LG Optimus Black P970 review

3 reacties

Niet iedereen die een nieuwe smartphone wil kopen heeft het er voor over om hier een fors bedrag voor uit te geven.

Ze willen wel de lusten van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie, maar niet de lasten van een hoge aanschafprijs of een duur abonnement. Voor deze mensen is er de LG Optimus Black, het kleine broertje van de Optimus 2X Speed. Op alle gebieden een volwaardige smartphone, maar net iets vriendelijker voor de portemonnee.

De LG Optimus Black draait onder Android 2.2 Froyo - helaas niet de nieuwste versie van het systeem - en beschikt over een single-core Texas Instruments OMAP3630-processor met een kloksnelheid van 1GHz. Een van de belangrijkste punten van het toestel is het 4.0 inch NOVA-scherm met een lichteenheid van wel 700 nits. Dit scherm zou voor een optimale scherpte en een heldere beeldkwaliteit moeten zorgen.

Op dit moment gaat het niet erg goed met de smartphone divisie van het Zuid-Koreaanse LG. Met de Optimus Black proberen ze een betere positie op de markt terug te winnen door het aanbieden van een goed betaalbare, volwaardige smartphone voor een breed publiek.

Plus- en minpunten LG Optimus Black P970

  • Helderheid beeldscherm
  • Kwaliteit camera
  • Verbindingsmogelijkheden
  • Gewicht
  • Android 2.2 Froyo

Wat zit er bij het toestel?

We kregen de Optimus Black in een mooie, stevige zwarte doos in een kartonnen sleeve. Bovenin ligt het toestel met 1500mAh-batterij, daaronder bevinden zich de documentatie, 3.5-mm headset en het USB-snoer met een opzetstuk om het in een oplader te veranderen.

Qua kwaliteit springen de accessoires er niet echt uit, ze zijn niet slecht maar ogen wel wat goedkoop in vergelijking met accessoires van andere telefoons.

Uiterlijk

De Optimus Black heeft een standaard monoblock design en is gemaakt van zwart plastic. Mede hierdoor voelt het toestel wat licht en goedkoop aan. De telefoon is ook in het wit te verkrijgen en gaat dan door het leven als de Optimus White.

De voorkant van het toestel bestaat bijna volledig uit het scherm. Hier onder vinden we 4 touch-knoppen die bij de meeste Android-toestellen hetzelfde zijn: de optieknop, homeknop, terugknop en zoekknop. Boven het scherm bevindt zich de luidspreker en een secundaire camera.

Aan de linkerkant van het toestel zit de volumetoets en een knop waarmee de Gesture-mode gebruikt kan worden. De rechterkant van het toestel heeft geen speciale functies.

Aan de bovenkant bevind zich een aansluiting voor de 3.5-mm headset en de aan/uit- en schermblokkeringsknop. Hier tussenin zit de aansluiting voor het USB-snoer, deze is af te sluiten met een klein schuifje om te voorkomen dat er geen stof in de aansluiting komt. Persoonlijk houden we niet zo van dergelijke schuifjes, maar dat is natuurlijk vrij subjectief.

De achterkant bestaat volledig uit de batterijklep met uitsparingen voor de speaker, camera en flits. Onder de batterijklep is ruimte voor de 1500mAh-batterij, SIM-kaart en geheugenkaart. De SIM-kaart kan zonder de batterij te verwijderen geplaatst worden, verwijderen van de SIM-kaart lukt op deze manier helaas niet.

Uithoudingsvermogen

De Optimus Black beschikt over een krachtige 1500mAh-batterij. Deze zorgt er voor dat het toestel lange tijd op een batterijlading mee kan. Natuurlijk verschilt het uithoudingsvermogen sterk als er meer of minder stroomverbruikende functies zoals WiFi of video worden gebruikt, maar over het algemeen komt de batterij goed uit de test. Er zijn niet veel opties om de batterijduur te verlengen, alleen de schermtime-out kan worden aangepast. Wel is er een menufunctie aanwezig die gedetailleerd laat zien welke functies actief zijn en stroom verbruiken.

Belkwaliteit

De belkwaliteit van het toestel is erg goed. Het belgeluid is kraakhelder en ook het volume is helemaal in orde. De speaker is van wat mindere kwaliteit en begint al snel te kraken bij een iets hoger volume.

Tijdens het bellen zijn er verschillende opties te gebruiken. Zo kunnen we het gesprek in de wacht zetten, een contact toevoegen aan het gesprek, de numerieke toetsen oproepen, Bluetooth gebruiken, het gesprek dempen of juist op speaker zetten. Via de optieknop onder het scherm kunnen we contacten bekijken, een memo typen of berichten bekijken.

Het gespreksoverzicht op de Optimus Black bestaat uit een standaard chronologische lijst met gebruikte nummers. Naast het wissen van de lijst is het mogelijk om de contacten te filteren. Hierbij is te kiezen uit ontvangen oproepen, verzonden oproepen, gemiste oproepen en video oproepen.

