De 4 grootste teleurstellingen van de Apple iPhone 6s en iPhone 6s Plus
Gisteravond kondigde Apple een handjevol nieuwe apparaten aan waaronder de iPhone 6s en iPhone 6s Plus. Nadat de stof is neergedaald bekijken wij wat nou de grootste teleurstellingen zijn van Apple's nieuwe vlaggenschepen.
We kunnen ons het makkelijk maken door dezelfde behuizing van zowel de iPhone 6s als iPhone 6s Plus als minpunt te benoemen maar dat is te eenvoudig. In plaats daarvan duiken wij dieper in de materie, wat heeft Apple niet genoemd en wat is wel relevant? Zo kwamen we wel een paar dingen tegen.
1. Teleurstellende cameralens
Zo verhoogd Apple voor het eerst in jaren weer eens de camera-resolutie. Goed nieuws zou je zeggen maar zo makkelijk gaan wij daar niet in mee. Zo paste Apple geen grotere camerasensor toe waardoor het de pixelgrootte moest verkleinen van 1,5 naar 1,22 micron. De iPhone 6 profiteerde juist door die grote pixels want die vingen relatief veel licht op. Dit is te compenseren door een lichtgevoeliger lens voor de sensor te plaatsen. Inmiddels zit de concurrentie op f/1.9 en sommigen zelfs f/1.8. Voor dit diafragma-getal geldt; hoe lager hoe meer licht hij doorlaat. Apple houdt bij de iPhone 6s en iPhone 6s Plus vast aan f/2.2. Dat is een behoorlijk groot verschil met de rest. Mogelijk gaat komend jaar het jaar worden dat de concurrentie op camera-gebied eindelijk de iPhone voorbijstreeft qua beeldkwaliteit.
2. Kleinere batterij
Vooral sinds de iPhone 6 heeft Apple ingezet op een dunner ontwerp. Hoe dunner hoe, kleiner de batterij. Nu is de iPhone 6s en 6s Plus weliswaar een tikkeltje dikker maar dat zien we nergens terug in de batterijcapaciteit. Apple meldt nog steeds dat hij een volle dag meegaat maar iedereen die intensief met een iPhone heeft gewerkt snakt naar meer dan dat. Sterker nog, de batterij van de iPhone 6s is volgens productvideo van Apple slechts 1.715 mAh groot. Dat is bijna 100 milliampère minder. Apple zegt dat de processor energiezuiniger is en dat door de refresh rate van het scherm variabel te regelen stroom bespaard wordt. Het zal allemaal wel maar wij hebben liever een dikkere batterij die 2 dagen meegaat. En als hij leeg is willen we hem snel kunnen opladen. Ook deze Fast Charge-techniek ontbreekt.
3. Videokwaliteit selfiecamera
Hulde aan Apple om het aantal megapixels van de selfiecamera te verhogen van 1,2 naar 5 megapixel. Eerlijk is eerlijk; 1,2 megapixel was ook wel heel erg weinig in een tijd waarin zoveel selfies geschoten worden. Hiermee is Apple weer helemaal bij en ook de virtuele Retina Flash is vrij goed uitgewerkt. En terwijl de videoresolutie van de hoofdcamera omhoog ging van Full HD naar 4K bleef de videoresolutie van de FaceTime HD-camera steken op HD. Dat kennen we ook als 720P. Dat is echt bijzonder weinig voor een telefoon uit 2015. De sensor is groot genoeg om Full HD aan te kunnen en het volstrekt onduidelijk waarom Apple ons die mogelijkheid niet geeft.
4. Duurder
Al enkele jaren koste het instapmodel van de iPhone 699 euro. Dat vonden we al veel geld voor een telefoon met slechts 16 GB aan geheugen en zonder de mogelijkheid dit via een geheugenkaart uit te breiden. Dit jaar komen daar tientjes bij. Het instapmodel van de iPhone 6s gaat 739 euro kosten. Voor de iPhone 6s Plus moet zelfs 50 euro meer worden neergelegd. Dat is veel geld voor een telefoon. Je kunt je ook afvragen of het nodig is, Apple verdient relatief veel aan een verkochte iPhone. De winstmarge behoort tot de hoogste uit de industrie. Een verklaring voor de hogere prijzen is ook niet gegeven. Feit is wel dat niet alleen wij meer moeten betalen, ook Amerikanen moeten extra dollars op tafel leggen.
Is het dan alleen maar kommer en kwel? Nee hoor! We hebben ook een viertal dingen gevonden waar we juist erg blij van werden. Neem dat lijstje ook gerust eens door om zo een meer uitgebalanceerd idee te krijgen van de nieuwe iPhones.