Google Nexus S review

De nieuwe Android-telefoon van Google, de Nexus S. De Google Nexus S behoeft eigenlijk nauwelijks een inleiding aangezien hij die in de media al wel genoeg heeft gehad.

De telefoon is namelijk de eerste telefoon met het nieuwe Android 2.3 besturingssysteem, ook wel bekend als ‘Gingerbread’. Door de combinatie van een Google telefoon en een (Google) Android besturingssysteem moet de telefoon de ‘pure Google beleving’ vertegenwoordigen. Google is dan ook volledig geïntegreerd in de telefoon met allerlei applicaties.

De Nexus S is geproduceerd door Samsung en vertoont allerlei nieuwe snufjes. Zo heeft het apparaat NFC (Near Field Communication), een WiFi Hotspot functie en een hol(!) scherm. Daarbij is er nauwelijks sprake van een skin. Dit geeft de telefoon een totaal andere beleving. In deze review zullen alle vernieuwingen uitgebreid aan bod komen, net als vele andere aspecten zoals de camera en het uiterlijk. Constant zal daarbij in het achterhoofd worden gehouden hoe de Nexus S zich verhoudt tot de huidige smartphone-markt. Bovendien keken we wat je vandaag de dag met NFC in de praktijk kunt. En wat blijkt? Je kunt meer dan je denkt!

Plus- en minpunten Google Nexus S

  • Beeldscherm
  • Android 2.3
  • Uitstraling
  • WiFi Hotspot
  • Verminderde Facebook-integratie
  • Geen digitale zoom
  • Ergonomie

Wat zit er bij het toestel?

De Nexus S wordt aangeleverd in een klein kartonnen doosje. Bij het openen lacht de telefoon, gelegen in een kartonnen houder, je toe. De rest van de inhoud betreft een stereo in-ear headset, een USB-datakabel, een oplader en niet te vergeten de accu (1500 mAh lithium-ion). Opvallend is dat er geen gebruikershandleiding wordt meegeleverd. Op internet is deze echter gemakkelijk te achterhalen. Het aanbod van meegeleverde accessoires is kortom niet groot, maar over het algemeen komen we niets tekort.

Uiterlijk

De Google Nexus S is een full touch monoblock toestel en is bijzonder strak vormgegeven. Het toestel is volledig gemaakt van pikzwart kunststof, en ook het Super Clear LCD-scherm is zwarter dan zwart. Het geeft de telefoon een bijna futuristisch tintje; erg stijlvol. Op het gebied van uiterlijk heeft de telefoon ook wel wat weg van de Nokia 5800 XpressMusic. Met name door de afgeronde randjes. Wat dat betreft lijkt de Nexus S ook wel een beetje op de iPhone 3GS.

De voorkant van het toestel wordt bijna volledig ingenomen door het 4 inch beeldscherm. Onder het beeldscherm zitten vier soft touch-knoppen: de menu-toets, de home-toets, de terug-toets en de zoektoets. De toetsen zijn in de stand-by stand niet zichtbaar wat nog wel eens verwarring oplevert over wat nou de boven- en onderkant is wanneer je het toestel uit je zak haalt. Boven het scherm zitten nog de luidspreker en de secundaire camera. De volumeknoppen zijn aan de linkerkant van het toestel geplaatst en de vergrendelknop rechts. Ergonomisch gezien is de vergrendelknop niet handig geplaatst. Bij het in- en uithalen van het toestel uit je broekzak druk je ongemerkt vaak op de vergrendeltoets.

De achterkant van de toestel is in zijn geheel bedekt door de batterijcover. Aan de bovenkant van het toestel bevinden zich geen knoppen of in- en uitgangen. Aan de onderkant van het toestel zitten de microUSB- en tegelijkertijd oplader-aansluiting, de 3.5 mm Audio Jack plug-in en de microfoon.

Om de SIM-kaart te plaatsen of uit te halen dient de cover dan ook te worden opgelicht. Hiervoor dient ook de batterij uitgenomen te worden. De (5 megapixel) camera met een LED-flitser is ook aan de achterkant geplaatst. Beiden worden nog apart belicht.

Met zijn 123,9 x 63 x 10,88 mm (84,9 cc) afmetingen is het toestel iets aan de grote kant. Wat ons betreft ligt de telefoon daardoor niet minder prettig in hand. Maar dit is natuurlijk afhankelijk van de gebruiker. De telefoon doet in eerste instantie een beetje plasticig aan door de hoge glimfactor. Wanneer je de telefoon in je hand hebt voelt hij daarentegen degelijk aan. Het gevoel van een kwalitatief hoogwaardig product is duidelijk aanwezig.

