HTC Hero review

HTC is tot nu toe de enige fabrikant met Android-telefoons op de Nederlandse markt. De twee eerdere modellen van het merk waren zogenaamde Google Experience telefoons maar het nieuwe model heeft een HTC Experience.

Net als bij hun Windows Mobile toestellen heeft HTC ervoor gekozen om bij de Hero een eigen schil over het besturingssysteem te leggen. Bij de Hero is deze schil eigenlijk helemaal geïntegreerd in het besturingssysteem en heeft het originele Android een metamorfose ondergaan. Android zag er nog nooit zo gelikt uit.

De Hero is de eerste Android-telefoon waarvoor geen alleenrecht is bedongen door een telecomprovider maar die door alle providers verkocht mag worden en dus voor veel consumenten beschikbaar is. De Hero heeft wat betreft hardware veel overeenkomsten met de HTC Magic maar is met meer intern geheugen, een 5.0 megapixel camera, 3.5 mm audio aansluiting, HTC Sense, multitouch en een vernieuwd ontwerp toch echt een stap vooruit voor Android-telefoons. De Hero lijkt de eerste Android-telefoon die de grote massa zal kunnen bekoren. Het toestel moet daarvoor onder andere concurreren met de iPhone 3G S, de Nokia N97, de Samsung i8910 HD en met het nog uit te komen Android-toestel Samsung i7500.

Plus- en minpunten HTC Hero

  • Uiterlijk
  • Bouwkwaliteit
  • HTC Sense
  • Messaging
  • Browser
  • Market
  • Plaatsing zoektoets
  • Bluetooth functionaliteit
  • Camera

Wat zit er bij het toestel?

De HTC Hero komt in een erg mooie, van stevig karton gemaakte, rechthoekige, witte doos met op de voorkant een afbeelding van het toestel en op de zijkant een wolk van pictogrammen van alle standaard geïnstalleerde toepassingen. Uit het doosje schuif je een la waarin bovenop het toestel ligt ingebed in een uitneembare vorm met daaronder de accessoires en een snelstartgids. De meegeleverde accessoires zijn een USB-kabel met een opzetstekker, een 2 GB microSD geheugenkaart en een headset met afstandsbediening en 3.5 mm audio jack. De accessoires zijn afgezien van de geheugenkaart allemaal in het wit en zien er erg strak uit en zijn van uitstekende kwaliteit, zelfs de headset. De batterij van de Hero heeft een capaciteit van 1350 mAh.

Uiterlijk

Het ontwerp van de Hero roept zeer gemengde reacties bij mensen op. De één vind dat de kin of knik het toestel karakter geeft, de ander vind het verschrikkelijk en zou hem daardoor niet kopen. Daarbij willen wij aantekenen dat het er op afbeeldingen vreemder uitziet dan in het echt. Over smaak valt niet te twisten maar feit is dat het toestel zich ermee onderscheid en door die knik erg prettig in de hand ligt. Ook worden de trackball en het scherm enigszins beschermt als je het toestel met het scherm naar beneden neerlegt. Bovendien lijkt het dat de bediening van het toestel er plezieriger door is. Wij vinden het ontwerp in ieder geval een succes.

Ons toestel had de kleur Absolute White en was gehuld in een teflon-coating die krassen en vlekken tot een minimum moet beperken. De Urban Brown uitvoering schijnt een gewone soft touch-coating te hebben. De teflon-coating zorgt ervoor dat vingerafdrukken nauwelijks te vinden zijn op het toestel en tevens dat hij niet spiegelglad aanvoelt maar een beetje stroef en daardoor prettig in de hand ligt.

Aan de voorkant zit om het scherm een zwarte rand met daarin boven het scherm het logo van HTC. Om de zwarte rand zit een rand van geborsteld aluminium die gedeeltelijk overloopt naar de zijkanten en bovenkant van het toestel. Boven het scherm zit de oorluidspreker met daarnaast een lichtsensor en een LED-lampje. Onder het scherm zitten in de aluminium rand vier knoppen: bellen, home, menu en ophangen. Onder deze knoppen zit in het midden de trackball met daar rechts naast de zoektoets en de terugtoets. Deze terugtoets is niet helemaal ideaal geplaatst want je duim moet nogal in een bocht gewrongen worden om hem te bedienen en dat komt best vaak voor.

