummer automatisch moeten worden herhaald, over een bepaalde volgorde gevolgd moet worden en wat de vooraf ingestelde volume moet zijn. De MP3 speler werkt op dezelfde manier als wanneer men een geluidsbestand afspeelt in het bestandsbeheer. Helaas, waren er geen sneltoetsen terug te vinden voor de MP3 speler, dit in tegenstelling tot de foto- en videocamera.

In de MP3 speler vindt men een 3D functie terug en de keuze uit vier equalizermogelijkheden (Normaal, Klassiek, Jazz en Rock). Al deze functies werken erg goed en men hoort ook daadwerkelijk een verschil in het geluid dat klinkt uit de stereo speakers. Er zit alleen een addertje onder het gras. De meegeleverde MP3 bestanden klinken briljant door de speakers en zijn speciaal gemasterd, maar speelt men nu eigen MP3 bestanden af die op de geheugenkaart geplaatst zijn dan klinken deze ineens een flink stuk minder. De kwaliteit is zelfs minder dan de speaker van de K750i en W800i.

Ook is er geen ondersteuning voor i-Tunes of een soort gelijk programma aanwezig in de D600. Het is ronduit jammer dat Samsung deze kant niet opgaat op dit moment. Alleen een stereo bluetooth headset, die voorlopig nog nergens te krijgen is, is niet de volledige input die men in deze richting verwacht. Vooral als men ziet wat voor een enorme doelgroep om deze functies vraagt.

Helaas, geen voice dailing, maar de spraakrecorder of voice memo ontbreekt echter niet. De spraakrecorder neemt gesprekken en andere omgevingsgeluiden netjes op in AMR formaat. Het is mogelijk om deze bestanden te gebruiken als beltoon in het toestel. Verder valt er weinig op te merken bij deze functie behalve dat de equalizer gelijk is aan de MP3 speler op andere bedieningsknoppen na.

In het onderdeel Toepassingen vindt men een nieuw onderdeel voor Samsung toestellen, namelijk de afbeeldingseditor. Deze is namelijk toegevoegd aan de D600 en vele malen uitgebreider dan op de D500 aanwezig. In het programma kan men namelijk afbeeldingen aanpassen door effecten toe te voegen, afbeeldingen te draaien, kaders/emoticons/cliparts toevoegen en de afbeeldingen afdrukken via USB en de Bluetooth verbinding. Vooral dit laatste is een erg leuke optie voor gebruikers. De complete afbeeldingseditor is verder best leuk uitgevoerd. Voortaan wat meer kaders, emoticons en cliparts toevoegen waar men ook wat leuks mee kan doen en het is helemaal af.

Naast de afbeeldingseditor is er ook een Picsel viewer in de D600 aanwezig, die de mogelijkheid geeft om PDF, Excel, Word en PowerPoint bestanden te bekijken. Men kan ze in het volledige scherm weergeven, erop inzoomen, roteren, verzenden en ook printen. Gebruikt men de video-out kabel dan is het ook mogelijk om met de D600 de bestanden te tonen op een scherm. Helemaal zonder iconen in het beeld de bestanden laten zien is niet mogelijk helaas. Men zal altijd nog de iconen boven de soft keys in het beeld zien, ook heeft het programma met bepaalde bestanden. De Picsel viewer slikt niet alle genoemde bestanden even makkelijk.

De volgende opties, de Wereldtijd, Alarmklok, Calculator, Converter, Timer en Stopwatch spreken voor zich. Deze onderdelen behoeven geen extra uitleg. De uitvoering van deze programma's is goed, simpel en duidelijk.

Het laatste onderdeel van het Toepassingen gedeelte is het Vodafone diensten onderdeel dat ook voor een deel terug komt bij het telefoonboek. In het telefoonboek komt alleen het gedeelte qua provider telefoonnummers terug. Het andere deel met informatie over de provider vind men onder toepassingen terug.

Games

Qua games is het toestel redelijk voorzien met drie games. Die games staan al op menig ander Samsung model en men vindt deze terug in het gedeelte JAVA wereld met een maximaal geheugen van 4 MB zoals al aangegeven op de vorige pagina.

De games die aanwezig zijn in het toestel zijn: Forgotten Warrior (een platform spel dat erg doet denken aan Zelda), Freekick (een voetbal spel waarbij men strafschoppen moet proberen te scoren) en Arch Angel (een 3D shooter waarbij men in een ruimteschip de vijand moet uitschakelen). Al met al niet echt opwindend te noemen. Het enige voordeel is dat men het nu kan spelen op een groter scherm.

