Officieel einde roamingkosten EU; 4 veelgestelde vragen


Vanaf 15 juni 2017 maakt het niet meer uit of je je belminuten, sms'jes of databundel nu in Nederland of in een ander EU-lang opmaakt. Je betaalt in beide gevallen hetzelfde. Simpel toch? Toch hebben sommigen vragen. Wij sommen de 4 meestgestelde op.

Roaming is een dure manier om te zeggen dat je niet van je eigen netwerk gebruik maakt. In de meeste gevallen betekent dit dat je in het buitenland zit. En wie in het buitenland gebruikmaakt van z'n mobiel weet dat de kosten dan hoog kunnen oplopen. En omdat we toch zo verknocht zijn aan onze mobiel kunnen we het niet laten met bij thuiskomst soms hoge telefoonrekeningen. De EU steekt daar nu officieel een stokje voor; roamingkosten binnen de EU behoren nu tot het verleden.

Dat betekent dat je voor hetzelfde tarief kunt bellen, sms'en en internetten als dat je thuis doet. Ga je over je bundel dan gelden er andere tarieven, dat blijft dus oppassen.

1. Welke landen doen er allemaal mee?

Alle lidstaten van de Europese Unie. Dat is dus wat anders dan 'Europa'. Zo bel je vanuit Zwitserland, Bosnië en Herzegovina, Servië, Montenegro, Kosovo, Albanië en Macedonië dus wel voor een hoog tarief naar huis. Daar blijft het oppassen, zeker als je Zwitserland passeert onderweg naar Italië.

Lidstaten Europese Unie
Huidige EU-lidstaten (per juni 2017)

Er zijn ook een paar uitzonderingen. Zo doen IJsland en Noorwegen ondanks dat ze geen EU-lid zijn wel gewoon mee. Onduidelijk blijft nog even hoe het met het Verenigd Koninkrijk zal aflopen. Voorlopig bel je daar ook met het lage tarief al kan dat na de Brexit wel eens heel anders zijn.

2. Hoe zit het met bellen vanuit Nederland naar het buitenland?

Bellen vanuit het buitenland naar Nederland mag dan niets extra kosten, andersom geldt dat niet. Het is een compromis tussen de EU en de telecomproviders die iedere vakantieperiode het geld zagen binnenstromen. Wie vanuit Nederland naar bijvoorbeeld Frankrijk belt betaalt wel extra, en soms veel ook. Bel je vanuit België naar datzelfde Franse nummer dan betaal je niet extra. Een manier om deze vreemde situatie te omzeilen is om te Skypen of gebruik te maken van de tal andere diensten voor goedkoop bellen naar het buitenland.

3. Kun je met een Duitse-simkaart wel goedkoop vanuit Nederland naar het buitenland bellen?

Nee. Er zijn bepaalde limieten ingesteld. Zo kun je niet langer dan 4 maanden achter elkaar gebruikmaken van roaming. Doe je dat wel dan word je alsnog op extra kosten getrakteerd. Je kunt dus ook niet elders in Europa een goedkoop abonnement afsluiten en hier gebruiken.

4. Zijn er nog meer limieten?

Ja. Wie een databundel heeft groter dan 10 GB kan maximaal 10 GB buiten de Nederlandse landsgrens opmaken. 'Onbeperkt' kennen ze in het buitenland dus niet zoals hier, al zien wij ze inmiddels ook steeds minder vaak. Ga je over de grens van 10 GB dan mogen telecomproviders maximaal 7,70 euro per GB in rekening brengen.

Zit je nu nog steeds met brandende vragen? Laat het ons weten en we zoeken het voor je uit! Stel al je vragen hieronder in de comments.


Gerelateerd nieuws