Het hoge woord is er uit; de volgende versie van Android heet Lollipop! Eerder nog gingen de namen Lion, Lime Meringue Pie en Licorice rond.
Grootste verschil met Android Lollipop en KitKat is misschien wel hoe Android eruit ziet. Material Design is Google's nieuwe designstijl en het schrijft voor hoe animaties, kleuren, lettertypes en onderdelen eruit moeten zien. Android wordt hierdoor meer één geheel en apps sluiten daardoor beter op elkaar aan.
Google kiest er sinds jaren weer voor om een volledig versienummer op te hogen. KitKat kreeg nog versienummer 4.4 mee. Dat heeft als grootste reden dat Lollipop niet alleen voor telefoons en tablets geschikt is. Ook wearables zoals smartwatches, auto's en TVs behoren nu tot z'n mogelijkheden. Bovendien kun je van het ene apparaat naar het andere overstappen.
Batterijbespaarmodus
Google heeft verder sterk ingezet op een verbeterde batterijduur. Dat komt vooral de wearable-groep ten goede die doorgaans zonder veel batterij is uitgerust. Maar ook smartphone-gebruikers zullen de nieuwe batterijbespaarmodus toejuichen. Google belooft nog 90 minuten smartphoneplezier in deze stand. Bovendien geeft je toestel met Lollipop aan hoe lang het nog duurt voordat hij vol is.
Maar er is meer. Veel meer. Vernieuwde notificaties, gastmodus, automatische encryptie, een snellere runtime (ART), ondersteuning voor 64-bits processors, en nog veel meer. De Google Nexus 6 en Nexus 9 zijn de eerste apparaten met Lollipop. De Nexus 4, 5, 7 en 10 volgen samen met de Play Edition-modellen binnen enkele weken. Google geeft vrijdag 17 oktober de SDK vrij zodat andere fabrikanten aan de slag kunnen met updates voor bestaande en toekomstige modellen.