BlackBerry Storm2 9520 review
De eerste Storm van BlackBerry was geen groot succes en ook wij waren er niet echt over te spreken. Toch wilde BlackBerry nog geen afscheid nemen van het touchscreenmodel en waagden ze een nieuwe poging met de Storm2 9520.
- Pluspunten: Bouwkwaliteit, uithoudingsvermogen, beeldscherm
- Minpunten: Geen echte touchscreeninterface, browser, camera
Dit keer hebben ze de SurePress-technologie, die zorgt voor een klikbaar touchscreen, verbeterd en WiFi toegevoegd. Verder blijkt op het eerste gezicht alleen uit de naam dat het hier om een opvolger gaat want qua uiterlijk zijn de twee toestellen vrijwel gelijk.
De eerste tekenen wijzen er dus op dat BlackBerry er nu wel in is geslaagd om een goede combinatie van touchscreen en BlackBerry-telefoon te ontwikkelen. Daarmee is succes echter nog niet gegarandeerd want er zijn meer kapers op de kust. Te denken valt bijvoorbeeld aan de iPhone 3GS, de HTC HD2 en de Nokia N97 mini.
Wat zit er bij het toestel?
De egaal zwarte doos met zilveren opdruk waar de Storm2 9520 in wordt geleverd is rijk gevuld. Naast het toestel met 1400 mAh batterij zitten in de doos een oplader met verschillende verloopstekkers, MicroSD gebeugenkaart, USB-kabel, headset, hoesje, poetsdoekje, CD-ROM en een handleiding. Al met al een mooi pakket dat bij nadere inspectie toch wat tegenvalt. De headset is van teleurstellende kwaliteit maar kan vervangen worden omdat het toestel over een 3.5 mm aansluiting beschikt. Het hoesje is weliswaar mooi van leer maar het toestel steekt er gedeeltelijk uit.
Uiterlijk
Het uiterlijk van de Storm2 9520 is vrijwel gelijk aan dat van zijn voorganger maar is op details wel verbeterd. Zo zijn de toetsen onder het scherm geen aparte knoppen meer maar één geheel met het scherm. Ze werken nog wel steeds als normale knoppen. Verder zitten aan de voorkant van het toestel de oorspeaker, een LED-lampje en een nabijheidsensor.
De boven- en onderkant van het toestel lopen schuin af. Aan de bovenkant zitten, verdekt opgesteld, de vergrendeltoets en de mute-toets en aan de onderkant de microfoon en luidspreker. Om het toestel zit een getinte, chromen rand.
De linkerkant van het toestel herbergt de microUSB-poort en een zelf in te stellen sneltoets. Rechts zitten de headsetaansluiting, volumeknoppen en nog een sneltoets. Alle knoppen zijn ingetogen zwart.
De achterkant van de Storm2 9520 is een stuk strakker vormgegeven dan bij zijn voorganger. Nog steeds zit er de camera met LED-flitser maar de metalen batterijcover is netter gemonteerd en eenvoudig met een nagel los te wippen. De MicroSD-kaart kan verwisseld worden zonder de batterij te verwijderen, dat geld niet voor de SIM-kaart.
Wat betreft gebruikte materialen is de Storm2 9520 gelijk aan de Storm 9500 maar wat betreft bouwkwaliteit is hij er aanzienlijk op vooruitgegaan. Het scherm is goed gemonteerd en er ontsnapt geen licht meer rond het scherm en tussen de knoppen. De Storm2 9520 heeft een beetje lompe uitstraling, zeker als je hem naast de wel volledige vernieuwde Bold 9700 houdt.
Uithoudingsvermogen
Het uithoudingsvermogen is altijd één van de sterke punten van een BlackBerry, daarentegen staan touchscreentelefoons er niet om bekend lang mee te gaan op een volle acculading. De Storm2 9520 komt uit op de gulden middenweg en houd het bij normaal gebruik twee à drie dagen vol. Een prima score wat ons betreft.
