HTC heeft met de onthulling van de 10 haar nieuwste vlaggenschip gepresenteerd. Het toestel richt zich op 4 zaken; camera, audio, design en performance. Of het echter ook genoeg zal zijn moet de komende tijd blijken.
HTC bevindt zich momenteel in de hoek waar de klappen vallen. Echt goed gaat het niet met het bedrijf, en dat is een understatement. Tijd voor wat nieuws en de HTC 10 is daar niet het eerste resultaat van. Het toestel leent namelijk erg veel van de eerder aangekondigde One A9. Denk dan aan het design en de vingerafdrukscanner aan de voorzijde. Wel trekt HTC de resolutie omhoog naar Quad HD in een Super LCD 5-paneel. Daaroverheen ligt Gorilla Glass wat afgerond is nabij de randen. Het ziet er fraai uit en de gelijkenis met de iPhone ligt op de loer. Dat gaat niet op voor de achterzijde met z'n sterk afgesneden randen.
Ander belangrijk punt van de 10 is z'n vernieuwde camera. Terug is de UltraPixel-camera al past HTC ditmaal een veel hogere 12 megapixel sensor toe. Dat is weliswaar lager dan de 20 megapixel sensor in de One M9 maar met een pixelgrootte van 1,55 micron moet hij toch meer licht opvangen. De lens kent een maximale diafragma van f/1.8 wat bovengemiddeld goed is. Het stelt het toestel in staat om extra veel licht op te vangen. Bovendien ondersteunt de HTC 10 ditmaal laser autofocus en optische beeldstabilisatie (OIS). Diezelfde eigenschap treffen we trouwens aan bij de selfiecamera. Wij kunnen geen andere smartphone bedenken die ook over OIS beschikt. De selfiecamera kent een maximale resolutie van 5 megapixel en is dankzij een groothoeklens in staat extra veel in beeld te krijgen. DxOMark beoordeelde de hoofdcamera van de 10 met een score van 88; even hoog als de S7 edge van Samsung.
Vernieuwde BoomSound
HTC is van oudsher ook erg geïnteresseerd in geluid. Na de samenwerking met Beats probeert HTC het vooral zelf met haar BoomSound-techniek. Dit jaar is standaard een koptelefoonversterker ingebouwd, kan audio van 16 naar 24 bits geüpscaled worden en is er een DAC (digitaal-naar-analoog convertor) aanwezig om hoogwaardige audio voort te brengen. Luister je liever zonder koptelefoon naar muziek dan zul je het dit jaar wel zonder stereo speakers moeten stellen. Wel kan de telefoonluidspreker bovenin het scherm dienst doen als tweeter voor hoge tonen. De hoofdluidspreker onderin het toestel verzorgt dan de lagere tonen. Slim maar uniek is HTC hierin niet. Ook Huawei past dit toe in de P9 Plus.
Blijft over de performance. Met een ingebouwde Snapdragon 820-processor van Qualcomm zit dat wel goed. Dankzij deze keuze ondersteunt de HTC 10 ook het snellere Quick Charge 3.0 laden. In een half uur is de batterij hiermee weer voor de helft gevuld. Ook onderdeel van de Snapdragon 820 is een systeem genaamd PowerBotics waardoor de batterijduur met 30% vergroot wordt. HTC lanceert samen met de 10 ook een app genaamd Boost+. Dit is een soort app-manager waarbij je ook bepaalde toestemmingen aan andere apps kunt geven. Ook nieuw is de Freestyle Layout-indeling waarbij je apps, widgets en stickers willekeurig en op iedere plek op je homescreen kunt plaatsen in plaats van op een vast raster.
HTC 10 in Nederland
HTC lanceert de 10 vanaf april in vier verschillende kleuren; Carbon Grey, Glacier Silver, Topaz Gold en Camellia Red. Prijzen beginnen bij een stevige 749 euro. Je krijgt hiervoor de 32 GB uitvoering. Dat is nog uit te breiden tot 2 TB dankzij microSD-kaartjes. Er komt ook een speciaal hoesje als accessoire uit genaamd Ice View. Net als de vroegere Dot View-covers kun je zelfs in gesloten toestand het scherm aflezen. Dat komt omdat het voorste gedeelte van de Ice View-cover transparant is.