Apple iPhone 4S review

Eigenlijk had dit de review van de iPhone 5 moeten zijn. Begin oktober verzamelde Apple de wereldpers om daar de nieuwste telg in de iPhone-familie te presenteren.

Algemeen aangenomen werd dat daar de iPhone 5 met een geheel vernieuwd ontwerp en een groter beeldscherm getoond zou worden. In plaats daarvan werd er een "S" achter de huidige iPhone 4 geplaatst en dat was het dan. We zouden onszelf dan ook veel moeite besparen door de review van de iPhone 4 te pakken en te copy/pasten.

Het ligt echter wat genuanceerder dan dat. De iPhone is nou eenmaal dé industriestandaard en reden waarom we vandaag de dag massaal met touchscreen-telefoons rondlopen. We zouden het toestel te kort doen door hem zo te bespreken. Maar eerlijk is eerlijk, we moesten goed zoeken naar de verschillen met z'n voorganger. Wij ondernamen de moeite om de verschillen op te zoeken, te belichten en nader toe te lichten. Onze dank gaat in het bijzonder uit naar PDAshop die een exemplaar beschikbaar stelde.

De iPhone 4S moet het in de realiteit opnemen tegen de Samsung Galaxy S II, de HTC Sensation XE en de Motorola Razr. Veel meer concurrenten kent de iPhone 4S ook niet echt. Wij testten de iPhone 4S in het wit en iOS versie 5.0.1 die de beloofde batterijfix zou moeten bevatten, maar daarover later meer.

8 / 10

Plus- en minpunten Apple iPhone 4S

  • Retina
  • Camera & Video
  • Besturingssysteem
  • Grootte beeldscherm
  • Prijs
  • Weinig vernieuwing

Wat zit er bij het toestel?

De iPhone 4S zit in het bekende kleine doosje. Het moge duidelijk zijn; de hoge aanschafprijs zit hem niet in de verpakking. De inhoud komt bekend voor; wat documentatie, een Apple-stickervel, een koptelefoon, SIM eject-tool, datakabel en een stekker. We kennen ze nog van vorige iPhones. Een karige maar complete inhoud dus. Ons gaat het met name om de telefoon zelf.

Uiterlijk

Hierin kunnen we vrij simpel zijn; men neme een iPhone 4, maakt hem drie gram zwaarden en voila; ziedaar de iPhone 4S. Het ontwerp is identiek; industrieel en tijdloos. De verschillen zitten hem met name onder de motorkap. Toch is er één uiterlijke wijziging en dat is dat de externe antenne nu uit vier delen bestaat in plaats van uit 3. Er zit een extra onderbreking, of zwarte lijn. Dit verschil is alleen door het getrainde oog waarneembaar. iPhone 4-bezitters zouden in principe gewoon kunnen volhouden dat ze een nieuwere 4S hebben.

We hebben het dus nog steeds over een iPhone dat zowel aan de voorzijde als achterzijde wordt beschermd door glas. Volgens Apple krasvrij, maar niet onbreekbaar. Laat hem dus niet vallen, want dat betekend in veel gevallen het einde van je geliefde iPhone. Gek genoeg voelt het niet echt als glas maar meer als plastic. Echt goedkoop voelt hij er overigens niet door.

Als iPhone-bezitter hou je stiekem wel een beetje van pronken, maar Apple doet daar zelf zo weinig mogelijk aan mee. Zo zie je aan de achterzijde nergens om welke generatie iPhone het gaat. Ook de hoeveelheid intern geheugen wordt nergens vermeld.

Aan de boven- en onderzijde weinig nieuws. De bovenkant huisvest nog steeds de waakstand-knop met audiojack-aansluiting en de onderzijde de 30-pins-connectorpoort, microfoon en luidspreker. Dat Apple de iPhone 4S erg strak in elkaar heeft gezet bewijst die laatste. Het is namelijk mogelijk om met je vinger op deze luidspreker te leggen al het geluid te dempen. Er 'lekt' geen geluid via andere kiertjes en openingen naar buiten. Klinkt logisch maar komt in de praktijk zelden zo duidelijk voor. Dit oppert gelijk een nadeel, wie z'n vinger daar per ongeluk plaatst wil nog wel eens een geluidje missen.

Ook bij de 4S dien je gebruik te maken van een microSIM-kaart. Mocht je nog een oudere en grotere SIM hebben dan kun je deze tegen bijbetaling krijgen bij je operator. Veelal krijg je hierbij ook een speciale adapter waarmee je je microSIM ook in 'reguliere' telefoons kunt gebruiken. Wie het aandurft kan ook z'n huidige kaart bijknippen. Dit is niet geheel zonder risico maar met enig geduld niet onmogelijk. Heb je hier echter geen trek in dan kun je veelal kosteloos bij de betere belwinkel dit ook laten doen.

