Veiling 4G brengt schatkist 4 miljard in het laatje
Goed nieuws voor de Nederlandse schatkist; de frequentieveiling voor snel mobiel internet is afgelopen en heeft veel meer geld opgeleverd dan vooraf werd gedacht. In totaal mag de minister van Financiën 3,8 miljard euro bijschrijven.
4G is de vierde generatie mobiel internet en de natuurlijke opvolger van 3G. Met 4G ben je straks in staat om probleemloos streaming video in hoge resolutie op je mobiele telefoon te bekijken. Maar ook andere toepassingen zijn denkbaar. In totaal hebben er vier verschillende partijen een vergunning bemachtigd; KPN, Vodafone, T-Mobile en nieuwkomer Tele2. Aan de veiling deden ook Ziggo en UPC mee (onder de naam ZUM), maar die visten uiteindelijk naast het net.
Wat de vier operators in feite hebben bemachtigd is een vergunning. Die geeft ze het recht om op een bepaalde frequentieband uit te mogen zenden. Net als radiostations exclusief op een bepaalde frequentie mogen uitzenden, mogen de operators uitzenden op hun nieuw verworfen frequentieband. In Nederland is ruimte op de 800, 900, 1800, 1900, 2100 en 2600 MHz band om 4G te gebruiken. Het wordt voor fabrikanten van mobiele telefoons nog een hele kluif om al die frequenties te ondersteunen. Bovendien zijn er nog weinig telefoons in Nederland verkrijgbaar die 4G (LTE) ondersteunen. De Apple iPhone 5 is misschien de bekendste, maar die ondersteunt alleen de 850, 1800 en 2100 band.
Nieuwkomer Tele2
Nieuwkomer in operator-land is Tele2, dat vanaf volgend jaar mobiel internet mag aanbieden. Het bedrijf is momenteel nog prijsvechter in de markt van vaste telefonie. Het bedrijf sluit daarnaast ook mobiele telefoon-abonnementen af, maar maakt hiervan gebruik van het T-Mobile netwerk. Toch is het bedrijf bekend met 4G; in Zweden heeft het al sinds 2010 een operationeel 4G-netwerk.