Met de ophangtoets kan door hem ingedrukt te houden een optiemenu geopend worden voor het uitschakelen van de telefoon of het in- of uitschakelen van de stille modus, trilstand, vliegmodus of mobiel netwerk. De hometoets zorgt voor terugkeer naar het middelste startscherm en door hem ingedrukt te houden komt een schermpje in beeld met de laatste zes geopende toepassingen. De menutoets opent in verschillende toepassingen een voor die toepassing specifiek optiemenu. De zoektoets heeft in zoverre een wisselende functie dat er of de contacten of berichten of Google of mail mee doorzocht kan worden. De trackball is niet echt noodzakelijk en heeft nergens een bijzondere functie.

Aan de bovenkant van het toestel zit een inkeping om de batterijcover los te wippen en een 3.5 mm aansluiting voor de headset. Aan de onderkant van het toestel zit de mini-USB-aansluiting met daarnaast de microfoon. De linkerkant huist de uit één stuk vervaardigde volumeknoppen met daarnaast de tekst HTC innovation in het aluminium. De rechterkant is leeg. Alle kanten lopen iets taps toe naar binnen. Dit zorgt ervoor dat het toestel erg handzaam is en er compact uitziet. De telefoon zit ook in de broekzak niet in de weg en de knik is niet hinderlijk.

De achterkant van het toestel is erg strak en de knik is mooi afgerond. Bovenaan in de batterijcover zit een rond gat voor de camera en daarnaast een langwerpig gaatje voor de luidspreker. Net onder de knik zit nog een gaatje om een keycord of iets dergelijks doorheen te doen.

De SIM-kaart zit onder de batterij. Voor het verwisselen van het geheugenkaartje moet alleen de batterijcover verwijdert te worden. Het toestel voelt erg goed aan. Er zijn geen kieren of randjes, de batterijcover past goed en zit strak, de knoppen zitten stevig op hun plek en kraken niet.

Uithoudingsvermogen

Het uithoudingsvermogen is bij veel smartphones een heikel punt omdat ze de hele dag intensief gebruikt worden. Wij hebben de Hero nauwelijks weg kunnen leggen en rommelden bijna voortdurend met alle mogelijkheden die het toestel te bieden heeft. Met dit erg intensieve gebruik hield het toestel het toch een hele dag vol en hoewel dat natuurlijk best beter zou mogen doet de Hero daarmee in ieder geval niet onder voor een groot deel van de concurrentie. Er zijn geen speciale opties beschikbaar om het uithoudingsvermogen te verbeteren. Het is dus vooral een kwestie van opletten welke applicaties allemaal actief zijn en bijvoorbeeld de mail handmatig vernieuwen en GPS en WiFi alleen aanzetten als het nodig is.

Belkwaliteit

De belkwaliteit van de Hero is vooral erg luid en helder en wij hebben dan ook weinig te klagen. De oorluidspreker kan lekker hard en biedt voldoende marge voor luidruchtige omgevingen. Als een oproep binnenkomt kan door de volumetoets in te drukken de beltoon en trilfunctie uitgezet worden. Tijdens het bellen zijn via de menuknop de functies oproep toevoegen, in de wacht, de contactenlijst openen, luidspreker dempen en de luidspreker in- of uitschakelen beschikbaar.

In het telefoongedeelte, dat geopend kan worden met de bellenknop of via het beeldscherm staat een lange lijst met oproepen en daaronder de contactenlijst. Via de menuknop kan het oproepentabblad in het contactengedeelte geopend worden waar de oproepen onderverdeeld in alle, inkomende, uitgaande of gemiste geraadpleegd kunnen worden.

