HTC HD2 review

Veel mensen, waaronder wij, keken lange tijd uit naar de release van de HTC HD2. Vooral de supersnelle 1 GHz processor sprak tot de verbeelding.

Maar ook het feit dat dit het eerste toestel met het Sense UI voor Windows Mobile is, het eerste Windows Mobile toestel met een capacitief beeldscherm en de eerste HTC met flits is, maakten ons erg nieuwsgierig. Verder heeft de HTC HD2 met zijn 4.3 inch één van de grootste beeldschermen op de markt. Geen wonder dat we nieuwsgierig waren toch?

Concurrenten voor de HTC HD2 zijn de Samsung S8000 Jet, Sony Ericsson Satio en de Apple iPhone 3GS. Maar natuurlijk vergeten we de Android toestellen ook niet. Kan de HTC HD2 het volk weer een beetje laten houden van het Windows Mobile platform? Niet Alberto Stegeman, maar NieuweMobiel.NL zoekt het voor je uit!

Plus- en minpunten HTC HD2

  • Prachtig beeldscherm
  • Sense UI
  • Snelheid
  • Vrij groot
  • Matige foto & video-camera

Wat zit er bij het toestel?

De HTC HD2 komt in een compact doosje van wit en groen karton. Bij het open schuiven van het doosje lacht het toestel met het immens grote scherm je tegemoet. Het lijkt erop dat ze bij HTC ook de milieubewuste weg zijn ingeslagen, want er zit verder geen opdruk of iets wat duidt op het feit dat het hier om een toestel van HTC gaat op de doos. Hoogstwaarschijnlijk komt dit omdat het hier gaat om een test toestel. Aan accessoires is er ook niet veel bijgevoegd, met een microUSB kabel plus oplader, en handsfree headset moeten we het doen. Verder zit er een Li-Ion batterij met een capaciteit van 1230 mAh in de doos.

Wel moeten we er bij zeggen dat het om een testmodel gaat, dus wanneer je een toestel in de winkel koopt zullen er meer accessoires bij zitten, waaronder een 2 GB geheugenkaart, een pouch, handleiding en 15 dagen gratis navigatie.

Uiterlijk

Doordat het toestel een scherm van 4.3 inch heeft, is het niet gek dat de telefoon 120.5 x 67 x 11 mm meet. Toch is de HTC HD2 een stijlvol, strak toestel en bovendien erg dun. Door de dunne randen springt het scherm er nog meer uit dan bij bijvoorbeeld de HTC Touch HD. Hierdoor bestaat de voorkant van het toestel ook bijna volledig uit het scherm. En ook al is de HD2 qua grootte bijna niet verschillend van de Touch HD, het toestel oogt wel kleiner. De ronde randen en bollende achterkant dragen hieraan bij. Verder ligt de telefoon door de bollende achterkant en het gebruikte materiaal lekker in de hand, maar het toestel met één hand is door het grote formaat alleen weggelegd voor personen met enorme handen. De materialen die gebruikt zijn bij de HTC HD2 zijn van hoge kwaliteit. De batterijcover is van geborsteld metaal en de rest van het toestel is van hoogwaardig plastic met een rubberachtige ‘feel’.

De voorkant bestaat zoals gezegd bijna volledig uit het 4.3 inch, capacitieve scherm. Boven het scherm zit de oorluidspreker en onder het scherm zit een vijftal knoppen. Van links naar rechts zijn dit de opneemtoets, de home-toets, de windowstoets, de terugtoets en de ophang/schermvergrendelingstoets/uitschakeltoets.

De achterkant bevat een luidspreker en de 5 megapixel camera met dualLED-flits. De lens steekt uit. Hierdoor is hij wat kwetsbaarder voor beschadigingen, want een lenscover ontbreekt. De HTC HD2 is overigens het eerste HTC toestel met een flitser. Maar of de camera hier baat bij heeft zal later volgen.

De boven- en rechterzijde zijn vrij van toetsen. Op zich had een cameratoets aan de rechterzijde niet misstaan, want de toets op het scherm zorgt toch altijd voor beweging. Maar helaas is die er niet. Dit is eigenlijk het enige wat we te zeuren hebben over het uiterlijk van de HTC HD2.

