HTC Touch Pro review

“Power meets beauty, work meets play” aldus HTC. Hiermee wordt de P4600, ofwel de Touch Pro niet helemaal accuraat beschreven. De Qualcomm MSM7201A processor zou het toestel in theorie inderdaad aardig wat “power” moeten meegeven.

Dit valt in de praktijk echter tegen wanneer blijkt dat de meeste handelingen niet al te vlot verlopen. Het “beauty” gedeelte slaat de spijker echter wel op zijn kop. Als de Touch Pro tussen andere toestellen gelegd wordt met vergelijkbare functionaliteit lijkt hij er niet thuis te horen. Het lijkt eerder op een design toestel dan op een zakelijke telefoon.

De Touch Pro steekt wat dit betreft ook met kop en schouders boven concurrenten als de Samsung i780 uit, en kan zelfs de strijd aan met de gelikte Samsung i900 Omnia. Ook vergeleken met andere toestellen buiten deze klasse steekt de Touch Pro er alsnog bovenuit als een ware “beauty”.

Waar het toestel echter het beste tot zijn recht komt is “work”. Het toestel heeft een zeer zakelijke insteek met bijvoorbeeld een volledig QWERTY toetsenbord, uitgebreide connectiviteit mogelijkheden en een GPS ontvanger. Vooral het toetsenbord zal voor gebruikers die dagelijks vele berichten versturen enorm prettig zijn. Daarnaast sluit de software hier goed op aan met bijvoorbeeld Office Mobile en zeer handige manieren van berichten ordenen.

De mogelijkheid voor “play” is zeker aanwezig maar is niet heel erg uitgebreid. Het toestel heeft een drietal spelletjes, een FM radio, MP3 speler, YouTube ondersteuning en de mogelijkheid MPEG en WMV bestanden af te spelen. Niet heel verkeerd natuurlijk maar er moet wel een microSD geheugenkaart gekocht worden om iets op te slaan, de telefoon zelf heeft namelijk nog geen 300 MB aan geheugen. Ook de ondersteuning voor de modernere videoformaten is ver te zoeken maar ondanks de slogan van HTC zullen toch voornamelijk zakenmensen voor dit toestel gaan.

Plus- en minpunten HTC Touch Pro

  • QWERTY toetsenbord
  • Touchscreen
  • E-mail/sms functionaliteit
  • Algemene traagheid
  • Gemak bluetooth
  • GPS

Wat zit er bij het toestel?

In de fraai vormgegeven doos bevindt zich alles wat je kan verwachten en meer. Uiteraard komt het toestel met een oplader, een gebruiksaanwijzing, een setje oordopjes en een tweetal CD-rom’s met daarop de benodigde software. De kabel van de oplader kan tevens dienst doen als een USB kabel door het los te koppelen uit de adapter.

De telefoon wordt standaard geleverd met een 1340 mAh batterij. Als bonus levert HTC een extra stilo en een opberghoesje voor de telefoon. De opberghoes had echter achterwege mogen blijven want het is een lelijk ding dat goedkoop aanvoelt en daarmee de mooi gevormde telefoon geen recht aandoet.

Uiterlijk

De Touch Pro is zeer fraai en toch subtiel vormgegeven door een mix van donkere kleuren en spiegelend materiaal. Hoewel het toestel grotendeels van plastic is gemaakt, zijn er toch een tweetal metalen elementen te ontdekken. De behuizing van de bovenste helft, en een driehoekje aan de achterkant met daarin de camera. De behuizing is echter dusdanig bewerkt dat het niet of nauwelijks opvalt dat het metaal is, waardoor het ontwerp niet verstoord raakt. Aannemelijk is er voor metaal gekozen vanwege het slide mechanisme. Het achterste vlakje metaal is puur design.

Het toestel is een slider, maar niet van de gebruikelijke soort. De bovenste helft van de slider opent namelijk naar rechts. Wanneer het toestel is geopend komt er een compleet QWERTY toetsenbord tevoorschijn. Het toetsenbord is stijlvol zwart met witte en groene opdruk. Vooral in het donker is het een zeer mooi plaatje omdat de letters en cijfers oplichten.

