Telecomoperators op overnamepad
Door het akkoord gaan van de EC is de overname van Orange NL door T-Mobile een stuk dichterbij gekomen. Niet alleen T-Mobile is op overnamepad, KPN maakte bekend het Belgische deel van Tele2 over te nemen. Wat betekend dit voor de consument?
Voor de Nederlandse consument zal het betekenen dat het merk Orange zal verdwijnen. Orange is actief in Nederland sinds 2003, toen nog onder de naam Dutchtone. Orange is op de Nederlandse markt de 4e telecomoperator, na KPN, Vodafone en T-Mobile. De overname van Orange door T-Mobile betekend dat het Vodafone voorbijstreeft waarmee T-Mobile in Nederland de op één na grootste operator wordt.
![Telecomoperators op overnamepad](https://img.nieuwemobiel.nl/2024298-article-placeholder-672a1df96e1c6.jpg)
De Europese Commissie heeft hiertegen geen bezwaar aangezien er binnen Nederland voldoende marktwerking overblijft, onder meer vanwege de vele MVNO's (Mobile Virtual Network Operators) die ons land telt, zoals Debitel, Tele2, AH Mobiel, etc. Deze partijen zijn volgende de EC prima in staat om de prijzen concurrerend te houden. T-Mobile betaalt ongeveer €1,3 miljard voor Orange Nederland.
Naast deze overname is tevens bekend geworden dat KPN het Belgische Tele2 overneemt. De Nederlandse consument zal hiervan weinig merken. Opvallend is wel wat deze overname doet met de verdeling op de Belgische markt. KPN bezit namelijk al een groot deel van de telecommarkt in Belgie met zijn dochter BASE. Interessant is overigens dat BASE voorheen eigendom was van KPN-Orange, een joint venture van KPN en France Telecom. Die laatste zag zich in 200 genoodzaakt haar aandeel in KPN-Orange aan KPN te verkopen wanneer het Mobistar overneemt, na Proximus de grootste telecomoperator in Belgie.
De overname moet overigens nog worden goedgekeurd door de Belgische autoriteiten. Als de overname doorgaat betaalt KPN €95 miljoen voor het Belgische Tele2.