Je hebt na lang sparen eindelijk die nieuwe mobiel in handen. Welke musthave accessoires heb je nu nodig om maximaal te genieten van je aankoop? In dit artikel proberen we helderheid te scheppen in de wereld van de telefoonaccessoires.
Onder telefoonaccessoires verstaan we telefoonhoesjes, screenprotectors, opladers en telefoonhouders. Eigenlijk alles voor je mobiel ter bescherming, om functies uit te breiden en om er maximaal gebruik van te maken. Bij veel accessoires kun je je afvragen of je ze echt nodig hebt. Denk aan een telefoonhoesje. Het verhoogt immers het gewicht en hij wordt er ook niet dunner van. Het houdt je nieuwe mobiel alleen wel extra lang mooi wat handig is mocht je hem ooit door willen verkopen. Bij iedere accessoiregroep gaan we daarom proberen de voordelen en mogelijkheden toe te lichten.
Telefoonhoesje
Tegenwoordig onmisbaar voor je smartphone: een telefoonhoesje. Een telefoonhoesje heeft verschillende functies:
- Het personaliseren van je telefoon
- Het beschermen van je telefoon
- Gebruiksgemak (bijvoorbeeld ruimte voor pasjes)
Telefoonhoesjes kun je krijgen in vele vormen en maten afgestemd op jouw telefoon. Door de lage kosten is het vervangen ook geen probleem. Ben je na een tijdje uitgekeken of is het hoesje versleten kun je zo weer een nieuwe aanschaffen. Elk type hoesje heeft zijn eigen voor- en nadelen. Jongeren gebruiken een telefoonhoesje voornamelijk om hun telefoon te personaliseren. Telefoonhoesjes met glitters, stripfiguren en noem maar op. Aan keuze geen gebrek. Ook de vorm kun je naar eigen wens aanpassen. Telefoonhoesjes zijn in o.a. de volgende vormen verkrijgbaar: flip case, book case, bumber case, insteek, hardcase en flip case.
Een flip case valt in de lengte (verticaal) over je scherm heen. Afhankelijk van het type valt het hoesje van boven naar beneden of andersom. Ook de achterkant van je telefoon is beschermd. Vaak bestaat deze beschermlaag uit een hard materiaal met daarop een zachte (kunst)leren laag. Een fliphoesje kan wel vervelend zijn tijdens het bellen omdat de voorkant van het hoesje steeds los bungelt. Uiteraard is dit een persoonlijke kwestie.
Een alternatief voor een flipcase is een bookcase. Een bookcase is exact hetzelfde als een flipcase alleen valt het hoesje als een hardcover van een boek over je scherm. Voor het beschermen van je telefoon zijn zowel een flipcase als een bookcase zeer geschikt. Sommige bookcase hoesjes hebben extra ruimte om (bank)pasjes te bewaren. Je hoeft dan geen portemonnee meer mee te nemen. Met als voorwaarde dat je uitsluitend via de pin betaalt.
Een bumpercase is een beschermlaag om het frame van de telefoon. Voornamelijk bedoeld om schade van stoten en vallen te verminderen. De bumper case biedt vrijwel geen bescherming aan de voor- of achterkant van je telefoon. Wel kan een bumpercase er voor zorgen dat de voor- en achterkant van de telefoon geen contact meer maakt met de ondergrond. Dit kan krassen voorkomen. Wil je ook de voor- en achterkant van je telefoon beschermen dan is alleen een bumper case niet voldoende.
Een insteekhoesje geeft optimale bescherming aan je telefoon. Je steekt de telefoon volledig in het hoesje en doordat hij doorgang strak zit valt hij er niet snel uit. Via een lipje trek je het toestel eenvoudig uit het hoesje. Een insteekhoesje geeft optimale bescherming omdat zowel de voorkant, achterkant en zijkanten beschermd zijn. Het grote nadeel is dat je tijdens het gebruik steeds je telefoon uit het hoesje moet halen. Oftewel als je de telefoon per ongeluk laat vallen tijdens het bellen is je telefoon niet beschermd. Een insteekhoesje is dus zeer geschikt voor mensen die hun telefoon vrij weinig gebruiken maar wel optimaal willen beschermen.
