Favorieten

Je hebt nog geen favoriete producten gevonden!

Ontdek de producten op onze website en klik op het hart-icoontje om producten aan deze favorieten-lijst toe te voegen.

Begin met ontdekken

Draadloze oordopjes

Echt volledig draadloze oordopjes nodig? Hier vind je draadloze en Bluetooth oordopjes waarmee je volledig draadloos muziek kunt luisteren. Alle merken, alle shops en zoeken op alle specificaties. Als jij klaar bent om draadloos door het leven te gaan dan is dit het startpunt van je zoektocht. Lees verder

Gevonden: 197 oordopjes

Echt draadloze oordopjes, soms ook wel TWS oordopjes (True Wireless Sound) genoemd, zijn 2 losse oordopjes zonder draad. Meestal zitten ze in een hoesje of case waarin ze tevens worden opgeladen. Draadloze oordopjes bestaan al enige jaren maar werden vooral bekend nadat Apple de AirPods aankondigde.

Geschiedenis volledig draadloze oortjes

Apple kondigde op 7 september 2016 de eerste AirPods aan tijdens de onthulling van de iPhone 7. Dat was het eerste moment dat het grote publiek kennis maakte met volledig draadloze oordopjes met een oplaadhoesje. Tot dan was er geen echte behoefte om volledig draadloos muziek te luisteren omdat mobiele telefoons over een koptelefooningang beschikten. Met die gewoonte brak Apple waarna een alternatief nodig was. Veel fabrikanten zouden de jaren daarop volgen, verwijderden de audio jack-ingang en kwamen met eigen AirPod-alternatieven.

Toch was Apple niet de eerste met draadloze oortjes. Bluetooth dopjes bestonden al veel langer, soms met een draad tussen de twee oordopjes of verbonden met een hoofdband. Het was wel Apple die de dopjes in combinatie met een oplaadcase aanbood en daarbij een methode verzon om ze makkelijk te koppelen. Voorheen gold dit Bluetooth-koppelproces al iets ingewikkelds.

Pasvorm oordopjes

De meeste TWS-dopjes bestaan uit twee oordoppen met een hoesje. De doppen hebben soms een steeltje terwijl anderen weer rond van vorm zijn. Dat steeltje wordt gebruikt voor de batterij en/of de microfoon. Een voordeel van dat laatste kan zijn dat deze zich dichterbij je mond bevind en geluid daardoor beter kan opvangen. Echter is het verschil meestal minimaal om effect te hebben.

Vooral de vormgeving van het gedeelte wat in je oor zit verschilt. Je hebt grofweg 3 verschillende pasvormen; earbuds, in-ear en bone conducting. Earbuds zitten in de oorschelp en niet in je oorkanaal. Ze lijken hiermee op traditionele ouderwetse bedrade oordopjes. Ze sluiten niet luchtdicht af waardoor omgevingsgeluid binnendringt. Dat probleem heb je niet bij in-ear oordopjes. Die hebben aan het uiteinde een rubberen tip en zitten in het oorkanaal. Ze sluiten geluid van buiten af en bieden hierdoor een passieve vorm van noise cancellation (geluidsonderdrukking). Bij bone conducting tot slot zit er niets in je oor maar wordt geluid via trillingen overgebracht aan het binnenoor via het bot achter het oor. Het grote voordeel hierbij is dat het oor vrij is en omgevingsgeluid nog altijd kunt horen, al is dat soms juist ook het grootste nadeel.

Algemene functies

Naast luisteren van muziek beschikken draadloze oortjes nog meer functies. De meesten zijn uitgerust met een microfoon waardoor je ze ook kunt gebruiken om mee te telefoneren. Een andere toepassing voor de microfoon is voor gesproken opdrachten. Met sommige dopjes kun je hierdoor de Google Assistant oproepen. De oordopjes van Google, de Google Buds, beschikken zelfs over een vertaalfunctie. Handig in het buitenland waar je de taal niet spreekt.

Voordelen en nadelen draadloze oordopjes

Het grote voordeel van draadloze oordopjes is de bewegingsvrijheid. Je trekt nooit meer per ongeluk een laptop of telefoon van tafel wanneer je wegloopt. Ook heb je geen last meer van een snoer dat in de weg zit of bijgeluiden maakt wanneer het ergens tegenaan schuurt.

Draadloze oordopjes zijn de laatste tijd vooral bittere noodzaak geworden door het ontbreken van een koptelefoonpoort. Nu kun je altijd een dongle (of verlengstekker) gebruiken maar dan moet je die natuurlijk niet vergeten. Bij draadloze oordopjes hoef je daar nooit meer aan te denken. Zorg er wel voor dat de batterij vol is. De meeste cases beschikken over een ingebouwde batterij die genoeg is om de dopjes tot 5x volledig op te laden. Het opladen van de case kan bedraad en in sommige gevallen draadloos.

Het grootste nadeel van de dopjes is echter het kunnen kwijtraken ervan. Bij sommige pasvormen gebeurt dit sneller dan andere. Het meest gevoelig hiervoor zijn de earbuds. Soms leveren fabrikanten een oorhaak of rubberen lusje mee die in je oorscherp zit. En toch raken iedere dag weer mensen hun draadloze dopjes kwijt. Het blijft dus oppassen.

Een ander groot nadeel is batterij-degradatie. Van Lithium batterijen is bekend dat ze naar verloop van tijd niet meer volledig opladen. De batterijtjes in de oordopjes zelf zijn niet zo groot dus kunnen ook niet veel capaciteit missen. Gevolg is dat de meeste dopjes na een jaar of 2 redelijk onbruikbaar worden.

Top