Alcatel One Touch Star 6010D review
Alcatel kennen we vooral als fabrikant van eenvoudige en goedkope prepaid-telefoontjes. Het bedrijf, tegenwoordig officieel Alcatel One Touch, maakt sinds kort ook Android-smartphones.
De recent aangekondigde modellen doen zelfs heel aardig mee met de concurrentie, zien er bovendien mooi uit en zijn ook nog eens scherp geprijsd. Zou dit het recept voor succes zijn waar iedereen vandaag de dag naar op zoek is?
Deze Alcatel One Touch Star is daar een mooi voorbeeld van. Het apparaat ziet er stijlvol uit, is niet overdreven groot, voordelig geprijsd en is toch uitgerust met moderne specificaties. Alcatel heeft er zelfs een speciale website voor gemaakt die de mogelijkheden moet benadrukken; www.alcatelonetouchstar.com. En alhoewel je zou vermoeden dat deze telefoon uitsluitend voor de dames op de markt is gebracht, is deze telefoon vooral in deze grijze kleur feitelijk een unisex-telefoon. De grootste concurrenten voor de One Touch Star zijn de Optimus L5 II Dual van LG en de Samsung Galaxy S Duos.
Plus- en minpunten Alcatel One Touch Star 6010D
- Lekker compact
- Materiaalkeuze
- Relatief snel
- PenTile-indeling
- Cameraprestaties
Wat zit er bij het toestel?
De One Touch Star wordt geleverd in een wit langwerpig doosje. Binnenin tref je naast het toestel ook een in-ear-headset met bediening, USB-kabel en een oplader aan. Allemaal zijn ze individueel verpakt. Tot slot zit er nog een snelstartgids in met een kaartje met telefoonnummers van de servicedienst. Er valt op de inhoud van de doos niets af te dingen, alle benodigdheden zijn er en zien er goed uit. Wij testte de grijze uitvoering met ondersteuning voor twee simkaarten (typenummer 6010D). Er ook nog een witte uitvoering die aan beide kanten wit is. De wit/roze-uitvoering lijkt hier niet leverbaar. Tot slot is er ook een single SIM-uitvoering aangekondigd (de One Touch Star 6010) maar ook die lijkt hier niet verkrijgbaar.
Uiterlijk
De One Touch Star is speels vormgegeven en ziet er lekker hedendaags en modern uit. Dat komt mede doordat slim is omgesprongen met materialen. Zo lijkt de achterzijde (afhankelijk van de uitvoering) op geborsteld aluminium. Schijn bedriegt, het hele apparaat is van plastic zo lijkt. Ook de rand rondom het toestel die op aluminium lijkt. Echt kwalijk nemen we dat Alcatel niet, voor dat bedrag hoef je ook geen metaal te verwachten. Bovendien voelt het toestel robuust en premium genoeg aan.
Het scherm steekt iets uit zo lijkt en heeft een kleine inkeping bovenaan voor de luidspreker. Er is een notificatielampje aanwezig met vlak daarnaast een tweede camera om mee te kunnen videobellen. Onderaan zitten drie aanraakgevoelige bedieningsknoppen; terug, home en een knop om de actieve apps mee te openen. Als je die laatste lang indrukt werkt hij als optieknop. Dit kan hier en daar wat verwarrend overkomen. Jammer is dat de achtergrondverlichting van de knoppen niet in te stellen is en wat ons betreft te snel uitgaat. De linkerzijkant biedt ruimte voor de volumeknoppen die zelf uit 茅茅n lange knop bestaat.
De rechterzijkant is vrij van knoppen. Bovenop zit de aansluiting voor de koptelefoon met aan de andere kant de sluimer- en aan-/uitknop. Onderop vind je de microUSB-aansluiting waarmee je het toestel kunt opladen en met je computer kunt verbinden. Het kleine puntje daar rechts van is de microfoon.
