Voor velen is het een gewone vrijdag, maar toch zal deze dag de geschiedenisboekjes ingaan. Het is namelijk de dag waarop Nokia officieel opgaat in Microsoft. Een einde van een tijdperk en hopelijk het begin van een nieuwe.
De aankondiging van de overname werd gedaan op 3 september 2013. Het merendeel van Nokia gaat over naar Microsoft waaronder de gehele telefoondivisie. Er blijft nog wel wat achter, met name patenten, de HERE navigatie-divisie en een onderdeel dat zich bezighoudt met netwerk-infrastructuur (NSN). Microsoft zal nog wel gebruik blijven maken van de Nokia-naam, met name voor de featurephones. Van de Lumia's wordt verwacht dat deze op termijn hernoemd worden.
Nokia kwam in 1992 met haar eerste GSM uit; de 1011. Die typerende Nokia-naam is een verwijzing naar z'n lanceerdatum; 10 november. De herkenbare Nokia-beltoon kwam pas vanaf de 2100-serie in 2002 op een telefoon terecht. De meest verkochte Nokia-telefoon ooit is de 1100 uit 2003. Hiervan werden wereldwijd meer dan 250 miljoen exemplaren verkocht.
Symbian
Nokia was laat met het maken van een Full Touch-telefoon, de 5800 XpressMusic was de eerste. Die kwam ruim een jaar na de eerste iPhone en draaide Symbian. Het besturingssysteem bleek niet erg geschikt voor een dergelijke form factor. Nokia paste het systeem veelvuldig aan maar succesvol en gebruiksvriendelijk werd het nooit. Het niet tijdig afstappen van Symbian wordt wel gezien als de belangrijkste vergissing en het begin van het einde. Uiteindelijk koos Nokia voor nieuwkomer Windows Phone en zette er volledig in.
Keuze voor Windows Phone
Het platform van Microsoft werd echter ook nooit groot en Nokia moest genoegen nemen met een rol in de marge. Het werd hierdoor een overnameprooi voor anderen. Microsoft wil met de overname van Nokia z'n positie in de mobiele telefoon wereld veiligstellen; Nokia bezit ruim 90% marktaandeel van Windows Phone. Microsoft kon het zich niet permitteren om Nokia te laten lopen en het moment af te wachten dat ze op een ander platform over zou stappen. Een overname was hiermee onvermijdelijk.
Toekomst
Het is onduidelijk wat de toekomst brengt voor Microsoft en het voormalige Nokia. Het zal erg moeilijk worden om het Windows Phone-marktaandeel significant uit te breiden. Fabrikanten kunnen weliswaar inmiddels gratis gebruikmaken van Windows Phone, ze moeten tegelijkertijd concurreren met de telefoons van Microsoft. Dit is geen ideale uitgangssituatie, en precies de reden waarom Google afscheid nam van Motorola. Pas als Microsoft andere bedrijven weet te overtuigen ook met Windows Phones te komen dan zal er iets veranderen. Met Nokia alleen redden ze het niet, dat is wel gebleken. Bovendien moet Microsoft keihard timmeren aan Windows Phone om de aansluiting met Android en iOS te vinden. De bedoelingen zijn allemaal goed en we wensen het allerbeste voor de voormalige Nokia-medewerkers.