Beeldscherm

Een van de sterke punten van de Optimus Black is het fantastisch heldere beeldscherm. LG heeft het toestel uitgerust met een zogenaamd NOVA-scherm met maarliefst 700 NIT. Het beeldscherm is 4.0 inch groot en maakt gebruik van LCD-techniek.

In de praktijk is de kwaliteit van het beeldscherm ook erg mooi. De helderheid is opvallend hoger in vergelijking tot andere toestellen. Ook is de helderheid via de instellingen aan te passen in sterkte of is te kiezen voor de automatische functie.

Naast de instellingen met betrekking tot de helderheid van het scherm zijn ook de schermtime-out, het lettertype en de auto-rotate in te stellen. Als laatste kan de mate van gebruikte animatie binnen het systeem aangepast worden.

Menu

De menustructuur op de Optimus Black is zoals we deze van Android gewend zijn. Wanneer de telefoon wordt aangezet belanden we in de bekende beginschermen, de Optimus Black heeft er 7. Deze schermen zijn naar wens in te delen met apps, opties en widgets. Wanneer we een vegende beweging van boven naar onder maken schuift er een scherm naar beneden waarop instellingen voor het geluid, WiFi, Bluetooth en GPS te vinden zijn. Ook worden hier de meldingen van het systeem en de downloads weergegeven.

Wanneer we op het beginscherm op de knop applicaties drukken komen we terecht in een scherm gevuld met alle apps en opties. Wanneer er een nieuwe app gedownload wordt zal deze in dit scherm verschijnen. Het applicatiescherm is naar wens in te delen en alle onderdelen kunnen naar de startschermen gesleept worden, sommige ook in de vorm van widgets. Dit verschuiven gaat standaard gepaard met haptic feedback, dat via Instellingen ook uit te schakelen is.

Het toestel wordt volledig bediend met het touchscherm en de vier touch-knoppen onder het scherm, maar de Optimus Black heeft n贸g een optie. Doormiddel van de Gesture-knop aan de zijkant van het toestel kan de telefoon met van verschillende gebaren bediend worden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om door de startschermen te bewegen door het kantelen van de telefoon. De Gesture-functie biedt veel hoop voor de toekomst, maar is op dit moment nog niet ver genoeg uitgewerkt om echt speciaal te zijn. Ook is het jammer dat de functie pas werkt wanneer er een fysieke knop ingedrukt wordt.

Telefoonboek

Het telefoonboek is zoals we van Android gewend zijn te vinden onder de contacten-toets in het startscherm. Wanneer we dit openen komen we in een alfabetische lijst met alle toegevoegde contacten. Als extra mogelijkheid kunnen de contacten ook in groepen ingedeeld worden.

Toegevoegde contacten beschikken over de voldoende gegevens. Zo kunnen naast het type contact, foto, naam achternaam en telefoonnummers ook verschillende e-mail adressen, groepen, postadres, organisatie, afspraak, chat, opmerkingen, bijnaam en website toegevoegd worden. Er is geen maximum aantal contacten dat kan worden opgeslagen, dit is afhankelijk van de beschikbare ruimte op de telefoon.

Messaging

Een bericht typen vormt geen enkel probleem op de Optimus Black. Het toetsenbord reageert goed op aanraking en er is weinig last van vervelende autocorrect-functies. Wel merkten we dat wanneer er wat sneller getypt werd, het toestel het soms niet helemaal bij kon houden. Daarnaast lijkt de layout van het toetsenbord en de bijbehorende geluidjes wel erg op die van concurrent Apple.

Een SMS-bericht is snel om te vormen tot een MMS-bericht door simpelweg een bijlage aan het getypte bericht toe te voegen. Ook heeft het toestel ondersteuning voor verschillende instant messaging programma鈥檚 zoals Google Talk.

Daarnaast heeft het toestel natuurlijk de standaard Gmail-client van Google, die recent een update kreeg. Deze client is alleen te gebruiken voor Gmail-accounts. Als je die niet hebt, kun je gebruik maken van de mail-app die LG heeft toegevoegd aan het toestel. Deze ondersteunt ook Microsoft Exchange. Vooral voor zakelijke klanten is dat van belang.

LG denkt daarnaast ook aan liefhebbers van Facebook en Twitter. Aardig, want er zijn alvast apps voorge茂nstalleerd die je op deze sociale netwerken helpen. Het gaat hier om apps die door LG zelf gemaakt zijn. Dat hadden ze wat ons betreft niet hoeven doen. Zowel Twitter als Facebook heeft een eigen app in de Android Market, die voortdurend ontwikkeld wordt. In vergelijking met de clients die deze sociale netwerken in eigen huis ontwikkelen, voelen de apps van LG eenvoudig en gedateerd aan. Een echt probleem is dat niet, want wij gebruiken gewoon de native apps.

