HTC U11+ review
Bijplussen met HTC
Groter is beter moeten ze bij HTC gedacht hebben en dus brachten ze een grotere versie van hun vorige topmodel de U11 uit. Wij vragen ons echter hardop af wat de U11+ toevoegt aan het al bestaande assortiment en of hij de moeite waard is om te overwegen.
- Pluspunten: Ontwerp, uithoudingsvermogen, stereo geluid, edge Sense, camera
- Minpunten: Formaat, scherm niet echt voorkantvullend, lage schermhelderheid, hTC-software en meegeleverde apps
Dit toestel luistert naar de naam U11+ en de Plus van dit toestel ten opzichte van de gewone U11 zit hem in het grotere scherm. Het betreft hier een 6.0 inch exemplaar met een beeldverhouding van 18:9. Verder heeft het toestel dezelfde Snapdragon 835-processor en 12 megapixel camera als zijn kleinere broertje.
Inhoud van de doos
Quick Charge 3.0 snellader
USB-C kabel
HTC USonic In-ear oordopjes
USB-C naar 3.5mm audio jack-converter
Doorzichtige back-cover
SIM eject-tool
Snelstartgids & garantiekaart
Als we kijken naar toestellen met een scherm van 6 inch of groter dan kun je bij behoorlijk wat fabrikanten terecht en dat zijn voor het merendeel bepaald geen sjacheraars. Zo is daar de Samsung Galaxy S8+, LG V30 en Huawei Mate 10 Pro. Gelet op z'n prijskaartje zou je ook de Apple iPhone 8 Plus als concurrent kunnen rekenen. Net als vele andere recente HTC's ontbreekt ook hier een reguliere koptelefoonaansluiting. In plaats daarvan levert HTC haar eigen USonic-dopjes mee die bovendien gepersonaliseerd ingesteld kunnen worden. Hoe dat werkt, net als alle andere aspecten van het toestel worden in deze review behandeld.
Ontwerp
De U11+ is het eerste toestel waarbij HTC probeert om een voorkantvullend scherm toe te passen in het ontwerp. Voor het plaatsen van het 6 inch scherm is toch nog relatief veel ruimte nodig in vergelijking met de concurrentie. Een screen-to-body ratio van 78% is niet slecht maar de modellen van Huawei, LG en Samsung doen het nog een stukje beter. Vooral boven en onder het scherm zit nog de nodige ruimte en daardoor wordt het toestel behoorlijk langwerpig. Dit maakt het bestrijken van het hele scherm met één duim een behoorlijke opgave. Boven het scherm zijn natuurlijk wel een speaker, en selfiecamera geplaatst. Daartussenin zit ook nog een notificatielampje. De oorspeaker boven het scherm functioneert ook als stereoluidspreker. Het glas aan de voorkant ligt wel een beetje bovenop het toestel maar aan de zijkanten loopt het nauwelijks gebold af.
Rondom heeft de U11 Plus een metalen frame. Aan de voorkant is het metaal een beetje afgekant terwijl het aan de achterkant recht is en vrijwel naadloos overgaat in het glas dat de achterkant bedekt. De toestellen van HTC worden sinds enige tijd gekenmerkt door een hoogglans achterkant. Ook bij de U11+ kun je je spiegelbeeld bewonderen wanneer je het toestel omdraait. Ons Ceramic Black testmodel was daardoor meer zilvergrijs dan zwart. De vingerafdrukscanner is verplaatst naar de achterkant en is een heel klein beetje verzonken in het toestel. Hij zit aan de hoge kant maar is nog vrij goed op de tast te vinden. De camera erboven heeft rondom een heel klein randje om hem te beschermen. De flitser, een tweetal microfoons en het HTC-logo completeren de look van de achterkant.
De hardware knoppen zitten aan de rechterkant met een grof ribbelprofiel op de powerknop. Aan de onderkant van het toestel vinden we een grote microfoon-opening en een vrij kleine luidsprekersleuf met daartussen een USB-C-poort. Bovenop het toestel kunnen een SIM-kaart en microSD-kaart of twee SIM-kaarten geplaatst worden. Je zult wellicht opmerken dat we de headsetaansluiting nog niet vermeld hebben. Deze ontbreekt dan ook op de U11+. Een gewaagde stap van HTC wat ons betreft. Zeker omdat hun toestellen tegenwoordig toch al niet zo populair zijn bij het grote publiek. Om het goed te maken levert HTC wel een USonic noise-canceling headset mee waarover later meer.
