Mobiele telefoons zoeken
Nieuwe mobiele telefoon nodig? Hier vind je de nieuwste telefoons en smartphones. Zowel los als met abonnement. Tip: stap over om maandelijks geld te besparen. Zoek op specificaties, bekijk reviews, vergelijk prijzen en vind jouw nieuwe GSM. Wij hebben toestellen van alle merken, alle webshops en alle aanbieders. Dus altijd de goedkoopste. Lees verder
Laat een ervaring achter en maak kans op € 50
Een mobiele telefoon is een draagbaar apparaat waarmee je draadloos kunt communiceren. Of zoals wij hem liever noemen; je meest persoonlijkste bezit. Dag en nacht aan je zij en grote paniek wanneer je hem vergeet. De huidige telefoons kunnen we grofweg onderverdelen in drie categorieën; low-end, mid-range en high-end. Welke jij nodig hebt leggen we hier uit.
Low-end
De eenvoudigste categorie is low-end bestaande uit low-budget telefoons die ondanks dat toch best wat in hun mars hebben. De eenvoudigste zijn zogenaamde dumbphones zonder aanraakscherm en zonder mogelijkheid om apps te draaien. Ze kosten vaak enkele tientjes en zijn ideaal voor wie geen uitgebreide telefoon wil. Handig als noodtelefoon of voor senioren. Iets uitgebreider zijn featurephones. Die kunnen al wat meer zoals foto's maken, eenvoudige webpagina's opzoeken of zelfs WhatsApp-en. Deze telefoons zijn meestal onder de 100 euro en erg geschikt als festivaltelefoon. En dan zijn er nog smartphones van tussen de 100 euro tot 200 euro. Deze zijn het uitgebreidst maar om de kosten te drukken voorzien van eenvoudige specificaties en eenvoudige materialen zoals plastic.
Mid-range
Veruit de grootste categorie is de mid-range telefoon. Met deze zogenaamde middenklasser kun je prima voor de dag komen zonder daarvoor een fortuin voor uit te geven. Qua prijs zitten deze telefoons tussen de 250 en 500 euro. Omdat de concurrentie hier zo groot is zitten er soms echte pareltjes tussen al bespeuren we ook nog vaak inferieure telefoons. Let dus vooral op beoordelingen van andere kopers. Er zijn ook merken die zich voornamelijk op mid-range telefoons richten, met name uit China, waaronder Honor, Xiaomi en ZTE. Let er bij deze telefoons op wat de fabrikant beloofd over software-updates. Meestal krijgen deze modellen minder aandacht dan de veel duurdere high-end telefoons. De Android One-modellen uit deze serie hebben dan een pluspunt omdat die gegarandeerd nog enkele jaren van updates worden voorzien.
High-end
En dan heb je het neusje van de zalm; high-end. Dit zijn de meest uitgebreide smartphones, vaak ook vlaggenschip genoemd. Deze modellen beschikken vaak over veel nieuwe functies, de mooiste schermen en de beste camera's. Dit zien we terug in de prijs die begint bij 500 euro en op kan lopen tot 1000 euro of zelfs daarboven. Veel fabrikanten hebben een high-end smartphone in het assortiment die ieder jaar geüpdatet wordt. High-end telefoons hebben een hoog hebbedinggehalte waarvoor mensen soms zelfs in de rij willen staan. Voor deze categorie telefoons kan het handig zijn om een abonnement af te sluiten waarbij je de aanschafprijs gespreid betaald. Vergeet ook niet de vlaggenschepen van vorig jaar. Die zijn vaak enorm in prijs gedaald en missen waarschijnlijk niet de functies die jij per se nodig hebt.
Meest populaire telefoonmerken
Je zou inmiddels denken dat alleen Apple en Samsung nog telefoons maken maar niets is minder waar. Onze site telt inmiddels 173 verschillende merken. De meeste daarvan kun je vergeten maar enkelen zijn wel het bekijken waard. Klik hieronder uit de lijst van meest populaire telefoonfabrikanten om direct naar dat overzicht te gaan.
