Google Pixel 7a review
Design over paar jaar verouderd, de software niet
De Google Pixel 7a voelt dit jaar niet echt als een Pixel A-telefoon. Dat bedoelen we juist goed. Zo is de schermverversing omhoog gegaan en is er nu draadloos laden. Hiermee maakt hij het de Pixel 7 erg moeilijk, maar of die vergelijking werkelijk opgaat bekijken we in deze review.
Google brengt al sinds 2019 een A-versie van haar Pixel-telefoons uit. Deze modellen zijn scherp geprijsd zonder in te boeten op cameraprestaties. En alhoewel er door de jaren heen wat ge-experimenteerd is, denk aan de XL-versies, is aan die oorspronkelijke formule niet getornd.
Inhoud van de doos
USB-C naar USB-C kabel
USB-C (male) naar USB-B (female) adapter
Simkaart eject pin
Safety, warranty, and regulatory guide
Deze Pixel 7a is echter een vreemde eend in de bijt. Google verhoogde niet alleen de specifcaties, ook de prijs ging omhoog. Op moment van schrijven is die al aardig gezakt en we hopen dat Google daarvan geleerd heeft. Omdat veel specificaties gelijkgetrokken zijn met de Pixel 7 is er weinig reden om voor die laatste te kiezen. Wie meer premium wil gaan zou dan eerder de al verkrijgbare Pixel 8 kunnen kopen.
Wil je echter voor zo weinig mogelijk geld toch een Google-telefoon met unieke Pixel-eigenschappen? Dan kan je niet om de 7a heen. Concurrentie krijgt hij van de Samsung Galaxy A54 5G die een slag groter is en een vloeiender 120Hz scherm heeft.
Plus- en minpunten Google Pixel 7a
- Sneller dan gedacht
- Voelt duurder aan dan hij is
- Camera schiet goed en snel
- Snelle en langdurige updates
- Trage vingerafdrukscanner
- Hier en daar een hapering
- Ontwerp met scherpe randjes
- Software soms wel erg kaal
Ontwerp
Pixel-telefoons waren de laatste jaren vrij hoekig en deze 7a is daarin niet anders. Hij past hiermee prima tussen de 7 en 7 Pro. Het formaat komt nagenoeg overeen met z'n voorganger, de Pixel 6a, maar in vergelijking met de Pixel 7 is hij een tikkeltje compacter. Ondanks dat voelt hij vanwege z'n hoekige vormgeving vrij fors aan. Het gewicht is ook vrij stevig te noemen.
De voorzijde bestaat uit een 6,1 inch grote glasplaat. Google gebruikt hiervoor Gorilla Glass 3 uit 2013 in plaats van Gorilla Glass 7 (Victus) op de Pixel 7. Versie 3 is minder valbestendig dan nieuwere generaties. Echt krasgevoeliger lijkt het niet te zijn, zo is ons exemplaar na weken van intensief gebruik nog altijd krasvrij.
Het glas vouwt zich subtiel om in de aluminium rand. Die rand is op de Pixel 7a bol van vorm, en mat afgewerkt. Alleen de diverse antenneranden zijn er verder zichtbaar. De overgang van het glas naar de rand voelt wat scherp aan. Alle knoppen zitten rechts; met bovenaan de sluimerknop en daaronder een enkele langwerpige volumeknop. In vergelijking met sommige andere telefoons zitten deze knoppen vrij laag, bijna in het midden van het toestel. We drukten er soms per ongeluk op. Ook is de sluimerknop op de tast niet snel te onderscheiden van de volumeknoppen.
De achterkant van de Pixel 7 is van plastic maar voelt niet goedkoop aan. Het is glad afggewerkt maar vingerafdrukken zul je er niet snel op zien. Toch springt de camerabalk het meeste in het oog. Deze ligt hoger en strekt zich over de gehele breedte. Je herkent hierdoor een Pixel meteen. Bovendien zorgt het ervoor dat hij nooit wankel op een tafel ligt. Iets wat we enorm kunnen waarderen. De balk is ook van aluminium en telt na twee weken testen slechts één krasje.
Onderop zien we een USB-C poort met speaker en microfoon. Bovenop zit ook nog een puntje, waarschijnlijk ook een microfoon. Een vrij standaard design dus, die wat ons betreft vrij robuust overkomt en daardoor jaren meegaat.
Scherm
Google past een AMOLED-scherm toe met een diagonaal van 6,1 inch en een resolutie van 2400 bij 1080 pixels. Netjes is dat de schermverversing omhoog is gegaan van 60 naar 90Hz. Animaties ogen hierdoor vloeiender. Je moet deze instelling wel zelf aanzetten onder Instellingen > Scherm > Smooth Display. Google waarschuwt dat het batterijverbruik hierdoor wel toeneemt maar dat nemen we graag op de koop toe.
De kleurweergave is, vooral als je een levendig Samsung-scherm gewend bent, wat flets. Zelfs wanneer je kiest voor 'Aanpasbaar'; Google's levendige schermmodus. Veel andere instellingen zijn er niet, iets wat een terugkerend thema is op Pixel-telefoons.
De kijkhoeken zijn goed en de helderheid is prima. Het scherm kan ook goed terugdimmen in donkere ruimtes. De aanpasbare helderheid kent een vertraging, net iets teveel naar onze mening. Het zal gewenning zijn. De vingerafdrukscanner is ingebouwd in het scherm. Het gaat hier om een optische scanner die licht geeft om een vingerafdruk te herkennen. Nadeel ten opzicht van ultrasonische vingerafdrukscanners is dat ze trager zijn. En dat merk je. Je moet je vinger er echt even op laten rusten en soms heb je twee pogingen nodig. Een tip is om ook gezichtsherkenning aan te zetten. Die beide technieken gecombineerd maakt ontgrendelen wat sneller.
Prestaties
De Pixel 7a is net als de Pixel 7 (Pro) uitgerust met een Tensor G2 processor. Deze chipset heeft Google zelf samengesteld op basis van een Samsung Exynos-chip. Het is vervaardigd op een 5nm fabrikaat en beschikt over acht cores. Vergelijken we de chip met een Qualcomm Snapdragon 8-serie dan komt de Tensor niet goed uit de verf. Op alle punten scoort de Tensor G2 dan lager. Dat belooft weinig goeds.
Maar in de praktijk valt dat eigenlijk enorm mee. Googe heeft het verschil is prestaties grotendeels goed kunnen maken door optimalisaties aan de software door te voeren. De vele animaties, bijvoorbeeld tijdens ontgrendelen, het openen van apps, het terugkeren naar de app drawer, het oogt allemaal enorm vloeiend. Pixel 7a analyseert je gebruik om voorspellingen te doen wat je wilt doen en handelt daar na. Hierdoor ontstaat een sneller toestel dan hij in werkelijkheid is, wat erg knap is.
Maar soms open je ineens onverwachts een app, of wil je iets tegelijk doen, en dan merk je een hapering. Gelet op de prijs is dat helemaal niet erg, we vinden het vooral knap hoe hij zich in het dagelijks leven staande weet te houden.
Software
Onze Pixel 7a werd geleverd met Android 14, ondanks dat hij uitkwam met Android 13. En hierin ligt toch wel de kracht van een Pixel-telefoon. Nieuwe Android-versies komen razendsnel uit en beveiligingsupdates komen op vaste tijden binnen. Google belooft tot mei van 2026 met nieuwe Android-versies te komen en tot mei 2028 met beveiligingsupdates. Probeer maar eens een mid-range Android-telefoon te vinden die zolang na aankoop nog onderhouden wordt.
Het gaat hier wel om de kale Android-versie en meegeleverde launcher is wel erg uitgekleed. Om een voorbeeld te geven. Notificaties kunnen als stip bovenop een app-icoontje getoond worden, maar hierin staat geen getal. Ontvang je bijvoorbeeld meerdere WhatsApp-berichten en je niet zonder de app te openen hoeveel het er zijn. En veeg je notificatie weg in het overzicht onder de statusbalk, dan verdwijnt de stip om niet meer terug te keren. Ook niet bij vervolg notificaties. Zo mis je soms hele gesprekken.
Natuurlijk is er de mogelijkheid om alternatieve launchers als Nova Launcher te installeren maar die zal altijd langzamer zijn dan Google's stock Launcher. Hopelijk wordt hier in de toekomst nog wat functionaliteit aan toegevoegd.
Hardware
Nieuw dit jaar is de aanwezigheid van draadloos opladen, iets wat de Galaxy A54 van Samsung niet heeft. Draadloos laden zich tot 7,5 Watt tegenover 20 Watt op de Pixel 7 en omgekeerd laden, om bijvoorbeeld je Pixel Buds case mee op te laden, ontbreekt. Bedraad opladen gaat met 18 Watt waar de Pixel 7 het op 30 Watt doet. Allebei zijn trouwens niet bijzonder snel te noemen. 's Avonds opladen is dus een vereiste.
Standaard suggereert de Pixel 7a om 'aangepast opladen' te gebruiken. Door je gebruikspatronen te analyseren weet hij hoe laat je meestal opstaat en zorgt dat de batterij dan langzaam op dat tijdstip volledig is opgeladen. Dit voorkomt onnodige degradatie van de batterij.