Uithoudingsvermogen

Kort na de introductie werd de 4S geplaagd door kinderziektes, die zich met name op de batterij richtte. Veel gebruikers klaagden over een extreem korte batterijduur, van 6 uur en zelfs minder. Dat terwijl volgens Apple de nieuwste iPhone langer met z'n lading om moest kunnen gaan. Het probleem werd toegeschreven aan van alles en nog wat en moest met een nieuwe versie van het iOS besturingssysteem verholpen zijn. Helaas ging deze vlieger voor een aantal gebruikers niet op. Op diverse fora werd zelfs beweerd dat de problemen door versie 5.0.1 verergerd waren! Wij ondervonden tijdens onze test geen problemen met de batterij, hij hield nagenoeg precies een dag vol. In onze beleving is dat genoeg, mits je hem elke avond braaf aan de lader legt.

Er zijn wel diverse instellingen denkbaar om de levensduur van de batterij te verlengen. Zet bijvoorbeeld de schermhelderheid op automatisch, Fetch-accounts op een langere termijn of zelfs op handmatig ophalen, en zet zoveel mogelijke locatievoorzieningen uit. Veel apps gebruiken de ingebouwde GPS om handige en grappige features aan te bieden die eigenlijk niet nodig zijn.

Belkwaliteit

De iPhone 4 is misschien nog wel het beroemdst vanwege 'Antennegate'. Een externe antenne moest dit dé iPhone maken met het beste bereik. Nou was het bereik van de 3GS al niet erg best, de 4 deed het niet veel beter. Een en ander werd door Apple gerelativeerd en er werden gratis hoesjes uitgedeeld. Dat hoesje mag er bij de 4S vanaf, want de problemen moeten door een extra antennedeel tot het verleden behoren. Nieuw is het idee niet; de CDMA-iPhone beschikt ook over een soortgelijke antenne. En Apple's bewering is waar; wij kregen het signaal niet kunstmatig naar beneden door de zogenoemde 'Deathgrip'.

Apple past hiervoor op zich een handig trucje toe; gebruik één van de 4 antenne's die het beste bereik heeft. Er is natuurlijk een nog eenvoudiger oplossing en dat is door de antenne in te bouwen. Zoals iedere andere fabrikant dat al doet sinds 2005. Het laat zich raden dat wij niet voor telefoons met een externe antenne zijn, en dat argument blijft met de 4S bestaan. Hoe dan ook, Apple heeft het probleem verholpen al ontkent het een probleem te hebben gehad.

Handig is wel dat je de iPhone 4S overal ter wereld kunt gebruiken. Het is namelijk één van de weinig worldphones die momenteel verkrijgbaar is. Dit betekent dat er maar weinig plekken ter wereld zijn waar je de iPhone niet naartoe kunt nemen.

Beeldscherm

Het scherm van de iPhone 4S is nog steeds 3.5 inch 'groot'. Zoeken we in onze database naar toestellen met soortgelijke schermen dan komen we uit op de Samsung Galaxy Ace en de LG Optimus Hub. Oftewel; mid-end telefoons. Dit zijn niet de producten waarmee je je prijzige high-end telefoon wilt associëren. 3.5 inch mocht in 2007 dan groot zijn, vandaag is het klein. Op zich maakt grootte niet uit, als het maar goed werkt. Kijken we echter naar de populariteit van humoristische Autocorrect-sites dan bewijzen we al genoeg ons punt. Het scherm is simpelweg te klein.

Apple iPhone 3.5 and 4 inch

Normaliter zijn we een telefoon gewend met een schermdiagonaal van tussen de 3.8 en 4.2 inch en het verbaasde ons hoe vaak we er met de iPhone 'naast zitten'. Het invoeren van tekst is foutloos onmogelijk. Voor normale tekst is dat niet erg, het toestel corrigeert het vanzelf wel. Maar wachtwoorden, gebruikersnamen, webadressen, telefoonnummers, etc. direct foutloos invoeren is niet gemakkelijk. Het vergroten van het scherm naar 3.8 zou al een flinke verbetering opleveren en we begrijpen niet dat Apple dat niet gedaan heeft. Natuurlijk levert het problemen op met toepassingen, backward compatibility, platform-versplintering, etc, etc, maar het zal een keer moeten. Mensen die nu direct aankomen dat grotere touchscreen-telefoons zich niet door één hand laten bedienen raden we aan het eens te proberen. Wij werken probleemloos met één hand met telefoons van rond de 4 inch. En onze handen zijn niet groot. Ook hoeft de iPhone er niet groter op te worden, een 4 inch paneel zou in het huidige ontwerp prima passen.

iPhone Retina

Anderzijds, het Retina-scherm stelt ons niet teleur. Het is simpelweg het beste TFT-scherm met een fenomenaal hoge resolutie, grote kijkhoek en brede kleurechtheid. Opvallend is ook het grote contrast. Het is weliswaar niet zo hoog als bij AMOLED, maar het is zeker niet slecht.