- Apple telefoons
- Samsung telefoons
- Xiaomi telefoons
- Oppo telefoons
- OnePlus telefoons
- Sony telefoons
- Motorola telefoons
- Nokia telefoons
Kom je er ondanks alle hulp nog niet uit dan kun je altijd nog eens een kijkje nemen op telefoon.nl. Wellicht kunnen zij je verder helpen.
Geschiedenis mobiele telefoons
Alhoewel er jarenlang gefantaseerd werd over een draadloze telefoon zag de eerste mobiele telefoon pas in 1973 het levenslicht. Het prototype van Martin Cooper en John Francis Mitchell van Motorola woog 2 kilo, voornamelijk vanwege de flinke accu. Het zou vervolgens nog tot 1983 duren voordat de eerste commercieel verkrijgbare mobiele telefoon op de markt kwam. De Motorola DynaTAC 8000X was met 1,1 kilo een stuk lichter, kostte destijds bijna 4000 dollar en je kon er een half uur mee bellen. Daarna moest hij 10 uur lang aan de lader. We zijn een eind gekomen.
ATF
Het zou nog een flink aantal jaren duren voordat de mobiele telefoon gemeengoed werd. Dat kwam grotendeels door de uitrol van een landelijk telefoonnetwerk. De meeste nationale netwerken werden begin jaren 80 uitgerold. In Nederland was die taak besteed aan PTT, het huidige KPN. Het eerste Nederlandse-netwerk was ATF; de afkorting van autotelefoon. Het waren namelijk vooral telefoons die in auto's en boten waren ingebouwd die hiervan gebruik maakten.
Greenpoint
Het analoge ATF liep al snel tegen z'n limieten aan en werd opgevolgd door Greenpoint. Dit digitale systeem kende een beperkt bereik en was op verschillende plekken in Nederland beschikbaar waaronder tankstations. De mobiele telefoons die met Greenpoint overweg konden heette in eerste instantie Kermit maar die naam werd uiteindelijk vervangen door Greenhopper. Greenpoints waren vanaf mei 1992 tot 1 januari 1999 actief.
GSM
Vanaf dan werd het GSM-netwerk geïntroduceerd wat staat voor Global System for Mobile Communications. GSM wordt gezien als de tweede generatie en heet daarom soms ook wel 2G. In heel Nederland doken GSM-masten op en het zou het eerste landelijk dekkend netwerk worden, niet alleen in Nederland maar ook elders. Naast spraak kan er ook data en sms over verstuurd worden. Sms, waarmee berichten tot 160 tekens verstuurd konden worden, bleek de reden voor veel mensen om een mobiele telefoon aan te schaffen. In 1995 werd het monopolie van PTT Telecom op telecommunicatie opgeheven en mocht het consortium MT2 de concurrentie aangaan. In september 1995 betraden zij als Libertel de markt, inmiddels staan ze bekend onder naam Vodafone.
Generaties
Het versturen van data werd voor een mobiele telefoon steeds belangrijker maar daar was de GSM-standaard niet sterk in. De introductie van packet switched data leidde tot een groot aantal nieuwe data-standaarden en generaties. We sommen ze hieronder voor je op.
Generatie | Techniek |
---|---|
0G | MTS |
1G | NMT |
2G | GSM |
2.5G | GPRS |
2.75G | EDGE |
3G | UMTS |
3.5G | HSDPA |
3.75G | HSUPA |
3.9G | 3GPP Long Term Evolution (LTE) |
4G | LTE Advanced (4G+) |
5G | 5G |
Die laatste kennen de meeste als 4G al krijgt het officieel de term 3.9G. Écht 4G is LTE Advanced wat hier in Nederland aangeboden wordt als 4G+. Naast data is de 4G-standaard ook goed geschikt om spraak mee te versturen. Uiteindelijk zullen we zien dit zogenaamde VoLTE (Voice over LTE) het einde zal inluiden van het GSM-netwerk.