Top 10 2011: Mobiele Flaters
Als er in 2011 één ding echt fantastisch ging in de mobiele industrie, dan was dat falen. Tien flaters opzoeken was niet zo'n groot probleem. Een ranglijst er van maken wel. Lees de tien grootste mobiele tegenvallers van 2011!
10. Alle Nederlands operators: storing op storing
Het woord redundantie staat waarschijnlijk niet in de woordenboeken die op de hoofdkantoren van KPN, Vodafone en T-Mobile gebruikt worden. Ook in 2011 hadden de operators te maken met storingen, die zich soms zelfs op landelijk niveau afspeelden. Dat kan beter in 2012!
9. Veel vertraging bij Sony-Ericsson
Lag het aan de aardbeving in Japan? Of heeft Sony Ericsson problemen met de planning? Het Japanse/Zweedse bedrijf presteerde het om toestellen die al in februari gepresenteerd waren, ruim na de zomer op de markt te brengen. Het bedrijf, dat in de loop van 2012 onder de naam van Sony verder gaat, verloor daardoor kostbaar terrein op de concurrentie. Een snelle levering is essentieel voor het succes van een product. Sony Ericsson kan wat dat betreft veel leren van het tempo waarmee Nokia de Lumia 800 in de winkel wist te leggen.
8. Nokia schrapt naam Symbian na teloorgang OS
2011 was het jaar waarin Nokia besloot Symbian niet langer zelfstandig voort te laten bestaan. De ontwikkeling van het OS werd vervolgens aan Accenture overgedaan, en de naam Symbian zal binnenkort verdwijnen. Symbian was ooit een populair smartphone OS, maar Nokia kon, ondanks hoge investeringen, niet in de buurt komen van Android en iOS. Met get afstoten van Symbian zet Nokia een punt achter falende beleid op de ontwikkelafdeling.
7. Matige update voor de iPhone 4
Ruim een half jaar na de komst van de iPhone 4 presenteerde Apple een opvolger voor dit populaire toestel. De verwachtingen waren hooggespannen. De iPhone 4S, een upgrade van de iPhone 4, werd daarom lauw ontvangen. Geruchten over een nieuw toestel met een groter scherm bleken niet waar te zijn. Of besloot Apple op het laatste moment de iPhone 5 te schrappen om met de iPhone 4S te komen?
6. Who is FailCo?
Wij juichen creatieve, vernieuwende en vooral grote marketingcampagnes in de mobiele industrie toe, maar dan moet het product waarvoor een fabrikant de boer op gaat wel deugen. Fusion Garage, een Amerikaanse fabrikant van tablets, kwam in 2011 met de campagne 'Who is TabCo?'. De actie kreeg veel aandacht. Geruchten gingen dat Nokia achter het anonieme bedrijf zou zitten.
Dat bleek niet het geval. Fusion Garage zat achter de acties, en kwam met de Grid 10, een middelmatige Android-tablet met aangepaste interface. Het bedrijf staat momenteel op het punt failliet te gaan.
5. Advocaat van Samsung ziet verschil tussen een Galaxy Tab en iPad niet
De rechtszaak tussen Apple en Samsung hield de gemoederen in 2011 bezig. De bedrijven bestoken elkaar met procedures in meerdere landen, waaronder Nederland. Bij een rechtszaak in de Verenigde Staten bewees een advocaat van Samsung zijn broodheer geen dienst, door het verschil tussen een iPad en een Samsung Galaxy Tab 10.1 niet te kunnen zien. De rechter liet de apparaten zien op slechts 3 meter afstand.
4. Exorbitante tariefsverhogingen Nederlandse operators
KPN, Vodafone en T-mobile presenteerden tegelijkertijd nieuwe tarieven voor mobiele abonnementen. Alle drie kwamen ze met forse verhogingen van tarieven, en een inkrimping van mobiele data-abonnementen. Met ronkende persberichten over 'keuzevrijheid' drukken de operators klanten die veel internetten op hun mobiel, grote SMS-bundels en stapels belminuten door de strot. De consument wordt het slachtoffer van gebrekkige concurrentie. De Nederlandse mededingingsautoriteit doet inmiddels onderzoek naar mogelijke prijsafspraken.
3. Bestuurders RIM dronken in een vliegtuig
RIM kwam regelmatig met slechte berichten in het nieuws. Door tegenvallende resultaten moest het Canadese bedrijf, dat onder het merk BlackBerry smartphones maakt, duizenden werknemers ontslaan. De verkoop van de tablet PlayBook viel tegen, en activistische aandeelhouders eisten splitsing van het bedrijf. Wat doe je dan als hooggeplaatste RIM-medewerker? Juist. Je schopt in een dronken bui stampij in een vliegtuig. De lijnvlucht Toronto Beijing werd dankzij George Campbell en Alexander Wilson al aan de grond gezet.
2. HP koopt Palm voor miljarden, en trekt de stekker eruit
Als je nog geld teveel hebt, en dat graag op een zo efficient mogelijk wijze in het niets wilt zien verdwijnen, kun je wellicht bij de directie van HP terecht. Dit bedrijf trok miljarden uit voor de aankoop van Palm in 2010. Hoewel de toestellen van het merk niet erg populair waren, werd het besturingssysteem op de toestellen, webOS, alom geprezen. HP wilde rond webOS een eigen mobiele onderneming bouwen. Toen het geld voor de aankoop goed en wel was overgemaakt, koos HP een andere strategie, waar het maken van toestellen met webOS niet binnen past.
1. Kapotte switch veroorzaakt wereldwijde BlackBerry-storing
Eén kapotte switch zorgde ervoor dat gebruikers van een BlackBerry-telefoon meerdere dagen niet konden internetten. Ook BlackBerry-diensten zoals BlackBerry-Messenger waren uit de lucht. BlackBerry, dat al kampt met slechte verkoopcijfers, kreeg zo een extra klap te verduren. Twitterende gedupeerden vertelden in niet mis te verstane woorden wat ze van de storing dachten, en dat was zeker geen reclame voor het Canadese bedrijf.