Apple iPhone 5 review

· 7 reacties

Op 12 september werd alweer de nieuwe 6e Apple iPhone aangekondigd, naar verluidt de laatste waaraan wijlen Steve Jobs heeft meegewerkt. Al op 28 september lag het apparaat in Nederland in de winkel.

Fanboys haalden echter een week eerder het apparaat al op in Duitsland. Mede door de grote stroom Nederlanders leidde dat in sommige gevallen tot chaotische taferelen.

Apple noemt de iPhone 5 “de grootste ontwikkeling ... sinds de iPhone”. Hiermee doelen ze natuurlijk op het grotere beeldscherm. Nou zijn ze in Cupertino wel van grootspraak, dus hoog tijd om te kijken wat wij van de iPhone 5 vinden. De iPhone 4 en de 4S konden we niet aanraden. De 4 niet vanwege z'n antenne-ontwerpfout, en de 4S omdat het een te kleine update was. Hoe zit het dan met de 5? Kan deze iPhone eindelijk weer op onze goedkeuring rekenen? Niet dat Apple zich ook maar iets van ons oordeel aantrekt, er zullen immers weer genoeg van verkocht worden. Maar dat maakt ons oordeel niet minder interessant, mede omdat wij géén Apple-fansite zijn die ongeacht wat het bedrijf presenteert lof en hulde prediken.

iPhone 5 next to the iPhone 4

Wij testte de iPhone 5 in het zwart en in de 16 GB uitvoering met iOS versie 6.0.1. Concurrenten voor deze iPhone zijn de hier nog niet verkrijgbare LG Optimus G, de HTC One X+ en natuurlijk de Samsung Galaxy S III. Welke is beter? Onze dank gaat uit naar Smartphoneshop die deze Apple iPhone 5 Zwart 16 GB beschikbaar stelde.

8,5 / 10

Plus- en minpunten Apple iPhone 5

  • Groter scherm
  • Snelheid
  • Nieuwe compacte uiterlijk
  • Lange batterijduur
  • Gedateerd menu
  • Soms wat onoverzichtelijk
  • Scherm blijft smal
  • Nog weinig apps geschikt voor groter scherm
  • Hoge prijs

Wat zit er bij het toestel?

Een compliment voor Apple; het is ze wederom gelukt de verpakking nog kleiner te maken. De inhoud is wat karig voor die prijs; een stekker, kabel, koptelefoon en telefoon. We hebben het hier wel over de nieuwe EarPods met ingebouwde bediening. Ze zitten best lekker, en er komt bovengemiddeld geluid uit. Verder is er nog wat documentatie en een pinnetje om de simkaart te plaatsen.

Uiterlijk

We krijgen op de redactie vaker telefoons binnen en de eerste gedachte toen we de iPhone 5 uit de doos haalden was; "zit de batterij er wel in?" Natuurlijk zit die er in, je kunt hem er namelijk niet uithalen. Je kunt het ons echter niet kwalijk nemen, de “5” is opvallend licht. Hij weegt bijna 30 gram minder dan z'n voorganger, of anders gezegd: 20 procent lichter. Dat is best veel.

Wat daarnaast direct opvalt is het grotere scherm. De iPhone is van 3,5 naar 4 inch gegaan en dat levert in het begin een gek gezicht op. We kennen de iPhone immers niet anders dan met dat ieniemienie schermpje dat ieder jaar kleiner leek te worden. Het oprekken naar 4 inch levert een vreemde verhouding op waarbij de iPhone bovendien erg smal van wordt. Nou is de iPhone even breed als de 4S, dus het is gezichtsbedrog. Verder is er aan de voorzijde nagenoeg niets veranderd. Ja, de camera zit boven de luidspreker.

De achterkant kent meer verschillen. Allereerst is het Apple-logo niet meer opzichtelijk zilverkleurig, maar donker van kleur. Die achterzijde is nu trouwens niet meer van uiterst breekbaar glas, maar van aluminium. Hulde daarvoor. Toch is niet de hele achterzijde van aluminium. Zowel aan de boven- als de onderkant zit een deel glas. Van ons had dat niet gehoeven maar waarschijnlijk is het nodig voor enkele antenne's om de buitenwereld te kunnen zien. Links bovenaan zit nog steeds de camera met daarvan rechts de flitser. Daar tussenin zit een gaatje die dienst doet als secundaire camera. Die helpt je om omgevingsgeluid weg te filteren als je zit te bellen.