Uithoudingsvermogen

Dat smartphones stroom slurpen was al bekend, en zo ook de Google Nexus S. De telefoon beschikt over royaal scherm, een flinke processor en staat (normaalgesproken) constant in verbinding met internet. Dat verbruikt natuurlijk flink wat stroom. Toch viel het ons erg mee hoe lang het toestel het volhield met een volle accu. Gemiddeld moesten wij de 1500 mAh lithium-ion batterij eens per twee dagen opladen. Voor smartphonebegrippen is dit bovengemiddeld goed.

Een interessante nieuwe mogelijkheid van Android 2.3 is de verbeterde optie ‘accugebruik’. Het geeft in percentages exact weer waaraan de accu haar energie heeft verbruikt. Zo kun je bijvoorbeeld terugzien hoeveel nut het heeft om WiFi of de interactieve achtergrond uit te zetten, en kun je ook zien hoeveel energie bepaalde apps gebruiken.

Belkwaliteit

Op de belkwaliteit van de telefoon is niets aan te merken. Het geluid is kraakhelder en ook het volume is in orde. Tijdens het bellen is het mogelijk een persoon aan het gesprek toe te voegen, een wisselgesprek aan te nemen, het toetsenblok te gebruiken, bluetooth te activeren, het geluid te dempen of de luidspreker te activeren.

Door op de beltoets in het hoofdscherm te drukken verschijnt het belmenu. Het is onderverdeeld in vier submenu’s: telefoon, het gesprekkenoverzicht, contacten en favorieten. Via het menu zijn contacten simpel op te zoeken om ze vervolgens te kunnen bellen. Het gesprekkenoverzicht is ook erg eenvoudig. Van in- en uitgaande oproepen wordt het tijdstip en de frequentie weergegeven. Vanuit het overzicht is het mogelijk contacten direct terug te bellen of ze een sms toe te sturen.

Een leuke extra is de voice dialer-applicatie. De applicatie herkent spraak waardoor je de telefoon zonder ook maar enige toets te gebruiken kunt opdragen om mensen te bellen. Wanneer je bijvoorbeeld “bel Martijn” inspreekt belt het toestel direct Martijn. Het is overigens ook mogelijk om op deze manier hele sms-berichten te ‘typen’ en te versturen.

Beeldscherm

De Google Nexus S beschikt over een ‘Curved 4 inch Super Clear LCD-beeldscherm’ met een resolutie van 480 x 800 pixels. Het scherm geeft meer dan 16 miljoen kleuren weer en is extreem helder. Het touchscreen is capacitief wat zorgt voor een hoge reactiesnelheid. Twee dingen zijn er interessant aan het scherm, namelijk de nieuwe Super Clear LCD-technologie en de holling in het glas.

Het gebruik van een Super Clear LCD-beeldscherm op de Google Nexus S is uit nood geboren. Fabrikant Samsung zou een tekort hebben aan Super AMOLED-schermen, waardoor het zich genoodzaakt zag om LCD-schermen te gebruiken. Wij zijn in ieder geval erg te spreken over het scherm. Het is ontzettend helder en reageert erg snel op aanrakingen.

Volgens Samsung komt de uitzonderlijke helderheid door de het ‘curved’ scherm. Het zou zorgen voor een 1,5 keer helderder beeld dan bij een conventioneel LED-scherm. Ook zorgt de holling in het glas voor 75% minder reflectie van zonlicht. Uiteraard hebben we dit even getest. In vergelijking met de HTC Desire viel inderdaad op dat de reflectie van zonlicht significant minder was op de Google Nexus S. Echt een pluspuntje dus. De verbuiging zit overigens niet in het scherm, maar in het glaswerk bovenop het scherm. Het scherm zelf is gewoon plat. Naast de beeldaspecten heeft het ook nog als voordeel dat het toestel comfortabel in de hand en langs het gezicht ligt. Een eigenschap die ons nou niet direct opvalt. Maar toch, het geeft de telefoon wel iets extra’s.

Waar we ook van gecharmeerd zijn is de nieuwe sleep-animatie van Gingerbread wat doet denken aan het uitdoen van een oude televisie.