De achterzijde is een tikkeltje bol aan de randen en biedt natuurlijk plaats aan de 5 megapixel camera die vergezeld wordt door een enkele LED-flitser. Links van de cameramodule zit een externe luidspreker die een fraaie metal-look gril heeft. Aan niets zie je dat de One Touch Star een budgettelefoon is. Enige uitzondering hierop is de inkeping linksonderin om de achterzijde te verwijderen. Die is nogal fors uitgevallen waardoor je letterlijk 'in' het toestel kunt kijken. Dat had wel iets subtieler gemogen.
Is eenmaal de achterkant verwijderd dan valt je oog direct op de twee aanwezige simkaartslots. De 茅茅n ondersteunt naast 2G ook 3G terwijl de tweede slot alleen 2G-kaarten slikt. Dit betekent in de praktijk dat je op het ene nummer gebeld kunt worden en op het tweede naast bellen ook kunt internetten. Om de kaarten te wisselen moet eerst wel de batterij verwijderd worden. Dit geldt trouwens niet voor de geheugenkaart.
Uithoudingsvermogen
Binnenin het toestel ligt een 1.500 mAh grote batterij. Dat klinkt weinig maar met een scherm van 'slechts' 4 inch moet het genoeg zijn. Toch is het wel kleiner dan bijvoorbeeld z'n grote rivaal de Optimus L5 II Dual; 1.500 mAh tegen 1.700 mAh. We vinden gelukkig in het instellingmenu een CPU-energiespaarstand. Deze beperkt de CPU-prestaties om zo de accu te besparen. Als bijkomend voordeel zorgt hij ervoor dat het toestel minder warm wordt tijdens gebruik.
Ook is er een aparte app genaamd 'Accu sparen'. Deze informeert de gebruiker over hoe om te gaan met bepaalde instellingen en wat voor effect dat heeft op het batterijverbruik. Ook is er een instelling om bepaalde instellingen automatisch uit te schakelen indien de acculading onder een bepaald niveau zakt.
Belkwaliteit
Er zit een functie in het toestel om bij een binnenkomende oproep het toestel snel stil te krijgen; simpelweg op z'n scherm leggen. We zien deze functie steeds vaker bij smartphones en eerlijk is eerlijk; hij is best handig.
Wanneer je een tweede simkaart in het toestel gebruikt zal het toestel vragen vanaf welke sim er gebeld moet worden. Via het SIM-beheer programma kun je echter ook instellen of er een standaard-sim is en welke dat precies is. Je kunt iedere simkaart een eigen kleur toekennen zodat je ze goed uit elkaar kunt houden.
Beeldscherm
De One Touch Star beschikt over een 4 inch AMOLED-paneel. Dat betekent dat je een beeldscherm hebt met een relatief hoog contrast en felle en heldere kleuren. Tegelijkertijd krijg je de nadelen van AMOLED namelijk een ietwat blauwige waas. Iets wat in de praktijk nauwelijks opvalt, behalve als je hem naast een IPS+ display legt. Ook een minpuntje is de PenTile-indeling. Wij zijn er geen fan van maar er zijn genoeg mensen die het niet eens opvalt.
Het scherm is verder voorzien van een krasbestendige laag van Corning en een vingerafdrukwerende (Oleophobic) laag. Wij vonden het scherm in de praktijk lekker werken. Bovendien zorgt AMOLED ervoor dat het scherm ook buiten prima is af te lezen. Uiteindelijk blijkt een scherm van 4 inch net groot genoeg om lekker mee te kunnen werken.
Menu
Het lockscreen van de One Touch Star ziet er wat ongebruikelijk uit. Ontgrendelen gaat door je vinger op de klok te leggen en naar beneden te vegen. Er zijn daarnaast drie snelkoppelingen om direct naar een specifiek onderdeel te gaan; camera, sms'berichten en telefoon. Het is niet mogelijk die drie opties te wijzigen. Wel kun je kiezen voor een andere manier van ontgrendelen zoals een patroon of via gezichtsherkenning.