De zijkanten zijn wat ons betreft de mooiste kanten van de iPhone 5. De metalen strip is gebleven, maar het glas van de voor- en achterzijde steekt niet meer uit waardoor een prachtig mooie compacte telefoon ontstaat. Bovendien is deze strip niet meer van zilverkleurig aluminium maar donker van kleur. Dezelfde 'streepjes' als de iPhone 4S zitten er nog steeds, maar zijn pas na bestudering zichtbaar. Rechts bevindt zich de opening voor de sim-kaart. Ditmaal van het type nanoSIM en dus nog kleiner dan voorheen. Je zult een nieuwe simkaart moeten regelen wil je kunnen bellen met je nieuwe iPhone, of hem zelfs maar activeren. De linkerzijkant kent als voorheen de volumeknoppen en de mute-knop. Bovenop zit de aan-/uitknop die tevens dienst doet als sluimerknop. Alle knoppen lijken iets meer kracht te vergen om in te drukken dan bij z'n voorganger.

De onderzijde heeft misschien nog wel de meeste transformatie ondergaan. Hij biedt nu plaats aan de audio-jack die tot voor kort altijd aan de bovenzijde zat. Verder anders is de microfoon- (links) en luidspreker-gril (rechts). De connector daar in het midden is de nieuwe Lightning-connector. Het is een kleinere connector dan de oude vertrouwde 30-pins-connector. Voordeel nu is dat het niet meer uitmaakt hoe je de connector erin stopt. En hoe klein de connector is, zo groot is de controversie rondom het kabeltje. Veel mensen hebben immers accessoires en kabeltjes opgespaard die nu allemaal in 1 klap niet meer werken. Dat is inderdaad spijtig, maar onvermijdelijk. We kiezen in dit geval Apple's kant. Vooruitgang betekent dat je zo nu en dan afstand moet doen van oude technieken. Apple durft dat en dat is echt niet voor het eerst. Denk bijvoorbeeld aan de MagSafe-connector of de Mini DisplayPort. Bovendien doen ook andere bedrijven dat continue. Denk aan Nokia die overstapte op microUSB. Het is juist toe te juichen als bedrijven dit soort beslissingen durven te nemen. We lachen ook iedere fabrikant uit die nog steeds notebooks durfen te maken met een VGA poort. Wat alleen verwijtbaar is, is dat Apple de hoofdprijs vraagt voor het kleine kabeltje. Los kost hij namelijk 20 euro en een adaptertje kost 30 euro. Je maakt ons niet wijs dat dat de kostprijs is, met een kleine winstmarge daarbovenop. Hiermee slaat Apple wat ons betreft de plank volledig mis, je wilt immers dat iedereen moeiteloos over kan schakelen naar deze nieuwe architectuur. Zo verhinder je dat wel.

iPhone5 paint chipping

We lezen verhalen dat de aluminium achterkant kan krassen. Voor die mensen die daar bang voor zijn; aluminium, net als alle andere soorten metaal, kan naar verloop krassen. Dat is niets nieuw. Iets waar we ons wel zorgen over maken is de lak die tussen de antenne en de voor- en achterzijde zit. Die laat naar verloop los. Wij kregen een relatief nieuwe iPhone tot onze beschikking en daar was al aardig wat lak van los gekomen. Wil je naar verloop nog steeds een splinternieuwe telefoon, dan zit er niets anders op dan een case te gebruiken. Hiermee bescherm je ook de glazen uiteinden. In ons geval zat daar namelijk al een haarscheurtje in.

Uithoudingsvermogen

Omdat wij telefoons altijd minimaal een week testen weten we na afloop altijd goed hoe het staat met de batterij. En hield de iPhone 4S het nog een dag vol, de iPhone 5 doet het een stukje beter. Wij halen makkelijk een dag, en met matig gebruik haal je makkelijk de twee. Zelfs met het grotere scherm weet de naar schatting 1.440 mah grote batterij ons erg te imponeren.

Er zijn ten opzichte van iOS 5 niet veel wijzigingen bijgekomen die je als gebruiker kunt gebruiken om het uithoudingsvermogen te vergroten. Natuurlijk is daar de schermhelderheid, kun je de locatievoorzieningen zoveel mogelijk uitschakelen en kun je zo weinig mogelijk van Fetch-accounts gebruikmaken.

Belkwaliteit

Het zou flauw zijn als we zeggen dat je ook kunt bellen met de iPhone 5. Natuurlijk kan dat, en ook best goed. We vonden zelfs iets beter dan z'n voorganger. Het apparaat is sinds de iPhone 4S ook niet meer gevoelig voor een 'deathgrip' en over het algemeen hadden we overal wel bereik. En ook niet minder dan we normaal hebben.

