Honor 5X review

Veel smartphone voor je geld


Honor 5X review

Honor heeft een nieuwe voordelige alleskunner uitgebracht in de vorm van de 5X. Niet te verwarren met de Nexus 5X maar desalniettemin de moeite van het bekijken waard.

Nu Huawei langzaam maar zeker haar toestellen een prijsklasse hoger positioneert, ontstaat er een mogelijkheid voor dochterbedrijf Honor om de vrijgekomen plek in te nemen. Dit begon met de Honor 7 en de 5X is daar, met een prijskaartje van 229 euro (april 2016), een duidelijke voortzetting van. Net als de Honor 7 heeft de 5X een metalen unibody en vingerafdrukscanner. De Full HD schermresolutie is dit keer verdeeld over een 5,5 inch groot beeldscherm en de camera beschikt over 13 megapixel.

Inhoud van de doos
MicroUSB-kabel
Adapter
SIM prikker

Qua specificaties is de Honor 5X dus erg scherp geprijsd en ook in vergelijking met de concurrentie is dit een sterk punt. Het halfzusje van Huawei is de G8 en heeft vergelijkbare hardware in een iets strakker vormgegeven jasje, maar is ook aanzienlijk duurder. Datzelfde geldt voor de Motorola Moto X Play. Al heeft deze een flink grotere camera. De bijna één jaar oude Sony Xperia C4 is vrijwel gelijkwaardig aan de Honor 5X maar nog altijd een paar tientjes duurder. Er tussenin is de onbekende WileyFox Storm gepositioneerd. Toestellen die wel goedkoper zijn hebben sowieso een lagere beeldschermresolutie en minder krachtige processor.

7,5 / 10

Plus- en minpunten Honor 5X

  • Bouwkwaliteit
  • Uithoudingsvermogen
  • Beeldscherm
  • Software
  • Connectiviteit
  • Camera

Ontwerp

De Honor 5X is de opvolger van de 4X en een maatje groter dan de Honor 7. Vooral met deze laatste heeft hij veel uiterlijke kenmerken gemeen en lijkt daarmee de nieuwe designfilosofie van Honor te bevestigen. Wij hebben de grijze uitvoering getest. Deze heeft een geheel zwarte voorkant. De zilveren uitvoering heeft een witte voorkant en de gouden een (verrassing!) gouden.

Honor 5X voorkant
In ons geval zat er een screenprotector op, maar die zit er normaal gesproken niet op
Full HD-resolutie scherm van 1920 bij 1080 pixels
Verborgen notificatielampje

De hele voorkant wordt bedekt door een glasplaat met een dun plastic randje eromheen. Het glas werd in ons geval bedekt door een erg goed passende screencover. De Nederlandse persafdeling van Honor is altijd erg begaan met hun eigendommen. Aangezien de 5X niet is voorzien van Gorilla Glass of een ander type versterkt glas is het wellicht toch aan te raden om ook een screenprotector te gebruiken.

Rechts boven het scherm zit ook nog een klein notificatielampje. Onder het scherm zit behoorlijk veel loze ruimte en ook de randen naast het scherm zijn niet kinderachtig. Daardoor is de verhouding scherm/toestel niet optimaal en levert het toestel in qua handzaamheid. Aan de linkerkant zitten twee sleuven voor microSD- en SIM-kaarten. In de bovenste past een microSIM, onderin alleen een nanoSIM. Rechts op het toestel treffen we de aan/uit en volumetoetsen. Beiden voorzien van een fijne ribbeling.

Honor 5X achterkant
Slot voor 2 simkaarten én een geheugenkaart
Handig geplaatste vingerafdrukscanner
Geborsteld aluminium behuizing

De achterkant is van glanzend aluminium en loopt over naar de zijkanten. De achterkant heeft een lichte bolling en is geborsteld met een soort streeppatroon terwijl de zijkanten een matte gezandstraalde afwerking hebben. De randen zijn schuin gepolijst. Het metaal lijkt wel gevoelig voor krassen. Net boven het middelpunt zit de vingerafdrukscanner op een prettig bereikbare plek voor de wijsvinger. Daarboven is de camera, die een paar millimeter uitsteekt, geplaatst met ernaast een enkelvoudige LED-flitser.