Het uiterlijk van de voorkant kan samengevat worden met één woord: spiegel. Niet alleen het 2.8 inch scherm weerspiegelt maar alles eromheen inclusief de toetsen onderaan. Hierdoor krijgt de telefoon een solide uiterlijk, alles lijkt één geheel te zijn. Pas op nadere inspectie beginnen andere zaken op te vallen. Bovenaan een inkeping voor het geluid tijdens het spreken, en ernaast een nauwelijks opvallende tweede camera voor videogesprekken. Onderaan het scherm is in het zilver het merk weergegeven. Onder een korte horizontale onderbreking bevinden zich een vijftal toetsen. Vier van deze toetsen zijn zeer onopvallend licht grijs gekleurd, en lichten op na indrukken. Deze toetsen zijn met de klok mee; home, terug, ophangen en opnemen. In het midden is er een toets met dezelfde kleur als de omgeving, subtiel aangegeven door een dun grijs lijntje. Deze toets, in de vorm van een cirkel, voert eigenlijk twee functies uit. Het midden van de cirkel is een “oké” toets, en door er omheen te klikken wordt het een multidirectionale toets. Gek genoeg voelt dit niet aan als het drukken op een knop, maar het werkt wel uitstekend.

De zijkanten zijn redelijk vanzelfsprekend. Aan de linkerkant bevinden zich twee toetsen voor het volume. Verder klopt HTC zichzelf nog even op de schouder door te melden dat het hier om een HTC innovatie gaat. Aan de rechter kant is er letterlijk niets behalve een stilo te vinden. Hoewel de zijkanten aan de saaie kant zijn, passen ze wel helemaal bij het design. Dit komt voornamelijk door de achterkant. De achterkant is opgeleukt door er zeer lichte driehoekige verhoogde vlakken in aan te brengen. Dit moet de kanten van een geslepen diamant nabootsen. Nu lijkt het natuurlijk niet op een diamant, maar het is toch erg mooi. Om het af te maken bevind zich geheel bovenaan een geborsteld metalen driehoekje met daarin de camera en flitser. Deze zijn voorzien van een subtiel randje chroom. Op stijlvolle wijze staat er naast het driehoekje wat de camera kan, en nogmaals wie het toestel gemaakt heeft. De onderkant is net als de zijkanten eenvoudig van ontwerp. In het midden bevindt zich een mini-USB ingang die gebruikt wordt voor opladen, USB verbindingen en de koptelefoon. Naast de mini-USB bevindt zich een heel klein verzonken reset knopje.

De SIM kaart bevindt zich in het verlengde van de batterij. Dat wil zeggen, ernaast. De SIM kaart is dus altijd zichtbaar, maar niet verwijderbaar terwijl de batterij er nog in zit. Aan de linkerkant van de batterij bevindt zich een microSD ingang, deze is wel toegankelijk als de batterij er nog inzit. Al met al voelt het toestel zeer solide aan. In eerste instantie valt het gewicht direct op, wat voor een toestel van dit formaat aan de hoge kant is. Maar gezien het aantal mogelijkheden van de telefoon is het niet geheel een verassing. De slider is altijd een belangrijk punt in de stevigheid van een dergelijk toestel. HTC stelt hierin zeker niet teleur. De slider is zeer robuust, wiebelt niet en geeft een vertrouwd gevoel doordat het metalen mechanisme te horen is tijdens het sliden. In het algemeen kunnen beeldschermen bij een bepaalde grootte nog al eens een broos geheel opleveren, maar niet bij de Touch Pro.

Uithoudingsvermogen

Het uithoudingsvermogen is zoals we van HTC gewend zijn uitzonderlijk goed. Bij normaal gebruik blijft de telefoon zonder moeite vijf dagen stand-by staan. Verder valt er natuurlijk een hele reeks aanpassingen te maken in Windows Mobile om langdurig gebruik te optimaliseren.

Belkwaliteit

De belkwaliteit is niet eenduidig te beschrijven. Hoewel beide partijen goed verstaanbaar zijn, en de geluidskwaliteit hoog is, kregen we steeds de vraag of we verkouden waren. Toen we er eens op gingen letten bleek dat zowel beller als gebelde eigenlijk altijd nasaal klonken, terwijl er geen sprake was van verkoudheid. Dit is een vreemd detail, maar mag niet afdoen aan de algehele belkwaliteit, die hoog is.