Beeldscherm

De Hero is uitgerust met een capacitief multitouch beeldscherm met een diagonaal van 3.2 inch. het scherm heeft een resolutie van 320 x 480 pixels en kan 65.536 kleuren weergeven. Dit zijn geen hele hoogdravende specificaties maar het scherm is erg plezierig in het gebruik. De kleuren zien er prima uit en de kijkhoek is erg groot. De helderheid kan handmatig ingesteld worden of op automatisch gezet. Op het scherm zit een vetafwerende de laag die niet voorkomt dat er vingerafdrukken op het scherm komen maar er wel voor zorgt dat ze er in één veeg vanaf zijn.

De Hero heeft ook een ingebouwde bewegingssensor die in veel applicaties, waaronder berichten, mail, browser en camera, toepasbaar is en redelijk vlot het beeld laat omschakelen. De bewegingssensor kan in de instellingen geijkt worden.

Menu

Deze plek willen we gebruiken om behalve het menu ook de rest van de HTC Sense-interface te bespreken. Laten we beginnen bij de startschermen. De gebruiker heeft de beschikking over zeven startschermen die helemaal ingevuld kunnen worden door de gebruiker zelf. Het wisselen tussen de startschermen kan door over het scherm te vegen of gebruik te maken van de trackball. Voortdurend blijft onderin het scherm een soort dock zichtbaar met daarop een pijltje om het menu te openen, een toets voor de telefoontoepassing en een toets om widgets toe te voegen. Op het dock schuift een balkje mee met het wisselen van de startschermen zodat je weet waar je bent.

Behalve de standaard Android-widgets zijn er ook HTC-widgets. Bij de HTC-widgets vinden we onder andere aandelen, agenda, berichten, e-mail, klok, muziek en weer. Voor sommige toepassingen zijn meerdere widgets beschikbaar. Zo zijn er twaalf verschillende klokken en voor andere toepassingen zijn er widgets die het hele startscherm in beslag nemen of een klein gedeelte daarvan. Alle widgets zijn interactief en hoeven dus niet geopend te worden om te gebruiken. Verder kan voor alle toepassingen in het menu een snelkoppeling in een startscherm geplaatst worden. Widgets en snelkoppelingen kunnen makkelijk verplaatst worden door ze even vast te houden. Verplaatsen kan ook van het ene startscherm naar het andere. Verwijderen kan door ze naar het dock te slepen waarna ze rood worden en je ze los kan laten.

Op deze manier kan de telefoon helemaal gepersonaliseerd worden door de gebruiker en heeft hij of zij de dingen die belangrijk zijn meteen onder handbereik. Zo’n gepersonaliseerde indeling betiteld HTC als een scène. Er zitten standaard zes scènes op het toestel en de gebruiker kan er nog meer opslaan.

Het menu openen of liever gezegd het gedeelte met alle programma’s bij elkaar moet met het pijltje links in het dock. Het menu kan als raster of als lijst weergegeven worden. Alle toepassingen worden op alfabet gerangschikt en dit kan niet gewijzigd worden. Het is dus niet mogelijk om gedownloade apps of spellen apart te groeperen. Dit lijkt misschien in eerste instantie vervelend maar als je er eenmaal aan gewend bent is de juiste applicatie zo gevonden.

Als er een nieuw bericht binnen is gekomen of je hebt een oproep gemist dan is dit in de statusbalk bovenin zichtbaar. Deze kan overal in de telefoon naar beneden worden gesleept waarna het bericht bekeken kan worden. Meldingen worden ook weergegeven in het blokkeerscherm en de trackball licht wit op.

De telefoon vergrendelen doe je door op de ophangtoets te drukken. Ontgrendelen kan door eerst één van de vier toetsen onder het beeldscherm in te drukken en vervolgens het scherm dat dan in beeld komt naar beneden vegen of op de menutoets drukken. De gebruiker kan ook nog een extra vergrendeling instellen. Hierbij moet een bepaald patroon op het scherm getekend worden dat over minimaal vier en maximaal negen punten op het scherm moet gaan. Op deze manier ben je in ieder geval zeker dat de telefoon niet in je zak zal ontgrendelen.