Menu

Het menu is nog steeds bedrieglijk eenvoudig maar doeltreffend. Door het combineren van een menu met het homescreen ontstaan een simplistisch systeem dat zonder uitleg te gebruiken is. Hier treffen we overigens ook de eerste (grote) wijzigingen aan. Nieuw is de kiosk waarin je magazines en tijdschriften kunt kopen en lezen. Het opent als een folder met daarin een boekenkast met content. Helaas is er nog maar weinig Nederlandse materiaal, maar dat zal snel moeten veranderen. Het idee is wel goed, al leest een tijdschrift op een dergelijk klein scherm niet makkelijk. Maar daar hebben we het al over gehad.

Er is echter een nog grotere wijziging; berichtencentrum. Je kunt ala Android de topbar naar beneden trekken om een opsomming van alle berichten te krijgen. Bovendien kunnen meldingen in plaats van onderbrekende schermpjes ook als 'stroken' weergegeven worden. Ze komen voor een korte tijd bovenin het scherm en verdwijnen ook vanzelf. Het lopende programma (of spel) wordt niet onderbroken. Dit is meer een wijziging van iOS 5 dan van de nieuwe iPhone, maar is er wel één waar we nu al niet meer zonder kunnen. Bovendien gaat Apple verder dan de concurrentie. Je kunt in hoge mate controle uitoefenen op dit berichtencentrum. Zo bepaal je welke applicaties hoe hun notificaties tonen en waar.

Naast het berichtencentrum staan meldingen ook in het toegangsscherm. Je kunt nu ook het toestel unlocken door het programma-icoon van links naar rechts te schuiven. Je gaat direct naar de betreffende toepassing die de melding gaf. De hoge mate van personalisatie is soms wel wat verwarrend, maar dit is een grote vooruitgang.

Een andere nieuwe functie is Siri. Je eigen persoonlijke assistent. Via gesproken instructies zet je Siri voor je aan het werk. Dit werkt alleen nog in het Engels, Frans en Duits. Bovendien zul je accentloos moeten spreken wil je een en ander bereiken. Veel functionaliteit werkt ook nog niet, zo is het niet mogelijk te zoeken in de omgeving. Naast de grappige dingen die je Siri kunt vragen, is het hier en daar best functioneel. Eenvoudige dingen als wat het weer wordt en hoe laat het is, maar je kunt ook moeilijker instructies geven. Laat Siri je bijvoorbeeld herinneren om je vriendin 's avonds te bellen. Het is een grappige toevoeging maar niet altijd even functioneel. We zien vooral voor minder valide mensen de toevoeging.

Telefoonboek

Wat is een telefoon zonder telefoonboek. Het adresboek van de iPhone 4S is exact hetzelfde als z'n voorganger. Beter gezegd, iOS 5 is hierin hetzelfde als iOS 4. We hadden graag contactafbeeldingen gezien in het overzicht. Toch is het telefoonboek niet slecht en kan voldoende informatie bevatten. Echte integratie met sociale netwerken zoals bij Windows Phone en Android is er niet, daarvoor ben je aangewezen op aparte toepassingen.

Toch is er iets nieuws. Contacten kunnen ditmaal in de cloud worden opgeslagen. Apple heeft met iCloud een gratis cloudvoorziening neergezet dat naast contactgegevens ook agenda's, e-mail, documenten en foto's kan opslaan. Er kunnen zelfs back-ups opgeslagen worden. Het handige hieraan is dat je er niets voor hoeft te doen; het gaat allemaal automatisch. Zo zien we het graag. Je krijgt 5 GB aan ruimte en meer ruimte is tegen betaling verkrijgbaar. Mocht je ooit je iPhone kwijt raken dan ben je je gegevens niet kwijt. En ben je je iPhone vergeten dan kun je via de iCloud-website ook bij je gegevens.

