Gisteravond lichtte Google de 10e versie van Android toe; Android Q. Zoals gebruikelijk borduurt Google voort op enkele reeds geïntroduceerde functies maar er zijn ook nieuwe functies. Ze zijn allemaal onder te verdelen in drie categorieën; innovatie, veiligheid & privacy en digitaal welzijn.
Android is veruit het meest populaire mobiele besturingssysteem van dit moment. We vinden het inmiddels op 2,5 miljard telefoons en tablets wereldwijd en er zijn dus veel ogen gericht op de toekomst ervan. Met Android Q, dat versienummer 10 krijgt, richt Google zich op 3 kernpunten; innovatie, veiligheid & privacy en digitaal welzijn (digital wellbeing).
Innovatie
Om te zorgen dat Android vers blijft en met de laatste ontwikkelingen meekan heeft Google ondersteuning ingebouwd voor 5G, de volgende generatie mobiele data. Google verwacht dit jaar vele 5G-telefoons van diverse fabrikanten naast de al aangekondigde LG V50 ThinQ en Huawei Mate X. Ook is er ondersteuning voor foldables; opvouwbare telefoons al werd dat nieuws eerder al breed uitgemeten. Android Q krijgt verder een Dark Theme dat overal zal werken en waarvan uit testen is gebleken dat het echt beter voor je batterij is.
Ander punt waarop Google dit jaar wil innoveren is spraakherkenning. Het is Google gelukt om spraakherkenning volledig op de telefoon zelf te laten doen in plaats van audiofragmenten te uploaden / interpreteren en terugsturen naar je telefoon. Hierdoor wordt onder andere de Google Assistant vele malen sneller maar ontstaan ook nieuwe toepassingen. Live Caption bijvoorbeeld. Deze vertaalt gesproken tekst in filmpjes, podcasts en andere plekken waar ondertiteling anders niet beschikbaar was geweest. Handig voor wie in alle stilte een video zonder geluid wil bekijken of voor doven of slechthorenden.
Veiligheid & privacy
Ander speerpunt van Android Q is veiligheid & privacy. Functies die zicht hierop richten vinden we veelal onder de motorkap maar dit jaar komt er een speciaal privacy-menu onder instellingen waar je alle belangrijke privacy-settings kunt regelen. Daar kun je nu ook per app instellen of ze je locatie mogen opvragen. Meer zichtbaarder wordt de manier van updaten. In plaats van één grote maandelijkse beveiligingsupdate waarna je telefoon moet rebooten gaat Android Q systeemonderdelen op de achtergrond updaten zonder reboot.
Digitaal welzijn
Digital wellbeing werd geïntroduceerd met Android 9.0 Pie met functies om je telefoongebruik te monitoren en binnen de perken te houden zoals Wind Down. Dit jaar worden daar nieuwe functies aan toegevoegd zoals Focus mode. Stel je moet even dat verslag afmaken maar je telefoon uitzetten gaat je te ver dan kan Focus mode van pas komen. Je kunt van geselecteerde apps toestemming geven om notificaties te geven, anderen blijven dan stil. Schakel je Focus mode weer uit dan komen de notificaties alsnog binnen.
Sinds Android Q kunnen ouders Digital Wellbeing op de telefoon van hun kinderen gebruiken. Zo kunnen ze instellen hoeveel tijd hun kroost per app mag gebruiken en welke apps geblokkeerd moeten zijn. Ouderlijk toezicht vind je terug in hetzelfde menu als digitaal welzijn. Wie vooral uitkijkt naar Focus mode en nog op Android Pie zit; dit najaar komt de functie ook naar die Android-versie.
Android Q beta 3
Wie nu al aan de slag wil met Android Q kan de derde beta downloaden en installeren. De beta is inmiddels ook voor niet Pixel-telefoons beschikbaar waaronder modellen van OnePlus, Xiaomi, Huawei en Nokia. De officiële lancering van Android Q, samen met z'n uiteindelijke naam (en vermoedelijk enkele Pixel 4-telefoons) wordt dit najaar verwacht.