De linkerzijde is naaste de voorkant de enige plek op het toestel waar knoppen zitten. Hier zit de volumetoets. Aan de onderzijde zit een 3.5 mm audio jack ingang voor de headphones en een microUSB ingang. Wanneer de batterijcover is verwijderd kan de microSD-kaart geplaatst worden. Om de SIM-kaart te plaatsen moet eerst de batterij verwijderd.

Uithoudingsvermogen

De HTC HD2 heeft volgens de fabrikant een standbytijd van ongeveer 3 weken en een gesprekstijd van ruim 6 uur. Uiteraard is dit weer een beetje optimistisch geschat, maar het toestel heeft een prima uithoudingsvermogen. Zeker wanneer je in het achterhoofd houdt dat het toestel een scherm van 4.3 inch heeft. Want met normaal gebruik houdt de HTC HD2 het ongeveer 3 dagen vol. Onder normaal gebruik verstaan we WiFi alleen aan wanneer het nodig is, half uurtje mobiel internet, ongeveer 20 minuten bellen en de nodige sms’jes. Wanneer je de telefoon wat intensiever zal gebruiken, dus bijvoorbeeld ook als MP3-speler, dan zal de telefoon het ongeveer een dag uithouden.

Belkwaliteit

We zouden het bijna vergeten, maar bellen is in eerste instantie toch waar de mobiele telefoon ooit voor bedoeld was. Gelukkig zijn ze dit bij HTC niet vergeten, want de HD2 heeft uitstekende belkwaliteit. De speaker is luid genoeg om zelfs in de luidruchtigste omgevingen degene met wie je spreekt te horen. Natuurlijk is het volume van de telefoon ook naar eigen wens in te stellen, dankzij de toetsen aan de linkerzijde.

De opties tijdens het bellen zijn: een gesprek in de wacht zetten, een gesprek erbij, een notitie schrijven, luidspreker, dempen, of de agenda benaderen. Ook is het mogelijk om tijdens het bellen een sms te schrijven naar een ander contactpersoon. Een andere leuke is wanneer je gebeld wordt, je beltoon te dempen door de telefoon op zijn voorkant te leggen. Wanneer je telefoon al op de voorkant ligt, werkt dit alleen niet.

Het gespreksoverzicht menu, is zo overzichtelijk als wel gewend zijn. Per contact is te zien, welke berichten je hebt gestuurd en ontvangen. En hoe vaak en hoelang je door deze contactpersoon bent gebeld of hebt gebeld.

Beeldscherm

Het 4.3 inch beeldscherm heeft een WVGA resolutie en geeft 65.000 kleuren weer. Het beeldscherm is het grootste wat we ooit zijn tegengekomen en het is ook het eerste Windows Mobile toestel met een capacitief scherm. Deze technologie is goed uitgewerkt, want de lichtste aanraking is genoeg en het scherm is uitermate secuur. Verder geeft een aanraking een lichte vibratie, wat prettig is bij het typen van een bericht. Nog een unicum voor Windows Mobile is, dat dit toestel het eerste Windows Mobile toestel is dat multitouch ondersteund. Je kunt dus bijvoorbeeld in en uitzoomen bij foto’s door de ‘pinch’ gesture, die we onder andere kennen van de iPhone.

Behalve groot is het ook een helder en scherp scherm. Kleuren worden over het algemeen goed weergegeven, maar in bepaalde menuonderdelen zijn de kleuren vervormd en blokkerig. Dit komt bijvoorbeeld voor in het Album voor foto- en video’s. Dit komt door hoe het apparaat met kleuren omgaat, want een weergave van 65.000 kleuren lijkt veel, maar bij het grote scherm van de HTC HD2 is dit blijkbaar niet genoeg.

Menu

Zoals we gewend zijn van HTC toestellen met Windows Mobile begint het menu eigenlijk meteen wanneer je het toestel aanzet. Dit is dankzij de TouchFlo schil, waardoor Windows Mobile nog enigszins dragelijk is. Met de HTC Hero, kwam ook het zogenaamde Sense UI. Al hoewel de HTC HD2 geen Android draait, maar Windows Mobile, is het Sense UI wel in het toestel geïmplementeerd. Eerlijk gezegd, lijkt het Sense UI van Windows Mobile meer op de TouchFLO 3D schil dan op die van de HTC Hero. Aangezien de verschillende tabs nog steeds aanwezig zijn. Het is dan ook meer een upgrade van de TouchFLO 3D UI, met meer inhoud en grafische leukigheidjes.