Messaging

De iPhone veroorzaakte een revolutie in het versturen van berichten. Never change a winning team. Dat is dan ook niet gebeurd. Het versturen van berichten is nog even eenvoudig als makkelijk. Er is wel een belangrijk verschil; het versturen van berichten tussen andere iOS-apparaten is gratis. Het heet iMessage en werkt automatisch tussen iPhone, iPad en iPod Touch-gebruikers. Je merkt er weinig van, behalve dat iMessage-berichten een blauwe verstuurknop hebben en normale betaalde SMS-berichten een groene. iMessage is hiermee wat BBM is voor BlackBerry-gebruikers.

Het onderdeel e-mail is ook niet veel veranderd. Toch zijn er wijzigingen. Het is bijvoorbeeld mogelijk opmaak toe te voegen aan mail en de prioriteit is in te stellen. Weliswaar kleine wijzigingen maar het maakt het wel af.

Connectivity

Ook op het gebied van connectivity is er het nodige te melden. Het is eindelijk mogelijk je iPhone als persoonlijke hotspot in te zetten. Hiermee deel je je internetverbinding via WiFi, Bluetooth of via USB. Het werkt allemaal zoals verwacht. Ook nieuw is de draadloze synchronisatie. Moest je voorheen nog je iPhone via een kabel aan je computer verbinden, nu is dat niet meer nodig. Voorwaarde is wel dat je je iPhone aan het lichtnet aansluit. Zet 's avonds je iPhone in z'n dock en hij synchroniseert al je content met je desktop computer.

Ook de Safari Mobile browser kent een aantal nieuwigheden. Nieuw is bijvoorbeeld de leeslijst. Een eigen Instapaper-variant. Webpagina's die je later nog eens rustig wilt bekijken kun je op de leeslijst plaatsen. Deze leeslijst is ook in Safari op je desktop computer te raadplegen. Daarnaast is net zoals bij de desktop-versie de Reader-functie aanwezig. Eenmaal geactiveerd toont deze op een standaard manier de tekst op die pagina zonder vervelende banners en advertenties. Het idee klinkt aardig, en dat is het ook, maar dan wel op een groter scherm. Op deze manier heb je er namelijk niet veel aan.

Apple maakt al een tijdje langer duidelijk dat we in het Post-PC-tijdperk leven. Apple benadrukt dat want met iOS 5 is het niet meer strikt noodzakelijk nodig om over een desktop computer te beschikken. Het instellen van je iPhone, het maken van backups, het updaten van de software,.. er komt geen PC of Mac meer bij kijken. Het kan allemaal via het toestel zelf.

Er is zelfs een aparte app uitgebracht waarmee je een Apple Airport-router kunt configureren. Zelfs meerdere Airports worden herkend en kunnen afzonderlijk worden ingesteld. We kunnen in ons geval een PC-loos leven voorstellen, al is het nog maar de vraag of je dat zou willen. Het kan in ieder geval wel.

Camera

Komen we aan bij het eerste onderdeel van de nieuwe iPhone wat echt nieuw is; de 8 megapixel camera. Niet alleen het aantal megapixels is omhoog gegaan, ook is het mogelijk om video in Full HD te schieten. En eerlijk is eerlijk, was de iPhone voorheen nog matig in het schieten van foto's en video's, met de iPhone 4S behoort hij tot de top. Dit komt niet alleen door de verbeterde lens, ook dankzij de software worden afbeeldingen stukken beter dan z'n voorganger. De lens bestaat uit 5 elementen en een grotere diafragma zodat meer licht de sensor bereikt en foto's er dus beter uitkomen te zien.

Wel moeten we toegeven dat geschoten foto's er beter op het toestel uitzien dan eenmaal op de computer. Dit ligt alles aan de hoge kwaliteit van het Retina-scherm. Toch hoef je je nergens voor te schamen, de foto's zijn gewoonweg goed. Het is sinds iOS 5 mogelijk om de bovenste volumetoets te gebruiken als cameratoets. Wij gebruikten de cameramodus voorheen altijd door de iPhone een kwartslag naar links te draaien, maar dan zitten de knoppen aan de onderzijde. Iemand die dat dus ook gewend is zal zich moeten aanleren om het toestel een kwartslag naar rechts te draaien om goed van de knop gebruik te maken. Een kleinigheid.

Het schieten van foto's en video's is erg rechttoe-rechtaan, er zijn vrijwel geen instellingen. Naast het instellen van de flitser zijn er weinig andere mogelijkheden. Bij het schieten van foto's kan nog wel gekozen worden uit de HDR-instelling en het weergeven van een raster, terwijl je het bij de videomodus alleen met de flitser kunt spelen. De HDR-optie is wel een aanrader in een rijk belichte omgeving. De iPhone plakt drie foto's samen waarbij alleen de beste belichte delen worden gebruikt.
Nadeel is dat hij tevens het origineel opslaat, zodat van elke geschoten foto twee exemplaren opgeslagen worden. Dit is onder Instellingen uit te zetten.

