HTC One mini review

Eigen identiteit of uitgeklede One?


HTC One mini review

5 maanden na de aankondiging van de HTC One en 2 maanden nadat Samsung een vergelijkbare truc uithaalde met de Galaxy S4 kondigde HTC de mini-versie van de One aan. Daarmee lijkt een nieuwe trend gestart; die van de kleine broertjes van topmodellen.

Echt ‘mini' kunnen we het toestel niet noemen. Hij is weliswaar smaller dan zijn grote broer maar met zijn 4.3 inch scherm is hij in de lengte nauwelijks kleiner. Ook qua gewicht ontlopen ze elkaar niet veel. Op het hardware-vlak moet de One mini met een dual core Snapdragon 400 processor, 1 GB RAM en 16 GB werkgeheugen alvast wel een beetje inleveren.

De meest voor de hand liggende concurrent voor de HTC One mini is natuurlijk de Samsung Galaxy S4 mini. Daarnaast zou je ook kunnen kijken naar de LG Optimus F5. Beide alternatieven zijn alleen wel significant goedkoper.

Plus- en minpunten HTC One mini

  • Formaat/bouwkwaliteit
  • Uithoudingsvermogen
  • Verbeteringen Sense 5
  • Beeldscherm
  • Wisselvallige fotokwaliteit

Wat zit er bij het toestel?

Voor het testen krijgen wij soms toestellen met alle toeters en bellen en soms is het, zoals in dit geval, een uitgekleed pakket. Naast het toestel zitten alleen een headset en de verloopstekker voor de microUSB-kabel in het doosje. De daadwerkelijke USB-kabel ontbreekt helaas. Gelukkig is het tegenwoordig mogelijk om de oplader van bijna elke ander willekeurig toestel te gebruiken.

De solide in-ear headset heeft afgeplatte kabels en kekke, rode Beats Audio-accenten. Waarschijnlijk zal de One mini één van de laatste telefoons van HTC zijn met een dergelijke headset aangezien de samenwerking met Beats by Dre recent is beëindigd.

Uiterlijk

Natuurlijk blijkt uit het uiterlijk van de One mini duidelijk de ‘bloedband' met zijn grote broer. Boven en onder het scherm zitten een aluminium vlak met in elk daarvan een raster voor een luidspreker en bovenaan tevens een notificatieledlampje.

Maar er zijn ook duidelijke verschillen. De One leek duidelijk opgetrokken te zijn uit één stuk aluminium. Bij de One mini lijkt het er meer op dat verschillende delen zijn ingepast in een plastic uitwendig skelet. De voor- achterzijde van het toestel worden bij elkaar gehouden door een glanzend witte, plastic rand. Het toestel voelt daardoor ook iets plezieriger aan bij het vasthouden.

Naast het scherm zit een mooie smalle rand maar boven en onder het scherm had de fabrikant duidelijk behoefte aan meer ruimte. Bovendien kiest HTC er nog steeds voor om gebruik te maken van fysieke bedieningstoetsen. Die enigszins curieus zijn geplaatst en waarbij een toets voor multitasken ontbreekt. De achterkant is vrijwel geheel van aluminium. Aan de achterkant liggen de camera en flitser een klein beetje verzonken in het toestel.

Zoals we gewend zijn van HTC zitten bovenop het toestel de aan/uit-knop en rechts de volumetoetsen. Links vinden we het laatje voor de microSIM-kaart en onderaan de aansluiting voor de microUSB-kabel.

Op de bouwkwaliteit van de One mini hebben we helemaal niets aan te merken. Het toestel ziet er prachtig uit en voelt aan als een kluis. Een winstpunt ten opzichte van ons testtoestel destijds van de HTC One. Doordat het toestel wat betreft formaat vooral in de breedte heeft moeten inleveren ligt hij erg lekker in de hand en is hij erg goed met één hand te bedienen.