Belkwaliteit
De geluidskwaliteit tijdens een gesprek is dik in orde maar het volume kan niet erg hard gezet worden. Een beetje oplettendheid bij het vasthouden van het toestel is belangrijk want door de plaatsing van de microfoon kan deze makkelijk afgedekt worden met de hand waardoor je nauwelijks meer te verstaan bent. Het bereik van de Storm2 9520 was altijd dik in orde.
Wanneer je de telefoon aan je oor houd zorgt de nabijheidsensor ervoor dat het beeldscherm en de SurePress-technologie worden uitgeschakeld. Tijdens het bellen zijn via vier grote, virtuele toetsen en vijf kleinere snelkoppelingen functies als speaker, mute, notities en agenda makkelijk bereikbaar.
Het logboek van de Storm2 9520 is niet meer dan een lijst met uitgaande, ontvangen en gemiste oproepen.
Beeldscherm
De Storm2 9520 is met hetzelfde beeldscherm uitgerust als zijn voorganger en dat is ons ook nu weer goed bevallen. Het scherm meet diagonaal 3.26 inch en kan ruim 65.000 kleuren weergeven met een resolutie van 480 x 360 pixels. Het scherm is mooi helder en kleuren en contrast worden goed weergegeven. Daardoor is het scherm ook buiten goed af te lezen.
De bewegingssensor van de Storm2 9520 is goed afgesteld en het beeld schakelt vlot over.
Menu
De Storm2 9520 draait onder de nieuwe, vijfde versie, van het besturingssysteem van BlackBerry maar het ziet er nog steeds niet erg gelikt uit. Het hoofdmenu is een overzichtelijk geheel van grote toetsen waarvan de bovenste twee rijen altijd in het startscherm zichtbaar zijn. De mappen in het menu kunnen door de gebruiker zelf gesorteerd worden. Wanneer het toestel in het startscherm gekanteld wordt komt het complete hoofdmenu in beeld.
Navigeren door het menu gaat in eerste instantie erg makkelijk maar zo gauw je wat dieper in het menu komt, is het saaiheid troef. Er blijft niet veel meer over dan een lange lijst met regels tekst in saai lettertype op een witte of zwarte achtergrond die niet erg geschikt is om te bedienen met een touchscreen. Vaak staan dingen te dicht bij elkaar om echt makkelijk met de vingers te selecteren en daar komt nog bij dat in applicaties de meeste opties via de menutoets geselecteerd moeten worden. Dit brengt in de meeste gevallen een erg lange en onoverzichtelijke lijst tevoorschijn.
Het toestel reageert wel lekker vlot op de input via het touchscreen en applicaties worden snel geopend. Zoals gezegd heeft RIM de broodnodige verbeteringen doorgevoerd in de SurePress-technologie van de Storm2 9520. Het klikmechanisme is compleet gewijzigd en nu elektronisch. Dit betekent dat de techniek uitgeschakeld is als het beeldscherm wordt vergrendeld en het scherm muurvast in het toestel zit. Jammer is dan weer dat de toetsen onder het scherm niet zijn vergrendeld en daardoor het scherm wel aan kan gaan in je broekzak. Dit gebeurt met enige regelmaat.
Het blijft een vreemde gewaarwording om een touchscreen in te drukken. Iets waar sommige mensen wellicht nooit helemaal aan zullen wennen. Ook blijven wij het idee hebben dat het indrukken van een scherm de nauwkeurigheid van het touchscreen niet ten goede komt. Dat terwijl het touchscreen van de Storm2 9520 op zichzelf juist erg goed werkt en netjes reageert waardoor je zou zeggen dat de SurePress-techniek helemaal niet nodig is. Het lijkt er haast op dat de mensen achter BlackBerry moeite hebben om een telefoon te produceren die helemaal afscheid neemt van het fysieke QWERTY-toetsenbord waar BlackBerry zo bekend mee is geworden.
