Root-toegang verkrijgen is bij de lancering van elke nieuwe smartphone de eerste uitdaging waar programmeurs zich op storten. Een rechter in de Verenigde Staten heeft nu een uitspraak gedaan over deze praktijken: het mag.
De rechtszaak was aangespannen door de The Electronic Frontier Foundation (EFF), een burgerrechtenorganisatie die vind dat op de iPhone ook applicaties buiten de AppStore om geïnstalleerd moeten kunnen worden.
Jailbreaken toegestaan
Om zelf applicaties op de iPhone te kunnen zetten is het nodig de telefoon te jailbreaken. Daarbij hack je de telefoon om permissie voor de installatie van software te krijgen. Volgens Apple is dat in tegenspraak met copyright-wetten.
Door de uitspraak is het in de VS nu wettelijk toegestaan om Cydia, een populair alternatief voor de App Store, te gebruiken.
Niet alleen Apple
Hoewel Apple gedaagde was in de rechtszaak die door de EFF is aangespannen, richt het vonnis zich niet in het bijzonder op Apple. De rechter deed een uitspraak die ook geldig geacht mag worden op andere platformen, waaronder Android en Windows Mobile.
Gevecht voor digitale rechten
De EFF voert al enige jaren strijd voor de rechten van burgers op het internet. Daarbij neemt de organisatie het op tegen de verdedigers van de strenge patent- en copyrightregels die in de Verenigde Staten gelden.
Onlangs won de organisatie een rechtszaak over het rippen van DVD's. De rechter vonniste dat het voor niet-commercieel gebruik toegestaan is om een deel van een DVD te gebruiken in een YouTube-filmpje, zolang het gebruikte fragment niet buitenproportioneel lang is, en noodzakelijk is voor het statement van de maker van het filmpje.