Extra's

Verder vind men in het toestel geen extra's. Geen radio, geen content van een provider, maar dat wil niet zeggen dat dit in de toekomst niet naar voren zal komen. In de toekomst zullen er zeker weer versies bij providers verkrijgbaar worden. Het gemis van een radio begint wel zwaar te wegen ten opzichte van andere modellen. Vooral het feit dat RDS stereo radio's gemeen goed worden, is iets dat men bij Samsung zeker zal opmerken. Een simpele mono radio uit de E730 is dan niet voldoende.

Review Jabra BT 330

Jabra bekend in de markt als de ontwikkelaar van Bluetooth headsets en speciale Bluetooth carkit/speakerphone systemen, heeft NieuweMobiel de mogelijkheid gegeven om een review te schrijven van een nieuwe Bluetooth headset, de BT 330. Dit zal een voorbode zijn voor de toekomst waarin NieuweMobiel zich meer zal gaan richten op accessoires en softwarepakketten die toegevoegd zullen worden aan reviews van bepaalde toestellen.

Deze simpele en eenvoudige Bluetooth headset is sinds kort te krijgen op de Nederlandse markt, is onderdeel van een groot portofolio aan headsets en wordt geleverd met zeer duidelijke handleiding met diverse talen & een oplader. De headset is in dit portofolio een standaard headset naast de topmodellen als de BT 800 en de BT 250.

De gebruikte Bluetooth technologie in de headset maakt de gebruiker volledig onafhankelijk van snoeren en kabels doordat hierdoor draadloze communicatie mogelijk is tussen mobiele telefoons, handhelds en computers. De BT 330 heeft Bluetooth versie 1.2 aanboord wat inhoudt dat het model de mogelijkheid biedt om audio van het toestel zelf door te krijgen naast de gevoerde gesprekken. Het mooiste voorbeeld hiervan is het luisteren van MP3 bestanden via de Bluetooth headset of het horen van navigatie instructies over de headset tijdens het navigeren op een PDA of smartphone.

De headset is zoals zichtbaar op de afbeeldingen erg klein en ronduit licht met 17 gram. De pasvorm rond het oor is goed te noemen en is natuurlijk afhankelijk van de persoon zelf. Daarnaast kan men simpel de headset op het linkeroor of rechteroor dragen en kan de headset gebruikt worden tot zeven uur gesprekstijd en 200 uur stand-by tijd. Deze tijden worden niet geheel gehaald, maar men komt wel in de buurt.

De kwaliteit van de headset is redelijk tot goed.. Voor het middensegment waar deze headset in verkeerd zijn er headsets met een betere audiokwaliteit en daarnaast extra eigenschappen als een speciale sleep modus. De BT 330 zal tijdens een verbinding altijd ingeschakeld blijven. Dit zal batterijtijd kosten, dat bij andere modellen met sleep modus niet verbruikt zal worden.

Tijdens het gebruik van de headset behoudt de headset netjes zijn connectie met het gekozen toestel en zal deze ook weinig tot geen problemen geven met Nokia modellen. De gemaakte pair wordt eenvoudig gemaakt en behouden. Het enige nadeel van de headset is de constant knipperende blauw LED aan de zijkant van het toestel. Deze blijft tijdens gebruik knipperen en kan in nachtelijke situaties vreemde taferelen veroorzaken. Een andere kleur of een minder hoog frequentie van het knipperen had wel wat aandacht mogen hebben.

Uiteindelijk kan geconcludeerd worden dat de Jabra BT 330, een goede, kleine en vooral lichte Bluetooth headset is, die voor menig gebruiker simpel te bedienen is en goed zal passen tijdens het gebruik. De algemene kwaliteit van headset is redelijk tot goed en de blauwe LED aan de zijkant van de headset zou wat irritatie en zeer leuke taferelen kunnen oproepen. Maar dit mag eigenlijk geen naam hebben. Absoluut een simpele en goede keuze.

Conclusie

De vragen die we elkaar stelde aan het begin van de review kunnen nu beantwoord worden en vallen positief uit voor de D600, want het toestel zet opnieuw een stap vooruit voor Samsung. Maar men is er nog lang niet.