Menu

De Google Nexus S draait op het Android 2.3 ‘Gingerbread’ besturingssysteem. Zoals we van Android gewend zijn is het systeem gebruiksvriendelijk en intuïtief. Wat direct opvalt is het gebrek aan ‘skin’ bij de Nexus S. Alle fabrikanten van mobiele telefoon die Android gebruiken hebben het systeem naar hun eigen hand gezet door middel van eigen User Interface. Zo heeft HTC ‘Sense’ en Samsung ‘TouchWiz’. De Nexus S is wat dat betreft de puur Google/Android. Google kom je dan ook vaak tegen op de telefoon. Op het homescreen is standaard de Google zoekbalk aanwezig, en onder de programma’s zijn er veel Google gerelateerd. Daarover later meer. Een voordeel van de onvervalste Google ervaring is dat je als eigenaar van de Nexus S sneller updates van Android krijgt dan andere Android gebruikers.

Het homescreen is helemaal zelf in te richten. De Google zoekbalk is standaard weergegeven, maar kan ook worden vervangen voor andere widgets. In totaal biedt het scherm plaats voor 16(!) widgets. Aan weerszijden van het hoofdscherm zijn nog drie schermen aan beide kanten. Ook deze zijn geheel naar eigen wens in te vullen. Onderin de in totaal vijf schermen blijven drie toetsen constant aanwezig: de telefoontoets, de menu-toets en de browser-toets. Deze toetsen gebruik je het allermeest en zijn dus ook allesbehalve overbodig.

Om nog even terug te komen op het nieuwe Android 2.3 besturingssysteem: het heeft een aantal verschillen ten opzichte van 2.2 Froyo. Zo ligt het accent in het besturingssysteem op ‘zwart’. De notificatiebalk bovenin het homescreen is zwart in plaats van grijs en ook de pop-up menu’s zijn zwart geworden (met witte letters). Een andere subtiele verandering is bij het naderen van het einde van een lijst. Het weer terugveren van de lijst is vervangen door het opdoemen van een gele gloed. Een meer functionele verandering is de opstarttijd van de telefoon. Deze bedraagt nog nauwelijks een seconde!

Telefoonboek

Het telefoonboek is te benaderen via zowel het homescreen als het hoofdmenu. Je kunt door te scrollen of rechtstreeks te zoeken je contacten benaderen. Het toevoegen van nieuwe contacten gaat ook vanzelfsprekend eenvoudig. Uiteraard zijn er daarbij ook weer veel extra velden in te vullen, zoals: een foto, verschillende telefoon- en e-mailadressen, postadres en organisatie, gaat het tot bijnaam en chatgegevens (van maar liefst acht verschillende messengers), opmerkingen of een website.

Het telefoonboek synchroniseert automatisch gegevens van je sociale media met het telefoonboek (dit is ook uit te zetten). Wat echter direct opvalt is dat de synchronisatie met Facebook niet werkt. De oorzaak hiervan ligt bij de ‘koude oorlog’ die Google en Facebook voeren om de macht over gebruikersgegevens. Het komt er op neer dat Facebook geen contactgegevens aan derden wil verstrekken en dat Google als reactie hierop heeft besloten geen contactgegevens meer te synchroniseren met het telefoonboek van de Nexus S. Erg jammer, zo vinden wij. De integratie van Facebook had een hele hoop toe kunnen voegen aan de telefoon.

Aan de andere kant geeft het misschien ook wel een geruststellend gevoel dat Facebook niet klakkeloos met je gegevens omspringt. Daarbij werkt een eventuele Facebook-applicatie op je telefoon wel gewoon.

Messaging

Messaging is eenvoudig met de Google Nexus S. SMS-berichten worden automatisch ingedeeld in conversaties met de desbetreffende contactpersoon. Hierbij is het eenvoudig een nieuw bericht aan de conversatie toe te voegen. Typen gaat vervolgens met het QWERTY-toetsenbord. Daarbij valt op dat de toetsen ietwat klein zijn. Een alternatief is het horizontale toetsenbord dat te gebruiken is door de telefoon een kwartslag te draaien. De toetsen en de afstand tussen de toetsen worden dan groter waardoor je minder snel de verkeerde toets zult aanslaan. Mocht je dan alsnog per ongeluk een typefoutje maken, dan is er altijd nog de spellingverbeteraar die te hulp schiet.