Ondanks alle openingen rondom het toestel is de U11+ wel degelijk stof- en waterdicht met een IP68-certificering. Behalve een flink formaat heeft de U11+ ook een fors gewicht. In combinatie met de spiegelgladde glazen achterkant maakt dit het toestel behoorlijk kwetsbaar voor valpartijen. Het bijgeleverde hoesje is dan ook geen overbodige luxe.
Prestaties
De U11+ is voorzien van een batterij met een capaciteit van 3930 mAh. Dat is fors en daarmee heeft hij ook op de meeste concurrentie een streepje voor. Met een scherm aan-tijd van zeven uur kwamen wij uit op ruim een dag gebruikstijd. Dit was een dag waarbij we vrij intensief bezig waren om uit te vogelen wat het toestel te bieden heeft en we de nodige dingen aan het instellen waren.
Het is dus een behoorlijk sterke prestatie voor een toestel met een 6 inch scherm. Wel viel op dat de accu ook 's nachts vrij gestaag bleef leeglopen en het toestel dus niet goed in een slaapstand schakelt. Naast de gewone energiebesparing van Android is er ook nog een extreme modus beschikbaar. In deze modus kunnen alleen telefoon, berichten, mail, agenda, calculator en klok nog worden gebruikt. Opladen kan snel via de meegeleverde lader die ondersteuning heeft voor Quick Charge 3.0. Ondanks de glazen achterkant heeft de U11+ geen ondersteuning voor draadloos opladen.
De U11+ is voorzien van dezelfde processor als de meeste andere topmodellen die in 2017 uitkwamen. Daarmee gaat navigeren door de interface lekker snel. Wel voelt het soms toch een beetje stroperig of schokkerig aan. Dit lijkt vooral te komen door de manier waarop HTC de animaties heeft afgesteld. Schakelen tussen de apps gaat geholpen door de 6 GB werkgeheugen wel vlot.
We testen, in verband met onze geografische omstandigheden, niet vaak de mogelijkheid om met een toestel in het buitenland te internetten maar toevallig kwam het er dit keer van. Met de nog relatief recente EU-regelgeving waardoor je je Nederlandse bundel in de hele EU kunt gebruiken is het ook niet onbelangrijk. Helaas viel de U11+ direct door de mand. Het lukte ons met geen mogelijkheid om in het buitenland verbinding te maken met een datanetwerk en te roamen. Wat we ook probeerden het wilde niet lukken terwijl de SIM-kaart in een ander toestel vlekkeloos werkte.
Scherm
De U11+ is het eerste toestel van HTC dat komt met een schermverhouding van 18:9. Het betreft een LCD-scherm met een resolutie van 2880 × 1440 pixels. Dat zorgt dus voor een mooi en scherp beeld. Kleuren worden ook behoorlijk levendig weergegeven. Minpunt is de helderheid die niet erg hoog kan. Daardoor wordt buiten aflezen soms een lastige opgave. Voor het kleurenprofiel van het scherm kan gekozen worden tussen DCI-P3 en sRGB. Vervolgens kan de kleurtemperatuur nog verder worden afgesteld. Er is een nachtmodus die automatisch kan inschakelen. Elke keer wanneer dit gebeurt stelt het toestel je daarvan wel op de hoogte doormiddel van een vervelende notificatie en deze kan niet worden uitgezet.
Met Motion Launch kan door te tikken of te vegen op het scherm het toestel worden geactiveerd. Afhankelijk van welke beweging je gebruikt wordt een ander deel van de interface geopend.
Software
De U11+ draait standaard op Android 8.0 en heeft daarmee een streepje voor op veel van de concurrentie. Wel loopt de beveilingsupdate dik twee maanden achter, wat wel een zorgpuntje is. Met de U11+ keert HTC terug naar de virtuele bedieningstoetsen onderin beeld en voegt daar meteen maar wat extra mogelijkheden aan toe. Ze kunnen namelijk naar links weggeveegd worden waarna een extra paneel met toetsen in beeld komt voor onder andere het maken van een schermafbeelding of het openen van het meldingen-/snelle instellingenvenster. De eerste keer dat je dit per ongeluk doet kijk je wel even raar op. We vinden het eigenlijk wel een slimme manier om extra functionaliteit op een subtiele manier toe te voegen.
