HTC Touch 3G review

De populaire HTC Touch heeft al een tijdje een opvolger, de HTC Touch 3G. De Touch 3G is verkrijgbaar in 4 verschillende kleuren en eigenlijk een beetje ondergesneeuwd in al het touchscreen geweld van de afgelopen tijd.

En dit is onterecht want de Touch 3G is op het eerste gezicht een alleraardigst toestel.

Het toestel oogt in vergelijking met de Touch slanker en strakker, maar toch is de gelijkenis groot. Het grote verschil is, uiteraard, dat de Touch 3G UMTS en HSDPA ondersteunt. Andere verschillen zijn Windows Mobile 6.1 en een 3.2 megapixel camera. De HTC Touch 3G kan concurrentie verwachten van onder andere de Nokia 5800 XpressMusic en de Samsung i900 Omnia.

Plus- en minpunten HTC Touch 3G

  • Design
  • Kwaliteit beeldscherm
  • Kwaliteit camera
  • Batterij

Wat zit er bij het toestel?

De HTC Touch 3G komt in een kleine doos en de telefoon zit net als de accessoires in een soort van eierdoos. Ook al is de Touch 3G een instapmodel, erg stijlvol is dit niet. En er is niet veel aandacht aan de verpakking gegeven. Naast de telefoon zit er aan accessoires een batterij (1100 mAh), stereo headset, en een USB lader, die de USB kabel gebruikt om de telefoon op te laden in de doos. Verder de gebruikelijke handleidingen en software installatie cd’s. Dat is het, geen opslagkaartje, geen extra stylus, niks. Wij vonden dit zelfs voor een instapmodel erg karig, en eigenlijk niet meer van deze tijd. Tegenwoordig is een volledig accessoires pakket meer regel dan uitzondering. Maar helaas dus niet bij de Touch 3G.

Uiterlijk

Hoe standaard de verpakking en accessoires ook zijn, het uiterlijk van de Touch 3G is dit niet. Het is een heel compact toestel, die opvallend weinig weegt. Er zijn momenten dat je hem niet eens in je broekzak voelt.

De Touch 3G bestaat grotendeels uit plastic met een rubberen coating. Dit zorgt ervoor dat de telefoon zacht en aangenaam aanvoelt. De voor- en achterkant worden gescheiden door een metalen rand. Verder bestaat de voorkant uit het 2.8 inch touchscreen en hieronder een drietal knoppen. Van links naar rechts; de opneemknop, de 5-richtings navigatietoets en de ophangknop. De navigatietoets is door het touchscreen lichtelijk overbodig, wij hadden in ieder geval nooit de behoefte om hem te gebruiken. Dit heeft als reden dat het touchscreen alles kan wat de navigatietoets ook kan, en beter.

De hele achterkant is ook de batterijklep. Achter is het enige noemenswaardige de 3.2 megapixel foto- en videocamera en een speaker. Bij het verwijderen van de achterkant wordt de batterij zichtbaar. Om de SIM-kaart te plaatsen moet de gebruiker eerst de batterij verwijderen. Dit kan heel makkelijk door het lipje, wat omhoog kan worden getrokken. Ook al zit er niet standaard een MicroSD geheugenkaart bij de telefoon, de Touch 3G ondersteunt dit wel. Het in- en uitpluggen van dit kaartje kan op ieder moment zonder dat het nodig is om de batterij te verwijderen.

De zijkanten zijn bijna geheel zonder knoppen. De bovenkant bevat een Aan/Uit knop, die tevens kan gebruikt worden om het beeldscherm ‘uit’ te doen. De linkerzijkant heeft alleen knoppen om het volume te wijzigen. De rechterzijkant en de onderkant zijn zonder knoppen. Wel is er aan de onderkant een microUSB plug in en aan de rechterkant zit de stylus netjes in het toestel verstopt.