Wel vreemd is het nieuwe belmenu, ook wel dailer genaamd. Het lijkt wel of alle styling van het scherm gehaald is. Knoppen zijn grijs en zien er haast te simpel uit. Het zal wel een kwestie van smaak zijn. Waar we wel over te spreken zijn, zijn de nieuwe functies die je hebt als je gebeld wordt. Je kunt oproepen afwijzen met een sms'je of negeren en je later aan herinneren om die persoon terug te bellen.

Nieuw in iOS 6 is de 'niet storen' functie. Eenmaal ingeschakeld worden alle inkomende gesprekken stil gehouden, behalve als de beller in een bepaalde groep zit. Je kunt bijvoorbeeld een groep 'Familie' aanmaken zodat inkomende oproepen van bepaalde mensen gewoon wel geluid maken. Er is een optie aanwezig waarbij herhaalde oproepen van één en dezelfde persoon op een gegeven moment wel binnenkomen. Als iemand je écht wil bereiken. Je kunt zelfs een bepaalde tijd instellen waarin je niet gestoord wordt.

Ook Apple's eigen manier van bellen is gewijzigd; FaceTime. Niet aan de manier van werken maar dat je er vanaf nu ook via je mobiele netwerk gebruik van kunt maken.

Beeldscherm

Laten we eerlijk zijn dat de grootste reden om een iPhone 5 te kopen (of daar naartoe over te stappen) het grotere scherm is. En het is ook best wel een grootst iets voor Apple om aan het schermformaat te sleutelen. Apple kon echter niet anders, het oude 3,5 inch was echt te klein. Nou is 4 inch ook niet echt groot, maar het maakt wel een groot verschil. Hulde dus voor Apple om dit ook in te zien en te veranderen. Probleem nu is echter dat het scherm wel erg smal is. Het is niet smaller dan de iPhone 4S maar het voelt smaller omdat de verhoudingen nu zo vreemd zijn. Net als voorheen zaten met het indrukken van knoppen er vaak naast. De terugknop van Facebook bijvoorbeeld. Misschien is het een kwestie van wennen.

Toch is het scherm van de iPhone wel een schoonheid. Apple heeft er een laag uit weten te halen waardoor het scherm nog dichter op de oppervlakte zit. De kijkhoek is daardoor enorm, de kleurechtheid bovengemiddeld goed en de scherpte als vanouds. Buiten is het scherm ook meer dan prima af te lezen. Alleen het contrast blijft achter bij AMOLED, maar die techniek heeft weer geheel andere problemen. Uiteindelijk zouden we vandaag de dag kiezen voor dit scherm.

Een nadeel van dit grotere scherm is dat ontwikkelaars aan de slag moeten om hun applicaties gebruik te laten maken van deze extra pixels. Erg veel werk kost dit niet, mits het niet om een spelletje gaat. Toch vonden we dat er verrassend weinig apps waren die gebruik maakten van deze extra ruimte. Je krijgt dan de oude app te zien die uitgelijnd wordt midden in het scherm. We hebben onze iPhone-app direct aangepast en aangeboden aan de App Store.

Menu

Aan het menu is niet gesleuteld. Waarom zou Apple ook? Het werkt. Om toch een hoofdstuk vol te kunnen schrijven bespreken we daarom enkele nieuwe functies van iOS. Nieuw is bijvoorbeeld de nauwere Facebook-integratie. Vanuit veel applicaties kun je nu direct een bericht op de sociale netwerkdienst plaatsen. Maar ook verjaardagen van vrienden en andere activiteiten worden overgenomen in je agenda.

Een andere verandering is de verbeterde toegankelijkheid. Mensen met een beperking, of het aan het zicht of gehoor is, kunnen vanaf nu makkelijk een iPhone bedienen. Zo is er VoiceOver dat alles uitspreekt waar je op klikt, kunnen gehoorapparaten gekoppeld worden en is er begeleide toegang. Hiermee blijf je in dezelfde app en kun je zelfs nog onderdelen uitschakelen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn om je kinderen met je iPhone te laten spelen zonder dat ze wat doen wat niet de bedoeling is. Je baas bellen om je ontslag in te dienen bijvoorbeeld.

