Hyves lanceerde onlangs een eigen mobiel netwerk. Het Nederlandse social network wil de mobiele telefoonmarkt veroveren met abonnementen waarmee gebruikers onderling gratis kunnen bellen. Gaat hyves nu ook masten plaatsen? Dat is niet nodig!
De Nederlandse telecomwet biedt namelijk de mogelijkheid een MVNO (Mobile Virtual Network Operator) te beginnen. Het enige wat daarvoor nodig is, is een contract met een bedrijf dat wél masten heeft, of een tussenpersoon die contacten heeft met één van de providers met een eigen netwerk. Voor MVNO's geldt: Welk merk er ook op je rekeningen staat; je belt uiteindelijk altijd via KPN, Vodafone of T-Mobile.
MVNO, MVNE
Het regent afkortingen, dus dan kan deze er ook nog wel bij: Een MVNE is een Mobile Virtual Network Enabler. Een bedrijf dat anderen helpt om een MVNO op te zetten. De contracten met een provider liggen bij zo'n MVNE al op de plank. Het is daardoor een stuk makkelijker om een eigen MVNO op te zetten. Een Nederlandse bedrijf dat MVNE diensten aanbiedt is 6GMobile. Waarschijnlijk ben je die naam niet eerder tegengekomen, maar dit bedrijf zit achter de mobiele netwerken van onder anderen Ajax en Kruidvat.
Wildgroei
MVNO's komen en gaan. De eenvoud waarmee een bedrijf een eigen mobiele operator op kan zetten maakt de drempel om te beginnen erg laag. Onder de bedrijven die een eigen mobiel netwerk oprichtten zijn supermarkten en retail-ketens, zoals Kruidvat, HEMA, Aldi en Albert Heijn. Zij hebben al een groot klantenbereik, en kunnen met de verkoop van prepaidpakketten makkelijk omzet halen uit mobiele telefonie.
Andere MVNO's zijn verbonden met Telecombedrijven die geen eigen mobiel netwerk hebben. Zo waren Ziggo en UPC actief met een eigen MVNO, en heeft Tele2 een eigen virtueel netwerk. De providers spelen in op de verwachting van de moderne consument dat zij een alles-in-éénpakket kunnen krijgen.
Voetbalclubs en immigranten
Meerdere voetbalclubs in de Eredivisie hebben zich als MVNO geregistreerd. De clubs bieden fans speciale pakketten aan, waarmee ze op de hoogte gehouden worden van de verrichtingen van de club. FC Groningen, Vitesse, PSV en NAC doen zaken met het bedrijf ClubMobiel, dat als MVNE functioneert. Net als veel andere MVNO's bieden de clubs de mogelijkheid aan supporters om onderling gratis te bellen.
Voor immigranten kan het interessant zijn om over te stappen. Er zijn meerdere MVNO's die bellen naar het buitenland voordelig hebben gemaakt. TeleSur richt zich op Surinamers, Lebara Mobile biedt voordelige tarieven naar meerdere landen. Lebara focust op Turken en Polen, en biedt zelfs een website in de talen van deze beide landen. Nadeel van de goedkope tarieven naar het buitenland is dat daar vaak hoge binnenlandse tarieven tegenover staan.
Providers
De grootste MVNO's zijn de providers zélf. Technisch gesproken zijn er niet meer dan drie providers. Twee van deze provider hebben zelf meerdere MVNO's. KPN heeft de virtuele netwerken Telfort, Hi en Simyo opgericht. MTV Mobile is een project van MTV en KPN. T-Mobile werkt ook onder de merken Ben en Simpel. Het klinkt misschien raar om deze merken te vergelijken met de mobiele aanbiedingen van Albert Heijn en Kruidvat, maar technisch en juridisch is er geen verschil.
De paragraaf in de Telecommunicatiewet over het aftappen van telefoongesprekken en SMS'jes, die in de volksmond de 'tapwet' wordt genoemd, stelt dat het dienstverlenende bedrijf verantwoordelijk is voor het plaatsen van de tap. De wet ziet de MVNO als het dienstverlenende bedrijf. Alle kleine MVNO's kunnen dus te maken krijgen met een telefoontje van de AIVD, als één van hun klanten volgens de overheid afgeluisterd moet worden. Juridische ondersteuning is dus een must, hoewel veel MVNE's verplichting die de Tapwet oplegt over kunnen nemen.
Overstappen?
Heeft het zin over te stappen naar een MVNO die onafhankelijk is van één van de bestaande providers? Wij denken dat dat in de meeste gevallen niet zo is. De kleine virtuele aanbieders kunnen misschien iets onder de prijs van de grote aanbieders gaan zitten, maar veel verschil kunnen zij niet maken, omdat MVNO's hun minuten inkopen bij dezelfde providers waar ze mee concurreren. Vooral in de SIM-only- en prepaid-markt zie je soms interessante aanbiedingen van MVNO'. Sluit je bij voorkeur een abonnement met toestel af, dan kan het opzoeken van een contract bij een kleine virtuele operator vooral uit als jij en je vrienden allemaal fan zijn van dezelfde voetbalclub, of als je veel naar het buitenland wilt bellen.