Net als bij de Honor 7 loopt het metaal niet helemaal door naar de boven- en onderkant maar zitten hier plastic kapjes. Dit is waarschijnlijk mede om te zorgen dat het ontvangst niet wordt verstoord. Het is niet de mooiste oplossing maar bij de Honor 5X wel een stukje netter uitgevoerd dan bij de Honor 7 en het voelt solide aan.

Honor 5X vingerafdrukscanner

De headsetpoort zit bovenop het toestel. Aan de onderkant vinden we een microUSB-poort met aan weerszijden luidsprekergaatjes. Alleen achter de rechter zit daadwerkelijk een luidspreker.

Prestaties

De Honor 5X draait op een Snapdragon 615 octacore-processor die wordt vergezeld door 2 GB werkgeheugen. De processor is een solide midrange exemplaar maar de hoeveelheid werkgeheugen lijkt toch wel wat krap. Dit leidt soms tot haperingen bij scrollen en openen van apps. De interface draait verder redelijk soepel maar het is zeker geen snelheidsmonster.

Voordeel van de processor is dat hij niet zoveel vergt van de batterij als de zwaardere exemplaren die we tegenkomen in topmodellen van andere fabrikanten. Desondanks is de Honor 5X toch nog uitgerust met een 3.000 mAh batterij. Dat betaalt zich uit in een stevig uithoudingsvermogen. Met een scherm aan-tijd van ruim zes uur spant het erom of een gebruikstijd van 48 uur volgemaakt kan worden. Een lange dag met zeer intensief gebruik moet dus geen enkel probleem zijn voor de Honor 5X.

Onder het kopje energiebesparing in de instellingen vinden we nog een aantal opties die je dus eigenlijk niet nodig hebt. Zoals het uitvoeren van optimalisatie voor stroombesparing. Op het eerste gezicht lijkt dit een handige en bruikbare functie maar dat valt behoorlijk tegen. Het scant het toestel op mogelijke ‘problemen' en bespaaropties. Echter zijn de 'problemen' waarmee het komt veelal reguliere telefoonfuncties die je niet kunt missen. De voorgestelde optimalisaties hebben dus relatief veel invloed op de werking van het toestel met beperkte stroombesparing tot gevolg.

Verder is het mogelijk om het voedingsplan in te stellen. Dit reguleert het CPU- en netwerkgebruik om prestaties en energiegebruik op elkaar af te stemmen. Echter, het verschil tussen de slimme en normale stand is minimaal. Met de ultra stand kan het uithoudingsvermogen wel flink opgerekt worden maar zijn alleen de oproep- en berichtfuncties met de contactenlijst beschikbaar.

Daarnaast wordt je nog steeds geconfronteerd met de zogenaamde 'stroomintensieve prompt'. Dit zijn meldingen wanneer het systeem een app detecteert die veel stroom zou gebruiken. Gelukkig kan dit uitgeschakeld worden want het energieverbruik valt normaal gesproken erg mee en Android regelt uit zichzelf ook al dat apps worden afgesloten indien nodig.

Scherm

Waar de 4X het voor zijn 5,5 inch scherm nog moest doen met een magere resolutie van 720 x 1280 pixels beschikt de Honor 5X net als de Honor 7 over 1920 × 1080 pixels (Full HD). Dat mag voor deze prijsklasse toch gerust als degelijk en bovengemiddeld worden geclassificeerd. Een pixeldichtheid van 401 PPI op dit IPS-scherm geeft een ruim voldoende scherp beeld met goede kijkhoeken. Kleuren zien er ook netjes uit.

Voor het beeld kan de kleurtemperatuur nog aangepast worden. Wij vonden dit niet echt noodzakelijk. Naast de automatische schermhelderheid is er ook nog de optie om de leesbaarheid bij zonlicht te verbeteren. Wat dit precies inhoudt is ons niet meteen duidelijk.

Software

De Honor 5X is helaas nog uitgekomen met Android 5.1.1. Daaroverheen draait de EMUI-schil die we ook bij Huawei-toestellen terugzien. Een update naar Android 6.0 is al wel aangekondigd voor later dit jaar. De EMUI-interface zorgt er onder meer voor dat er geen applicatiemenu is maar dat alle apps op een startscherm staan. Er zijn maximaal negen startschermen beschikbaar waarop je die apps kwijt kunt.