Uithoudingsvermogen

Omdat ook de One mini een telefoon is die op geen enkele manier door de consument opengemaakt kan worden zit de batterij onbereikbaar in het toestel verborgen. Het gaat hierbij om een 1.800 mAh exemplaar. Dat is, zeker vergeleken met de One, tamelijk beperkt maar blijkt toch afdoende te zijn.

Waar het bij de One nog een hele opgave was om 24 uur op één acculading door te komen, is dat met zijn kleine broertje geen probleem. Over het algemeen is er zelfs nog een aantal uur speling. Op een doorsnee dag maken wij vanzelfsprekend het meest gebruik van internet via WiFi en sociale netwerken, dus staat het beeldscherm veel aan. Daarnaast plegen we nog een enkel telefoontje. Gebruik van de multimediafuncties van de One mini heeft wel een aanzienlijke impact op het uithoudingsvermogen.

Er is een stand die het uithoudingsvermogen kan verlengen. Deze functie kan zo ingesteld worden dat hij automatisch activeert wanneer de batterij minder dan 15% capaciteit over heeft, maar is ook te allen tijde te vinden in het venster dat schuilgaat achter de notificatiebalk. Voor deze besparingsstand kan aangevinkt worden of hij het CPU-gebruik moet terugschroeven, schermhelderheid beperken, trillingsfeedback uitschakelen en dataverbinding uitschakelen wanneer het scherm uitstaat.

Belkwaliteit

Net als de One beschikt de One mini over Sense Spraak. Deze functionaliteit zorgt met behulp van een tweede microfoon aan de achterzijde van het toestel dat omgevingsgeluid wordt weggefilterd zodat zowel jij als je gesprekspartner beter te verstaan zijn.

In tegenstelling tot wat bij de One het geval was lijkt het op de One mini prima te functioneren. Ook de noodzakelijke functionaliteit tijdens het bellen is beschikbaar. Het telefoongedeelte van de One mini is sowieso goed verzorgd en erg overzichtelijk.

Beeldscherm

De specificaties van het scherm van de One zijn niet misselijk en wij waren er dan ook erg over te bespreken. Wanneer een toestel moet inleveren op formaat en prijs dan is het risico groot dat dit ken koste gaat van het beeldscherm. Gelukkig is dat qua gebruikerservaring bij de One mini niet het geval.

Het scherm van de One mini is niet zozeer verhoudingsgewijs kleiner dan die van zijn grote broer maar vooral smaller. Het scherm meet diagonaal 4,3 inch en de resolutie is teruggeschroefd naar 1280 x 720 pixels. Dus is dus nog steeds HD-waardig en met een dichtheid van 342 pixels per inch is de beeldkwaliteit ruimschoots voldoende. Kleuren en afleesbaarheid in zonlicht zijn goed en ook de automatische stand van de schermhelderheid functioneert naar behoren.

Menu

Terwijl voor de One inmiddels de update naar Android 4.3 uitrolt draait de One mini op Android 4.2.2. Vanzelfsprekend is ook de One mini voorzien van Sense-schil van HTC. Deze wordt als het ware over het gewone Android heen gelegd om de gebruiksvriendelijkheid en het uiterlijk van de interface te verbeteren. HTC-telefoons hebben daarmee een hele eigen en onderscheidende interface. Bij de One waren we niet erg over te spreken over bepaalde eigenschappen van Sense 5 maar de meeste onhebbelijkheden die ons destijds tegenstonden zijn inmiddels verholpen.

Het aantal startschermen is echter niet veranderd. Dit zijn er nog steeds maximaal vier, plus één voor Blinkfeed. Nadat je bij het opstarten via de wizard je telefoon hebt ingesteld kom je terecht op een verbazingwekkend vol startscherm, mits je een aantal online accounts heb toegevoegd. Je bent aanbeland in HTC BlinkFeed. Dit is een sociale newsreader en HTC's nieuwe kijk op het homescreen van je telefoon. Het houdt het midden tussen Facebook Home en Flipboard.