Telefoonboek

Het telefoonboek van de Hero is meer dan dat want ook e-mailcontacten kunnen er in weergegeven worden en elk contact heeft zijn eigen menu met tabbladen voor informatie, berichten, mail, updates en gebeurtenissen, albums en oproepen. Contacten worden per beginletter gegroepeerd, dit is erg handig bij het scrollen door de lijst en maakt de contactenlijst erg overzichtelijk en makkelijk te gebruiken. Er zijn tabbladen met kopjes alles, favorieten, groepen, updates en gebeurtenissen en oproepen. Favorieten kunnen ook getoond worden in de daarvoor bestemde widget op een startscherm.

Contactpersonen kunnen gekoppeld worden aan je Facebook- en Flickrvrienden waarbij hun verjaardag en profielfoto opgeslagen worden in de telefoon. Op het tabblad updates en gebeurtenissen kan je zien wat je vrienden op Facebook gedaan hebben en op het tabblad albums verschijnen foto’s die je vrienden op Facebook en Flickr hebben geplaatst.

Voor een nieuw contact kan gekozen worden uit Google, SIM of telefoon. Standaard kunnen een telefoonnummer, e-mail, beltoon, groep, verjaardag en feestdag opgeslagen worden. Indien gewenst kunnen nog meer telefoonnummers, e-mailadressen, chatadressen, postadressen, organisatie en opmerking toegevoegd worden.

Zoeken door de contacten gaat erg makkelijk doordat je maar een paar letters in hoeft te typen waarna het toestel deze letters koppelt aan de beginletters van de voornaam, de achternaam of de initialen van je contacten.

Messaging

Wat betreft messaging scoort de Hero erg goed. Voor het typen van een bericht in de verticale stand kan gebruik worden gemaakt van een QWERTY-toetsenbord, numeriek toetsenbord of compact QWERTY-toetsenbord. Draai je het toestel horizontaal dan wordt automatisch het QWERTY–toetsenbord ingeschakeld. Voor elk toetsenbord kan de voorspelling en spellingscontrole ingeschakeld worden.

De Hero bied ook de mogelijkheid om het toetsenbord te ijken. Hierbij moet een kort zinnetje getypt worden op het QWERTY-toetsenbord in de verticale stand en registreert het toestel op welke manier jij de toetsen raakt. Dit heeft ook echt een verbetering tot gevolg. Daarnaast is er nog een korte tutorial die laat zien hoe de autocorrectie werkt en hoe je speciale symbolen kan invoegen. De autocorrectie is een erg handige en goed werkende functie. Het betekent dat je gewoon kan typen zonder op te letten of je precies de goede letters raakt. Het toestel geeft boven het toetsenbord een aantal opties en markeert in het groen de volgens het toestel bedoelde optie. Druk je op spatie dan wordt het getypte in die optie gewijzigd.

Verzonden en ontvangen berichten van dezelfde contactpersoon worden gegroepeerd weergegeven als een gesprek en weer onderverdeeld per dag. Dit alles maakt SMS’en met de Hero tot een erg prettige bezigheid. Een MMS ontvangen of verzenden lukte nog niet maar dit kwam waarschijnlijk omdat de goede instellingen van onze provider nog niet beschikbaar waren want het is wel degelijk mogelijk met de Hero.

Ook op het gebied van e-mailen staat de Hero zijn mannetje. Gmail is standaard geactiveerd als je bij het installeren van je toestel je Google-account hebt opgegeven. Berichten voor Gmail worden gepusht naar de telefoon en komen dus meteen binnen. Daarnaast kunnen ook nog Microsoft Exchange of POP3/IMAP-accounts gebruikt worden die met een instelbare frequentie worden bijgewerkt. Instellen van een account is een kwestie van e-mailadres en wachtwoord opgeven en de rest gaat vanzelf. Gmail bied de functionaliteit die je gewend bent van de PC. E-mail van een ander account kan gesorteerd worden onder ontvangen, gesprekken of bijlagen.

Voor instant messaging is Google Talk standaard aanwezig en kunnen in de Market extra applicaties gedownload worden.