Daarnaast hebben alle pictogrammen dezelfde vorm en grootte. Om dit in stand te houden worden ook icoontjes van andere ontwikkelaars in deze pasvorm geperst. Dit levert niet altijd de mooiste resultaten op. Bovendien is het aantal mooie en/of nuttige widgets nogal beperkt. Voor de startschermen kunnen rastergrootte, roulatie van schermen, uitlijnen en notificatiebadges voor app-pictogrammen ingesteld worden. Standaard staan alle apps op één startscherm waarbij een deel is ondergebracht in mapjes voor bijvoorbeeld tools en Google. Sommige apps, zoals de spelletjes, kunnen gelukkig gewoon verwijderd worden. Apps die je niet kunt verwijderen maar ook nooit gebruikt, kunnen worden verborgen door op een startscherm twee vingers uit elkaar te bewegen.

Het notificatievenster dat schuilgaat achter de statusbalk is ook flink onder handen genomen. Meldingen worden mooi gerangschikt op een soort timeline en kunnen nog steeds uit beeld worden geveegd. Wanneer er geen notificaties zijn verschijnt bij het naar beneden slepen van de statusbalk direct het tabblad met sneltoetsen voor instellingen. Het is niet meteen duidelijk maar hier kan wel degelijk doorheen gescrold worden om meer sneltoetsen zichtbaar te maken.

Ook het instellingenmenu is flink op de schop gegaan. Veel functies zijn makkelijk te vinden terwijl je sommige weer op een andere plek zou verwachten. Er is ook een tabblad voor algemene instellingen toegevoegd maar helaas kan je hiervan niet de inhoud aanpassen. Vergeleken met standaard Android zitten de on-screen bedieningstoetsen erg dicht op elkaar. Dit is in het begin wel even wennen en zorgt er soms voor dat je net mis drukt. De volgorde van de toetsen kan worden aangepast en het is mogelijk om een toets voor het meldingenpaneel toe te voegen.

Wij geven de voorkeur aan de pure Android-ervaring en kunnen maar moeilijk wennen aan de eigenaardigheden van de EMUI-interface en de soms bijzondere vertalingen. EMUI heeft wel de mogelijkheid om doormiddel van thema's een andere pictogrammenset te kiezen en zo het uiterlijk van de interface aan te passen. Daarnaast kun je een andere launcher installeren om de look van de startschermen te wijzigen en een applicatiemenu toe te voegen.

Hardware

De Honor 5X heeft twee verschillende SIM-kaarthouders waarin plek is voor een micro en een nano-exemplaar en één microSD-kaart. Vervolgens kan in de instellingen worden aangegeven welke SIM gebruikt moet worden voor 4G/3G, mobiele data en oproepen/berichten. Desondanks moesten wij verder in de instellingen voor draadloos & netwerken ook nog het voorkeursnetwerktype voor mobiel netwerk aanpassen van ‘alleen 2G' naar ‘auto 4G/3G/2G. Dit is een behoorlijk verstopte instelling en de doorsnee gebruiker zal niet direct doorhebben waarom zijn internetsnelheid zo beperkt is.

De Honor 5X kan geen WiFi-verbinding maken via een 5 GHz frequentie. Nu kom je met de 2,4 GHz frequentie normaal gesproken ook wel een heel eind maar vreemd genoeg wordt de WiFi-verbinding soms om onverklaarbare redenen verbroken. Bovendien moesten we telkens wanneer we weer binnen bereik kwamen van een bekend netwerk handmatig de verbinding herstellen. Dat gaat al snel behoorlijk vervelen. Signal+ en WiFi+, dat we eerder zagen op toestellen van Huawei/Honor, is niet beschikbaar op de Honor 5X. Tevens ontbreekt ondersteuning voor NFC.

Vingerafdrukscanners zijn normaal gesproken voorbehouden aan duurdere toestellen maar ook de Honor 5X beschikt er over eentje. De scanner van de 5X werkt redelijk snel maar is een stuk minder nauwkeurig dan we zagen bij de Huawei Mate S of Nexus 6P. Ook heeft hij flinke moeite met de minste of geringste vocht op je vinger. Wanneer je vinger niet is herkend geeft het toestel een kort trilsignaal. De scanner activeert en ontgrendelt het toestel tegelijkertijd.