Hoe ouder de iPhone overigens wordt, hoe ingewikkelder het menu. Er komen namelijk per iOS-versie zoveel functies bij dat het soms wat onoverzichtelijk wordt. Heb je zelf een iPhone en vind je dit maar onzin? Zoek dan in één keer maar eens op waar je GPS uit zet, of hoe je roaming uit zet of hoe je van één enkel account het ophaalschema op handmatig zet. Je bent gewoon even aan het zoeken.

Telefoonboek

Ook in het telefoonboek is de integratie met Facebook en Twitter terug te vinden. Contacten worden netjes samengevoegd en kunnen indien gewenst ook zelf samengevoegd worden.

Nieuw is dat wanneer apps je telefoonboek willen raadplegen je hiervoor toestemming moet geven. Voorheen deden apps dat zonder dat je daar erg in had, maar daar is nu een stokje voor gestoken.

Messaging

Naast sms'en, mms'en heeft Apple ook haar eigen messagingdienst genaamd iMessage. De dienst is afgelopen jaren trouwens geplaagd door uitval. Het mooie ervan is wel dat je niet doorhebt of je nu gebruik maakt van een iMessage of een normaal sms'je. Het gaat naadloos in elkaar over. Je begint met het schrijven een bericht en iOS checkt zelf of de ontvanger iMessage ondersteunt en maakt daar dan gebruik van.

In de e-mail app is nu een extra mogelijkheid om een VIP-lijst te maken. Hierin kun je personen zetten die je net even iets belangrijker vindt dan anderen waardoor meer overzicht ontstaat. Het idee is leuk maar wat ons betreft wat overbodig. Handiger is dat je eenvoudiger een afbeelding kunt toevoegen aan een e-mail. Voorheen moest je eerst naar de foto, lang drukken en kiezen voor kopieer. Daarna kon je terug naar je e-mail en deze plakken. Nu kun je lang drukken binnenin de mail en je krijgt een pijltje naar rechts waar je direct een foto of video kunt toevoegen.

Connectivity

Apple prijst de iPhone 5 aan met de mededeling dat dit de eerste iPhone met LTE-ondersteuning is. Dat is natuurlijk leuk maar daar hebben we in Nederland (nog) helemaal niets aan. Er zijn hier namelijk geen operators die voor consumenten 4G LTE aanbieden. Waar je wel wat aan hebt is de dual-band 802.11n ondersteuning. Heb je thuis een compatible WiFi-router met N-ondersteuning dan kun je razendsnel internetten. En eerlijk is eerlijk, dat klopt. Niet alleen is internet beduidend sneller, op de één of andere manier vindt de iPhone 5 vaker de N-band dan andere smartphones waardoor je vaker op de maximale snelheid kunt internetten.

Ook nieuw is de fotostream waarmee je foto's over verschillende iOS-apparaten of Mac computers via iCloud kunt delen. Android-gebruikers kennen zoiets al langer als ze Dropbox gebruiken. Een andere toevoeging aan iCloud is dat je tabbladen tussen je iPhone, iPad en Mac kunt synchroniseren. De webpagina die je in de trein las kun je thuis op je iPad verder lezen. Dat is althans het idee. Wij gebruiken thuis Chrome en dan gaat die vlieger dus niet op. Gebruik je tegen beter weten in toch Safari dan werkt het uitstekend.

Camera

De camera lijkt op het eerste gezicht niet veranderd; een 8 megapixel exemplaar met flitser en een maximale diafragmawaarde van f/2.4. Schijn bedriegt, er is toch genoeg veranderd. Zo is het beschermglas nu van het krasbestendiger saffierkristal. Bovendien is de nieuwe sensor lichtgevoeliger en beschikt over Backside Illumination. Hierdoor vindt Apple dat de camera waardig genoeg is om de term 'iSight' te dragen. Hij zal trots zijn.

Toch is het niet alleen hulde en Hosanna. Zo gaan er verhalen rond van een vreemde paarse waas op foto's. Vooral als dichtbij een lichtbron wordt gefotografeerd. Dit is echter een normaal verschijnsel waar alle camera's mee te maken hebben genaamd; lens flare. De kleur wil nog wel eens wat afwijken, maar nieuw is het niet. Toch lijkt de iPhone 5 er iets vaker last van te hebben dan de 4S, misschien komt dit door de saffierkristal maar vreemd is het wel. We kregen het niet altijd, maar soms wel op vreemde plekken.

De heerlijk eenvoudige camera-interface heeft er een mogelijkheid bijgekregen; panorama. Eenmaal geselecteerd moet je in portrait-houding naar rechts bewegen. De iPhone plakt de afbeeldingen vervolgens zelf aan elkaar. Het resultaat is een belachelijk grote afbeelding, voordeel is dan wel weer dat de kwaliteit ontzettend hoog is. Zorg wel dat je voldoende licht hebt, dus niet binnenshuis. Ook de videomodus heeft er een extra functie bijgekregen; tijdens het filmen kun je ook foto's schieten. Verder is er weinig veranderd.