De functionaliteit van de telefoon tijdens het bellen krijgt een ruime voldoende. Tijdens het bellen opent er een apart menu op het scherm. Hier worden een reeks mogelijkheden weergegeven die groot zijn afgebeeld zodat ze met de vinger makkelijk in te toetsen zijn. De knoppen zijn hold, add call, note, mute, speaker en contacts. Aanzienlijk meer opties dan de gemiddelde telefoon, en duidelijk weer met een zakelijke insteek.

Beeldscherm

De Touch Pro heeft een 2.8 inch TFT-LCD touch-screen met 65.536 kleuren. Het scherm is bijzonder scherp, zowel binnen als buiten en meer dan groot genoeg. Het bijzondere aan dit scherm is natuurlijk de mogelijkheid het toestel ermee te bedienen. Door de gebruikte techniek is het echter niet altijd even handig dit met de vingers te doen. In het bijzonder wanneer je bezig gaat met de kleinere Windows Mobile pictogrammen. In dat opzicht zou het scherm te klein genoemd kunnen worden maar gelukkig heeft HTC ook een stilo in het toestel verwerkt. Bovenop de multidirectionale toets en het volwaardige toetsenbord kan de telefoon dus ook via het scherm bediend worden, voor ieder wat wils. Het scherm kent wel een rotate-, maar geen auto rotate functie. Zodra het toetsenbord opengeschoven wordt draait het beeldscherm zich op zijn kant, maar ook alleen in dat geval.

Menu

Er is bij deze telefoon eigenlijk geen sprake van een menu, maar menu’s. Daarnaast zijn er veel manieren, om naar deze vele menu’s te komen. Allereerst is er natuurlijk het “start” menu bekend van Windows Mobile, linksboven in het scherm. Deze heeft geen hardwarematige knop toegekend en is dus enkel te openen door het scherm aan te raken. Op het aanraken van de startknop schuift er verticaal een lijst van mogelijkheden uit. Geheel bovenaan staan er horizontaal een aantal snelkoppelingen naar de meest recent geopende programma’s.

Rechtsboven bevinden zich een aantal pictogrammen voor bijvoorbeeld de ontvangst, batterij en data verbindingen. Door dit aan te raken op het beeldscherm kom je in het systeem status menu. Dit is een korte opsomming van instellingen die snel met vingers benaderbaar moeten zijn zoals trilstand, draadloze verbindingen en batterij instellingen. Iets verder naar rechts bevindt zich nog een deelmenu wat het taakbeheer weergeeft. Taakbeheer laat zien welke programma’s momenteel actief zijn, en geeft ook de mogelijkheid ze te beëindigen of te openen.

Onderaan het scherm bevindt zich nog een snelmenu met de flitsende naam Touchflo 3-D. Dit menu is toegankelijk door er direct op te drukken, maar ook via de multidirectionale toets. Een leuke extra is dat er met de vingers als het ware overheen geschoven kan worden. Op aanraking komen de menu onderdelen in een 3-D animatie naar voren. Het menu bevat de meest belangrijke functies van het toestel voor dagelijks gebruik. Dat zijn als volgt favoriete contactpersonen, berichten, e-mail, internet browser, de camera, muziek, het weersbericht, een beknopt instellingen menu en als laatste programma’s. Alle individuele mogelijkheden zijn wederom te benaderen via de multidirectionale toets en directe aanraking op het scherm. Dit menu zal waarschijnlijk het meest gebruikt worden, en is gelukkig ook het meest prettige in gebruik.

Het laatste deelmenu komt enkel tevoorschijn bij het openschuiven van de telefoon. Dit menu is te bedienen door het direct op het scherm aan te raken, via het toetsenbord en via de multidirectionale toets. Het menu lijkt op het eerder genoemde snelmenu onderaan het startscherm, maar is meer toegespitst op het toetsenbord. Het bestaat uit e-mail, berichten, bookmarks, web search, kalender, taken, aantekeningen en contacten. Al met al zijn er dus meerdere mogelijkheden voor het verrichten van dezelfde taken. Het zal dan ook volledig van de gebruiker afhangen of het als prettig ervaren wordt. Het enige menu wat uitgebreid naar gebruikerswensen kan aangepast worden is het start menu.