Naast synchronisatie voor Facebook, Flickr, LinkedIn, Twitter en je agenda kun je hier ook berichten van allerlei nieuwsbronnen vertonen. Je moet het doen met wat HTC voor jou gekozen heeft en kan niet zelf RSS-feeds toevoegen. Het is een aardige en goed werkende toevoeging van HTC maar niet iedereen zal er op zitten te wachten. Gelukkig kun je het sinds kort verwijderen.

Het applicatiemenu bestaat uit een raster van 3 x 3 icoontjes. Eigenlijk is dit 3 x 4 maar de bovenste regel wordt ingenomen door een grote klok en de weersverwachting. Dit is wat ons betreft nog steeds een groot manco aan Sense 5. Het applicatiemenu is bedoeld voor apps en niet voor een klok die al in de notificatiebalk staat of een weersverwachting waarvoor we een widget op een startscherm kunnen plaatsen. Op de volgende pagina van het menu staan wel icoontjes op de bovenste regel.

Door op de eerste pagina van het menu het beeld naar beneden te trekken komen een aantal knoppen tevoorschijn. Hiermee kan de wijze van sorteren van het menu worden gewijzigd en er is een zoekfunctie en een snelkoppeling naar de Play Store. Helemaal rechts zien we drie stipjes die verraden dat er nog meer opties zijn. Waaronder de mogelijkheid om de rastergrootte aan te passen. Bij HTC Sense moet verticaal door het menu gescrolld worden in plaats van horizontaal zoals dat op andere Android-telefoons inmiddels de gewoonte is.

Het startdock onderin beeld blijft ook in het menu zichtbaar maar op de One mini zijn de snelkoppelingen die erop staan wel terug te vinden in het applicatiemenu. Nieuw in Sense is dat HTC een menu met schakelaars voor allerhande instellingen heeft verstopt achter het notificatiescherm dat tevoorschijn komt als je de statusbalk naar beneden sleept. Uit alles blijkt dat Sense 5 zich op One mini weer iets meer thuis voelt en dat HTC doorgaat met verbeteren.

Toch zullen sommige werkwijzen en aanpassingsmogelijkheden van het nieuwe Sense nog wel enige gewenning vergen. Bijvoorbeeld bij het plaatsen van een snelkoppeling op een startscherm. Dan is er nog de kwestie met de fysieke toetsen. Dit zorgt ervoor dat bepaalde functies van Android op een andere manier moeten worden geopend dan bij standaard Android het geval is. Door twee keer snel op de thuistoets te drukken wordt het multitask-venster geopend met in negen vensters de laatst gebruikte apps. De thuistoets even ingedrukt houden zorgt ervoor dat Google's interactieve en intelligente zoekservice Google Now wordt geopend.

Telefoonboek

Het telefoonboek is volledig geïntegreerd met de overige telefoonfuncties van het toestel. Er zijn vijf tabbladen die van links naar rechts als volgt zijn getiteld: oproepen, telefoon, favorieten, contacten en groepen. De contactenlijst is al jaren één van de sterke punten van HTC-telefoons. De synchronisatie met online accounts en e-mail is een fluitje van een cent en gaat vrijwel automatisch. Tot aan hoge resolutie profielfoto's van Facebook kan alles worden binnengehaald en gekoppeld aan de juiste persoon.

Ondanks dat het natuurlijk heel handig kan zijn om contacten van allerhande sociale netwerken op één plek te hebben wil je in je telefoonboek toch misschien het liefst vooral toegang tot hun telefoonnummers. Daarom kan in de instellingen aangevinkt worden dat alleen contacten met een telefoonnummer moeten worden weergegeven. Met smart dial heb je dan snel de juiste contactpersoon te pakken.

Messaging

De SMS-opties op de One mini zijn functioneel en minimalistisch. De interface is gestroomlijnd en een foto of video maar ook je locatie kunnen eenvoudig toegevoegd worden. De toepassing wordt tegenwoordig wellicht steeds minder gebruikt maar de functionaliteit is zeker nog niet uitgekleed.

