In Taiwan gaat de handel van HTC-aandelen morgen niet van start. Dit gebeurt omdat er "belangrijk nieuws" te melden is dat de koers kan beïnvloeden. Doorgaans wordt alleen de handel stilgelegd voorafgaand aan een grote reorganisaties, bij fraude, een overdreven koersdaling of een mogelijke overname.
In het geval van HTC lijkt dat laatste het meest voor de hand te liggen. Begin september verscheen voor het eerst het gerucht dat Google en HTC in verregaande overnamegesprekken verwikkeld waren. Er is inmiddels een officiële reactie van HTC; en die luidt dat het niet reageert op geruchten. Feit is wel dat HTC's omzet afgelopen augustus met 51,5% onderuitging ten opzichte van het maand daarvoor. Dat was een record; in 13 jaar was de omzet niet zo laag. Het moge duidelijk zijn dat het vlaggenschip de U11 die in mei werd aangekondigd het tij niet meer kan keren.
Het bedrijf werd onlangs nog opgesplitst in een VR-tak en een andere gericht op smartphones. Die laatste zou nu mogelijk aan Google verkocht worden. Een overname van HTC zou een gemis zijn voor de telecomindustrie. Het bedrijf stond, voorheen onder de naam Qtek, aan de geboorte van de smartphone en ontwikkelde zelfs de allereerste commercieel verkrijgbare Android-smartphone. Vooral in de begintijden van Android boekte het bedrijf sterke resultaten. Met de opkomst van Apple's iPhone gingen de verkopen steeds harder achteruit. Het kon het tempo wat Samsung en inmiddels Huawei boeken niet bijbenen. Het is nog even wachten maar het heeft er alle schijn van dat we HTC aan het rijtje van Nokia, Motorola en BlackBerry mogen toevoegen. Bedrijven die ooit de dienst uitmaakten en inmiddels of verkocht zijn of niet meer zelfstandig telefoons maken. De medewerkers van HTC morgen bijgepraat en dan weten we meer.