Telefoonboek

De telefoon maakt onderscheid tussen een aantal typen contactpersonen. Ten eerste die op de SIM kaart, waarbij de mogelijkheden zoals altijd erg beperkt zijn. Ten tweede de contactpersonen uit outlook en die overgenomen uit messenger. Na voor het eerst ingelogd te hebben met de messenger wordt er de vraag gesteld of de contactpersonen overgenomen moeten worden. De contactpersonen uit messenger en outlook kennen dezelfde mogelijkheden, die in één woord samengevat kunnen worden als uitgebreid. De contactpersonen kennen zowel 40 velden om in te vullen als een compleet blanco plek om notities in te zetten. Enkele voorbeelden van velden zijn; naam, foto, e-mail adres, bedrijf, afdeling, functie titel, thuisadres, werkadres, drie instant messenger velden en noem maar op. Hoeveel contactpersonen erin kunnen is niet helemaal duidelijk, maar zal waarschijnlijk beperkt zijn door het interne geheugen wat voor deze doeleinden ruim voldoende zal zijn.

Messaging

Dankzij het uitgebreide toetsenbord is deze telefoon één van de betere toestellen voor het maken van berichten die we getest hebben. Op het openschuiven van het toetsenbord komt het eerder genoemde snelmenu tevoorschijn. Hier kan gekozen worden voor e-mail en sms/mms. Dit werkt eigenlijk net als bij de meeste andere toestellen, maar met een paar interessante punten. Bij het openen van e-mail kan er gekozen worden voor een account. Zeker voor de zakelijke gebruiker die ook af en toe een privé e-mail stuurt heel erg handig. Er kunnen losse e-mail accounts aangemaakt worden. Daarnaast krijgt er eentje de noemer outlook account, die dus overeen komt met de in outlook ingestelde e-mail account. Daarnaast neemt de telefoon ook de Hotmail gegevens over na inloggen op MSN.

SMS/MMS’en werkt ook erg prettig omdat de telefoon conversaties onthoud op chronologische volgorde. Dat wil zeggen, elke uitwisseling van berichten met een contactpersoon komen onder elkaar te staan onder een kopje met de naam van de persoon. Dit houdt in dat de mensen met wie het meest geconverseerd wordt altijd in dit lijstje staan, en meestal bovenaan. Bij het beginnen van een nieuwe conversatie is het intoetsen van de eerste drie letters van een contactpersoon meestal genoeg om deze uit de lijst te vissen en te selecteren. Dit werkt bij het e-mailen overigens net zo.

T9 is leuk, maar niet echt nodig bij deze telefoon gezien het volledige toetsenbord. Helaas hebben wij de internationale versie getest waardoor we geen Nederlandse T9 tot onze beschikking hadden. Dat gezegd, wanneer we Engels probeerden kon de telefoon het toch niet bijhouden. Het toetsenbord werkt na even wennen zo lekker dat de telefoon de toetsaanslagen niet meer kan bijhouden! Wanneer er echter langzamer getypt werd, in het Engels, werkte het uitstekend.

Standaard zit er MSN messenger op het toestel, en dat is gezien het volledige toetsenbord zeker een nuttige aanvulling op het gehele berichtenpakket. Eenvoudiger dan dit hebben we nog geen messenger op een toestel getest. Het programma was al geïnstalleerd, dus werkelijk het enige benodigde was een MSN account. Na het invullen van die account is het Messenger zoals je gewend bent.

Connectivity

De telefoon beschikt over bluetooth, en hoe. Er worden maar liefst 14 verschillende profielen ondersteund zoals bijvoorbeelde PAN (Personal Area Network) en A2DP (Advanced Audio Distribution Profile). Dit betekent echter wel dat er opgelet moet worden bij het instellen, wat niet altijd even eenvoudig is. Na het instellen werkt het echter zeer goed, mits je weet wat je aan het doen bent. In deze versie van de telefoon wordt het verzenden van een bestand met Bluetooth namelijk “beamen” genoemd. Wat ons betreft blijft het beamen beperkt tot 'Star Trek' en houden wij ons nog ouderwets bezig met Bluetooth.

De telefoon beschikt ook over WiFi. Hoewel het uitstekend functioneert, wil het nog al eens irriteren. Zo geeft een gevonden netwerk acuut een pop up, ongeacht waar je op dat moment mee bezig bent. Gelukkig onthoud de telefoon je voorkeursnetwerken en gebeurt het dus na een tijdje inburgeren onder de netwerken niet zo vaak meer, maar het is ook nog altijd uit te schakelen.