In Android 2.3 is het toetsenbord ook geschikt gemaakt voor multitouch. In praktijk betekent dit dat je niet meer hoeft te switchen tussen het alpha-, numerieke- en symbolentoetsenbord. Je kunt nu namelijk de shifttoets en de desbetreffende letter tegelijkertijd indrukken om een hoofdletter te krijgen (bijvoorbeeld).

Een leuke en vooral nuttige functie op de Nexus S is ‘spraakinvoer’. Door middel van je eigen stem kun je berichten opstellen. Je moet hiervoor wel heel duidelijk spreken en goed articuleren, anders klopt er niks van je bericht.

Met de Google Nexus S kun je meerdere e-mailaccounts beheren. De meeste e-mailproviders worden daarbij ondersteunt. Voor Gmail is er uiteraard een eigen applicatie, het is niet voor niets de ‘Google experience’. Ook is Google Talk standaard vertegenwoordigd op de Nexus S.

Connectivity

Vanzelfsprekend beschikt de Google Nexus S over Bluetooth, GPS, en WiFi. Met alle verschillende manieren van ‘connectivity’ ondervonden wij geen enkel probleem. Handig aan de WiFi-verbindingen is dat de Nexus S die onthoudt. Wanneer je dus in de buurt komt van een bekend netwerk dan maakt de telefoon dus automatisch verbinding met dat netwerk. Een andere optie van de Nexus S is dat hij te gebruiken is als draagbare WiFi hotspot. Dit betekent concreet dat je met bijvoorbeeld je laptop op internet kunt via het netwerk van je mobiele telefoon. Hierbij is een maximum van zes apparaten mogelijk.

Een tweede mogelijkheid is NFC, oftewel Near Field Communication. Met deze techniek moet het in te toekomst mogelijk zijn om te betalen met je telefoon, of hem te gebruiken als elektronisch ticket. Maar wat kun je er vandaag de dag mee? Wij ontvingen van NFCplaza een aantal NFC-tags om wat tests uit te voeren, en wat blijkt? Je kunt vandaag de dag méér met NFC dan menigeen denkt!

Je hebt NFC-tags in verschillende soorten en maten; van kaartjes tot sleutelhangers en zelfs stickers. Standaard kun je met je Nexus S alleen tags lezen, je hebt het gratis programma TagWriter nodig om ook te kunnen schrijven. Het is mogelijk om een vCard, URL, platte tekst of een URI weg te schrijven. Eventueel met een schrijfbeveiliging. In de praktijk kun je bijvoorbeeld je contactgegevens wegschrijven op een visitekaartje. Die NFC-geschikte visitekaartjes zijn ook verkrijgbaar in doorzichtig materiaal waardoor je kaartje direct opvalt tussen de rest. Maar je kunt ook je sleutelbos uitrusten met een NFC-sleutelhanger, waarop je een bericht wegschrijft voor de 'eerlijke vinder'. Bedrijven kunnen hun Foursquare-URL wegschrijven op een poster, om klanten te triggeren in te checken. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Maar het kan nog gekker. Wie 1,38 EURO over heeft moet zeker NFC Task Launcher downloaden. Hiermee is het mogelijk om complete taken in een NFC-tag weg te schrijven. Zet je telefoon op stil, Bluetooth uit, schakel over naar hotspots, open toepassingen, etc etc. En dat allemaal door je Nexus S langs een tag te halen. Het werkt echt ontzettend goed en je verbluft gegarandeerd vrienden, collega's en familie. De toepassing heeft zelfs integratie met de toepassing Tasker om nog uitgebreidere handelingen in één keer te verrichten.

Zelf experimenteren? Bestel je NFC-tags via NFCplaza.com.

Camera

De Google Nexus S is uitgerust met een 5-megapixel camera met flitser aan de achterzijde en een VGA camera (640 x 480 pixels) aan de achterzijde. De maximale videoresolutie is 720p. Voor foto’s zijn vier verschillende afbeeldingkwaliteiten mogelijk: VGA (640 x 480), 2 MP, 3MP en 5 MP. De bediening van zowel de video- als fotocamera gaat via het touchscreen. Geen fysieke knoppen dus.

Voor fotografie zijn via de instellingen-menu de volgende instellingen te wijzigen: scherpstelmodus (automatisch, macro of oneindig), belichting, scènemodus, grootte van de foto, fotokwaliteit en kleureffect. Ook zijn apart de witbalans, geotagging en de flitsmodus nog aan te passen. Minder instellingen zijn aanpasbaar voor de frontcamera, namelijk alleen belichting, fotokwaliteit en kleureffect. Voor de videocamera is het zelfs alleen mogelijk om het kleureffect te wijzigen.