Apple heeft aan de videocamera een speciale functie toegevoegd waardoor onbedoelde bewegingen zo veel mogelijk worden weggefiltert. Dit werkt in de praktijk verbluffend goed. Vooral de lichte bewegingen worden automatisch weggenomen en geeft een vloeiender resultaat. De instelling is niet uit te zetten, dus als je van plan bent een vervolg op de Blair Witch Project te schieten dan kom je bedrogen uit.

Foto's geschoten met de Apple iPhone 4S

Aanwezige programma's

We verbazen ons er telkens weer over hoe kaal de iPhone standaard met apps wordt geleverd. Natuurlijk kun je out-of-the-box met agenda's en contacten in de weer. Maar het wordt pas echt leuk zodra je apps uit de App Store gaat downloaden.

Het aanbod is gigantisch en de kwaliteit is doorgaans erg goed. Prijzen zijn betaalbaar en er is bovendien veel gratis beschikbaar. Voor je het weet loopt je iPhone over van de apps en is je batterij leeg door al het spelen. Nieuw en zeker de moeite waard hier te bespreken is de nieuwe herinneringen-app. Naast dat je op een bepaald tijdstip herinneringen kunt invoeren, is het ook mogelijk om locatie-gebaseerde herinneren te geven. Wanneer je vertrekt bijvoorbeeld of als je thuis aankomt. Het werkt erg goed en we zien de toegevoegde waarde er wel van in.

Bovendien heeft Apple iOS 5 voorzien van Twitter-integratie. Je kunt meerdere accounts instellen en rechtstreeks vanuit diverse systeemtoepassingen tweets versturen, waaronder E-mail, Safari en Fotos. Je kunt hier zelfs je locatie aan toevoegen dus we kunnen stellen dat het wel snor zit met de integratie.

Games

Standaard wordt de iPhone niet met spelletjes geleverd. Je bent hiervoor aangesproken tot de App Store. Het aanbod van games is erg groot en spelletjes draaien dankzij de dualcore-processor ontzettend soepel en laden snel. Wel standaard aanwezig is het Game Center waarin scores worden bijgehouden. Je kunt ook vrienden toevoegen en uitdagen om je high-score te verbeteren. Het werkt al een stuk beter dan voorheen, maar echt onmisbaar is het niet.

Conclusie

Het laat zich wellicht raden dat we enigszins teleurgesteld zijn in de nieuwe iPhone. We weigeren te geloven dat Apple 16 maanden nodig heeft gehad om tot dit beperkte resultaat te komen. De enige vernieuwing zit hem in de software. iOS 5 is méér dan volwassen, het is compleet. Dit heeft Apple enige tijd gekost, en het maakt het de concurrentie niet makkelijk om dit verschil goed te maken. We hadden misschien ook stiekem gehoopt dat er meer visuele wijzigingen in zaten, maar het werkt en doet wat het doen moet. Bovendien doet iOS dit goed. Klagen zou dus muggenziften zijn. Maar waarom zou iemand een iPhone 4S aanschaffen als de toegevoegde waarde in het besturingssysteem zit. Een OS dat ook voor de iPhone 4 en zelfs 3GS is uitgebracht?

De iPhone 4S is in onze mening dan ook louter voor de Apple-fanboy uitgebracht. Huidige iPhone 4-eigenaren die overwegen naar de 4S over te stappen doen dit niet vanwege rationele argumenten. Ze doen het voor de heb. Het kleine beetje snelheidswinst, de licht betere camera en de vernieuwde antenne rechtvaardigen de hoge aanschafprijs niet. Beschik je momenteel over een 3GS? Dan raden we je aan direct de overstap te maken. Kom je van een andere touchscreen smartphone met een scherm van groter dan 3.5 inch? Dan ga je de iPhone erg klein vinden. Dit went, maar het duurt lang en bij elke 'verkeerde druk' verlang je terug naar een groter scherm.

Wij geloven heilig in het idee dat de iPhone 4S Apple's plan B was. De iPhone 5 was niet op tijd klaar, het scherm werd niet goedgekeurd door wijlen Jobs, of welke andere reden dan ook. De iPhone 4S is Apple's tweede keus. En je zult jezelf grondig en serieus de vraag moeten stellen of je zoveel geld op tafel wilt leggen voor een tweede keus. Feit blijft wel dat de iPhone tot de beste smartphones van dit moment blijft. Bestellen kan onder andere via PDAshop.


Vermelde toestellen