De mailapp in Sense 5 is erg goed. Behalve dat hij er strak en overzichtelijk uitziet, werkt hij ook meer dan naar behoren. De app werkt snel en berichten worden netjes gegroepeerd weergegeven. Verder heeft HTC ook gewerkt aan de synchronisatie waardoor nieuwe berichten nu sneller binnenkomen op het moment dat je ze nodig hebt. Er kunnen meerdere accounts gekoppeld worden en deze kunnen ook gegroepeerd worden weergegeven in één inbox.

Ondanks het smallere scherm is typen met de One mini nog steeds heel goed te doen, ook met twee vingers. Het toetsenbord is snel en via de instellingen goed aan te passen aan je persoonlijke voorkeuren. Het is sowieso aan te raden om voor gebruik even goed de instellingen door te lopen zodat het toetsenbord afgestemd is op je persoonlijke voorkeur. Helaas is het woordenboek in het begin enigszins beperkt en ontbreekt de functie om automatisch een spatie in te laten voegen.

Het is ook mogelijk om woorden in te voeren door te slepen over het toetsenbord. Hiervoor moet de functie volgtoetsenbord aangevinkt worden. Dit werkt echter beter op downloadbare toetsenbordapps als Swype en SwiftKey.

Connectivity

Zoals gezegd zit er achter het notificatiescherm een menu verstopt met onder andere schakelaars voor WiFi, Bluetooth, vliegtuigmodus en andere instellingen. Op deze manier is het dus erg makkelijk om één of meerdere verbindingsopties in of uit te schakelen.

De One mini heeft vrijwel alle mogelijke verbindingstechnieken aan boord. Denk aan GPS en GLONASS, 802.11n WiFi, Bluetooth 4.0 en DLNA. Met behulp van HTC Sync in combinatie met HTC Setup kun je vanaf je PC je telefoon aanpassen en instellen zoals jij dat wilt. Tevens kunnen bestanden van de PC naar het toestel worden gekopieerd. Via de media-uitvoer functie kan via een extern apparaatje beeld worden gedeeld met een daarvoor geschikte televisie.

Voor het internetgebruik heeft de HTC One mini zowel Google Chrome als de eigen HTC browser aan boord. Wij kozen er al snel voor om hoofdzakelijke de HTC browser te gebruiken. Niet alleen omdat je dan de keuze hebt om Flash-inhoud af te spelen maar vooral omdat hij lekker snel is. Dit gaat zowel voor het laden van als zoomen op webpagina's.

Daarnaast kun je een groot aantal tabbladen tegelijk openen en worden bladwijzers gesynchroniseerd met je Google-account. Bij in- of uitzoomen worden tekstvakken automatisch passend in het beeld weergegeven. Eigenlijk is onze enige aanmerking dat hij bij dubbel tikken wel erg ver inzoomt. Gelukkig is ook dit aan te passen in de instellingen.

Camera

Net als zijn grote broer beschikt de One mini over een camera met maar liefst 4 megapixels, maar dat zijn dan wel zogenaamde Ultrapixels. Het idee van HTC was om megapixels in te ruilen voor grotere pixels om zodoende betere prestaties te bewerkstelligen in situaties met weinig licht. De camera start erg snel op en neemt vrijwel zonder merkbare vertraging een foto. In tegenstelling tot de One beschikt de One mini niet over optische beeldstabilisatie en dat is een gemis.

De interface van de camera is overzichtelijk maar behoorlijk vol. Toetsen voor galerij, videomodus, filters, HTC Zoe, flitser en instellingen zijn allemaal direct voorhanden. Om over te schakelen naar de camera aan de voorkant kun je vanaf de rand naar het midden van het scherm vegen. Alle noodzakelijke opties zijn ondergebracht bij de instellingen. Soms is het door de layout van het menu even zoeken naar de gewenste functie.

