BlackBerry mobiele telefoons
BlackBerry smartphone nodig? Hier tref je een overzicht aan van verkrijgbare BlackBerry telefoons. Filter op specificaties, vergelijk modellen, bekijk prijzen en vind de beste deal. Wij lezen alle webshops, prijzen en abonnementen in zodat je altijd de goedkoopste en beste deal vindt. Lees verder
Laat een ervaring achter en maak kans op € 50
Afbeeldingen zijn op schaal, zo kun je het formaat eenvoudig vergelijken
BlackBerry OS-apparaten werken na 4 januari niet meer
TCL stopt met maken BlackBerry-smartphones
BlackBerry kondigt kleurrijke KEY2 LE met toetsenbord aan
Persmateriaal laat toekomstige kleuren BlackBerry KEY2 LE zien
Exclusief: Persrenders tonen blauwe BlackBerry Key2 LE
BlackBerry is een Canadees bedrijf dat voor 2013 bekend stond onder de naam RIM (Research In Motion). Het bedrijf werd in 1984 opgericht door onder andere Mike Lazaridis die samen met Jim Balsillie tot 2012 leiding gaf en het bedrijf tot grote hoogten bracht. Net als vele andere telecomfabrikanten wist het zich niet snel genoeg aan de veranderende marktomstandigheden aan te passen en ging het bijna ten onder.
BlackBerry geschiedenis
In de eerste jaren ontwikkelde RIM voornamelijk zakelijke communicatie-producten zoals modems en betaalterminals. De eerste consumentenproducten kwamen pas in 1995 met een modem-insteekkaart voor laptops en de Inter@ctive Pager uit 1996. Vooral die pager bleek aan te slaan omdat er korte berichten verstuurd en ontvangen konden worden. De pagers waren meteen al uitgerust met een volledig toetsenbord en verschilden daarmee van de traditionele piepers waarmee alleen berichten ontvangen konden worden.
In 1999 kondigde RIM haar eerste BlackBerry-product aan; de BlackBerry 850. Het toestel was in staat e-mails te ontvangen van een Microsoft Exchange Server dankzij de zelf ontwikkelde BES (BlackBerry Enterprise Server). De eerste telefoon werd de BlackBerry 957 uit april 2000. Deze draaide BlackBerry OS en leunde sterk op BES voor het ontvangen van zakelijke e-mails. Er zouden nog vele telefoons en telefoonseries volgen die vooral dezelfde filosofie deelden.
De eerste problemen doken in 2011 op. De opkomst van Apple's iPhone en Microsoft's Windows Mobile hadden niet geleid tot aanpassingen zoals verbeterde touchscreen-ondersteuning. En doordat iOS en Windows Mobile ook ondersteuning kregen voor zakelijke toepassingen zoals Exchange begonnen klanten over te stappen. Het bedrijf nam afscheid van z'n oprichters en stapte over naar BlackBerry 10 dat gebaseerd was op een nieuw besturingsysteem; QNX. Intussen werden telefoons steeds krachtiger en energiezuiniger waardoor diensten zoals BES en BIS onnodig bleken. De inkomstenstroom droogde op en in 2013 zette BlackBerry zichzelf te koop.
Van een verkoop werd uiteindelijk afgezien maar grote ontslagronden waren onvermijdelijk. In 2013 werd John Chen aangesteld om zaken op orde te stellen. Eén van de veranderingen werd dat BlackBerry zelf geen telefoons meer zou maken. Het laat dat tegenwoordig over aan anderen waaronder TCL, Merah Putih en Optiemus Infracom. Die mogen onder de BlackBerry-naam telefoons op de markt brengen. Deze nieuwe strategie werpt z'n vruchten af; het bedrijf schrijft intussen weer zwarte cijfers.
BlackBerry series
Het huidige productassortiment van BlackBerry-telefoons is vele malen kleiner dan het ooit geweest is. Toen bracht het bedrijf veelvuldig modellen uit in de Bold, Curve en Pearl-serie. Ook in de Q en Z-serie die draaien onder het QNX-platform worden geen nieuwe modellen meer uitgebracht. Tegenwoordig hebben we de volgende series;
- DTEK - Consumententelefoons met groot touchscreen
- KEY - Zakelijke telefoons met volledig toetsenbord
In het buitenland, vooral in India en Indonesië is BlackBerry nog redelijk populair. Daar vind je dan ook de Evolve-serie terug die door Optiemus gemaakt wordt. Deze instapmodellen worden echter niet wereldwijd uitgebracht en daarom vind je ze hier niet terug.
Porsche design
BlackBerry heeft lange tijd een samenwerking gehad met de ontwerpstudio van Porsche. Dat resulteerde in een aantal Porsche design-uitvoeringen van bestaande BlackBerry-modellen. Qua uiterlijk verschilden deze door het gebruik van strakke lijnen en premium materialen. Een peperduur prijskaartje was het gevolg. Met het teruglopen van BlackBerry's populariteit kwam ook een einde aan de Porsche-samenwerking. Inmiddels maakt de autobouwer speciale telefoonversies voor Huawei.