Telefoonboek
Ook de contactenlijst van de Storm2 9520 is wel heel erg rechttoe rechtaan en enigszins fantasieloos. Het aantal contacten dat kan worden opgeslagen is vrijwel oneindig omdat het hele interne geheugen gebruikt kan worden.
Voor een nieuw contact zijn de mogelijkheden ook haast eindeloos. De meest noodzakelijke gegevens kunnen natuurlijk opgeslagen worden maar ook dingen als adressen, verjaardag, website en werkinformatie.
Messaging
Ondanks zijn touchscreen is de Storm2 9520 wel een rasechte BlackBerry. Dat blijkt duidelijk uit zijn messagingcapaciteiten. Grote kracht is de pushfunctionaliteit van de e-mailtoepassing. Nieuwe berichten worden naar het toestel gepusht en komen in een oogwenk binnen. Zodoende hoeft het toestel niet voortdurend zelf te controleren of er nieuwe berichten zijn en dat ontziet de batterij.
Vrijwel alle mogelijke e-mailaccounts zijn eenvoudig in te stellen via een korte wizard. Er kan gekozen worden om e-mail en SMS-berichten allemaal op één plek onder te brengen of ze gescheiden te houden. In het SMS-gedeelte zijn verzonden en ontvangen berichten als gesprekken gegroepeerd en dat maakt het makkelijk om te beantwoorden. De meeste bijlages van e-mails kunnen eenvoudig geopend worden.
Typen op het SurePress-scherm was bij de Storm 9500 nog een vermoeiende en trage bezigheid maar is op de Storm2 9520 een stuk gebruiksvriendelijker. Het indrukken van het scherm gaat een stuk lichter en werkt aanzienlijk sneller. Vooral in landschapsmodus is er aardig te werken met het toetsenbord. De Storm2 9520 beschikt ook over een tekstvoorspelling en dit biedt duidelijk een aanvulling tijdens het typen. Toch is het typen niet perfect. De ingedrukte letter wordt niet vergroot zoals bij de meeste touchscreentelefoons, in plaats daarvan verschijnt er alleen een blauwe waas omheen. Omslachtig is dat er op het toetsenbord geen toets zit om het toetsenbord te verbergen. Dit moet via de menutoets en vervolgens staat deze optie helemaal onderaan een lange lijst.
Voor instant messaging kan de Storm2 9520 overweg met de bekendste toepassingen en natuurlijk is BlackBerry Messenger aanwezig. Dat betekent dat er met de Storm2 9520 ook gepingd worden. Pingen is een steeds meer aan populariteit winnende tussenvorm van SMS en instant messaging die geen beltegoed kost maar via het mobiel internet gaat.
Connectivity
Op het gebied van connectivity functioneert de Storm2 9520 goed maar het is niet allemaal even gemakkelijk. De verbindingen zijn snel toegankelijk in het startscherm door op het bereikicoontje te drukken. Hier kunnen dan mobiel internet, WiFi en Bluetooth aan of uitgezet en overige instellingen worden aangepast.
Voor WiFi betekent dit dat er makkelijk verbinding kan worden gemaakt met een nieuw netwerk of dat een bekend netwerk snel wordt herkend. Bluetooth is wat ingewikkelder als het gaat om het ontvangen van een bestand. Hiervoor moet je namelijk eerst op het toestel aangeven dat je een bestand wil ontvangen en het andere toestel moet toegevoegd zijn. Het toestel kan via een USB-verbinding ook gebruikt worden als een modem voor de laptop.
De kracht van de SurePress-techniek komt bij het browsen snel boven drijven want het zal niet gebeuren dat tijdens het scrollen per ongeluk op een link wordt geklikt. De browser van de Storm2 9520 is een redelijke HTML-browser die over het algemeen de sites vlot en goed laad maar hij is verder wel een beetje kaal. Het is niet mogelijk om meerdere vensters of tabbladen te openen en Flash wordt niet ondersteund.