Vooral omdat het een Samsung toestel blijft en dat heeft tot gevolg dat een aantal enorm onhandige Samsung punten nog steeds in het toestel aanwezig zijn. Geen normale tril/bel instelmogelijkheid of profielen onderdeel en het feit dat men foto's en video's niet direct kan opslaan op de geheugenkaart, doen de wenkbrauwen fronzen. Ook het feit dat men in een dergelijk duur toestel geen screensavers of thema's kan downloaden en instellen mag gerust apart genoemd worden.

Daarnaast is het schuifmechanisme van het geteste model nou niet echt fantastisch. Het ontbreken van voice dailling en FM radio is iets waar echt overgevallen zal worden bij de aanschaf van het model wanneer tegenhangers naast de D600 gelegd worden.

Aangaande de plaatsing en de kwaliteit van de fotocamera kan gezegd worden dat het eerste een bepaalde mate van krasgevoeligheid zal opleveren die men niet had bij de D500 en dat de kwaliteit redelijk is ten opzichte van menig ander 2.0 megapixel camera in de markt.

Ook de keuze voor de TransFlash geheugenkaart zal vooral plaats hebben gevonden in relatie tot de plek die aanwezig was en niet zozeer de matige performance en verkrijgbaarheid van de kaart. Men maakt het de gebruiker niet makkelijk met al die soorten.

Worden nu de sterke punten uit de lijst gehaald, dan valt gelijk op dat een groot aantal punten typisch Samsung zijn en gewoon laten zien waarin men sterk is. Tevens zijn de nadelen punten waar men als gebruiker naar moet kijken en zich moet afvragen of deze zwaar zullen wegen in de aanschaf van het toestel. Waarschijnlijk zullen de sterke punten overheersen.

De sterke punten zijn vooral de afmeting en het gewicht van het toestel. Daarnaast is het kleurenscherm, de resolutie en vooral de helderheid van het scherm iets wat op een enorm hoog niveau staat. Samsung laat opnieuw zien één van de merken te zijn die zeer goede schermen kan produceren.

Daarnaast zijn het geluidsvolume tijdens het gesprek en de erg sterke handsfree functie/stereo speakers pluspunten van het toestel. De geheugenkaarslot is een onderdeel dat niet vergeten mag worden en absoluut een goede uitbreiding is ten opzichte van de D500. Ook de videocamera is van een niveau Samsung waardig, maar men moet het toestel wel rustig heen en weer bewegen, want anders worden de video's onscherp. De video-out, die meegeleverd wordt in het nette accessoire pakket, is een leuk extra accessoire voor gebruikers.

Wat kan nu gezegd over dit toestel in relatie tot de rest van de markt? Dat is een hele goede vraag. De D600 zal in het begin niet veel last hebben van de verkopen. Het toestel gaat in de eerste weken als warme broodjes over de toonbank. De verwachting is dat het toestel het rond December wat moeilijker gaat krijgen ten opzichte van de goedkopere D500 en de Sony Ericsson K750i, W800i en misschien zelfs de Motorola ROKR E1, die erg duidelijk als i-Tunes toestel geprofileerd zal worden. De verwachting is daarnaast dat rond Cebit 2006 volgend jaar door de Samsung de nieuwe opvolger van de D600 getoond zal worden en dat begin volgend jaar de Smartphone variant van de D600, de D720 naar de Nederlandse markt zal komen. Het toestel is uitgerust met Symbian besturingssysteem en deelt een groot aantal specificaties met de D600.

Kijkt men nu naar de marktpositie van de D600 in de markt dan is de D600 de nummer 1 slider, de Sony Ericsson D750i/K750i/W800i serie de nummer 1 candybar en camera telefoon, de Nokia N90 nummer 1 primaire smartphone met uistekende video en camerakwaliteiten, de Sharp V903 als nummer 1 clamshell, de W900i nummer 1 swivel toestel en de Qtek 9100 in al zijn varianten als uitstekende PDA met GSM functies. De gebruiker zal in de komende maanden hieruit zijn of haar keuze gaan maken wanneer men op zoek is het midden gebied van de markt.

Note: Namens NieuweMobiel.NL zouden we graag willen melden dat Samsung met de D600 momenteel problemen heeft met JAVA applicaties en games. Men kan momenteel geen bestanden met JAR of JAD extensie installeren op het toestel. In de toekomst zal dit probleem opgelost worden. Helaas is hierdoor geen beeld gevormd rond de performance van de D600.


Vermelde toestellen