Google Nexus 5 review
Een aantal weken geleden werd de nieuwe en langverwachte Nexus-telefoon van Google gepresenteerd. Google heeft net als bij de Nexus 4 opnieuw LG in de arm genomen om het toestel te fabriceren.
De Koreaanse fabrikant heeft het toestel onder andere uitgerust met een 4,95 inch IPS-display met Full HD-resolutie, een Snapdragon 800-processor en een 8.0 megapixel camera. En omdat het een Nexus-telefoon is, beschikte hij als eerste toestel over Android 4.4 KitKat, de nieuwste versie van het besturingssysteem. Met dit pakket moet de Nexus 5 zich kunnen onderscheiden van zijn voorganger en het opnemen tegen vlaggenschepen als de HTC One, Samsung Galaxy S4 en de eveneens door LG gemaakte G2.
Al snel begon het ons tijdens onze testperiode te dagen dat wij de update naar Android 4.4.2 maar niet binnen kregen. Uit een nadere inspectie van de software-informatie bleek dat onze Nexus 5 draaide op een developersversie van Android en klaarblijkelijk niet automatisch over-the-air geüpdatet zou gaan worden. Ettelijke uren werken aan een mogelijke oplossing konden hier helaas geen verandering in brengen en dus moesten we ons bij dit voldongen feit neerleggen.
Plus- en minpunten Google Nexus 5
- Formaat
- Beeldscherm
- Snelheid
- Automatische schermhelderheid
Wat zit er bij het toestel?
Het witte doosje waar de Nexus 5 in wordt geleverd is omwikkeld met een blauwe koker. In het doosje vinden we onder het toestel zelf een microUSB-kabel met verloopstekker voor het stopcontact, snelstartgids en een pinnetje om de slede voor de SIM-kaart uit te werpen. Een headset krijgen we er, net als bij de Nexus 4, niet bij van Google. Al met al is hier ook weer eenvoud troef.
Uiterlijk
Qua uiterlijk is de Nexus 5 aanzienlijk gewijzigd ten opzichte van zijn voorganger. Hoewel de vorm grotendeels gelijk is gebleven is de uitstraling duidelijk anders. Bij de Nexus 4 hadden we te maken met 2 glazen platen die bij elkaar werden gehouden door een zwart- en chroomkleurige plastic rand. De Nexus 5 bestaat uit één geheel van zwart plastic met een rubberen soft touch coating waar aan de voorkant een glazen plaat met beeldscherm in is gelegd.
Boven het scherm zit een klein rond gaatje met een roostertje voor de oorluidspreker. Daarnaast is de front facing camera nog te bespeuren maar verder is de voorkant geheel glad en zijn boven- en onderkant haast niet van elkaar te onderscheiden als het scherm uitstaat. Wanneer het scherm aanspringt, wordt meteen zichtbaar dat er naast het scherm maar een smal reepje toestel zit.
Ondanks dat het toestel een zogenaamd unibody heeft, is er wel het een en ander aan te merken op de paar losse onderdelen. De powerknop aan de rechterkant zit enigszins los in het toestel waardoor er zelfs mee gerammeld kan worden. Onder de powerknop zit de lade voor de SIM-kaart en deze sluit net niet helemaal mooi aan op het toestel. Een kniesoor die hier op let maar toch zijn wij niet de enigen die dit opviel. LG heeft het uiterlijk van de Nexus 5 inmiddels een kleine update gegeven waarmee deze ‘problemen' verholpen zijn.
Aan de linkerzijde van het toestel zijn de volumeknoppen geplaatst en bovenop de headsetaansluiting. De onderzijde is voor de microUSB-aansluiting die geflankeerd wordt door twee roostertjes voor de luidspreker en microfoon.
De achterkant is licht bollend en wordt alleen onderbroken door de lens van de camera. Jammer genoeg steekt deze wel een beetje uit. Ook al wordt hij beschermd door een dun randje, dit lijkt toch een risico op krassen op te leveren.