Connectivity

Voor draadloze verbindingen kan je op één van de startschermen handige switches plaatsen waarmee je onder andere snel Bluetooth en WiFi kan aan- of uitzetten. Verbinden met WiFi gaat makkelijk en snel en het netwerk wordt onthouden zodat een volgende keer WiFi alleen nog maar ingeschakeld hoeft worden als het netwerk binnen bereik is.

Voor Bluetooth is de functionaliteit helaas wat minder uitgebreid. Een bestand verzenden of ontvangen is namelijk niet mogelijk. Daarvoor ben je aangewezen op USB. Bij het verbinden met de computer via USB heb je de keuze uit een gewone USB-verbinding of HTC Sync. Met de gewone verbinding heb je toegang tot de geheugenkaart en met HTC Sync kan je de telefoon met de computer synchroniseren met behulp van het bijbehorende programma. De installatiesoftware voor HTC Sync staat op het bijgeleverde geheugenkaartje.

Over de browser van de Hero wat ons betreft niks anders dan positieve berichten. Hij is erg gebruiksvriendelijk en doet zijn werk goed. Pagina’s worden over het algemeen goed geladen en de Hero beschikt over een uitgebreide Flashondersteuning. Er kan gesurft worden in meerdere vensters. In- of uitzoomen gaat makkelijk doormiddel van het uit elkaar of naar elkaar toe bewegen van de duim en wijsvinger. Erg mooi is dat pagina’s na het zoomen automatisch zo worden weergegeven dat de tekst precies in beeld past en er dus niet horizontaal gescrolld hoeft te worden. Op één van de startschermen kan een bladwijzerwidget geplaatst worden waarmee je snel op je favoriete websites kan komen.

Camera

De camera is nooit het sterkste punt van de HTC-toestellen en de Hero is daar geen uitzondering op. De Hero is als eerste Androidtoestel uitgerust met een 5.0 megapixel exemplaar met autofocus.

Omdat er geen speciale cameratoets is moet een foto genomen worden door de trackball in te drukken. Wat betreft instellingen zijn er een aantal mogelijkheden. Met behulp van de menuknop komen onderin beeld een aantal snelkoppelingen tevoorschijn. Voor de witbalans kan gekozen worden uit auto, gloeilamp, fluorescerend, daglicht en bewolkt. Verder kunnen resolutie, helderheid en zelf-timer ingesteld worden. Onder instellingen kunnen onder andere de kwaliteit, tijdstempel, geotaggen, sluitergeluid, contrast, verzadiging, scherpte, effect, meetmodus en trillingsaanpassing gewijzigd worden.

Theoretisch zou de Hero met 5.0 megapixels de strijd met de concurrenten aardig aan moeten kunnen. Voor een deel lukt dit ook maar de Hero is zeker niet de winnaar. Dit komt onder andere doordat er geen flitser aanwezig is. Foto’s die genomen zijn bij daglicht zien er nog wel goed uit al zijn de kleuren soms wat flets. De details en scherpte zijn goed en er is nauwelijks ruis. Foto’s nemen in een donkere omgeving is eigenlijk niet de moeite waard. Met weinig licht heeft de Hero veel moeite en al snel is er nauwelijks meer iets te zien.

Ook voor video’s kunnen de resolutie, witbalans en helderheid in de zoeker ingesteld worden. Onder instellingen staan verder nog coderingstype, opnamelengte, opnamegeluid, sluitergeluid, contrast, verzadiging, scherpte, effect, meetmodus en trillingsaanpassing. De maximale videoresolutie van de Hero is 352 x 288 en dat is eigenlijk niet meer van deze tijd. Video’s zijn dus behoorlijk klein van formaat en het beeld vervaagd ontzettend als je het toestel beweegt. Je moet verder goed opletten dat je de microfoon niet bedekt met je vinger.

Aanwezige programma's

Het standaard applicatiepakket van de Hero is redelijk uitgebreid maar niet helemaal compleet. Zo zijn bijvoorbeeld PDF Viewer, Quickoffice en YouTube wel aanwezig maar ontbreken dingen als bestandsbeheer en een notitieblok. De programma’s die verder standaard aanwezig zijn op de Hero naast de hier al genoemde zijn: aandelen, agenda, albums, calculator, footprints, Gmail, Google Maps, Google Talk, klok, mail, muziek, peep, spraakopname en weer.