Voor het gebruiken van de vingerafdrukscanner moet ook een alternatieve ontgrendelmethode, zoals een pincode of patroon, worden ingesteld. Dit is om te voorkomen dat de scanner eenvoudig omzeild kan worden. Omdat de scanner aan de achterkant zit kun je het toestel niet snel ontgrendelen wanneer deze bijvoorbeeld op tafel ligt. Je kunt meerder vingerafdrukken in het toestel opslaan. Bijvoorbeeld een linker- en rechterwijsvinger zodat je het toestel met beide handen kunt ontgrendelen. Aan een vingerafdruk kan ook een app of contactpersoon gekoppeld worden die geopend of gebeld moet worden als het toestel met die vinger wordt ontgrendeld. Echt toegevoegde waarde zien wij hier niet in.

Behalve voor het ontgrendelen van de telefoon kan de scanner ook gebruikt worden om het toestel te bedienen. Bijvoorbeeld door hem ingedrukt te houden terug naar het startscherm gaan of een oproep beantwoorden. En het openen van recente apps of het meldingenpaneel door respectievelijk omhoog of omlaag te vegen. Voor deze acties hoeft niet eerst een vingerafdruk te worden geregistreerd.

Camera

De camera heeft zoals gezegd 13 megapixel en wordt bediend vanuit een redelijk overzichtelijke interface. Er wordt nogal uitgepakt met verschillende opnamefuncties. Behalve uit foto en video kan in het zoekscherm ook gekozen worden voor 'goed eten', 'mooi maken' en ‘tijdsverloop'. Goed eten moet je in staat stellen om aantrekkelijke close-ups van eten te maken. Met mooi maken kan het schoonheidsniveau verbeterd worden door gezichtshuid tot het extreme glad te strijken. Tijdsverloop is voor timelapse filmpjes.

Via het instellingenmenu zijn de modi panorama, HDR, stel alles scherp, beste foto, watermerk, slow-mo en audionotitie te selecteren. Voor allemaal geldt dat het niet mogelijk is om ze permanent in te schakelen. Vanuit dit menu kun je ook terecht bij de overige instellingen, die vreemd genoeg niet automatisch mee draaien wanneer je het toestel horizontaal houdt. Er kunnen ook nog verschillende kleurenfilters worden toegepast.

Bij daglicht houdt de camera zich, zoals verwacht mag worden, goed staande. Het beeld is een beetje flets maar witbalans, kleur en details worden netjes weergegeven. Mits je rekening houdt met het ontbreken van beeldstabilisatie. Dat is zeker ook nodig bij gebruik van HDR want foto's kunnen snel bewogen zijn. Binnenshuis en bij minder omgevingslicht doet flink wat ruis zijn intrede en laat ook de belichting te wensen over.

Aan de voorzijde heeft de Honor 5X een redelijke 5 megapixel camera met schuif voor mooi maken en filmen doet hij maximaal in Full HD-resolutie. Echt spectaculair is de videokwaliteit desondanks niet.

Conclusie

Kort gezegd is de Honor 5X inderdaad een telefoon met metalen unibody, 5,5 inch Full HD-beeldscherm, vingerafdrukscanner en 13 megapixel camera. Wat dat betreft biedt hij op het moment absoluut de meeste smartphone voor je geld. Bij de Honor 7 zagen we voor het eerst de nieuwe uitstraling van Honor die steunt op een metalen unibody met plastic boven- en onderzijde. De Honor 7 heeft sterkere hardware maar qua ontwerp is de 5X net iets verfijnder. Dankzij de grotere batterij en bescheiden processor heeft de 5X een indrukwekkend uithoudingsvermogen.

Helaas komt een dergelijk betaalbaar toestel niet zonder haken en ogen. De camera is een tikkeltje wisselvallig maar dat moet kunnen in deze prijsklasse. Op het vlak van connectivity heeft de 5X duidelijke tekortkomingen qua hardware en functionaliteit. Met name wat betreft WiFi. Het grootste struikelblok voor ons is de software. Het is jammer dat Honor een toestel presenteert in 2016 dat nog niet draait op Android 6.0. De EMUI-schil lopen we ook niet echt warm voor. De interface wordt teveel aangepast en EMUI probeert teveel controle uit te oefenen over de functionaliteit van Android. Mensen die Android minder intensief gebruiken of minder verschillende telefoons gebruiken als wij zullen hier misschien niet zo zwaar aan tillen. Eerlijk gezegd zijn we vanwege zijn prijs ook wel bereid om alle tekortkomingen door de vingers te zien. Zeker wanneer de prijs nog verder richting of onder de 200 euro gaat zakken.


Vermelde toestellen