Een hardcase is een verharde binnen- en buitenkant waar de telefoon in geplaatst kan worden. De buitenkant is hard maar kan ook glad zijn. Een hardcase is zeer krasbestendig en kan tegen een stootje. Het grote nadeel van een hardcase is dat alleen de achterkant en zijkant van de telefoon wordt beschermd. Het scherm wordt niet beschermd. Dat is aan de ene kant gebruiksvriendelijk maar aan de andere kant is het scherm het belangrijkste onderdeel van je telefoon wat je wilt beschermen. Een hardcase kun je eventueel combineren met een screenprotector.
Screenprotector
Naast het mooie uiterlijk geeft een hoesje ook extra bescherming. Een telefoonscherm kan behoorlijk krasgevoelig zijn. Vooral als de telefoon in een broekzak zit waar ook je sleutels in zitten. Een screenprotector beschermt alleen het scherm van de telefoon. Een perfecte combinatie is een hardcase hoesje met een screenprotector. Zo is je hele telefoon optimaal beschermd. Screenprotectors zijn in twee vormen verkrijgbaar: glas en plastic.
Plastic screenprotectors zijn goedkoper dan de glas-variant. De prijs is voornamelijk afhankelijk van het type plastic of glas. Zo kan een kwalitatief betere plastic variant duurder zijn dan een glas variant. Een screenprotector van glas uit dezelfde prijsklasse is altijd steviger dan eentje van plastic. Een glazen protector is ongeveer 0,3 - 0,5 mm dik. Een plastic protector is 0,1 mm dik. Goedkopere screenprotectors worden snel vies. Ook kunnen krassen nog steeds voorkomen. Ben je op zoek naar een kwalitatieve screenprotector neem dan een duurdere glas variant.
Telefoonopladers
Niks is zo vervelend als een lege telefoon zonder een oplader in de buurt. Ook kan het opladen via de standaard meegeleverde lader lang duren. Tegenwoordig zijn er vele mogelijkheden om je telefoon op te laden. Denk aan snelladers of laders welke op afstand je telefoon kunnen opladen.
USB-C
Een relatief nieuwe oplaadmethode is via USB-C. Dit is eigenlijk geen oplader maar een kabel welke de telefoon verbindt met een ander apparaat. Denk hierbij aan een computer, laptop of auto. Het apparaat waar de USB-kant in wordt gestoken levert de stroom om de telefoon op te laden. Ook kan er met deze kabel dataoverdracht plaatsvinden. Denk hierbij aan het overzetten van foto’s van je telefoon naar je laptop. Handig aan USB Type-C is dat er geen boven- en onderkant meer is. Je steekt de kabel er dus nooit meer 'verkeerd' in. Handig is ook dat USB-C een hogere ampère levert waardoor je telefoon in theorie sneller opgeladen is. USB Type-C belooft de nieuwe standaard te worden en vervangt op den duur microUSB.
Snelladers
De naam zegt het al; met een snellader kun je een telefoon razendsnel opladen. In plaats van vele uren meestal enkele tientallen minuten tot maximaal een uur. Natuurlijk erg handig als je telefoon bijna leeg is maar wel zo de deur uit moet. Wees er wel bewust van dat een snellader een negatief effect heeft op de batterij van je telefoon. De batterij gaat minder lang mee bij het gebruik van een snellader. Op de nieuwste telefoons zoals de Samsung Galaxy S7 kun je zelf de snellaad-functie in- of uitschakelen. Wees er ook bewust van dat niet elke telefoon/batterij geschikt is voor een snellader. Kijk dus goed bij de specificaties van je telefoon of deze voor snelladen geschikt is. Meestal zijn telefoons hiertegen beschermd, alleen in combinatie met een USB Type-C kabel willen er bij snelladers nog wel eens problemen optreden. Gebruik dan de standaard meegeleverde oplader en kabel.