Het uiterlijk mag dan ingetogen zijn, wellicht zelfs ronduit doodsaai, het toestel ligt wel erg prettig in de hand en biedt goede grip. Bovendien zijn de afmetingen en het gewicht niet al te buitensporig. Afgezien van onze twee aanmerkingen voelt het toestel verder solide aan.
Uithoudingsvermogen
De eerste paar dagen van onze testperiode waren wij nogal teleurgesteld door de prestaties van de accu van de Nexus 5. Met de schermhelderheid op de automatische stand was het toestel enkele keren al binnen 12 uur leeg. We geven graag de ontwikkelaarsversie van Android die op onze Nexus draaide hiervan de schuld maar helemaal zeker kunnen we er niet van zijn.
Nadat we de schermhelderheid handmatig hadden ingesteld op ongeveer 15% lukte het vrij eenvoudig om het ruim 24 uur uit te houden op één acculading. Daar zal je het mee moeten doen want er zijn in Android standaard geen opties ingebakken om het uithoudingsvermogen te verbeteren.
Belkwaliteit
Met de komst van Android 4.4 is de telefoonfunctie van de Nexus op de schop gegaan. Bovenin beeld zit nu een zoekbalk waarmee contacten maar ook bedrijven met behulp van Google gezocht kunnen worden. Daaronder staat het laatst gebelde contact en vervolgens zien we de contacten uit de groep met favorieten.
Daar weer onder staan de recent gebelde contacten. De volledige contactenlijst heeft een minder prominente plek en is alleen nog bereikbaar via het optiemenu. De contactenlijst kan met behulp van smart dial doorzocht worden door de het numerieke toetsenbord tevoorschijn te toveren met behulp van de toets onderin beeld.
Al met al is de bel-ervaring er hierdoor behoorlijk op vooruit gegaan. Het is een stuk overzichtelijker en gebruiksvriendelijker. De geluidskwaliteit van de Nexus 5 is niet adembenemend maar het geluid is helder en kan hard genoeg.
Beeldscherm
Deze Nexus mag dan het cijfer 5 dragen dat betekent niet dat het beeldscherm ook diagonaal 5 inch meet. Al scheelt het niet veel. Het scherm is namelijk diagonaal 4,95 inch groot en heeft een resolutie van 1920 × 1080 pixels. Dit is wat ons betreft een prettig formaat scherm en met een pixeldichtheid van 445 ppi vertoont het ook een erg mooi beeld. Details en kleuren zien er erg netjes uit en de kijkhoek is ruimschoots toereikend.
Zoals eerder gezegd lijkt het erop dat de automatische instelling van de schermhelderheid een nogal negatieve invloed heeft op het uithoudingsvermogen. Wij ervoeren dan ook dat het scherm vaak veel te helder was wanneer we deze optie ingeschakeld hadden. Het is te hopen dat dit ligt aan de ontwikkelaarsversie van Android die op ons testtoestel draaide.
Menu
Bij elke update van Android kijken mensen reikhalzend uit naar vernieuwingen in de interface. Niet omdat deze per se hard nodig zijn maar meer omdat het gewoon leuk is als je telefoon gratis een nieuwe look en nieuwe functies krijgt. De update naar 4.4 bracht onder andere een aantal wijzigingen aan het startscherm en het applicatiemenu van Android. Vreemd genoeg bestaan er verschillen in verschijning tussen de versies van Android 4.4 die draaien op de Nexus 5 en 4.
Bij de startschermen is nu niet meer de middelste maar de meest linkse het belangrijkst. Links naast dit startscherm is bovendien een vaste plek ingeruimd voor Google Now. Deze toepassing kan nu dus behalve door vanuit de hometoets omhoog te slepen ook geopend worden door het startscherm te verslepen. Alles met als doel Google Now steeds meer deel uit te laten maken van je dagelijks leven.
In het applicatiemenu zijn de iconen een stuk groter geworden. Hierdoor passen er nog maximaal 4x4 in het raster. Verder zijn er geen aparte tabbladen meer voor de widgets. Deze kunnen gewoon weer geplaatst worden door op een startscherm een lege plek ‘ingedrukt' te houden. Het menu ziet er zodoende een stuk rustiger en overzichtelijker uit.