Eenmaal ontgrendeld lijkt de One Touch Star op een typische Android-telefoon. Het startscherm bestaat uit 5 schermen die naar eigen smaak in te richten zijn met widgets en snelkoppelingen. De onderste regel bestaat uit 5 icoontjes die altijd zichtbaar zijn en waarvan de middelste toegang biedt tot het menu. Je bepaalt zelf welke apps er in de onderste regel staan. Handig is dat je zelfs mappen erin kunt zetten zodat het niet tot vier vast apps blijft.
Het menu bestaat uit een raster van apps waar je horizontaal doorheen bladert. Het toestel heeft wat moeite wanneer je van buiten het scherm begint met scrollen. Bladeren door het menu wil nog wel eens resulteren in het onbedoeld openen van een app. Ook het openen van de notificatiebalk leverde nogal eens problemen op. Veeg je namelijk snel van buiten het scherm dan herkent het toestel die handeling niet. Langzamer of echt beginnen op de notificatiebalk werkt dan wel. Daar staat dan weer tegenover dat het toestel wel lekker snel is.
Telefoonboek
Het adresboek laat bovenaan drie tabbladen zien; groepen, contacten en favorieten. Contacten worden netjes gesorteerd en zijn indien beschikbaar voorzien van een foto. Klik je hierop dan krijg je een klein popupje met een samenvatting. Klik je op iemands naam dan open je zijn volledige gegevens. Het klinkt allemaal wat mager maar het is genoeg, en belangrijker, het werkt.
Messaging
De One Touch Star kent mogelijkheden om sms'jes en e-mails te versturen. Tijdens het opstellen van een sms'je laat het toestel je weten hoeveel tekens er nog in een bericht gaan en op hoeveel berichtjes je in totaal zit. Na het toevoegen van een bijlage wordt het bericht automatisch omgezet in een MMS-bericht. Je kunt verder een aflever- en een leesrapport ontvangen.
Naast een Gmail-app zit er ook een generieke e-mailtoepassing op het toestel waarmee bijvoorbeeld Hotmail, Yahoo, Live en andere accounts ingesteld kunnen worden. Eenmaal ingesteld kun je de syncronisatiefrequentie instellen, bijvoorbeeld iedere 5 minuten. Maar ook het alleen downloaden van kopteksten om data te besparen als je onderweg bent. Bovenop het icoontje van de e-mail app staat tevens hoeveel ongelezen berichten je hebt.
Connectivity
Er bestaat uiteraard de mogelijkheid om met WiFi-netwerken verbinding te maken, alsmede andere Bluetooth-apparaten. Je kunt een WiFi-hotspot opzetten en ook een VPN-verbinding is in te stellen.
Wat de Alcatel One Touch Star echter onderscheidt van vele andere mobieltjes is de mogelijkheid om tegelijkertijd twee simkaarten te gebruiken. Er zijn veel situaties denkbaar waarin dit handig is. Mocht je zowel zakelijk als priv茅 een telefoon hebben dan volstaat alleen deze One Touch Star. Ook als je een apart data-abonnement hebt en een prepaidkaart om sporadisch mee te bellen is een goede mogelijkheid om de Star te overwegen.
Camera
De camera-app geeft je standaard enkele controls, bijvoorbeeld om een foto of video te maken. Ook staat de knop om van camera te wisselen (achter- of voorkant) direct tot je beschikking. Onder instellingen vinden we de mogelijkheid om het raster aan te zetten, de opnamemodus te wijzigen (Normaal, HDR, Sc猫ne auto-detec, Mooi gezicht, Glimlach opname, Beste opname, EV begrensde opn., 360-modus, Panorama-modus), de witbalans aan te passen (Auto, Gloeilamp, Daglicht, Fluorescerend, Bewolkt, Schemering, Schaduw en Warm fluoresc.), de belichting bij te stellen en de sc猫nemodus te kiezen (Auto, Nacht, Zonsondergang, Feestje, Portret, Liggend, Nachtportret, Theater, Strand, Sneeuw, Stabiele foto, Vuurwerk, Sport en Kaars). Foto's schiet je in maximaal 2560 bij 1920 pixels (5 MP), maar er kan ook gekozen worden voor 3 MP, 2 MP, 1,3 MP en VGA-resolutie.
