Wat is Huawei’s Plan B?


Zoals het er nu naar uit ziet verliest Huawei in augustus 2019 haar Android-licentie. Nieuwe modellen zoals de Mate 30 draaien dan geen Android. Huawei zal dan op zoek moeten naar iets anders. Maar Huawei is voorbereid; het werkt naar verluidt al jaren aan een plan B. Maar wat zijn de alternatieven en hoe serieus zijn die?

We weten het intussen niet beter; mobiele telefoons draaien Android en anders heb je een iPhone met iOS. Beiden Amerikaanse besturingssystemen en dus onbereikbaar voor het Chinese Huawei. In het verleden waren er meerdere mobiele besturingssystemen, enkele ooit heel groot maar uiteindelijk allemaal ingehaald door de realiteit. Aan Huawei de monsterlijke taak om met een alternatief te komen.

Sailfish OS
Huawei zou bij Jolla kunnen aankloppen voor Sailfish OS

Bestaande platformen

Huawei zou het kunnen zoeken bij bestaande oplossingen. Zo beschikt LG over webOS, Samsung over Tizen en is daar nog Sailfish OS van Jolla. Al die platformen hebben het echter voor verschillende redenen niet gered op smartphonegebied. Huawei zou voor deze optie weinig voelen omdat het liever zo'n platform in eigen beheer heeft. Iets wat opgelost wordt wanneer het een bestaand platform koopt. Je kijkt wel tegen een enorm verschil in app-aanbod aan. Ontwikkelaars moeten naast Android en iOS voor een derde platform apps maken en daar gaat gepaard met kosten. Vraag Microsoft en BlackBerry maar hoe dat is afgelopen. Dit scenario is dus niet erg realistisch.

Android fork

De kortste klap is om een fork van Android te maken. Je neemt de open-source code van Android die vrij toegankelijk is en bouwt daar op verder. Iets wat CyanogenMod destijds ook deed. Google heeft de afgelopen jaren diverse maatregelen genomen om forks te ontmoedigen. Veel populaire apps zijn gebouwd met de Google-bibliotheken en juist die ontbreken in de vrije versie van Android. Daarnaast heeft een Android fork geen toegang tot de Google Play Store met z'n miljarden apps waaronder de populaire apps van Google zelf zoals Gmail en YouTube. Bovendien is het Huawei als lid van het Open Handset Alliance niet toegestaan om een Android fork te maken.

Android forks
Android forks genoeg

Nieuw eigen platform: HongMeng OS

Het meest ideale zou zijn om een eigen platform te hebben dat in staat is om bestaande Android-apps te draaien. En dat is naar verluidt precies wat Huawei voor ogen heeft. Sinds 2012 zou het onder de naam HongMeng OS aan een eigen besturingssysteem werken bedoeld voor onder andere smartphones en tablets. Huawei heeft ervaring met het maken van eigen besturingssystemen. Haar slimme horloges draaien onder het eigen gemaakte LiteOS.


Huawei heeft al een eigen besturingssysteem: LiteOS

Ondanks dat Huawei al sinds 2012 werkt aan HongMeng OS hebben we er nog nooit iets van gezien. De reden daarvoor is simpel; het is niet af. Huawei had ook geen reden voor haast, Android voldeed prima. Nu moeten de ontwikkelaars flink aan de bak en in het najaar moet het af zijn. Volgens The Information wordt dat erg lastig; het platform zou nog lang niet af zijn. Bovendien claimen ze dat HongMeng OS niet in staat is om bestaande Android-apps te draaien. Ontwikkelaars moeten dus opnieuw apps gaan schrijven. Voor een enkel telefoonmerk. Een haast kansloze missie. Vraag Microsoft, Palm en BlackBerry maar.

Donkere wolken

We zullen heel eerlijk zijn; het ziet er niet goed uit. Hoe spannend een nieuw platform ook klinkt, het hangt allemaal af van het app-ecosysteem. Zelfs miljardenbedrijven als Microsoft en Amazon is het niet gelukt ontwikkelaars aan boord te krijgen en consumenten haken toch af wanneer nieuwe populaire apps niet voor hun mobiel beschikbaar zijn. Dan kan je telefoon nog zo mooi zijn. Het is voor Huawei te hopen dat het verbod uiteindelijk niet doorgaat (of wordt afgezwakt). Iets wat uiteindelijk ook bij ZTE gebeurde dat hierdoor bijna ten onder ging. Dat zal bij Huawei niet zo'n vaart lopen omdat ze naast smartphones nog zoveel meer doen. Maar voor Huawei smartphones is de toekomst momenteel zeer onzeker.


Gerelateerd nieuws