HTC stond altijd bekend om haar gebruiksvriendelijke interface. Deze is door de jaren heen steeds strakker geworden maar toch wordt er nog het nodige veranderd aan puur Android. Bovendien ziet het geheel er inmiddels ook enigszins gedateerd uit. Het applicatiemenu is verticaal scrollbaar maar wel onderverdeeld in aparte panelen. Dat is even wennen als je een ononderbroken lijst gewend bent. Standaard worden alle icoontjes in dezelfde vormpjes gepropt. Dit leverde soms spuuglelijke resultaten op en we konden maar geen manier vinden om het uit te zetten. In de instellingen voor het thema is ook niet zichtbaar dat dit iconenpakket is toegepast want het voorbeeld voor het standaardthema ziet er anders uit. Eigenlijk vonden we het ook niks voor HTC om zo'n “Aziatische look” op te dringen. Uiteindelijk besloten we ons toch maar aan te melden voor Sense Home en het HTC Classical pakket te downloaden. Dit verbeterde de meeste icoontjes aanzienlijk.
Naast de apps van Google en een hele batterij aan eigen apps levert HTC ook Under Armour Record en News Republic mee. Deze laatste blijkt standaard aan te staan en begint al snel je te bombarderen met notificaties over nieuwsberichten. Vervolgens blijkt er geen eenvoudige manier te zijn om het synchroniseren van de app uit te zetten en kan de app ook nog eens niet geheel verwijderd worden. Ook Instagram, Facebook en Facebook Messenger staan standaard op het toestel. Deze apps kunnen niet verwijderd worden.
Wat verder opvalt bij veel van de apps van HTC is dat ze maar wat graag toegang hebben tot zo veel mogelijk van je gegevens. Met name voor HTC Sense Companion en Sense Home geldt dit. Dan is er nog BlinkFeed. Dit is het aanvullende startscherm van HTC links naast de reguliere startschermen. De feed kan gevuld worden met updates van je agenda, Facebook, Google+, Twitter, YouTube en aanbevelingen voor horeca. Het ziet er allemaal niet echt overzichtelijk uit en ertussen duiken ook nog advertenties op. Je moet in de instellingen duiken om deze uit te zetten. Vreemd genoeg lukte het niet om extra nieuwsfeeds te toe te voegen. Gelukkig kun je Blinkfeed helemaal uitzetten.
Als toetsenbord gebruikt HTC TouchPal. Dit werkt in principe heel redelijk maar het is ook weer een extra app met daarin, gek genoeg, een nieuwsoverzicht. Bovendien moet ervoor betaald worden om helemaal van advertenties in de app af te komen. Dit lijkt allemaal klein bier als je het niet gebruikt maar een dergelijke app kan wel een hoop data verstoken met het bijwerken van deze functies en je hebt geen goed zicht op wat er gebeurt met de informatie die jij invoert via het toetsenbord.
Hardware
Net als de gewone U11 heeft ook de U11+ natuurlijk de beschikking over Edge Sense. Dit zijn druksensoren in de zijkanten van het toestel waarmee je snel een speciale launcher kunt openen met snelkoppelingen en een kalenderoverzicht. Daarnaast kan ook een specifieke app of toepassing geactiveerd worden. De standaardinstelling om de camera te openen gaat op deze manier bijvoorbeeld erg snel terwijl je het toestel uit je zak haalt. Verder kan de sensor in bepaalde apps ook nog een specifieke functie activeren zoals je alarm snoozen. Wanneer de benodigde kracht om de randsensor te activeren te laag is ingesteld gebeurt het nogal snel dat hij per ongeluk het toestel wekt. Heb je hem te hoog staan dan moet je het toestel weer net even anders vastpakken om beide zijkanten goed te kunnen indrukken.
De U11+ heeft zoals gezegd een soort stereo-opstelling voor de luidsprekers. De speaker aan de onderkant is daarbij welk duidelijk luider dan die aan de voorkant. Voor de luidsprekers kan geschakeld worden tussen muziek- en theatermodus. Voor het beste geluid raden we toch aan de USonic-dopjes in te pluggen. Dit is een USB C-koptelefoon en die beschikt naast de mogelijkheid om geluid geheel persoonlijk af te stemmen over actieve geluidsonderdrukking. Van dat laatste hebben we trouwens helemaal niets kunnen bespeuren. Het feit dat het hier om in-ear dopjes gaat die van zichzelf al omgevingsgeluid weren voegt veel meer toe.
