Fuchsia, het nu nog wat geheimzinnig besturingssysteem waaraan Google werkt, moet over 5 jaar Android en Chrome OS gaan vervangen. Eén besturingssysteem om alle apparaten aan te kunnen sturen, van wearables, smartphones, tablets, laptops tot slimme thuisapparatuur.
Google werkt achter de schermen al een tijdje aan Fuchsia, een open-source besturingssysteem waarvan de eerste codefragmenten uit 2016 stammen. Het idee van een nieuw besturingssysteem terwijl het met Android al een succesvol product in handen heeft is om problemen met Android voor eens en altijd op te lossen. Denk dan aan het omslachtige updateproces waar telefoonfabrikanten die gebruikmaken van Android nu nog tegen aanlopen. Daarnaast heeft Google nog een ander besturingssysteem genaamd Chrome OS dat dan weer beter werkt op laptops. Deze twee combineren tot één is eenvoudiger.
Google werkt intussen met een team van tenminste 100 mensen aan Fuchsia. Je kunt dus stellen dat het een serieus project is met hoge verwachtingen. De bedoeling is om in 3 jaar apparatuur uit te brengen met Fuchsia, denk aan slimme speakers. In 5 jaar moet het z'n weg gevonden hebben naar smartphones en Android vervangen. Dat is een ambitieus schema, Android kent namelijk een marktaandeel van ruim 85% met 2,3 miljard actieve gebruikers. Google maakt voor Fuchsia niet gebruik van een Linux-kernel zoals bij Android en Chrome OS. In plaats daarvan is een eigen microkernel ontwikkeld genaamd Zircon. Dat is trouwens alweer de tweede naam van de kernel die voorheen als Magenta door het leven ging. Een eigen kernel verhelpt bovendien Google's juridische problemen met Oracle die het met Android heeft vanwege het vele gebruik van Java.
Demo Fuchsia
Google laat in een reactie weten dat Fuchsia één van de vele opensource-projecten is waar het aan werkt. Van een daadwerkelijke opvolger van Android zou nu nog geen sprake zijn. Benieuwd naar hoe Fuchsia er uit ziet? Ars Technica heeft enige tijd geleden het nieuwe OS werkend gekregen op een Pixelbook. Zij hebben naast foto's ook een video online staan.