Allereerst valt de snelheid bij het navigeren door de verschillende tabs op. Dit is verreweg het snelste Windows Mobile toestel dat wij ooit in onze handen hebben gehad. Wisselen tussen tabs gaat vloeiend, met leuke animaties en in kleur.

De notificaties zijn ook iets anders dan bij TouchFLO3D. Wanneer je de icoontjes boven in het scherm aanklikt, komt er een meldingen scherm tevoorschijn. Hier zijn gemiste oproepen, ontvangen sms’jes en email berichten, verbonden WiFi netwerken en meer overzichtelijk onder elkaar te vinden.

Verder wordt er op een handige manier gebruik gemaakt van het lockscreen. Want hier worden ook de notificaties voor gemiste oproepen, ontvangen berichten en email weergegeven. En bij de klok onder in het scherm komen ook de afspraken voor die dag te voorschijn. Zo is het dus niet nodig om helemaal de agenda te openen om te kijken wanneer die afspraak nou ook al weer precies was. Even het scherm op laten lichten en je weet het.

De gebruikelijke tabs zijn ook weer aanwezig, we zullen kort even elke tab langs gaan aangezien er wel het één en ander is. Als eerste is er de Home-tab, deze wordt gekenmerkt door de inmiddels karakteristieke HTC klok en geeft toegang tot de wereldklok. Hieronder kan een alarm worden ingesteld. Nieuw op het homescreen is de mogelijkheid om snelkoppelingen te plaatsen. In totaal kunnen er 9 snelkoppelingen naar contacten, webpagina’s of applicaties geplaatst worden.

Vervolgens komt de Contacten-tab. Hier kan je de contacten die je het vaakst belt plaatsen met een zelf of door het toestel ingestelde foto. Nieuw in deze tab is de mogelijkheid om een bepaalde actie (sms, mail, bellen) aan een contact toe te voegen.

De Berichten-tab en Mail-tab zijn eigenlijk niet veranderd. Het enige wat veranderd is, is dat e-mails niet meer in een enveloppe zitten. Hier worden je laatste berichten getoond en kan je door op een bericht te tikken het bericht beantwoorden. Het icoontje rechts boven in het scherm geeft de mogelijkheid om een nieuw bericht te typen.

Als vijfde is er de Internet-tab. Ook aan deze tab is niet veel veranderd. Vanuit hier kan je de internet browser opstarten of via de thumbnails eronder favoriete sites instellen en meteen die site openen. In totaal kunnen er 10 sites op deze pagina worden geplaatst.

Na de Internet-tab komt de Agenda-tab. Deze tab wat vingervriendelijker geworden. Het is nu mogelijk om, door met je vinger omhoog of omlaag te ‘sweepen’, van maand te wisselen. Wanneer een dag wordt geselecteerd komen de afspraken voor die dag tevoorschijn, mits die er zijn natuurlijk. Is het een dag die binnen nu en vijf dagen is, krijg je ook een weersvoorspelling te zien.

De Aandelen-, Foto’s & Video’s en Muziek-tab kennen ook geen echte verandering. Het is nu alleen ook mogelijk om bij Foto’s & Video’s en Muziek in landscapemodus foto’s en video’s te bekijken en muziek of te spelen. Bij de muziekspeler komt er een soort Coverflow achtige interface om door je albums te scrollen.

Één echt nieuwe en één vrij nieuwe tab zijn de tabs voor twitter en footprints. En eigenlijk hoeft geen van de twee uitgelegd te worden. In de Twitter-tab worden alle nieuwe ‘tweets’ gepost en wanneer je op alle tweets tikt, komt er een volledige twitter applicatie te voorschijn met alles wat je nodig hebt om lekker te kunnen twitteren.

Footprints is eigenlijk een soort van geotaggen met extra info, zoals telefoonnummers of een notitie. Dit is overigens de enige manier om te geotaggen aangezien de functie in het instellingen menu voor de camera mist.

De laatste tab is de Instellingen-tab. Deze tab heeft na de Touch Diamond2 nog meer instellingen gekregen. We gaan jullie niet vermoeien met welke instellingen, maar geloof ons, het is niet nodig om het Sense UI te verlaten en echt Windows Mobile 6.5 te gaan gebruiken, voor een of andere instelling.