Het personaliseren gaat geheel automatisch door een seconde wat ruis af te spelen. Volgens HTC wordt daarmee je oorkanaal gescand en geluid daarop afgestemd, hoogstwaarschijnlijk via een equalizer. We vroegen Bart Breij om de kwaliteit van de USonic-dopjes te beoordelen. Deze voormalig iCulture-redacteur bespreekt voor zijn blog vaak koptelefoons. Volgens Bart zijn de USonic zeker niet verkeerd en voegen ze echt wel iets toe. Hij vraagt zich alleen of de HTC dezelfde doelgroep voor ogen heeft die de U11+ moet aanspreken; de audiofiel. Die heeft veelal een eigen koptelefoon die ongetwijfeld beter is dan de USonic. Zo produceert de €15 kostende KZ ZSR al een betere geluidskwaliteit dan de USonic. Jammer is bovendien dat na scannen van je oorkanaal door de USonic om een gepersonaliseerd profiel te krijgen de resultaten niet handmatig bijgesteld kunnen worden. Stel, je vindt de bas overdreven dan zul je het daar mee moeten doen, het enige alternatief is om het persoonlijke profiel uit te schakelen. Daarmee doe je het voordeel van de USonic's geheel teniet. Het is alles of niets. Ons oordeel is daarom; de USonic's zijn leuk en zullen 90% van het publiek positief aanspreken, maar niet de audiofielen. En daar was de U11+ nou net voor bedoeld.
Camera
In tegenstelling tot veel concurrenten heeft de U11+ gewoon een enkelvoudige camera. Het betreft een 12 megapixel exemplaar met optische beeldstabilisatie en UltraPixels. Hier geen extra toevoeging aan de software voor bijzondere effecten.
De interface van de camera is simpel en overzichtelijk. Met twee knoppen in de hoeken kunnen flitser en HDR worden ingesteld en er zijn snelkoppelingen naar de galerij, videomodus en selfiecamera. Daarnaast kun je een soort keuzemenu in beeld slepen voor alle beschikbare opnamefuncties. Voor foto's zijn dat normaal, panorama en pro. In de pro-modus blijven je instellingen bewaard wanneer je de camera afsluit. Voor video kan naast gewoon ook opgenomen worden in hyperlapse of slowmotion. Bij video wordt de audio vastgelegd in 3D met acoustic focus. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de vier microfoons rondom op het toestel en wordt bij het inzoomen van het beeld ook het geluid versterkt.
Bij het nemen van een foto verschijnt naast het punt waarop gefocust wordt een schuif voor de belichting. Deze kan aangepast worden door over het scherm te vegen. De camera heeft een automatische HDR Boost-functie. Deze maakt al opnames voordat je daadwerkelijk op de sluiterknop drukt. Vervolgens worden de beelden gecombineerd om een foto te maken die goed belicht is en zo min mogelijk ruis heeft. Vooral 's avonds en 's nachts werkt dit erg goed voor het beter vastleggen van kleuren en details. Verder neemt de U11+ ook uitstekende foto's en is er bij goede lichtomstandigheden weinig op aan te merken. Hoogstens kan er af en toe aan de randen een beetje ruis te bespeuren zijn als gevolg van de agressieve HDR-functie.
Conclusie
In het verleden waren HTC-toestellen razend populair en liep menigeen ermee weg. Tegenwoordig zal je met een keuze voor de U11+ weer een stuk unieker zijn. Dat geldt ook voor het uiterlijk van het toestel want HTC slaagt erin om een eigen identiteit in stand te houden. Hulde om daar mee door te gaan, het is namelijk zeker uniek en herkenbaar. Het uiterlijk is wel aan de grote en zware kant. De eigen identiteit komt ook in de in software naar voren maar is daar een stuk minder geslaagd vanwege de inmiddels gedateerde layout.
Het scherm had, letterlijk en figuurlijk, de grote kracht van de U11+ moeten zijn maar veroorzaakt toch vooral gemengde gevoelens. Het ontwerp is niet echt voorkantvullend en de maximale helderheid is eigenlijk te laag. De camera maakt een hoop goed en Edge Sense kan een hele handige manier zijn om delen van het toestel te bedienen. Laten die twee dingen nou ook terug te vinden zijn in de U11. Ook vergeleken met veel van de concurrentie is de U11+ behoorlijk duur en kunnen zijn tekortkomingen hem op spelen. Je kunt jezelf 150 euro besparen door te kiezen voor de gewone U11.