Draadloos laden
De techniek ontwikkelt zich razendsnel en tegenwoordig is het daarom mogelijk om je telefoon draadloos op te laden. Eigenlijk is het niets nieuws, het is namelijk vergelijkbaar als je elektronische tandenborstel. Samsung gebruikt de Wireless (Fast) Charging techniek voor haar draadloze opladers. Ook Apple is volgens de geruchten wireless opladers aan het ontwikkelen. Op het moment van schrijven is er nog niet veel over bekend. Maar Apple wil deze techniek waarschijnlijk in 2017 op de markt brengen.
Het is nog onduidelijk in hoeverre het echt wireless is. Natuurlijk is het opladen van een telefoon zonder kabel ideaal. Maar we kunnen nog niet het huis rondlopen met de telefoon in de broekzak terwijl de telefoon wordt opgeladen. Hier zullen we toch echt nog een aantal jaren op moeten wachten. Ook een nadeel is dat er bij draadloos laden nogal wat energie verloren gaat. Met een kabel is efficiënter en daardoor sneller.
Powerbank
Is je telefoon leeg maar ben je voorlopig echt niet in de buurt van een stopcontact? Dan is een powerbank wellicht iets voor je. Deze externe batterij is verkrijgbaar in diverse formaten. De kleinste zijn zeer compact maar kunnen je telefoon niet volledig opladen. Ze zijn daarmee ideaal voor wie de dag net iets te lang duurt. Ook nadelig van deze zogenaamde kleine powerbanks is dat je hem na iedere gebruik zult moeten opladen. Zo voorkom je dat ook je powerbank leeg is. Eén slag groter en je kunt je mobiel er al snel een 1 à 2 keer volledig mee opladen.
Veel van deze middelgrote powerbanks zijn uitgerust met een dubbele USB-uitgang zodat je gelijktijdig meerdere apparaten kunt opladen. Deze powerbanks zijn nog net compact genoeg om in een tas of jas mee te nemen. Er zijn ook powerbanks met een grote capaciteit, zo groot zelfs dat ze er een tablet of laptop mee kunnen opladen. Dat is een voordeel die de kleinere powerbanks niet hebben. Uiteraard kosten deze batterijen het meest en zijn ze niet compact genoeg om onopgemerkt mee te nemen. Je zult ze toch echt in een tas moeten meenemen. Staat weer tegenover dat je onderweg vele malen je telefoon ermee kunt opladen.
Telefoonhouders
Ben je vaak onderweg in de auto? Dan is een goede telefoonhouder voor in de auto onmisbaar. De houder moet goed stevig zijn zodat de telefoon tijdens het rijden goed blijft zitten en niet hinderlijk trilt. Ook moet de telefoon goed bedienbaar zijn. Uiteraard is het niet de bedoeling om de telefoon te bedienen tijdens het rijden.
Magnetische telefoonhouder
Een magnetische telefoonhouder is eigenlijk gewoon een magneetje welke je kunt bevestigen op een ventilatierooster. Door de sterke magneet blijft elk telefoon stevig hangen. Ook als er bijvoorbeeld een hard case cover omheen zit. Het nadeel van de magnetische telefoonhouder is dat deze niet voor elke auto geschikt is. Heb je bijvoorbeeld ronde ventilatieroosters (Mercedes C klasse, of Mini Cooper)? Dan is een magnetische telefoonhouder minder geschikt. Er zijn overigens ook universele telefoonhouders verkrijgbaar die je in het ventilatierooster kunt plaatsen zonder magneten.
Universele telefoonhouder
Een universele telefoonhouder wordt vaak bevestigd middels een zuignap. Aan de zuignap zit een standaard waar je de telefoon in kunt plaatsen. Als de zuignap eenmaal goed vastzit is de houder zeer stevig. Soms kan het wel vervelend zijn op de zuignap goed vast te krijgen. Zo kan het zijn dat je een paar minuten aan het prutsen bent omdat de zuignap niet wil plakken. Nadeel is dus dat je iedere keer bij het bevestigen de zuignap moet bevestigen. Voordeel is dat je de houder kunt plaatsen waar je wilt. Op ooghoogte bijvoorbeeld. Zorg er alleen voor dat het je zicht niet onnodig hindert.