MWC 2010: Futuristische First Else hands-on
Vandaag hebben we een bezoekje gebracht aan de makers van de First Else. Else is in dit geval de naam van de fabrikant en First is vanzelfsprekend de aanduiding voor het eerste toestel van dit jonge Israëlische merk.
De First Else is ontworpen vanuit de filosofie dat smartphones weliswaar een enorme ontwikkeling hebben doorgemaakt maar dat de gebruiksvriendelijkheid en bruikbaarheid er niet beter op geworden zijn. Daardoor zijn dit soort mobiele apparaten nog steeds in eerste instantie telefoons. De First Else is volgens de makers het eerste écht mobiele apparaat waarmee je ook nog kan bellen. De mogelijkheid om te bellen is gewoon een applicatie net als alle anderen en krijgt de gepaste hoeveelheid aandacht. Om dit mogelijk te maken beschikt de First Else over een compleet nieuwe en onconventionele interface. Centraal in deze interface staat de bediening met één hand, sterker nog met één duim. Voorlopig is dit echter wel vooral geschikt voor rechtshandigen.
Veel aandacht is uitgegaan naar het ontwerpen van het startscherm. Hierin zien we aan de rechterkant een halve cirkel met drie thema's: phone, diary en media. Alle applicaties kunnen vanaf dit startpunt met de duim geopend worden.
![First Else front](https://img.nieuwemobiel.nl/2024298-article-placeholder-672a1df96e1c6.jpg)
Wanneer je het toestel in het startscherm 180 graden draait wordt de voicerecorder geactiveerd die snel en onopvallend aangezet kan worden met de cameratoets.
![First Else memo recorder](https://img.nieuwemobiel.nl/2024298-article-placeholder-672a1df96e1c6.jpg)
Onderin het startscherm zit een kleine widget in de vorm van tekstregel die informatie kan geven over aandelen of het weer en wanneer erop gedrukt wordt opent een scherm met uitgebreidere informatie.
![First Else news widget](https://img.nieuwemobiel.nl/2024298-article-placeholder-672a1df96e1c6.jpg)
Voor het bedienen van het toestel moet je continue je duim op het scherm houden en door van het verslepen van je duim en het ingedrukt houden van een menuonderdeel kun je applicaties openen. Dit vergt wat oefening maar na een tijdje krijg je de smaak te pakken. Als je in het startscherm één van de drie submenu's hebt geopend beweeg je je duim naar links om een applicatie te openen. Vervolgens sleep je naar het gewenste bestand of bericht en laat je het scherm los waarna deze wordt geopend.
![First Else multimedia](https://img.nieuwemobiel.nl/2024298-article-placeholder-672a1df96e1c6.jpg)
![First Else albums](https://img.nieuwemobiel.nl/2024298-article-placeholder-672a1df96e1c6.jpg)
In alle applicaties die geopend worden staat de belangrijkste content in het midden van het beeld met daarboven en onder overige informatie en bestanden.
Voor het QWERTY-toetsenbord is ruimte bespaard door de bovenste rij met cijfertoetsen te verstoppen. Je ziet hem niet maar hij is er wel degelijk. De cijfertoetsen kunnen gebruikt worden door een lettertoets ingedrukt te houden waarna een vergrootglas verschijnt en vervolgens naar boven te bewegen tot dat het gewenste cijfer in beeld komt.
![First Else text entry](https://img.nieuwemobiel.nl/2024298-article-placeholder-672a1df96e1c6.jpg)
![First Else magnifier](https://img.nieuwemobiel.nl/2024298-article-placeholder-672a1df96e1c6.jpg)
![First Else numeric keys](https://img.nieuwemobiel.nl/2024298-article-placeholder-672a1df96e1c6.jpg)
Naast de interface met de halve cirkel is er ook nog een wat meer standaard menu met conventionele toetsen. Dit menu heeft dezelfde toepassingen als de halve cirkel maar is voor sommige mensen in eerste instantie wellicht wat eenvoudiger te bevatten.
![First Else menu](https://img.nieuwemobiel.nl/2024298-article-placeholder-672a1df96e1c6.jpg)
![First Else alternative menu](https://img.nieuwemobiel.nl/2024298-article-placeholder-672a1df96e1c6.jpg)
De First Else is wat ons betreft een erg interessant idee maar wel gericht op een enigszins beperkte groep gebruikers die dit soort vernieuwende concepten willen proberen. Het toestel zal in het tweede of derde kwartaal van dit jaar op de markt komen in Noord-Amerika en West-Europa. Wij hopen van harte dat Nederland niet vergeten zal worden.