Ontbrekende programma’s of extra toepassingen kunnen snel en makkelijk verkregen worden met behulp van de Market. In de Market kunnen talloze gratis en betaalde applicaties gevonden worden en gedownload naar je Androidtoestel. De Market is nog niet zo uitgebreid als de App Store van Apple maar het aanbod is zeker al de moeite waard en ontwikkelt zich snel. Doorzoeken van de Market gaat makkelijk door de naam van de gewenste applicatie in te typen of te browsen door een bepaalde categorie. Er kan ingesteld worden dat alleen gratis of alleen betaalde apps getoond worden. Voor het downloaden van een gratis app is alleen een Google-account nodig voor betaalde apps moet betaald worden met behulp van een creditcard en Google Checkout.

De Hero is geen uitgesproken multimediatelefoon maar is mede door de 3.5 mm audio jack aansluiting wel degelijk geschikt om als zodanig te gebruiken. Er zijn een grote en een kleine muziekwidget beschikbaar, het muziekgedeelte is eenvoudig maar effectief en muziek kan ook op de achtergrond afgespeeld worden. Muziek is onderverdeelt met tabbladen voor artiesten, albums, afspeellijsten, nummers, genres, componisten en gekocht. Helaas is muziek synchroniseren met de PC niet mogelijk maar is het gewoon een kwestie van bestanden kopiëren naar de geheugenkaart.

Games

Omdat de Hero een echt HTC-toestel is, is natuurlijk het spel Teeter aanwezig. Met behulp van de bewegingssensor moet een balletje in het juiste gaatje gedirigeerd worden. Teeter is het enige standaard aanwezige spel maar voor meer vermaak bied de Market uren speelplezier.

Extra's

Natuurlijk is op een telefoon met een Google besturingssysteem Google Maps aanwezig, met de volledige daarbij behorende functionaliteit. De GPS heeft vlot een verbinding en je positie is zo gevonden. Navigatie kan nog steeds niet maar een route kan wel berekend worden. Zoomen kan niet doormiddel van multitouch maar moet met de virtuele toetsen op het scherm. Een leuke toepassing is de integratie tussen Street View en het ingebouwde kompas. Op een plek waar Street View beschikbaar is kan je met behulp van het kompas door het toestel te draaien de Street View laten draaien.

Verder is de Hero uitgerust met Footprints; de uitgebreide geotagapplicatie van HTC waar de HTC Touch Cruise 09 als eerste over beschikte. Wanneer je een zogenaamde footprint maakt, zoekt het toestel met behulp van GPS en Google Maps automatisch het juiste adres erbij en plaatst het op de kaart. Zelf kun je de footprint dan nog plaatsen in een categorie en er een telefoonnummer, website, spraakmemo en notitie aan toe voegen.

Conclusie

De HTC Hero is een telefoon die zo gebruiksvriendelijk is dat je er eigenlijk geen gebruiksaanwijzing voor nodig hebt, in plaats daarvan kan je alle functies en toepassingen spelenderwijs ontdekken. Van een telefoon met een interface als de Hero zou men misschien verwachten dat de software zoveel van de hardware vergt dat de besturing langzaam is of hapert maar gelukkig valt dit heel erg mee bij de Hero en is het geen moment zo erg dat het vervelend wordt. Uitgebreide widgets als het weer of aandelen moeten soms wel even laden maar berichten, mail en het album verschijnen vlot in beeld.

Als het gaat om internetmogelijkheden en gebruiksgemak gooit de HTC Hero wat ons betreft hele hoge ogen met een erg plezierige browser en soepele integratie van Google applicaties. Op het gebied van multimedia blijft hij een beetje achter bij sommige concurrenten maar staat zeker zijn mannetje en met de groei van de Market zal de functionaliteit ongetwijfeld toenemen. Alles tezamen maakt dit de HTC Hero tot een telefoon die wij van harte kunnen aanraden.


Vermelde toestellen