De in 4.4 verbeterde manier waarop Android met beschikbaar geheugen omgaat, lijkt zich zeker uit te betalen op de Nexus 5. Nou beschikt het toestel natuurlijk ook over krachtige hardware maar in ieder geval zorgt dat alles ervoor dat de software en apps erg soepel en vlot werken. Vooral scrollen door lange lijsten gaat als een tierelier.
Telefoonboek
De eerder genoemde wijziging van de telefoonfunctie heeft ook invloed op het telefoonboek. De personen-app draait nu echt alleen nog om je opgeslagen of gesynchroniseerde contacten en is niet meer direct geïntegreerd in de telefoontoepassing. De contacten zijn te vinden op drie verschillende tabbladen.
De linker is voor je favorieten en meest gebelde contacten. In het midden staan alle contacten en het rechter tabblad is voor groepen. Contactpersonen van e-mailaccounts of social media kunnen ook gesynchroniseerd worden en het is in te stellen welke contacten getoond moeten worden. Echter, door een aanhoudend conflict tussen Google en Facebook is het op een Nexus niet mogelijk om contacten van Facebook te synchroniseren zonder hulp van een externe app.
Messaging
Voor SMS-berichten heeft Android geen aparte app meer. In plaats daarvan is deze functie gecombineerd met Hangouts van Google+. De app heeft recent een update gehad om een aantal vervelende bugs te verhelpen en werkt nu naar behoren. Wel is het af en toe nog een beetje wennen aan de bediening. Door in een gesprek op de naam van de contactpersoon te tikken kan je kiezen tussen SMS of een Hangout. Jammer genoeg worden SMS-berichten en Hangouts van dezelfde persoon gescheiden weergegeven in de lijst met conversaties.
Ondanks dat de Nexus 5 een echte Google-telefoon is, beschikt hij naast de Gmail-app gelukkig ook over een toepassing voor andere mailaccounts. Voor het synchroniseren hoeven in principe alleen mailadres en wachtwoord ingevoerd worden. Qua uiterlijk en functionaliteit ontlopen de twee apps elkaar nauwelijks. Ook de bediening is vergelijkbaar en dat maakt het prettig om beide apps naast elkaar te gebruiken.
Het standaard Android-toetsenbord is qua functionaliteit behoorlijk compleet maar laat qua gebruiksgemak nog een paar steekjes vallen wat ons betreft. Echter, over smaakt valt niet te twisten en tegenwoordig is het dan ook een fluitje van een cent om een ander toetsenbord te installeren dat beter is afgestemd op jouw persoonlijke voorkeur. Hoewel je met het Android-toetsenbord woorden kan invoeren door van letter naar letter te slepen vinden wij de woordkeuze en spellingcorrectie van het systeem niet toereikend.
Connectivity
Grote vooruitgang ten opzichte van de Nexus 4 is het feit dat de Nexus 5 overweg kan met mobiel internet via 4G. Dat is fijn nu de ook de grote providers in Nederland druk zijn met het uitrollen van hun netwerken voor deze verhoogde snelheid. Verder beschikt het toestel ook over ondersteuning voor WiFi, Bluetooth 4.0 en NFC. Via NFC kan met behulp van Android Beam gegevens of content uitgewisseld worden met een ander toestel. En met ‘tikken en betalen' is het theoretisch zelfs mogelijk om te betalen met behulp van je telefoon.
Voor surfen op internet beschikt de Nexus 5 natuurlijk over Google's eigen browser Chrome. Deze browser werkt stabiel, is overzichtelijk en heeft ruimschoots alle functionaliteit in huis. Bovendien werkt Google nog steeds hard om hem te verbeteren waardoor hij steeds meer functionaliteit deelt met de browser op je PC. De browser synchroniseert ongemerkt de bladwijzers en tabbladen van Chrome op je PC. Weliswaar zonder ondersteuning voor Flash. De browser werkt vlot en pagina's worden soepel geladen.