Camera

De 3.2 megapixel camera beschikt over een hele reeks aan instelmogelijkheden; flitser aan/uit, autofocus, digitale zoom, effecten, instellen van resolutie, landschapsmodus, nachtmodus, portretmodus, zelfontspanner en de camera kan gebruikt worden als camcorder. De camera heeft een maximale resolutie van 2048 x 1536 en een minimale van 320 x 240 pixels. Voordat je een foto kunt maken wil de camera eerst graag automatisch scherp stellen. Dit kan handmatig door je vinger voor de ronde knop te houden, maar ook automatisch door deze direct in te drukken.

Zo lang de camera stil gehouden wordt zijn de foto’s van goede kwaliteit. Zoals meestal, hoe beter verlicht, hoe mooier de foto wordt. De flitser lijkt in eerste instantie aan de zwakke kant, maar gezien de gevoeligheid van camera kunnen er in het donker foto’s gemaakt worden tot wel 5 meter afstand. De kwaliteit wordt dan echter wel bedroevend, maar bij veel mobiele camera’s zou de foto compleet zwart zijn. Een bijkomend voordeel van de gevoelige camera is dat een flitser niet altijd direct nodig is.

Gemaakte filmpjes zijn van goede kwaliteit. Ook hier geld dat de kwaliteit verbeterd naar mate van de beschikbare hoeveelheid licht. Ook hoe meer bewegingen er opgenomen moeten worden, of hoe meer de camera zelf beweegt, hoe slechter de kwaliteit. De beelden zijn niet volledig vloeiend en ietwat aan de doffe kant. Dit is echter gezien de camera een mooi compromis tussen schokkend beeld in goede kwaliteit en vloeiend beeld in slechte kwaliteit.

Aanwezige programma's

Dit is gezien het Windows Mobile platform een aardige lijst geworden: Activesync, Adobe Reader, Fotoalbum, Audio Booster, Bluetooth Explorer, Calculator, Comm Manager, File Explorer, FM radio, Getting Started, Internet Sharing, Java, Jetcet Print 5, Messenger, MP3 Trimmer, Notes, Opera Browser, Pictures and Videos, Quickgps, Rss Hub, Search, Sim Manager, Streaming Media, Tasks, Voice Recorder, Voice Speed Dial, Windows Live, Windows Media Player, Worldcard Mobile, Youtube en Winzip zijn te vinden in het programma’s menu. Als je echter verder zoekt kom je her en der nog de volgende programma’s tegen: Office Mobile met daarin Excel, Onenote, Powerpoint en Word. Verder; Kalender, Help, Favoriete Contactpersonen, Internet Explorer, Muziekspeler en Het Weer.

Een aantal van de programma’s zijn door de review heen al besproken. Een paar sprongen er echter nog bovenuit.
Internet Sharing stelt een gebruiker op eenvoudige wijze in staat verbinding te maken met bijvoorbeeld een laptop, en het 3G netwerk van de telefoon ermee te delen. Dit zullen veel providers niet op prijs stellen. De Touch Pro heeft echter een nuchtere zakelijke instelling, en levert het dus als standaard mogelijkheid. Het is goed mogelijk dat de Touch Pro geleverd door een provider zelf niet over deze optie meer beschikt.

De Opera browser is een verassing. Dit betekent dat de telefoon over twee browsers beschikt waarvoor de gebruiker kan kiezen. Interessant genoeg heeft HTC ervoor gekozen om Opera als standaard in te stellen en dus niet voor het immer populaire Internet Explorer.

Verder is natuurlijk het Office Mobile pakket in combinatie met Adobe Reader is uitkomst voor zakelijk gebruikers. Zeer veel e-mail verkeer gaat gepaard met een bijlage in één van de ondersteunde formaten. Zonder dit pakket zou de hele mail functionaliteit een stuk minder waard zijn.

Games

De telefoon wordt standaard geleverd met een drietal spellen. De klassieker solitaire, bubble breaker en Teeter. Solitair en bubble breaker mogen bekend verondersteld worden bij gebruikers van Windows Mobile. Teeter is echter een nieuw spel, en wat ons betreft een directe klassieker. Het is de bedoeling een balletje door een doolhof te leiden, en dit alles door de telefoon te bewegen. Erg vermakelijk!

