Google Pixel 2 en Pixel 2 XL zijn de eerste telefoons met e-SIM


We merkten het gisteravond laat al op toen we de specificatielijsten van de Pixel 2 en Pixel 2 XL aan het doorpluizen waren; beide telefoons beschikken over een e-SIM, ook wel embedded sim. Daarnaast kun je gewoon nog een nanoSIM plaatsen. Wat betekent e-SIM, wat heb je er aan en is dit de toekomst?

Een e-SIM is een chip die vast ingebouwd zit en dus niet verwijderbaar is zoals andere simkaarten. Die werden de afgelopen jaren steeds kleiner (full-size naar miniSIM naar microSIM naar nanoSIM) maar zijn nog altijd te groot voor bijvoorbeeld smartwatches of andere IoT-apparaten. Daarmee was de noodzaak geboren voor een nog kleinere simkaart. De e-SIM treffen we momenteel al aan in bijvoorbeeld de Apple Watch Series 3 met 4G-ondersteuning en de Gear S3 Frontier van Samsung.

Google Pixel 2 met e-SIM
e-SIM instellen op de Pixel 2

Voor telefoons is de noodzaak niet per se aanwezig om een nog kleinere simkaart te gebruiken maar een e-SIM kan wel degelijk handig zijn. Zo is het eenvoudiger om te wisselen van aanbieder waarbij je niet de simkaart hoeft te vervangen. Iets wat steeds lastiger werd doordat ze steeds kleiner werden. Het activeren kan op afstand waardoor je meteen ook minder last hebt van downtime en dus niet bereikbaar bent. Bovendien laat je met e-SIM een aantal componenten weg aan slijtage onderhevig zijn en stuk kunnen gaan. Apparaten met een e-SIM beschikken doorgaans over een menu waarin je de aanbieder kunt kiezen. Op de Google Pixel 2 en Pixel 2 XL is dat voorlopig alleen Google's eigen Project Fi. In Nederland wordt de e-SIM voorlopig nog niet ondersteund al schrijft Tweakers dat Tele2, T-Mobile en Vodafone dat op termijn wel gaan doen.

e-SIM in de Pixel 2

Door de geringe ondersteuning van e-SIM en de niet grote noodzaak voor telefoons gaan we voorlopig nog wel hybride oplossingen zien. Dus een combinatie van nanoSIM met e-SIM, precies wat Google gedaan heeft met de Pixel 2 en 2 XL. Daar zit aan de zijkant nog altijd een slede waarin je je nanoSIM kunt leggen. Dat wil overigens niet meteen zeggen dat de Pixel 2-telefoons Dual SIM-telefoons zijn. Daar heeft Google geen enkel woord over gezegd en dus kan slechts één simkaart tegelijk actief zijn. De Pixel 2-telefoons komen voorlopig niet in Nederland uit maar komen eind 2017 wel naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

(via)


Prijsvergelijker Google Pixel 2
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
bol.com Partner
64 GB Kinda Blue
€ 169,95 € 169,95   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Google Pixel 2


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws