HTC ChaCha review

· 4 reacties

Met de ChaCha komt HTC met een telefoon die speciaal gericht is op de social mediaverslaafden onder ons. Dit is een echte Facebookphone: een van de eerste dingen die opvallen aan het toestel, is niet voor niets de speciale Facebooktoets.

Dit lijkt op het eerste gezicht de ideale telefoon voor Fb-junkies. De HTC ChaCha gaat de concurrentie aan met andere monoblocks met fysiek toetsenbord als de Samsung B7510 Galaxy Pro. Ook kan het een geduchte concurrent voor BlackBerry zijn, mocht blijken dat het toestel die concurrentie aankan. Is het toestel ook voor andere doelgroepen, zoals zakelijke gebruikers, geschikt of is de ChaCha geen aanrader voor mensen die Facebook niet tot het middelpunt van hun bestaan maken?

Plus- en minpunten HTC ChaCha

  • Social mediafuncties
  • Toetsenbord
  • Veel mogelijkheden voor messaging
  • Onduidelijk beeldscherm
  • Browser
  • Schermformaat

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel wordt geleverd in een sobere, rechthoekige doos. Als je het toestel in de winkel koopt, levert HTC een andere doos bij dan het witte exemplaar dat wij ontvingen. Daarin vinden we natuurlijk het toestel zelf, een gebruikersgidsje, een headset met audio jack adapter, en een USB-kabel met een opzetstuk voor het opladen. De accessoires zien er netjes uit en zijn uitgevoerd in wit. Verder is er een 1250 mAh batterij bijgeleverd, net als een MicroSD geheugenkaartje. De uitrusting is basic, maar ziet er goed uit. Een veelbelovend begin dus.

Uiterlijk

De meningen over algehele uiterlijk van de HTC ChaCha verschillen nogal. Bij rondvraag bleek dat sommigen het mooi vinden, anderen noemen het toestel ‘zeer slecht vormgegeven’ en vinden hem op een rekenmachine lijken. Zelf vonden wij dat de ChaCha er degelijk en modern uitziet, maar wel een tikje lomp. Er zit een vreemde knik aan de achterkant van het toestel. De grootte is prima, het toestel ligt prettig in de hand en is licht. Wij hebben de White versie met QWERY-toetsenbord getest, maar het toestel is er ook in een Silver-uitvoering en met een AZERTY-keyboard.

Onder het scherm zitten drie toetsen: home, menu, back en search. Daaronder zit het fysieke toetsenbord, met daarboven een rode en groene knop. Het is opvallend dat de pijltjestoetsen zich onder de letters in plaats van onder het beeldscherm zitten. Het zal een kwestie van wennen zijn. Het opvallendste kenmerk is de Facebookknop, die rechtsonder in de rand is geplaatst.

Bijna hele voorkant van het toestel bestaat uit één stuk, behalve de onderrand. Aan de achterkant vinden we een witte band om de cameralens. Daaronder zit een zilveren rand met de merknaam, en daaronder zit de witte batterijklep. Deze is lastig te openen en lijkt niet perfect aan te sluiten. Onder de batterij zit een gleuf voor de SIM-kaart en eentje voor de geheugenkaart.

Aan de linkerzijkant vinden we de langwerpige volumeknop en de USB-poort. De rechterzijde is geheel glad. Aan de bovenkant is tot slot de aan/uit/vergrendelknop geplaatst, en de ingang voor de headset.

Uithoudingsvermogen

De telefoon houdt het lang vol als hij hoofdzakelijk gebruikt wordt voor SMS en bellen: ongeveer 2 dagen, waarbij hij ’s nachts meestal uit stond. Dit gaat natuurlijk achteruit naarmate je meer gebruik maakt van energieslurpende functies als browsen. Toch blijft het uithoudingsvermogen ruim voldoende. Het is mogelijk om energiebesparing in te schakelen, en ook door het instellen van de schermhelderheid kan je energie besparen.

Belkwaliteit

De belkwaliteit van de HTC ChaCha is zeer prima. Er valt eigenlijk niets op aan te merken. De gesprekspartner is steeds goed te verstaan en valt niet weg. Door de nabijheidssensor worden de toetsen vergrendeld als je het toestel bij je oor houdt. Functies die je tijdens het bellen kunt inschakelen zijn: dempen, luidspreker, in de wacht zetten, en contacten opzoeken. De belgeschiedenis is te vinden onder de groene belknop. Hierin worden gemiste, ontvangen en gekozen oproepen getoond, met daarnaast de duur van de gesprekken.

Beeldscherm

Het beeldscherm is niet opvallend groot, met zijn schermdiagonaal van 2.6 inch, maar het is goed in verhouding met het toestel. Aangezien het gemaakt is van Gorilla Glass is het onbreekbaar. Het TFT-scherm heeft een resolutie van 480 x 320 pixels, en geeft meer dan 16 miljoen kleuren weer. Doordat dit schermformaat niet veel voorkomt op Android-toestellen, draaien applicaties standaard in de landscape modus.

In het felle zonlicht is het scherm eigenlijk niet goed te zien, zelfs niet op de maximale helderheid. Ook wordt het glas snel smerig en zijn vingerafdrukken duidelijk zichtbaar. Het reageert wel goed op aanrakingen. Ondanks het toetsenbord gaan veel handelingen via het touchscreen, dus dat is belangrijk.

Menu

Het toestel draait op Android 2.3 Gingerbread. Zoals gebruikelijk bij dit merk, legt HTC daar zijn eigen schil omheen in de vorm van HTC Sense. Hoe dit bevalt, is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak. Ons kon het in ieder geval wel bekoren. De zes beginschermen zijn zelf in te richten met widgets. Het is prettig dat je de ChaCha zo aan je eigen wensen kan aanpassen. Onder aan het scherm is een streepje te zien dat aangeeft op welk scherm je je bevindt.

Het meest linker scherm is het homescreen. Hier zijn standaard de widgets voor berichten, mail, tips, market, camera en internet weergegeven aan weerszijden van een klok. Onder de klok is een widget voor sociale netwerken. Als je je nog niet hebt aangemeld, spreekt het icoontje je lichtelijk verwijtend toe: ‘Je bent blijkbaar bij geen enkel netwerk aangemeld!’ Alweer een teken dat dit een echte social media phone is.

In het hoofdmenu, bereikbaar via de menutoests, worden alle toepassingen op alfabet weergegeven, in een raster of in een lijst. Ook kun je de meest gebruikte en gedownloade toepassingen bekijken. Dit kan ook bij ‘frequent’ en ‘gedownload’. De interface bij veel applicaties als mail en contacten lijkt opvallend veel op die van de Nokia E6: aan de rechterzijde zie je een kolom met snelkoppelingen. Nog een opvallend kenmerk is de ring die bij vergrendeling onderin beeld verschijnt, waarin je een pictogram kan slepen voor een snelle toegang tot applicaties.

Telefoonboek

Onder contacten wordt alles weergegeven op alfabetische volgorde. Je kan een bijna oneindige hoeveelheid gegevens toevoegen: telefoonnummers van thuis en werk, fax, pager, auto, telefoon, radio, naam van assistent, een lange lijst e-mailadressen, gebeurtenissen als verjaardag en feestdag, adressen, organisatie, website en opmerkingen. Natuurlijk kun je ook een contactfoto toevoegen.

Vrienden van sociale netwerken als Facebook en Twitter kunnen gesynchroniseerd worden naar het telefoonlijst, zodat ook zij in de contactenlijst staan. Datzelfde geldt voor de contacten uit je mail. Het is wel nogal irritant dat ook MSN-mane zichtbaar zijn, maar dat kun je aanpassen. Berichten, Facebookupdates, e-mails en gesprekken die je met het bewuste contact gevoerd hebt, zijn meteen zichtbaar. Je kan bovendien zelf bepalen of je alleen je SIM-, Facebook of mailcontacten wil tonen.

Messaging

Zoals dat hoort bij een telefoon die zich zo op sociale media richt, zijn er vele mogelijkheden voor messaging. We beginnen met SMS, waar de ChaCha zeer voor geschikt blijkt. Het toetsenbord werkt heel prettig, het typen gaat heel vlot. De toetsen zijn klein, maar goed te onderscheiden. Je hebt de slag al snel te pakken. Een compliment voor dit toetsenbord! Bij een SMS kun je allerlei attachments voegen, variërend van afbeeldingen tot audio- en videofragmenten en contactgegevens.

E-mailen gaat ook soepel met dit toestel. Het ondersteunt praktisch alle providers en synchroniseert de contacten uit je e-mail met die in je telefoon. Alleen Gmail heeft een eigen applicatie, voor andere providers gebruik je het prima functionerende HTC Mail. Voor instant messaging staan GoogleTalk en Facebook Chat standaard ingesteld, net als MSN Messenger wanneer je Hotmail gebruikt.

Connectivity

Bluetooth funtioneert goed. Het is eenvoudig om bestanden over en weer te sturen. Ook op de WiFi valt weinig aan te merken. Het onthoudt eerder gebruikte netwerken en maakt hiermee automatisch verbinding. Wel moet gezegd worden dat de verbinding af en toe opeens wegviel, en dat lag niet aan ons draadloze netwerk.

De browser viel ons, op andere punten dan de crashes die we ervoeren, behoorlijk tegen. De anti-aliasing werkt bijzonder slecht en het beeld ziet er vreemd korrelig uit. We kunnen dit ronduit teleurstellend noemen. In de browser is het mogelijk om bladwijzers in te stellen en meerdere vensters tegelijkertijd te openen. Verder kun je ook pagina’s delen en zoeken, waarbij je je toetsenbord gebruikt zoals op een computer. Het in- en uitzoomen met twee vingers werkt maar matig. Al met al is de browser echt een minpuntje.

Camera

De 5.0 Mpixel fotocamera heeft een maximale resolutie van 2592 x 1944 pixel. De foto’s zijn van een redelijke tot goede kwaliteit, al vertonen ze soms een rode gloed. Ook vallen ze vaak wat donker uit, want de camera heeft moeite met schemerlicht en de flits is niet optimaal. de interne lens is wel erg handig.

De camera beschikt over een ruim aantal functies: een zelftimer, aanpasbare witbalans en iso, geotag, sluitergeluid, gezichtsdetectie, autofocus, raster en de mogelijkheid tot het automatisch uploaden van foto’s. Daarnaast kun je foto’s maken met allerlei effecten, van sepia tot aquarel en solariseringen. Nabewerking is niet mogelijk. De videocamera maakt filmpjes die voldoende zijn, maar niet opzienbarend. De beelden zijn vaak wat schokkerig. Net als de foto’s kun je de filmpjes bekijken via de galerij. Je kan ze in verschillende albums opslaan en delen via Facebook, Bluetooth, Flickr, e-mail, Peep, Picasa en YouTube. In de galerij staat een snelkoppeling naar Facebook en natuurlijk kun je je foto’s ook met de speciale Facebookknop op je pagina zetten.

Aanwezige programma's

Op de HTC ChaCha is een behoorlijke lijst programma’s te vinden. Hier sommen we ze voor je op: aandelen, agenda, berichten, boeken, calculator, camcorder, camera, contacten, downloads, Facebook, Facebook Chat, FM-radio, Friend Stream, Galerij, Gmail, HTC Hub, HTC Likes, instellen, instellingen, internet, klok, Latitude, mail, Maps, Market, muziek, navigatie, nieuws, nieuws en weer, oproepen, overdragen, Peep, plaatsen, SIM-toolkit, snel opzoeken, spiegel, spraakopname, Google Talk, telefoon, video’s, voice Search, weer, Twitter for HTC Sense, WiFi-hotspot, YouTube, en tot slot zoeken.

Natuurlijk kun je zoveel extra apps downloaden als je wil. Wel moet daarbij gezegd worden dat sommige apps het niet goed doen op het landschapsscherm. Voorbeelden hiervan zijn NOS Teletekst, GeenStijl en Wordpress. Gelukkig doen de meeste apps het wel gewoon.

Games

Er zijn geen games standaard geïnstalleerd op de ChaCha. Wel kun je natuurlijk zoveel games als je wil downloaden in de Market.

Extra's

De nadruk op Facebook is het grootste extraatje op dit toestel. Helaas crashte het programma wel regelmatig bij gebruik. De Facebookapp is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Je kan makkelijk heen en weer hoppen tussen je eigen profiel, overzichten van vrienden enzovoort. Het is ook handig dat je de feeds meteen kan zien op een van de menuschermen. Met de Facebookknop kun je gemaakte foto’s meteen uploaden. Dit is heel handig en bespaart je gedoe met selecties in de galerij. Verder is de ChaCha uitgerust met Twitter for HTC Sense en Friend Stream, om het social mediapakker compleet te maken.

Conclusie

Dit toestel maakte op ons een goede eerste indruk. Die belofte heeft de ChaCha voor het grootste deel waar kunnen maken. Het is absoluut een ideale telefoon voor social mediagebruikers – en wie is dat niet? De telefoon zit vol handige functies die het erg simpel maken om up to date te blijven. Daarnaast is het toetsenbord heel praktisch en handig in gebruik. Zowel de camera als de aanwezige programma’s voldoen prima. Toch heeft ook deze telefoon wat minpunten. Zo is het beeldscherm niet ideaal en is de browser onvoldoende.

Alles bij elkaar valt de ChaCha zeker aan te raden. Als de browser wat beter zou zijn, zou het bijna een perfecte telefoon zijn. Nu dat niet het geval is, blijft het een goede telefoon, maar hij is voor verbetering vatbaar. Toch zal de telefoon zeker grote doelgroepen aanspreken. Het is een goed toestel voor liefhebbers van Facebook en zijn aanverwanten, maar je hoeft geen social mediajunk te zijn om veel plezier te hebben van de HTC ChaCha.


Vermelde toestellen