LG heeft de recentelijk aangekondigde Optimus Black uitgerust met WiFi Direct. Nieuw is de techniek niet voor mobiele begrippen; de Samsung Galaxy S was er al mee uitgerust. Maar wat is WiFi Direct precies en wat kun je ermee?
Heel simpel gezegd kun je met 'WiFi Direct' onderling bestanden uitwisselen tussen apparaten. "Bestond die techniek al?", horen we je zeggen. Ja, met Bluetooth is het ook mogelijk om onderling bestanden uit te wisselen, maar deze techniek is relatief gezien traag. Zelfs met de nieuwste versie van Bluetooth, versie 4.0, is de maximale theoretische snelheid 24 Mbit per seconde. Ter vergelijking, de maximale theoretische snelheid van WiFi Direct is 10 keer sneller.
Gebruiksvriendelijker
WiFi, een techniek die in de praktijk vooral gebruikt wordt om internet-signalen door te geven, is door de jaren heen steeds sneller geworden. Veel sneller dan Bluetooth. Nadeel is dat je bij WiFi gebruik moet maken van een zogenoemde 'access point', bijvoorbeeld in de vorm van een fysieke router of basisstation (ook wel hotspot genoemd). Er bestaat wel een manier om apparaten die WiFi ondersteunen rechtstreeks met elkaar te laten praten (de ad-hoc methode) maar deze is lastig op te zetten en daardoor niet erg gebruiksvriendelijk. Hier komt WiFi Direct om de hoek kijken. Het maakt hierbij gebruik van de al langer bestaande WiFi Protected Setup-methode (WPS) waarmee het voor gebruikers stukken eenvoudiger is geworden om een WiFi-verbinding op te zetten. In veel gevallen zal het drukken op een knop voldoende zijn.
Enig nadeel is momenteel de beschikbaarheid van mobiele telefoons met WiFi Direct. De Galaxy S en de Optimus Black zijn momenteel de enigen.