Camera
De Nexus 5 is uitgerust met een 8.0 megapixel camera met optische beeldstabilisatie. De interface is zeer minimalistisch en de bediening vergt enige gewenning. Onder de sluiterknop zit een keuzetoets voor de verschillende cameramodi en daarboven zit de instellingentoets. Navigeren door de instellingen gaat via meerdere verspringende bogen. Het kan echter ook gebeuren dat je de verkeerde instelling wijzigt.
Omdat wij geen reguliere Android-versie op ons testtoestel hadden moesten wij het stellen zonder de update naar Android 4.4.1 of 4.4.2 en konden we niet profiteren van de softwarematige verbeteringen aan de camera.
We hadden de camera graag getest met de update want in eerdere berichtgeving was al gemeld dat de verbeteringen broodnodig en duidelijk merkbaar zijn. De tekortkomingen werden ons in ieder geval al snel duidelijk. Het scherpstellen en afdrukken van een foto gaat tergend langzaam. Bewegende onderwerpen zijn daardoor erg moeilijk op het juiste moment en zonder vervormingen vast te leggen. In daglicht of wanneer men de tijd heeft om rustig een foto te nemen van een stilstaand onderwerp dan levert de Nexus 5 prima foto's af. Zeker met gebruikmaking van de HDR+ modus.
Voor het bekijken van afbeeldingen heeft de Nexus twee apps ter beschikking. Dit zijn galerij en foto's. In beide toepassingen zijn mogelijkheden voor nabewerking van foto's beschikbaar. Er wordt algemeen aangenomen dat galerij binnenkort zal verdwijnen en foto's deze rol volledig op zich neemt. Dit om het gebruik van en de integratie met Google+ te vergroten.
Aanwezige programma's
Op de Nexus 5 zijn standaard de volgende apps te vinden: agenda, calculator, camera, Chrome, downloads, Drive, e-mail, Earth, Gmail, Google, Google+, Hangouts, Keep, klok, Maps, nieuws en weer, personen, Play books, Play games, Play magazines, Play music, Play Store, Quickoffice, YouTube.
De oplettende lezer zal direct opmerken dat dit lijstje tamelijk beknopt is. Dat benadrukt eens te meer het idee dat een koper van een Nexus helemaal zijn gang kan gaan bij het instellen en aanpassen van zijn toestel. Echter, dat wil niet zeggen dat een Nexus niet direct na het opstarten in gebruik kan worden genomen. Integendeel, alles zit erop terwijl uitgesproken gimmick-apps achterwege worden gelaten. Tot voor kort was Quickoffice nog een onafhankelijke app maar Google heeft het overgenomen en direct geïntegreerd in Android.
Conclusie
Het uiterlijk van onze zwarte Nexus 5 kan zowel bestempeld worden als ongelofelijk saai of zeer gedistingeerd en ingetogen. In ieder geval zorgt de combinatie van materialen en afmetingen wel voor een toestel dat erg prettig aanvoelt tijdens het gebruik. Door het mooie scherm en handelbare formaat is de Nexus 5 een prima apparaat om te lezen, internetten of video's te bekijken. De ‘kale' uitvoering van standaard Android is inmiddels zover doorontwikkeld dat ook de software en interface een plezier zijn om te gebruiken en om te zien. Bovendien draait het als een zonnetje op de hardware van de Nexus 5.
De camera konden wij helaas niet in zijn volle, geüpdatet glorie testen en dat was ook wel te merken bij de prestaties. Omdat uit meerdere berichten duidelijk is geworden dat de update een duidelijke verbetering met zich meebrengt hebben we de camera niet bij de minpunten van de Nexus 5 genoemd. Daardoor blijft eigenlijk alleen de wisselvallig functionerende automatische aanpassing van de schermhelderheid over als minpunt. Hiervan kunnen we niet zeker zijn dat dit ligt aan de developersversie van Android die op ons toestel draaide maar we hopen dat natuurlijk wel.