Telefoonboek

Zoals we gewend zijn van HTC zijn de opties voor contacten bijna eindeloos. Er zit geen limiet aan het aantal contacten en je kunt het zo gek niet bedenken of de eigenschap kan aan het contact worden toegevoegd. Mocht hetgeen wat HTC je biedt niet genoeg zijn, dan kan je ook nog voor de advanced opties voor contacten gaan. Bij de geavanceerde instellingen zijn ongeveer 30 velden waar je info over het contact kan invullen. Maar over het algmeen heeft de gemiddelde gebruiker genoeg aan de door HTC geboden velden.

Bij het openen van de contactenlijst vallen meteen de tabs onder in het scherm op, dit zijn tabs voor alle contacten, favoriete contacten, groepen, updates, gebeurtenissen (integratie met Facebook) en oproepen (alle). Wanneer je een contact selecteert, veranderen diezelfde tabs en kan je naast de normale informatie ook het sms-, email- en telefoonverkeer tussen jouw en dit contactpersoon zien. Dit kenden we al van bijvoorbeeld de Touch Diamond2. Nieuw is de Updates & Gebeurtenissen-tab. En deze is, hoe kan het ook anders, helemaal voor social networks gemaakt. Maar helaas voor ons Nederlanders werkt het alleen met Facebook en niet met Hyves. Hopelijk komt dit nog in de toekomst.

Het toevoegen van bestaande contacten zorgde bij ons overigens voor een paar kleine problemen. Want de HTC HD2 accepteer wel vCards, maar geen vCards van volledige adresboeken. Hier kon het apparaat niet mee overweg. Dus een vCard werkte alleen per contact.

Messaging

Vanuit de Berichten-tab is het heel eenvoudig om een sms of MMS sturen. Een tik op het bericht is genoeg om te antwoorden. Er wordt dan een nieuw venster geopend met alle berichten tussen jouw en de afzender van het bericht. Met het virtuele QWERTY-toetsenbord is het aangenaam typen en de opties die het woordenboek geeft terwijl je een woord typt zitten vaak in de richting van het woord dat jij bedoeld.

Het instellen van email is voor de gebruiker bekend met de Windows Mobile toestellen van HTC geen probleem, en ook niet voor degene die hier niet meebekend is. Voor de meer bekendere mailproviders is het alleen nodig om het emailadres en wachtwoord in te vullen. Een minuutje later is het volledig ingesteld en kan je naar hartenlust emailen met je HTC HD2.

Op een Windows Mobile toestel ontbreekt Windows Live messenger natuurlijk ook niet. MSN’en met de HD2 is bijna gelijk aan MSN op de PC en werkt heerlijk. Het vergt alleen wel van de batterij.

Connectivity

Aan connectiviteit geen gebrek op de HTC HD2. Het toestel beschikt over HDSPA, WiFi, en Bluetooth A2DP. Bestanden ontvangen en verzenden via Bluetooth is geen probleem. Een kwestie van Bluetooth aanzetten en in het menu van het bestand dat je wilt verzenden ‘Verzenden via Bluetooth’ kiezen.

Ook een verbinding leggen met een WiFi netwerk is geen probleem. Dit is, net als bij Bluetooth, een kwestie van WiFi aanzetten, uit de lijst met beschikbare netwerken het juiste netwerk kiezen en hiervoor het wachtwoord invullen. Bovendien is één keer genoeg, aangezien de HD2 het netwerk met het wachtwoord onthoudt voor een volgende keer.

Op de HD2 zijn twee browsers aanwezig: Internet Explorer Mobile 6 en Opera Mobile. Was de keuze eerder altijd snel gemaakt (Opera!!), nu is het toch wat lastiger. Want IE Mobile heeft wat veranderingen ondergaan, zo ondersteunt het bijvoorbeeld Flash en Opera niet. Ook heeft het een iets andere interface gekregen, en wat hier en daar afgekeken bij Opera. De knoppen onder aan het scherm verstoppen bijvoorbeeld automatisch. Maar het grote voordeel van Opera is de ondersteuning van de multitouch techniek waar IE Mobile dit niet heeft. Bovendien laat Opera pagina’s ongeveer 2x sneller dan IE Mobile. Wat voor ons 2 grote redenen zijn om toch weer te internetten met Opera. Snelheid en multitouch zijn wat ons betreft een must, en Flash support is leuk, maar niet noodzakelijk. Want voor het kijken van filmpjes voldoet de Youtube cliënt prima.

