Van 22 tot en met 25 februari vond in Barcelona het Mobile World Congress (MWC) plaats. Wat valt er nou op deze beurs te beleven en hoe is hij tot stand gekomen? In dit artikel vertelt NieuweMobiel.NL je alles over de achtergrond van het MWC.
Technologiebeurzen
Wereldwijd vinden er ieder jaar allerlei grote technologiebeurzen plaats. Denk bijvoorbeeld aan de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas (januari), Microsoft Build Developer Conference in San Francisco (maart/april), Google I/O in San Francisco (mei), Computex in Taipei (juni), Worldwide Developers Conference (WWDC) in San Francisco (juni) en IFA in Berlijn (september).
Build, Google I/O en het WWDC worden jaarlijks georganiseerd door respectievelijk Microsoft, Google en Apple. Je zult dan ook wel begrijpen dat hier alleen hun producten en diensten centraal staan. Voor de andere hierboven genoemde beurzen geldt dat alle fabrikanten zich kunnen aanmelden om hun nieuwste smartphones, tablets, wearables en andere producten te presenteren en demonstreren aan de wereld. Gezien de grootschalige aanwezigheid van de internationale pers en belangstelling vanuit de tech community, maken producenten hier gretig gebruik van.
Eén internationale technologiebeurs hebben we hierboven nog niet genoemd: het Mobile World Congress, of kortweg het MWC. Na de IFA is dit de grootste technologiebeurs van Europa. Ieder jaar tegen eind februari of begin maart vindt deze beurs plaats in Barcelona. Net als de andere technologiebeurzen trekt het evenement veel bezoekers en media-aandacht. In 2008 bezochten zo’n 55.000 bezoekers uit 200 landen de beurs. In 2016 is dit aantal opgelopen tot meer dan 100.000.
Om het evenement in goede banen te leiden organiseert de GSMA ieder jaar het MWC. Wie of wat is de GSMA?
GSMA
GSMA, opgericht in 1982, staat voor Global System Mobile Association. Het is een internationaal samenwerkingsverband tussen mobiele providers, hardwareproducenten van mobiele elektronica, softwareontwikkelaars en internetbedrijven. De organisatie telt vandaag de dag zo’n 800 leden die afkomstig zijn van meer dan 250 bedrijven. Gezamenlijk nemen ze initiatieven om de belangen van de consument en de mobiele sector te vertegenwoordigen. Zo voert de GSMA voortdurend campagne voor snel mobiel internet (4G en 5G) en lagere roaming kosten, adviseert het overheden en andere wetgevende organen omtrent regelgeving voor telecommunicatie en probeert het nieuwe technieken te standaardiseren, zoals mobiele NFC voor draadloos betalen en Voice-over LTE (VoLTE) als opvolger van VoIP.
Van GSM World Congress naar Mobile World Congress
Naast belangen behartigen, lobbyen en adviseren organiseert de GSMA ieder jaar een grote technologiebeurs. Vandaag de dag kennen we deze als het MWC, maar deze had aanvankelijk een andere naam. In 1987 vond de eerste editie plaats onder de naam GSM World Congress. In 2001 veranderde de GSMA de naam in 3GSM World Congress, omdat Europa toen langzaamaan de overstap maakte van 2G naar het snellere 3G-netwerk.
Als de GSMA de laatste technologieën als uitgangspunt neemt voor de benaming, dan had de beurs nu 4GSM World Congress geheten. Maar omdat we voortdurend technologische vooruitgang boeken en de organisatie het niet passend vond om iedere paar jaar de naam van het evenement te veranderen, werd in 2008 gekozen voor een alles overkoepelende benaming: het Mobile World Congress.
Tegenwoordig vindt het MWC plaats in Barcelona, maar dat is niet altijd zo geweest. Van 1987 tot en met 2005 was het Franse Cannes het toneel van innovatie. Sinds 2006 vindt de technologiebeurs plaats in Barcelona, inmiddels in een gloednieuwe locatie aan de Fira Gran Via. In 2011 benoemde de GSMA Barcelona tot de ‘GSMA Mobile World Capital’. Nog zeker tot en met 2023 is de architectonische stad het decor van het MWC.
Wat valt er te zien op het MWC?
Op de beursvloer van het MWC zijn ieder jaar de nieuwste snufjes op het gebied van consumentenelektronica en voor de zakelijke markt te bewonderen. Dan hebben we het over producten als smartphones, tablets en wearables, maar ook bijvoorbeeld drones en Virtual Reality-brillen. Met name de laatstgenoemde productgroep timmert momenteel hard aan de weg en zal in de toekomst een grotere rol spelen op technologiebeurzen.
Voor het bedrijfsleven en onderzoekers worden er op het MWC lezingen, speeches en workshops gehouden. Zo blijft niet alleen iedereen op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, maar bestuderen ze tevens wat de mogelijkheden voor hun business zijn.
Tot slot reikt de GSMA ieder jaar de Global Mobile Awards uit, of Glomo Awards zoals ze tegenwoordig heten. Deze prijs is een erkenning voor de inspanningen en innovatie in hun categorie (beste tablet, beste smartphone, beste app, beste mobiele dienst, en ga zo maar door).
MWC 2017
Kun je niet wachten en kijk je nu al reikhalzend uit naar het MWC van volgend jaar? Pak dan je agenda en noteer de volgende data. Van maandag 27 februari tot en met donderdag 2 maart 2017 vindt de volgende editie plaats. Uiteraard in Barcelona.