Foto's geschoten met de iPhone 5

Aanwezige programma's

De grootste wijziging aan het standaard app-arsenaal is Apple's eigen Maps dat Google Maps moet vervangen. Die laatste is ook nergens meer te bekennen, dus een keus heb je niet. Apple noemt Maps zelf "een nieuwe weg die ingeslagen wordt". Het is wat ons betreft alleen de verkeerde weg. We zeiden het al in onze preview van iOS 6; er is geen Street View, kaarten zijn bij lange na niet zo gedetailleerd en de kwaliteit van satelietbeelden op straatniveau is onbruikbaar. Het is gewoonweg geen verbetering. Apple is het daarmee eens en heeft excuses aangeboden en mensen ontslagen. Wij raden je Nokia Here aan.

Een andere nieuwe app is Passbook. Het idee is best goed. Klantenkaarten, coupons en toegangskaarten kun je digitaal op één plaats opslaan. Nu nog bedrijven en apps die daar gebruik van maken. Want zoveel zijn er nog niet. En al helemaal geen Nederlandse. Je hebt er dus nog niets aan.

Verder zijn er hier en daar kleine wijzigingen aangebracht aan bestaande apps. Zo heb je nu een weekoverzicht als je in de Agenda app de iPhone een kwartslag draait. Andere apps hebben juist een andere layout gekregen, de App Store bijvoorbeeld. Het is allemaal wel minimaal. Erg is dat niet want deze standaard apps waren al erg goed.

Games

De iPhone kent standaard Game Center waarin scores van games worden bijgehouden. Het moet een sociaal iets zijn want je kunt ook vrienden toevoegen en zodoende high-scores kunt vergelijken. Wij moeten de eerste mensen nog vinden die hier ook echt gebruik van maken. Uiteindelijk heb je er meer aan om gewoon spelletjes, al dan niet gratis, uit de App Store te downloaden en te spelen.

Helaas zijn nog niet veel spellen geschikt gemaakt voor het grotere scherm van de iPhone 5. Ben je erg van de games dan zal dat wel een minpunt zijn want die games kunnen niet zo eenvoudig omgezet worden als reguliere apps.

Conclusie

De beste manier om een telefoon te beoordelen is hoe erg je het vindt hem te moeten terugsturen. Bij de iPhone 5 is dat best groot. Het is wel een fijne telefoon. Wel klein, vooral als je smartphone's met schermen van tussen de 4,3 en 4,8 inch gewend bent. Apple wil liever dat we het hebben over 'compact'. Kom je echter van een iPhone 4(S) dan zul je het grotere scherm erg kunnen waarderen, maar ook wij konden er redelijk mee overweg. Al blijft het scherm erg smal. Voor mensen met problemen met het gezichtsvermogen (brildragend of vermoeide ogen) is het echter geen aanrader.

Apple heeft jarenlang trouw gezworen aan 3,5 inch, zelfs toen dat eigenlijk niet meer kon. We kunnen de verandering naar 4 inch daarom erg waarderen. Het zal de standaard zijn voor de komende jaren. Verwacht geen grote uiterlijke verschillen met de iPhone 5S. De wijzigingen daar zullen voornamelijk zitten in iOS. Het oogt allemaal wat gedateerd. Er is namelijk sinds 2007 weinig aan gesleuteld, en wat er bij gekomen is ziet er soms niet uit. De 'Zoek vrienden' app bijvoorbeeld. We kijken uit naar wat designer Jony Ive bedenkt voor nieuwe interface.

Uiteindelijk kunnen we de iPhone 5 zeker aanraden. Het is zelfs voor huidige iPhone 4S nog het overwegen waard, mede vanwege het grotere scherm. De iPhone 5 is in het huidige landschap van super-smartphones wel een kleine, compacte telefoon. Vooral omdat 5 inch Full HD-telefoons in 2013 de norm zullen worden. De iPhone 5 is snel, doet wat hij belooft, er is een gigantisch assortiment apps en beschikt over een redelijk hedendaags schermformaat. De vraag is alleen of je daar zoveel geld voor over hebt. Rest ons niets anders dan met enige tegenzin de Apple iPhone 5 terug te sturen naar de mensen van Smartphoneshop.


Vermelde toestellen