Het MWC mag dan wel geannuleerd zijn, Sony komt toch gewoon met een aantal nieuwe Xperia-telefoons op de proppen. Zeg hallo tegen de Xperia 1 II, Xperia 10 II en de geheel nieuwe Xperia Pro. Oftewel; het nieuwe vlaggenschip, de betaalbare middenklasser en Sony's nieuwe showcase-telefoon.
De Sony Xperia 1 II is een doorontwikkeling van de bestaande Xperia 1. Al zou je dat vanwege het vernieuwde uiterlijk niet meteen zeggen. Het toestel beschikt over platte zijkanten van metaal, Gorilla Glass 6 aan beide kanten maar het meest in het oog springend is de Zeiss-branding. Sony zet haar samenwerking met de Duitse lenzenfabrikant in een hogere versnelling.
Zoals gebruikelijk draait het bij Sony en dus bij de Xperia 1 II alleen maar om multimedia. Sony zet dus in op de camera, het beeldscherm en op audio. Voor dat eerste punt was het Alpha-team verantwoordelijk; bekend van Sony's high-end systeemcamera's. De Xperia 1 II beschikt net als die dure camera's over Eye Autofocus waarmee 60x per seconde scherp gesteld wordt op een oog (van mens of dier). Meer dan genoeg om altijd een scherp plaatje van iemand te schieten. Scherpstellen in het donker is ook mogelijk dankzij de extra 3D iToF (indirect Time-of-Flight) sensor. De meet de afstand tussen de telefoon en het object en stelt vervolgens razendsnel scherp. Een 50% grotere Exmor RS-sensor van 1/1.7" met grotere pixels zorgt voor een verbeterde lichtgevoeligheid.
Viertal Alpha-camera's
Het camerasysteem op de Sony Xperia 1 II bestaat in totaal uit 4 camera's; een 12 megapixel 24mm f/1.7 hoofdlens, 12 megapixel 16mm f/2.2 groothoeklens, een 12 megapixel 70mm f/2.4 telephotolens en de eerder genoemde 3D iToF dieptecamera. De camerainterface sluit nu beter aan bij wat je op de Sony Alpha-camera's gewend bent en daarmee benut Sony ook slim het bredere 21:9 CinemaWide-scherm. Deze meet 6,5 inch groot, beschikt over een 4K-resolutie en doet aan HDR. Het gaat om een OLED-paneel dus spetterende kleuren gegarandeerd.
DSEE Ultimate
Op audio-gebied is er 360 Reality Audio aanwezig; Sony's eigen object gebaseerde ruimtelijke audiotechnologie. Voorop zitten volwaardige stereo speakers, er is gewoon een 3.5mm audio-jack aanwezig om je eigen favoriete koptelefoon in te pluggen en er is ondersteuning voor uiteenlopende audio codecs om draadloos in hoge resolutie muziek te luisteren. Denk aan LDAC en DSEE Ultimate. Dat de Xperia 1 II een high-end smartphone is bewijst de processorkeuze. Binnenin ligt een Snapdragon 865 van Qualcomm. Samen met een 4000 mAh batterij met snelladen en draadloos laden zorgt dat je wel even vooruit kunt.
Xperia 10 II
Ook aan het middensegment werd gedacht. Zo verfriste Sony ook de Xperia 10 met de komst van deze Xperia 10 II. Dit model is uitgerust met een 6 inch OLED-scherm met 21:9-verhouding. Het inruilen van IPS door OLED zorgt voor diepere zwarttinten en kleurrijkere beelden. Achterop zitten nu 3 camera's voor portretten, ultra-groothoek en een telephoto om te zoomen. De behuizing is van Gorilla Glass 6 en is IP65/68 waterdicht. De Snapdragon 665 put kracht uit een 3600 mAh batterij met Xperia Adaptive Charging voor beter energiebeheer.
Sony Xperia Pro
Maar de echte verrassing is de komst van de Xperia Pro; Sony's eerste mmWave 5G-telefoon. Weliswaar ondersteunt ook de Xperia 1 II 5G maar daar hebben we het over het langzamere Sub-6 5G. Een snelle mobiele internetverbinding kan van pas komen want de Xperia Pro schiet net als de Xperia 1 II foto's in RAW en video in 4K HDR. Gek genoeg biedt de Xperia Pro op specificatie-gebied niet het allerbeste wat Sony momenteel doet, dat vinden we namelijk in die eerder genoemde Xperia 1 II. Zo zitten er hier achterop 3 camera's, eentje minder. Wel bijzonder is de HDMI in-poort waarmee hij is uitgerust. Hier kun je rechtstreeks je camera of videocamera op aansluiten. Verder is er wel veel gelijk waarmee de Pro echt weer zo'n typisch showcase-model is. Oftewel; de wereld laten zien wat het allemaal kan.
Exacte prijzen en beschikbaarheid van bovenstaande modellen zijn nog niet bekend gemaakt. Zodra we die hebben lees je dat hier terug.