Extra's

Het toetsenbord is inmiddels al een aantal malen besproken maar verdient toch wat extra aandacht. Het is namelijk geen minimale oplossing, maar een volwaardig toetsenbord, alleen wat kleiner. Alle knoppen die in een modern toetsenbord te vinden zijn hier ook te vinden. Sterker nog, het kent wat extra knoppen voor het bedienen van het snelmenu. Op twee manieren wordt er zorg gedragen voor optimaal gebruikers gemak. Ten eerste lichten de toetsen op, waardoor ze te alle tijde zichtbaar zijn. Daarnaast heeft HTC de knoppen op handige wijze bol gemaakt. Hierdoor is het heel goed te voelen waar je vingers op het toetsenbord rusten, en zal de ervaren toetsenbordgebruiker na slechts enkele ronden stoeien blind weten te typen. Zo snel zelfs, dat de telefoon het niet meer kan bijhouden.

Een leuke extra komt in de vorm van wat eye candy. De ronde oké toets heeft in de rand een verlichting. Deze verlichting neemt verschillende vormen aan, waardoor er in één oogopslag duidelijk wordt in welke staat het toestel is. Bij bijvoorbeeld een gemiste oproep knippert het hyperactief, en tijdens het opladen gloeit het gelijkmatig. Hierdoor is het niet steeds nodig het beeldscherm aan- en uit te zetten, en wordt er dus weer wat energie bespaard.

Een belangrijke extra is de GPS ontvanger, maar helaas stelt dit teleur. Het liefst hadden we hier een verhaal neergezet over hoe goed bijvoorbeeld een gratis proefperiode van een navigatieprogramma het deed. HTC doet echter net alsof de hele ontvanger er niet inzit en het is dus aan de gebruiker om dit zelf uit te vogelen.

Conclusie

Vanaf het moment dat je de doos begint te openen tot aan het openschuiven van de slider ziet alles er piekfijn uit. Tot in de kleinste details is het design in acht gehouden zonder enige functionaliteit op te geven. In verhouding tot alle mogelijkheden is het toestel relatief klein. Toch is er op de batterij inhoud niets aan te merken wat aantoont dat HTC zijn prioriteiten op een rijtje heeft. Dit blijkt ook maar weer uit de uitstekende belkwaliteit en het heldere beeldscherm. Enigszins verwarrend is dan ook de slagzin die HTC zelf aan het toestel mee heeft gegeven. De prioriteit ligt namelijk nadrukkelijk in het zakelijke segment en niet bij “play”. Dit komt zowel in de software als hardware tot uiting. Alle menu’s zijn dusdanig vormgegeven dat zakelijk gebruik makkelijk gemaakt wordt. Ook het gebruik van Windows Mobile richt zich daar nadrukkelijk op, doordat het gemakkelijk te synchroniseren is met PC’s. De hardware levert de modernste vormen van communicatie aan, met als kers op de slagroomtaart het volledige QWERTY toetsenbord.

Op papier is de Touch Pro een ware topper. In de praktijk stelt het toestel toch echt teleur. Alle geweldige mogelijkheden worden nagenoeg continu overschaduwd door een langzaam en vaag besturingssysteem. Vrijwel geen enkele handeling is echt snel te noemen. Dit doet onder andere afbreuk aan het nut van het toetsenbord. Zodra we bijvoorbeeld vlug een antwoord willen sturen op een pas ontvangen bericht, moeten we eerst wachten tot het snelmenu geopend is, dan tot dit snelmenu ons in het sms menu brengt, en aldaar moet er weer gewacht worden totdat de conversatie geopend is. Het typen met een volledig QWERTY toetsenbord kan nog zo snel zijn, als je eerst lang moet wachten tot je “mag” kom je per saldo gelijk uit met een toestel zonder. Het besturingssysteem levert daarnaast veel instelmogelijkheden die op vele verschillende manieren te benaderen zijn. Zoals eerder aangegeven ligt het echt aan de gebruiker of het als prettig ervaren wordt. Wij vonden het in ieder geval niet prettig. Het voornaamste hierin was het instellen van geluiden. Er is hier een snelmenu naar, maar ook een Windows menu. Welke overheerst? Hoe stond het Windows menu ook alweer? Dergelijke vragen leden er regelmatig toe dat het toestel maar geheel uitgezet werd in plaats van stand-by. Dit illustreert eigenlijk dat de telefoon weinig intuïtief genoemd mag worden, en dat ervaring met Windows Mobile toch wel vereist is om het toestel optimaal te benutten.


Vermelde toestellen