Er wordt al een tijd gesproken over een Samsung Galaxy-telefoon met een opvouwbaar scherm. Hoe zou zoiets er in het echt uit zien? Samen met de getalenteerde Jonas Dähnert doken we diep de patenten in en reconstrueerden we deze renders die goed laten zien wat mogelijk de meest innovatieve smartphone van 2019 gaat worden.
Het gaat hier weliswaar niet om uitgelekte renders, ze zijn wel degelijk gebaseerd op echte informatie. We hebben namelijk diverse patenten doorgespit om onderstaande afbeeldingen te maken. Samsung legt al een behoorlijke tijd patenten vast waarin een opvouwbare telefoon beschreven wordt. Veel van deze patenten heb je de afgelopen tijd mogelijk al voorbij zien komen. Samen met de getalenteerde Jonas Dähnert hebben we voor het eerst deze schematische tekeningen en beschrijvingen omgezet naar realistische renders.
Allereerst even iets over de naam. 'Galaxy X' wordt al een tijdje gebruikt om Samsung's opvouwbare toestel aan te duiden maar net zoals @MMDDJ_ denken wij dat z'n officiële naam juist de Galaxy F wordt. Waarbij F voor 'Fold' of 'Foldable' staat, opvouwbaar dus. Doordat het scherm ongeveer door de helft gevouwen kan worden kan Samsung de aspect ratio oprekken van 18,5:9 op de Galaxy S9+ naar een flinke 21:9. Dat zou omgerekend een resolutie opleveren van 1440 bij 3360 pixels, ideaal voor het bekijken van films. Wil Samsung op dezelfde pixeldichtheid (PPI) uitkomen als de S9 en S9+ dan moet het scherm rond de 7,3 inch groot zijn. Immens dus maar dat is nou net z'n Unique Selling Point.
Scherm zichtbaar bij opvouwen
Wat het eerst aan deze afbeelding opvalt is dat de Galaxy F niet helemaal plat gevouwen kan worden. Er blijft een opening die sterk doet denken aan die op de Microsoft Surface Book laptop. Dit beeld komt in telkens in patenten terug en is mogelijk omdat een te scherpe vouw niet goed voor het beeldscherm is. Om ook in gesloten toestand toch nog wat aan het scherm te hebben vouwt de Galaxy F niet precies in het midden. Hierdoor blijft een deel altijd zichtbaar wat dienst doet als ticker of om bedieningsknoppen weer te geven.
We hebben in deze renders de vingerafdrukscanner op de achterkant geplaatst maar het is niet ondenkbaar dat Samsung deze juist in het scherm integreert. We verwachten niet dat Samsung een notch zal toepassen maar om toch ruimte te laten voor de selfiecamera en sensoren zal bovenin het scherm niet strak tegen de rand aan zitten. Onderaan hoogstwaarschijnlijk wel, al was het maar om als extern scherm in gesloten toestand te dienen. Qua camera's zou het ons niets verbazen als er zowel achterop als voorop een dubbele camera wordt toegepast waarvan tenminste één met Dual Aperture.
Verwacht wordt dat Samsung alle registers zal opentrekken, verwacht dus zeer high-end specificaties. Die zullen het hoge prijskaartje zowel rechtvaardigen als verklaren. De duurste Galaxy Note9 gaat voor € 1249 over de toonbank, de ‘F’ zal daar naar verwachting boven zitten. Daarmee is de Samsung Galaxy F niet voor iedereen weggelegd. Dat zal gevolgen hebben voor de verkoopaantallen, die zullen vooral in het begin niet erg hoog zijn. Iets wat Samsung zichzelf ook realiseert al zien ze hem daar vooral als een prestigeproject. Samsung wil de wereld laten zien waar ze toe in staat zijn. Dan is het alleen wel noodzakelijk om als eerste een opvouwbare telefoon te presenteren. Er gaan geruchten dat ook Huawei met een dergelijk product bezig is. Haast is dus geboden en dat maakt januari 2019 erg aannemelijk als lanceerdatum. Het beloven spannende tijden te worden waarin hopelijk de saaie rechthoekige vormgeving van de laatste jaren op z'n einde zullen lopen.