Uithoudingsvermogen

De fabrikant belooft bij de Touch 3G maar liefst 365 uur standbytijd en een kleine 7 uur aan beltijd. Helaas is dit weer een te optimistisch geschat, want de telefoon komt hier niet aan. Bij normaal gebruik houdt de batterij het ongeveer 2,5 dag vol. Wanneer de gebruiker de functionaliteit van de Touch 3G wat meer gaat benutten, wordt dit al gauw teruggebracht tot 1,5 dag. Wat ons betreft zeer matig, en het toestel zal dus regelmatig aan de lader hangen. Wel zit er in WinMo een functie dat voor energiebesparing zou moeten zorgen, maar uren extra batterijtijd levert dit niet op. Kortom, het uithoudingsvermogen van de Touch 3G is zeer matig.

Belkwaliteit

Bellen met de Touch 3G gaat probleemloos. Er is een solide verbinding en het zal niet aan het toestel liggen wanneer de verbinding een keer wegvalt. Tijdens het bellen komt je gesprekspartner helder door de luidspreker en de persoon is bijvoorbeeld ook te horen op het station met een voorbij razende trein.

Opnemen en ophangen kan door middel van het touchscreen of door de knoppen links en rechts die groen en rood oplichten. Verder is er over de functionaliteit tijdens het bellen niet veel op en aan te merken. De telefoon doet dit gewoon naar behoren. Zoals we van HTC gewend zijn.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de Touch 3G is een 2.8 inch TFT scherm, die 65K kleuren (16 bits) weergeeft in een QVGA resolutie van 320 x 240 pixels. De resolutie is te laag, en bovendien een beetje ouderwets. QVGA was de standaard in 2005 en 2006. Dit is wel te merken want we zijn tegenwoordig beter gewend. De scherpte en helderheid laat te wensen over waardoor het niet fijn kijken is naar het beeldscherm.

Het touchscreen is verder niet nauwkeurig genoeg om fijn te navigeren zonder de stylus. Ook is de grootte van het beeldscherm hier debet aan. Hierdoor worden iconen te klein zodat het nog al eens voorkomt dat je er twee in plaats van één aanklikt met je vingers. Over het algemeen zal je de stylus dus veel nodig hebben. Door de spiegellaag die over het beeldscherm zit is het scherm lastig af te lezen in de buitenlucht. Verder is het scherm erg gevoelig voor vingerafdrukken, dus een accessoire als een doekje was zeer welkom geweest. Net als alle andere nieuwe toestellen van HTC past de Touch 3G de schermverlichting automatisch aan de omgeving. In lichte omgevingen zal het scherm dus minder verlicht zijn dan in donkere. Dit is ook uit te schakelen.

Vreemd genoeg heeft HTC er voor gekozen om geen accelerometer in het toestel te stoppen. Hierdoor beweegt het scherm niet automatisch mee tijdens het kantelen en zit het zeer vermakelijke spelletje ‘Teeter’ (welk bijvoorbeeld wel op de Touch HD zit) niet op de Touch 3G.

Menu

Het menu is hetzelfde als bijvoorbeeld de HTC Touch HD en daarom zullen we hier niet zo heel uitgebreid bij stil staan. Het toestel draait op Windows Mobile 6.1 met het eigen jasje van HTC aan; TouchFlo 2D. Het enige verschil met TouchFlo 3D (wat op de HTC Touch HD zit) is dat er geen animaties zijn. Het beginscherm is bijna identiek aan die van de Touch HD, het enige verschil is de klok. Bij de Touch HD was die digitaal, nu is die analoog.

Verder zijn er de volgende tabs onder aan het scherm te vinden. Achtereenvolgens zijn dat: contacten, berichten, mail, internet, camera, muziek, weer, zoeken op de kaart en instellingen. De enige nieuwe tab is zoeken op de kaart. Dit is een menuonderdeel waarbij Google Maps je bepaalde restaurants of musea helpt vinden, die in de buurt van de locatie waar de gebruiker zich bevindt zijn. Verder zijn de tabs precies hetzelfde als bij de HTC Touch HD, en voor een uitgebreidere toelichting verwijzen we naar die review.

TouchFlo 2D werkt prettig en het blijft een goede aanvulling op het ‘normale’ Windows Mobile. Er zijn weinig tot geen haperingen, en navigatie door het menu gaat dus zeer soepel. Dit is een verbetering op het soms wat trage navigeren bij de Touch HD. Ook is het startmenu weer te benaderen linksboven in het scherm. Dit is exact hetzelfde als bij de Touch HD. Het enige verschil is dat door het kleine scherm, navigatie met de vingers wat lastiger is dan bij de Touch HD.

