Gratis telefoons bestaan niet. Wie die toch bij een abonnement krijgt betaalt die uiteindelijk maandelijks af. Een lening dus. En daarom moet volgende de minister van Financiën daarvoor dezelfde regels gelden als bij een lening.
Het gaat dan om een bedrag van 250 euro of hoger. Dat zijn veelal de high-end smartphones in combinatie met een duurder abonnement. Wanneer de provider meer dan 250 euro van de verkoopprijs haalt (en die daarmee verwerkt in de maandprijs) dan is die straks verplicht om een inkomenstoets te doen bij de klant. Een mogelijkheid om dit te omzeilen is om tot 250 euro te lenen of om een aanbetaling te vragen. Dat zou dus duurdere telefoons kunnen opleveren maar weer goedkopere abonnementen.
Eerder al oordeelde de Hoge Raad dat een "gratis" of "bijna gratis" telefoon in feite een koop op afbetaling is. Hiervoor zijn providers verplicht de consument hierop te wijzen. Telecomproviders hebben de minister gevraagd om de regels voor krediet niet te laten gelden voor de telecombranche maar daar gaat hij niet in mee. Ook de telecomsector valt onder de 'Wet op het financieel toezicht', zo laat hij in een brief aan de Tweede Kamer weten. Hiermee zijn ook zij verplicht de zogenaamde inkomenslastentoets toe te passen. Iemand die een dergelijk abonnement afsluit zal straks verplicht zijn antwoord te geven op vragen over het inkomen, de woonlasten, overige betalingsverplichtingen en de gezinssamenstelling. De minister hoopt dat hierdoor minder mensen in de financiële problemen komen.