Hoe dan ook, internetten met de HD2 is erg fijn. Het grote scherm en de snelle hardware zorgen voor een heerlijke internetervaring. Webpagina’s worden goed weergegeven en zoomen met de vingerbeweging gaat zonder vertraging. Navigeren over een webpagina gaat ook soepel en dankzij het grote scherm is het niet nodig om de mobiele pagina van een websites te bekijken.

Camera

De HTC HD2 heeft een 5 megapixel camera met autofocus en dual LED flits aanboord. De maximale resolutie is 2592 x 1944 pixels. Het autofocussen werkt als volgt; de lens focust opnieuw wanneer je de camera beweegt en heeft ook touchfocus. Dit moet eerst wel geactiveerd worden bij de instellingen. De interface is zoals we die al kennen van andere HTC toestellen, intuïtief en overzichtelijk.

Links in het scherm is de mogelijkheid om te zoomen, wat de kwaliteit overigens niet ten goede komt. Onder in het scherm zijn de knoppen: album, de mogelijkheid om te switchen tussen foto, video, panorama, mms video en afbeelding voor contactpersoon. Verder zit er nog een knop voor het instellingenmenu. Hier kan je het volgende allemaal aanpassen: de witbalans, helderheid, iso, manier van opslaan en de zelf-timer. Ook zijn er nog geavanceerde menu-instellingen voor: de resolutie, breedbeeld, touchfocus, tijdsduur bekijken, kwaliteit, vastlegformaat, tijdstempel, verlichting behouden, sluitergeluid, effecten, meetmodus, voorvoegsel type, teller, trillingsaanpassing, raster. Rechts in het scherm zit de cameraknop, een knop voor de flits instellingen en een knop voor het tevoorschijn halen van de instellingen die hierboven zijn opgesomd.

De kwaliteit van de foto’s heeft ons eigenlijk verrast. Want meestal gaan we er vanuit dat de foto’s van HTC toestellen onder alle omstandigheden onder de maat zijn. Maar bij de HD2 was dit niet het geval. Foto’s onder goede omstandigheden (lees: met voldoende licht) waren verrassend goed. De foto’s zijn scherp met voldoende detail. Kleuren worden realistisch weergegeven, en er is weinig tot geen ruis. Helaas houden de goede berichten hierop. Wanneer de omstandigheden niet optimaal zijn, dus met weinig licht of in het donker zijn foto’s waardeloos. De dual LED flits richt niets uit, en de foto’s zijn dan onscherp en onderbelicht.

De videocamera neemt in VGA (640 x 480 pixels) met 30 fps op, en heeft dezelfde interface als de fotocamera. Hier zijn instellingen te vinden voor witbalans, helderheid, manier van opslaan, geavanceerde instellingen: resolutie, tijdsduur bekijken, vastlegformaat, opnamebeperking, verlichting behouden, geluid opnemen, sluitergeluid, effecten, voorvoegsel type, teller en trillingsaanpassing.

De kwaliteit van de videocamera stelt in zijn geheel wel teleur. Op zich zijn de filmpjes nog van redelijke kwaliteit, maar met de snelle processor hadden we toch een hogere resolutie gehoopt en verwacht.

Aanwezige programma's

Hier volgt een opsomming van alle aanwezige programma’s: Instellingen, Berichten, Telefoon, Internet Explorer Mobile, HTC Agenda, muziekspeler, album, YouTube, Footprints, Camera, camcorder, audio-booster, Windows Media, MP3-Trimmer, FM Radio, Streaming Media, Teeter, Microsoft My Phone, Marketplace, Windows Live (Messenger en Livemail), Office Mobile, Aan de slag, Outlook, SIM-beheer, Windows Live Search, Facebook, Help, Bing, Co-Pilot, Google Maps, Opera Browser & Peep.

Een leuk programma om er even tussen uit te pakken is de Microsoft My Phone applicatie. Met dit programma is het mogelijk om back ups van je telefoon te maken, waardoor al je berichten, contactpersonen, afspraken in je agenda, foto’s etc. op het internet bewaard blijven.

