Google heeft zojuist tijdens het jaarlijkse Google I/O een nieuwe versie van Android aangekondigd. Jelly Bean krijgt versienummer 4.1 mee en moet bestaande problemen verhelpen, maar bevat ook verbeteringen en vele nieuwe functies.
Het kleine verschil in versienummer met z'n voorganger verklapt alvast dat Google dit geen radicale nieuwe versie vindt. Dat klopt, maar dat wil niet zeggen dat er weinig te zeggen valt over Jelly Bean.
Project Butter
Google heeft zich de kritiek aangetrokken dat Android nog wel eens traag reageert op invoer. Scrollen gaat bijvoorbeeld in iOS en Windows Phone vloeiend, terwijl het in Android nog wel eens wil schokken. Om dit probleem te tackelen is Google een apart project gestart genaamd "Butter". Er zit behoorlijk wat techniek achter maar kort samengevat moet het animaties en andere acties 'boterzacht' maken.
Nieuwe Google Search
Wie z'n Android-telefoon voor het eerst opstart krijgt gratis en voor niets de Google Search widget op z'n startscherm. Meestal wordt die direct verwijderd. Waarschijnlijk omdat je er niet veel mee kunt. Daar gaat Google verandering in brengen. De nieuwe widget krijgt eigenlijk de functie die Siri op de iPhone heeft. Zo begrijpt Google Search nu ook de context en kun je staks al je vragen op Google afvuren. Je kunt hem zelfs gebruiken om tekst te dicteren. Hiervoor is niet eens een dataverbinding nodig. Helaas is er vooralsnog alleen ondersteuning voor Engels, maar andere talen volgen snel.
Google Now
Geheel nieuw is Google Now. Het is een geheel nieuwe manier van zoeken dat met je meedenkt. Google Now is zich bewust van je huidige locatie. Als je bijvoorbeeld een afspraak hebt en je gaat doorgaans met het OV, dan rekent hij zelf uit wanneer je moet vertrekken. Als je fan bent van een sportclub dan haalt hij automatisch gegevens op over bijvoorbeeld speelschema's en kaartverkoop.
Niet nieuw maar wel aangepast is het notificatiescherm. Gemiste oproepen stonden er al tussen, maar vanuit het notificatiescherm kun je nu ook iemand direct terugbellen. Ontwikkelaars kunnen nu ook eigen acties toevoegen. Een mediaplayer kan bijvoorbeeld controls weergeven. Notificaties worden hierdoor een stuk dynamischer.
Vele verbeteringen
Verder zit Jelly Bean vol kleine verbeteringen. Zo resizen widgets nu automatisch afhankelijk van de hoeveelheid ruimte op het homescreen. Verder is de camera-app nu grotendeels geïntegreerd met de galerij. Wil je een eerder geschoten afbeelding terug bekijken scroll je van links naar rechts, vergelijkbaar met Windows Phone. Ook Android Beam bevat een verbetering. Zo kun je nu ook video's en foto's versturen en delen. Tot slot is er ook gedacht aan minder validen. Zo krijgt Jelly Bean verregaande ondersteuning voor blinden en slechtzienden.
Jelly Bean komt in juli als OTA update binnen op de Galaxy Nexus en de Nexus S. Ontwikkelaars kunnen nu al aan de slag. Zij kunnen de SDK vanaf vandaag downloaden.