Dat zijn veel opties en er zijn er wel een paar die uitspringen. Zo is er een 360-modus die afwijkt van de panorama-modus doordat je in een geschoten 360-foto kunt navigeren. De term 360 is echter wat misleidend want meer dan 90 graden kregen wij niet in een foto, die vaak ook nog eens onscherp was. Doorgaans waren geschoten foto's vaak onscherp, zelfs in de Stabiele-modus. Op het beeldscherm van de One Touch Star lijkt het snel heel wat maar eenmaal op de computer valt het tegen. Wat wil je eigenlijk ook van 5 megapixels?
De instellingen van de videocamera zijn Time-lapse-interval, witbalans, belichting en sc猫nemodus (Auto en Nacht). Vooral de time-lapse is een in het oog springende functie die alleen nut lijkt te hebben als je hem bevestigd met een statief, tenzij je een amateuristische stopmotion wilt maken. Helaas kun je tot maximaal 10 seconden tussen twee beelden zetten zodat het nut enigszins beperkt is. Wat dat betreft is het filter leuker. Deze past het gezicht van iemand aan zodat je bijvoorbeeld de ogen of de neus vergroot, en dat realtime. Gegarandeerd lachen en leuk voor in de kroeg of op het schoolplein.
Aanwezige programma's
We treffen op de One Touch Star de volgende apps aan; Accu sparen, Agenda, AntiVirus, Berichten, Bestandsbeheer, Browser, Calculator, Camera, Cloud Backup, Downloads, Draadloos toetsenbord, E-mail, Galerij, Gameloft Live, Geluidsrecorder, Gmail, Instellen, Instelwizard, Klok, LED zaklamp, Litte Big City, Maps, Movie Studio, Muziek, My Tracks, Notities, OfficeSuite, OI Shopping List, One Touch Radio, onetouchManager, Personen, PicSay, Play Music, Play Store, Radio, Shark Dash, SyncML Client, Systeem updates, Taken, Telefoon, Tethering, Videospeler, Weer en Wi-Fi.
Naast de gebruikelijke Android-apps vallen op de Cloud Backup en Movie Studio. Met onetouch cloud backup kan van de gehele telefoon een backup worden gemaakt die opgeslagen wordt op een Box.net of Dropbox-account. Ook kun je een backup maken op de geheugenkaart. Vervolgens kun je deze backup terugzetten mocht dat nodig zijn. Met Movie Studio plak je verschillende videoclips en/of foto's aan elkaar en zet er een leuk muziekje onder. Het is ook mogelijk om tekst en filters te gebruiken om de nodige aanpassingen te doen. Het eindresultaat kun je exporteren in maximaal 960 bij 720p.
Er zit een geinige optie op de One Touch Star en dat is dat je hem op gezette tijden kunt laten in- en uitschakelen. Handig voor mensen die zich bijvoorbeeld zorgen maken om straling als hij op het nachtkastje ligt.
Conclusie
We zijn eigenlijk vrij positief verrast door deze Alcatel One Touch Star. Het toestel bewijst dat er niets mis is met compacte telefoons. Hij is mooi afgewerkt, voorzien van leuke details en in het dagelijks gebruik prima bruikbaar.
Bovendien heeft Alcatel flink wat aangepast aan het Android besturingssysteem om het geheel simpeler te maken voor beginnende gebruikers zonder bestaande gebruikers opties te ontnemen. Het ontwerp in veel apps is hetzelfde; simpel en hedendaags. De bediening is ondanks de niet uitspringende specs toch vlot te noemen.
Ons enige echte minpunt zou de PenTile-indeling van het beeldscherm zijn wat bij kleine tekst goed zichtbaar is. Echter, nogmaals, sommigen valt het niet op dus je kunt je afvragen of dit voor iedereen een nadeel is. Het toestel is net een paar euro duurder dan z'n concurrent van LG, de Optimus L5 II Dual, maar z'n mooie ontwerp moet dat goedmaken. Wat ons betreft is het daarin goed geslaagd.