Telefoonboek

Het telefoonboek kent geen beperkingen, het hele geheugen kan voor het opslaan van contacten worden gebruikt en het aantal velden die je voor contacten kan opgeven is gigantisch. Een aantal velden zijn: naam, foto, e-mail, bedrijf, afdeling, functie, thuisadres, werkadres enzovoorts. Ook het zoeken naar contacten is zoals we al kennen van de Touch HD. Bovenin het scherm is een zoekvak, waar de contactpersoon in kan worden getypt. Ook is de kolom met hierin het alfabet aan de rechterkant van het scherm te vinden.

Messaging

Het berichten menu biedt de mogelijkheid om SMS, MMS of e-mail te versturen. Het is door het TouchFlo tabje berichten bovendien erg makkelijk om een nieuw bericht te schrijven of te beantwoorden, aangezien hier een snelkoppeling zit. Helaas hadden we precies hetzelfde probleem bij de Touch 3G als bij de HTC Touch HD, sms’jes konden regelmatig niet verzonden worden of kwamen laat aan. Aangezien we tijdens het versturen voldoende bereik hadden, moet het probleem wel bij Windows Mobile of HTC liggen. Waarschijnlijk is het een combinatie van beiden.

Er zijn weer meerdere manieren op tekst in te voeren, maar het volledige QWERTY toetsenbord en het gewone keypad hadden bij ons de voorkeur. Het volledige QWERTY toetsenbord vergt wel enige oefening, dit komt doordat het touchscreen niet zeer nauwkeurig is. Maar uiteindelijk valt hier prima een berichtje mee te versturen. Windows Mobile 6.1 komt automatisch met de Windows Live applicatie. Na het invoeren van je Windows Live ID, heb je altijd en overal toegang tot je Windows Live Mail en Windows Live Messenger.

Connectivity

De Touch 3G beschikt over alle manieren die er zijn om verbinding te maken en bestanden te versturen. De telefoon heeft Bluetooth 2.0, microUSB, Wi-Fi en HSDPA (vandaar de naam 3G). In de Communicatie Manager kan heel gemakkelijk Wi-Fi, Bluetooth of een gegevensverbinding worden gemaakt. De instellingen voor Wi-Fi worden overigens ook onthouden door het apparaat, dus wanneer het netwerk beschikbaar is het niet nodig om het wachtwoord weer in te vullen. Het is voldoende om dan Wi-Fi aan te zetten en de verbinding wordt automatisch gelegd.

Opera Mobile 9.5 is ook op deze HTC weer geïnstalleerd. De speciaal voor touchscreens ontworpen browser geeft moeiteloos en snel pagina’s weer, zoomen gaat zeer soepel en ‘tabbed browsing’ zorgt ervoor dat deze browser zeer prettig is om mee te werken. Toch is de lage resolutie van het beeldscherm niet optimaal voor het aflezen van de internetpagina’s en ook het touchscreen is voor vingernavigatie niet secuur genoeg.

Camera

De foto- en filmkwaliteit is altijd een moeilijk onderdeel bij HTC toestellen. De fabrikant krijgt het maar niet voor elkaar om die kwaliteit te verbeteren. En helaas dat is nu weer niet gelukt. De interface is wel prima en overzichtelijk. Links op het scherm kan de gebruiker in en uitzoomen en er zijn drie buttons onder in het scherm; links opent het album met de geschoten foto’s, midden opent het menu vastlegmodus; hier kan gekozen worden tussen foto, video, panorama, mms video (video met lage resolutie en maximaal 24 seconden), Afbeelding contactpersonen (pasfoto’s), en beeldthema. Rechts is het instellingenmenu, hier kan de resolutie, witbalans, helderheid, manier van opslaan, zelfontspanner ingesteld worden. Verder kan de kwaliteit nog ingesteld worden op 4 manieren namelijk basis, normaal, fijn en superfijn. Ook kan er een tijdstempel op de foto ‘gezet’, zodat je altijd weet wanneer de foto is genomen. Naast dit zijn ook de standaard effecten (grijs, sepia, negatief) weer aanwezig. En het is al gezegd, de kwaliteit van de foto’s is zoals we van HTC gewend zijn, slecht. De 3.2 megapixel camera neemt foto’s met een maximale resolutie van 2048 x 1536 pixels. De kleuren worden nog realistisch en helder weergegeven. Maar de mate van detail en scherpte is zeer slecht. Foto’s zijn vaak bewogen en de fixed focus werkt dus niet bijzonder goed. Verder duurt het lang voordat een foto wordt genomen. Kortom, foto’s nemen met de HTC Touch 3G is geen pretje.