Camera
De camera van de Storm9520 heeft geen upgrade gehad ten opzichte van zijn voorganger en is nog steeds een 3.2 megapixel exemplaar met een enkelvoudige LED-flitser, autofocus en 2x digitale zoom.
Ook hier is de interface weer een grote teleurstelling. In het zoekscherm van de camera kan eigenlijk alleen ingezoomd worden. Andere instellingen moeten allemaal in de opties onder de menutoets gewijzigd worden. Hier kunnen flitser, autofocus, beeldstabilisatie, witbalans, afmetingen, kwaliteit, kleureffect, geotagging en opslaglocatie ingesteld worden.
Kleuren en details worden redelijk weergegeven maar dat geld niet voor het contrast en er is sprake van behoorlijk wat ruis. Overall is de fotokwaliteit wat gedateerd. Na het nemen van de foto kan je meteen kiezen om deze te bewerken, instellen als contactfoto of achtergrond, hem te verzenden of online te plaatsen.
Voor video is de maximale resolutie 480 x 320 pixels en zijn de instellingsmogelijkheden nog beperkter. Je kan alleen het licht, kleureffect en video-indeling instellen. De videokwaliteit is ondermaats.
Aanwezige programma's
De voor de hand liggende programma’s als agenda, klok, muziek- en videospeler, spraakmemo, spraakrecorder, memopad, takenlijst, rekenmachine, word, sheet en slideshow to go, bestandsbeheer en wachtwoord opslaan zijn natuurlijk aanwezig op de Storm2 9520. Onder toepassingen kunnen via snelkoppelingen een aantal programma’s snel geïnstalleerd worden.
Dan is er ook nog de BlackBerry App World waar applicaties gedownload kunnen worden. Het aanbod kan nog wel wat uitbreiding gebruiken maar er zitten zeker een aantal nuttige en/of leuke opties tussen. Applicaties in de App World zijn in veel verschillende categorieën gesorteerd. Voor een afzonderlijk applicatie kan een uitgebreide beschrijving bekeken worden en recensies en screenshots. Bij een hoop applicaties is vanwege het ontbreken van virtuele toetsen snel duidelijk dat ze niet specifiek ontworpen zijn voor een touchscreen.
Games
Er staan standaard twee spelletjes op de Storm2 9520. De eerste is BrickBreaker waarin met een bal blokjes vernietigd moeten worden. Bij Word Mole moeten in een veld met letters Engelse woorden gevormd worden.
Extra's
De Storm2 9520 beschikt over een GPS-ontvanger en heeft ondersteuning voor A-GPS en wordt geleverd met BlackBerry Maps. Hiermee kan onder andere een routebeschrijving opgesteld worden en gezocht naar bedrijven of belangrijke plaatsen. Je positie is snel vastgesteld maar verder is het programma aan de trage kant.
Conclusie
Het is wat makkelijk om te zeggen maar de Storm2 9520 is eigenlijk wat de Storm 9500 had moeten zijn. Het toestel zit goed in elkaar met een mooi beeldscherm en uitstekende messagingcapaciteiten. Bovendien is de SurePress-technologie nu wel goed uitgewerkt en prettig in het gebruik.
Ondanks dit positieve oordeel is het voor de Storm2 9520 geen uitgemaakte zaak dat hij een verkoopsucces zal worden. De Storm2 9520 lijkt ingehaald door de elkaar snel opvolgende ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefoons. Iemand die heel bewust kiest voor een BlackBerry zal eerder voor een Bold of Curve gaan dan voor de Storm2 9520 en in het nog steeds toenemende touchscreengeweld zal de Storm2 het ook zwaar hebben want touchscreentelefoons zonder SurePress bieden een uitstekend gebruiksgemak met meer voor touchscreen geoptimaliseerde interfaces.