Ook kan je de locatie van je telefoon opvragen als deze bijvoorbeeld gestolen is. Jammer is dat My Phone alleen van telefoon naar PC/website werkt en niet van PC/website naar telefoon. Dus veranderingen die je op de My Phone site maakt worden niet automatisch in de telefoon veranderd.

Maar dit neemt niet weg dat dit een erg handige applicatie is, je hoeft dus nooit meer bang te zijn om die leuke foto kwijt te raken. Aangezien het niet nodig is om je telefoon in je PC te pluggen en je overal en altijd een back up kan maken. En het is nog gratis ook!

Games

Er zit een spel op: het welbekende Teeter, waarbij je een balletje door een doolhof moet helpen. Aangezien dit op elke HTC toestel zit, zullen we hier niet verder over uitwijden.

Extra's

Dankzij de ingebouwde GPS ontvanger is het ook mogelijk om de HTC HD2 te gebruiken als navigatiesysteem. Dankzij het grote, heldere scherm is dit apparaat daar natuurlijk uitermate geschikt voor. Vooraf zijn er twee programma’s geïnstalleerd die kunnen fungeren als navigator. Google Maps en Co-Pilot. Aangezien Google de navigatiesoftware alleen voor toestellen met Android 2.0 heeft uitgebracht, is Google Maps niet het meest geschikte navigatiesysteem. Door de constante verbinding met mobiel internet vergt dit erg veel van de batterij.

Bij Co-Pilot gaat het om een trial van 14 dagen, wat ons genoeg lijkt om te kijken of je het waard vindt om de gehele versie te kopen. Je kan van te voren kaarten aanschaffen, wat handig is. Aangezien het dan niet onderweg hoeft te gebeuren.
Bij allebei de navigatiesoftware was er vrij snel een verbinding en lock met een satelliet. Het digitale kompas werkte gek genoeg alleen in Co-Pilot, maar voor Google Maps zal er wel gauw een update komen. Ook is er natuurlijk nog de mogelijkheid om andere navigatiesoftware te kopen.

Over kopen gesproken. Microsoft heeft natuurlijk na het succes van de AppStore, net als alle andere grote mobiele OS fabrikanten overigens, ook een applicatie winkel. Microsoft Marketplace, zoals die heet, heeft alleen nog een heel erg mager aanbod. De enige leuke apps waren Facebook, Peep (voor Twitter) en Buienradar. Waarvan Facebook en Peep al op de HTC HD 2 zijn geïnstalleerd. Maar het aanbod zal hopelijk de komende tijd nog wel verder worden uitgebreid.

Conclusie

Over het algemeen hebben we ons prima vermaakt met de HTC HD2. Het 4.3 inch scherm is prachtig en het Sense UI zorgt voor een erg prettige gebruikservaring. Wat het Sense UI zo goed maakt, is het feit dat je niet merkt dat je met Windows Mobile te maken hebt. Wij moesten echt ons best doen om de Windows Mobile interface tegen te komen. Dus het komt er op neer dat je wel de voordelen van Windows Mobile, zoals perfecte Exchange ondersteuning hebt, maar niet de nadelen. Alhoewel een aantal van die nadelen al wel door de update naar 6.5 zijn weggenomen.

Ook de snelheid van het toestel draagt bij aan de prettige gebruikservaring. Dit is natuurlijk grotendeels te danken aan de 1 GHz Snapdragon processor, maar komt ook door het goed ontwikkelde Sense UI. Het is in ieder geval het snelste Windows Mobile toestel dat wij ooit hebben gereviewed.

Het enige nadeel aan dit toestel is de grootte. De eerste keer dat wij hem in handen hadden, dachten we dat we te maken hadden met een Tablet PC in plaats van een mobiele telefoon. De grote van het toestel zorgt er voor dat je de HTC HD2 de hele tijd in je zak voelt zitten. Vij vonden dit toch een belemmering, zij het niet zo’n hele grote.
Uiteindelijk zal de tijd ons leren of dit toestel de strijd aan kan gaan met de iPhone en al het Android geweld. Hoe dan ook, de ingrediënten zijn aanwezig in de HTC HD2.


Vermelde toestellen