De videocamera heeft vrijwel dezelfde opties als de fotocamera, ook kan de resolutie, witbalans, helderheid en manier van opslaan gewijzigd worden. Naast dit kan het contrast, de verzadiging en scherpte aangepast worden. Dezelfde effecten als bij de fotocamera kunnen worden gebruikt. De filmpjes worden opgeslagen in MPEG4 of H.263. Ook de kwaliteit van de filmpjes is slecht. Het ligt niet zo zeer aan de scherpte of kleurenweergave. Want die is bij het opnemen van filmpjes prima. Maar de lage framerate zorgt voor schokkerig beeld en hierdoor is een filmpje haast niet af te spelen. Dus we kunnen concluderen dat de camera van de Touch 3G ver onder de maat is.

Aanwezige programma's

Windows Mobile brengt altijd een hoop functionaliteit met zich mee. De volgende programma’s zijn te vinden op de Touch 3G: Activesync, Adobe Reader, Fotoalbum, Audio Booster, Bluetooth Explorer, Calculator, Comm Manager, File Explorer, FM radio, Getting Started, Internet Explorer, Internet Sharing, Java, Jetcet Print 5, Kalender, Messenger, MP3 Trimmer, Muziekspeler, Notes, Office Mobile (Excel, Word, Onenote, Powerpoint), Opera Browser, Pictures and Videos, Quickgps, Rss Hub, Search, Sim Manager, Streaming Media, Tasks, Voice Recorder, Voice Speed Dial, het Weer, Windows Live, Windows Media Player, Worldcard Mobile, Youtube en Winzip zijn te vinden in het programma’s menu.

Games

De Touch 3G komt met 2 vooraf geïnstalleerde spellen. Dit zijn Bubble Breaker en Patience. Voor Windows Mobile gebruikers zijn dit bekende spellen. Patience is het eeuwenoude kaartspelletje en Bubble Breaker is het spel waarbij de verschillende kleuren bubbels moeten worden kapot gemaakt worden als ze in groepjes van 2 of meer zijn.

Extra's

Zelfs een GPS-ontvanger ontbreekt niet op de Touch 3G. Standaard is de telefoon uitgerust met Google Maps, maar wil je turn-by-turn navigatie dan zal je dit zelf moeten aanschaffen. Gelukkig biedt Windows Mobile daar voldoende mogelijkheden in.

Conclusie

De Touch 3G is zoals we inmiddels wel gewend zijn van HTC, weinig vernieuwend. Natuurlijk het design is weer strak en mooi, en alle denkbare functies zijn weer aanwezig. Maar het blijft hetzelfde als alle andere HTC toestellen met Windows Mobile en TouchFlo. Zoals we gewend zijn zouden we haast zeggen, stelt ook de camera weer teleur. Echter wat we niet gewend zijn van HTC is dat de batterij en het beeldscherm ook wat teleurstellen. Het QVGA beeldscherm is niet meer van deze tijd en het uithoudingsvermogen van de batterij is te kort.

Toch is de Touch 3G best een fijn toestel. Een grote verbetering ten opzichte van bijvoorbeeld te Touch HD is de navigatie door het menu. Waar dit bij de Touch HD vooral traag en frustrerend was, gaat dit bij de Touch 3G vrij snel en soepel. Ook is de integratie met mobiele internet applicaties handig en goed gedaan. Maar helaas zijn de gebreken die de andere HTC toestellen hadden nog steeds aanwezig. Dus we kijken uit naar Windows Mobile 6.5 en de nieuwe toestellen van HTC.


Vermelde toestellen