Tijdens onze test haalden we met gemak een dag ook bij intensief gebruik. Red jij dat niet dan is daar nog een batterijbesparing-modus. Deze beperkt visuele effecten en activiteit op de achtergrond en zet de dark mode aan. Haal je hiermee het einde van de dag nog steeds niet dan is daar de 'Extreme batterijbesparing'. Die onderbreekt ook niet-essentiële apps (instelbaar welke) en meldingen daarvan.
Camera
Groot pluspunt van iedere Pixel-telefoon is toch wel z'n camera. De Pixel 7a heeft er achterop twee; een 64MP hoofdcamera met f/1.9 groothoeklens en een 13MP ultra-groothoek met f/2.2 lens. Een aparte lens om optisch mee in te zoomen ontbreekt maar de 7a weet door het formaat van de 64MP sensor, en de nodige AI-software, wel 2x in te zoomen met dezelfde kwaliteit. En raden we digitaal inzoomen normaliter af, bij de Pixel 7a kunnen we die warm aanbevelen.
De camera-app is vrij eenvoudig van opzet met een schuif-knop voor foto en video. De diverse modi (lange belichting, portret, foto, nachtzicht, panorama en 360° foto) staan daarnaast gevolgd door een grote ronde sluiterknop. Het meest opvallend is hoe snel een foto geschoten is. Er zit bijna geen vertraging tussen drukken en opslaan. Dat zien we wel eens anders.
De puristen kunnen nog handmatig instellingen doen als helderheid, schadus, en witbalans, maar dat kun je ook prima aan Pixel overlaten. De resultaten zijn verbluffend genoeg vrijwel altijd goed.
Standaard staat de optie 'Topfoto' aan. Hierbij wordt een korte videoclip opgenomen rond het moment dat je op de sluiterknop drukt. Pixel kiest dan de beste opname uit die reeks. Het geeft je een grotere kans om een goede actiefoto te schieten maar neemt wel meer ruimte in beslag. Iets waar je met 128GB opslag al niet veel van hebt.
Fotos hebben een natuurgetrouwe kleurweergave met uitstekende HDR-eigenschappen. Foto's tegen het licht innemen is geen probleem. Het bewerken van een foto is een feestje. Foto's kunnen scherper gemaakt worden, waarbij met name naar de scherpheid van het gezicht gekeken wordt. De Pixel 7a kan ook automatisch foto's verbeteren wat 9 van de 10 keer betere resultaten oplevert.
Onder tools heb je de beschikking over portretvervaging, maar waar je ook diepte kunt toevoegen, en daar vindt je magische gum. Bij deze functie kun je een onderwerp in je foto omcirkelen waarna dat wordt weggepoetst. De resultaten zijn soms wat wisselend maar volstaan om snel even wat weg te gummen. Je kunt naast wissen ook kiezen voor camoufleren, hierbij wordt het onderwerp zwart/wit gemaakt waardoor het niet zo opvalt. Ideaal om iemand in de achtergrond met een opvallende jas aan te pakken.
De beloofde Magic Editor is op moment van schrijven (nog) niet beschikbaar. Die was wel beloofd en stelt je in staat objecten binnen een foto te verschuiven. Video kan in Full HD (1080p) en 4K opgenomen worden waarbij gezegd moet worden dat de stabilisatie bij de hogere 4K-resolutie wel beduidend langzamer wordt. Wie van vloeiende video houdt kan beter bij FHD blijven.
Conclusie
Mijn eerste Pixel-telefoon was een Pixel XL uit 2016. Die koste me destijds meer dan duizend euro, was vrijwel even groot als deze 7a en veranderde de manier hoe ik foto's schoot. Deze Pixel 7a kost ruim de helft minder, heeft een veel groter scherm, een langere accuduur, voelt razendsnel aan en schiet nog betere foto's. Af en toe terugkijken is nodig om te zien hoeveel vooruitgang er geboekt is.
De Pixel 7a is een telefoon die door Google vijf jaar lang onderhouden wordt, langer dan gebruikelijk voor een mid-range telefoon. Hij voelt bij dagelijks gebruik niet langzamer aan dan een dubbel zo duur high-end vlaggenschip. Hij schiet foto's die daarmee vergelijkbaar zijn en dan is daar nog een vloeiend scherm met draadloos laden. Optisch inzoomen kan hij niet maar komt daar wel in de buurt door hard- en software optimaal te combineren.
De prijs is gunstig en daarmee is hoeven we niet lang na te denken om hem een positief koopadvies te geven. Het hoekige design mag er over een paar jaar wat gedateerd uitzien, de software zal dan nog vers en nieuw zijn.