Een rechtbank in Haarlem heeft bepaald dat de politie een verdachte mag dwingen om z'n telefoon te ontgrendelen die met een vingerafdruk beveiligd is. Opmerkelijk want niemand in Nederland hoeft mee te werken aan z'n eigen veroordeling.
We gaan terug naar 2015. Een groep bestaande uit drie mannen stuurden vele e-mails naar mensen die in de veronderstelling waren dat ze van hun bank afkomstig waren. Via misleiding is de groep achter vele rekeningnummers en pincodes gekomen waarna de rekening van het slachtoffer geplunderd werd. Met andere woorden; phishing. In 2016 werd de bende aangehouden en werden spullen in beslag genomen, waaronder de iPhone van één van de verdachten.
De politie kon echter geen toegang verkrijgen omdat de iPhone beveiligd was met een vingerafdruk. De verdachte wilde zijn telefoon niet ontgrendelen omdat hij hiermee zou meewerken aan z'n eigen veroordeling. Een basisbeginsel; niemand hoeft in Nederland mee te werken aan z'n eigen veroordeling. Toch dwong de politie hem en heeft de verdachte in geboeide toestand de duim van de iPhone laten aanraken. De iPhone werd ontgrendeld en een schat aan informatie kwam aan het licht.
Rechtmatig
De rechtbank oordeelt nu dat het hiermee verkregen bewijs geldig is en niet in strijd is met het beginsel omdat de verdachte niet actief heeft meegewerkt maar passief. Er is slechts een beperkte inbreuk op z'n persoonlijke integriteit gemaakt. Bovendien had de politie in 2016 nog niet de middelen om toegang tot de iPhone te krijgen zonder medewerking van de verdachte. Hieruit kun je concluderen dat de politie die middelen inmiddels wel heeft. De bende van 3 is intussen veroordeeld tot gevangenisstraffen en werkstraffen.
Steeds meer beveiliging
Fabrikanten van telefoons verzinnen steeds nieuwe manieren om anderen uit je telefoon te houden. Naast vingerafdrukherkenning hebben we al gezichtsherkenning, iris-herkenning en zelfs handpalmherkenning. Opsporingsdiensten hebben in steeds grotere mate last van dit soort technieken omdat het ze belemmert in hun handelen. Ze gebruiken steeds vaker speciale apparatuur die van softwarebugs en lekken gebruikt maken om toch toegang te verschaffen. Het blijft een kat-en-muis-spel want fabrikanten zoals Apple blijven werken aan de beveiliging.