Opvallend is dat het bij zowel de video- als fotocamera niet mogelijk is digitaal in te zoomen. Iets dat bij iedere andere mobiele telefooncamera wel mogelijk is. Op zich heeft digitaal inzoomen ook niet zoveel nut. Immers, je levert toch in op de kwaliteit van de beelden, dus je kunt dan beter een stapje naar voren of achteren zetten. Echter, het was toch een kleine moeite geweest deze mogelijkheid wel te bieden. Plus, het had de Nexus S nog net iets completer gemaakt.

De foto’s die de Nexus S aflevert zijn over het algemeen van redelijke kwaliteit. De scherpte is erg goed, en ook de autofocus werkt prima. Echter, witbalans blijft een probleem. En ook in het donker, met flits, leveren de plaatjes echt aan kwaliteit in. De beelden die met de videocamera worden gemaakt vertonen het zelfde patroon. Blijft staan dat de mogelijkheid om te filmen in HD met een mobiele telefoon fantastisch is.

Nadat je foto’s of video’s hebt gemaakt zijn ze terug te zien in de Galerij. Het is daarbij ook nog mogelijk kleine aanpassingen te doen als bijsnijden of draaien. Er is ook de functie om de foto’s te delen via het internet. De integratie van Picasa (Google) is hierbij weer opvallend aanwezig.

Eén kanttekening willen we nog plaatsen bij de cameraknop. Deze is erg dichtbij de ‘terugknop’ geplaatst. Hierdoor wil je tijdens het fotograferen nog wel eens per ongeluk in het vorige menu belanden. Een heel klein minpuntje dus, maar als je hier eenmaal van bewust bent levert het eigenlijk ook geen problemen meer op.

Aanwezige programma's

De Google Nexus S heeft zoals gezegd dus geen skin, wat betekent dat er geen door de fabrikant voorgeïnstalleerde applicaties op het toestel zijn gezet. Wat er aan standaardprogramma’s zit is dus enkel en alleen Android. Dat is wel te merken want de telefoon zit tot aan de nok toe vol met Google-applicaties, zoals: YouTube, Picasa, Google Search, Google Talk, Gmail, Google Maps (met gratis navigatie), Google Earth en Google Translate.

Andere programma’s zijn: agenda, berichten, browser, calculator, camera, carkit, contacten, downloads, e-mail, galerij, instellingen, klok, latitude, Android Market, muziek, nieuws en weer, plaatsen, tags, telefoon, voice dialer en voice search.

Mocht dit niet genoeg zijn dan biedt de Android Market uitkomst. Hier zijn alle applicaties die de Nexus S niet standaard heeft te downloaden.

Games

Op de Nexus S zijn standaard geen spellen geïnstalleerd. Via de Android Market is het wel mogelijk spellen te downloaden. In alle categorieën heeft de Market aanbod.

Conclusie

Al met al vinden wij de Google Nexus S een als een soort ruwe diamant. Het toestel heeft een aantal eigenschappen die erg in het oog springen, maar ook een aantal die voor verbetering vatbaar zijn. Het toestel is snel, innovatief, intuïtief en strak vormgegeven. Daarbij is Android 2.3 ontzettend gebruiksvriendelijk. Ook het gebrek aan skin valt ons in positieve zin mee. Op het eerste gezicht is het misschien kaal, maar het biedt je wel de mogelijkheid de telefoon helemaal in te richten zoals jij dat wilt.

Toch is de Google Nexus S wat grillig. Minpuntjes zijn de verminderde Facebook-integratie ten opzichte van Android 2.2, het ontbreken van digitale zoom en wat kleine ergonomische zaken. Daarbij is de NFC functie wel leuk, maar nog niet te gebruiken. Ook is de telefoon erg ‘Googlelig’. Daar moet je van houden. Het feit dat er nauwelijks skin is aangebracht is ook te interpreteren als smaakgevoelig.

De Google Nexus S is samengevat een telefoon waar je een beetje van moet houden. Wanneer je een consumentgerichte telefoon (met skin) wilt, dan is de Nexus S misschien niet de perfecte keuze. Als je daarentegen dol bent op vernieuwing dan is de telefoon een verademing. Wij zijn van het laatste soort.


Vermelde toestellen