De resultaten van de ultrapixel camera op One mini zijn enigszins wisselvallig. Bij daglicht in buitensituaties presteert de camera prima. Kleuren worden goed weergegeven en ook de details zijn goed verzorgd. Doordat je met minder pixels moet werken zit er wel snel veel ruis in delen van de foto. In situaties met tegenlicht of grote contrastverschillen is het zeer aan te raden om de HDR-functie te gebruiken. Wanneer we de camera binnen of in de avonduren gebruiken zien we dat de One mini kan uitblinken op het vlak van lichtgevoeligheid.

HTC One mini camera samples

Autofocus en afdrukken gaan nog steeds snel en de meeste foto's zijn goed belicht. Gebruik van de flitser leidt snel tot zware overbelichting van de foto. Laat te allen tijde het inzoomen achterwege want dat heeft over het algemeen weinig zin met vier megapixels. Zelfs op het kleine scherm van de telefoon neemt de kwaliteit zienderogen af.

Behalve gewone foto's en video's schieten heeft de HTC One mini ook de mogelijkheid om Zoe's op te nemen. Simpel gezegd zijn Zoe's filmpjes van drie seconden die je in de fotostand opneemt. De fotoknop wordt langzaam rood om je de voortgang te laten zien. De One mini kan op basis van datum en locatie zelf de bewegende en stilstaande beelden combineren tot een filmpje van 30 seconden. De hieruit voortkomende resultaten kunnen heel erg mooi zijn maar de plank ook flink misslaan.

Aanwezige programma's

HTC Watch is niet meer aanwezig op de One mini en ook is het toestel niet te gebruiken als afstandsbediening voor de televisie. We treffen nu wel het programma KeyVPN aan in het menu. Op de HTC One mini staan de volgende apps standaard geïnstalleerd.

7digital Music Store, aandelen, agenda, auto, calculator, Chrome, contacten, downloads, Dropbox, Facebook, Flash Player Settings, FM radio, Galerij, Gesproken zoekopdrachten, Gmail, Google+, Hangouts, telefoon instellen, KeyVPN, KinderModus, Klok, mail, Maps, muziek, Navigatie, Nieuws en weer, notities, Ouder-dashboard, PDF-viewer, Play Books, Play Music, Polaris Office, Spraakopname, Taken, Tips en help, TuneIn Radio, TV, Twitter, Weer, YouTube en zaklamp.

Dit is een behoorlijk compleet pakket. Al is de aanwezigheid van de ene app makkelijker te begrijpen dan van een andere. Zo zal de behoefte aan een extra muziekwinkel beperkt zijn en hoewel KinderModus een aardige app is wanneer je je telefoon wil delen met kinderen is hij niet voor iedereen noodzakelijk. Met Ouder-dashboard kan het één en ander ingesteld worden. De app is gratis te downloaden in de Play Store.

Conclusie

De One mini behoudt de pluspunten van zijn grote broer en weet daar zelfs hier en daar nog kleine verbeteringen in aan te brengen. Dit levert een vergelijkbare functionaliteit en gebruikerservaring op in een kleiner jasje en met een kleiner prijskaartje. Het prijskaartje van een aantal concurrenten is weliswaar nog kleiner maar die hebben een minder luxe uitstraling en bouwkwaliteit. De camera is net zo goed of slecht als die op de One, afhankelijk van de situatie.

De toekomstbestendigheid van de One mini is wel een beetje vraagteken. Ervaringen uit het verleden leren ons dat toestellen die niet het absolute topmodel zijn sneller dan wenselijk worden overgeslagen wanneer nieuwe versies van Android uitkomen. De 16 GB opslag- en 1 GB werkgeheugen kunnen op termijn ook aan de krappe kant blijken te zijn. Zoals de zaken er nu voor staan is de HTC One mini wat ons betreft een heel fijn ‘telefoontje'.


Vermelde toestellen