Connectivity

Op het gebied van connectivity is de Optimus Black goed vertegenwoordigd. Als eerste hebben we de Bluetooth-connectie getest. Een verbinding tussen twee apparaten is snel gelegd en ook het versturen van bestanden verloopt zonder problemen.

Ook via WiFi is het toestel makkelijk te verbinden. Naast het verbinden met draadloze netwerken beschikt de Optimus namelijk ook over WiFi-direct. Hiermee kunnen rechtstreekse verbindingen gemaakt worden tussen WiFi-apparaten, zonder tussenkomst van een router of modem.

Als laatste is het toestel in te stellen als draagbare hotspot. Dit maakt het mogelijk om de mobiele verbinding van de telefoon te delen doormiddel van WiFi-tethering. Zo zou je via het netwerk van je telefoon met je laptop op internet kunnen, wanneer er geen WiFi-netwerk beschikbaar is. Ideaal voor een dagje in het park. Pas wel op dat je niet over je bundel heengaat.

De aanwezige browser ziet er goed uit en werkt snel en zonder problemen. Websites worden goed weergegeven en laden zonder vast te lopen. Tijdens het browsen kan een nieuw venster worden geopend, de favorieten getoond worden, meerdere vensters geopend worden, de pagina vernieuwd worden en naar de volgende pagina worden gegaan. Via de opties kan een pagina favoriet gemaakt worden, worden gezocht op de pagina, tekst gekozen worden, pagina informatie worden getoond, de pagina worden gedeeld en de downloads worden bekeken.

Camera

De Optimus Black beschikt over een primaire 5.0 megapixel camera met LED-flits en een secundaire camera van maar liefst 2.0 megapixel.

Tijdens het fotograferen kan er van camera gewisseld worden. Ook kan er worden gezoomd, het contrast worden aangepast en de flits ingesteld worden op automatisch, anti-rode ogen, normaal en uit. Er kan gefotografeerd worden met de maximale resolutie van 5 megapixel (2592x1944), 3 megapixel (2048x1536), 2 megapixel (1600x1200), 1 megapixel (1280x960), VGA (640x480) en QVGA (320x240 pixels). Verder kunnen er verschillende scenes gekozen worden en kunnen de ISO-waarde, witbalans, kleureffect, timer, fotomodus, kwaliteit, autocontrole, sluitergeluid en tag-locatie worden ingesteld.

De secundaire camera kan fotograferen met een resolutie van 2 megapixel (1600x1200), 1 megapixel (1280x960), VGA (640x480) en QVGA (320x240 pixels). Naast verschillende scenes kan de witbalans, kleureffect, timer, autocontrole, sluitergeluid en tag-locatie worden ingesteld.

Wanneer we van fotografie overschakelen naar het maken van video鈥檚 hebben we met de primaire camera de mogelijkheid tot zoomen, het aanpassen van het contrast en het gebruiken van de flits. Verder is het mogelijk de witbalans, kleureffect, kwaliteit, duur, spraak en autocontrole in te stellen. Video鈥檚 kunnen maakt worden in HD (1280x720), TV (720x480), VGA (640x480), QVGA (320x240) en QCIF (176x144 pixels).

De secundaire camera kan opnemen met VGA (640x480), QVGA (320x240) en QCIF (176x144 pixels). Hier kan de witbalans, kleureffect, kwaliteit, duur, spraak en autocontrole ingesteld worden.

Met beide camera鈥檚 worden mooie, scherpe foto鈥檚 gemaakt. Het beeld is helder en kleuren worden erg mooi weergegeven. De secundaire camera is, voor een secundaire camera, ook van een degelijke kwaliteit. Ook de video鈥檚 zien er goed uit, het beeld schokt niet en ook het geluid is van goed niveau en kraakt niet. De aanwezige flits draagt bij aan een mooie fotokwaliteit en is absoluut niet te fel.

De gemaakte beelden zijn te bekijken in de fotogalerij en in een diavoorstelling. Foto鈥檚 en video鈥檚 kunnen worden gedeeld doormiddel van Bluetooth, e-mail, Facebook, MySpace, Picasa en Twitter.

Aanwezige programma's

De Optimus Black beschikt over een breed aanbod van programma鈥檚: Klok, App Advisor, Browser, Calculator, Agenda, Oproep Info, Camera, Carkit, Klok, Contacten, E-mail, Facebook, Financieel, FM-radio, Galerij, Gmail, Google zoeken, Latitude, LG world, Maps, Market, Memo, Berichten, Muziek, MySpace, Navigatie, Nieuws!, Nieuws en Weer, Telefoon, Plaatsen, Polaris Office, RemoteCall, Opties, SmartShare, Software update, Google Talk, Twitter, Videospeler, Spraakrecorder, Voice Search, Weer, Wat is nieuw, YouTube en Sim-toolkit.

Het eerste wat opvalt wanneer we naar alle programma鈥檚 kijken is dat er veel overlappingen in functie lijken te zijn. Zo zijn er meerdere nieuws, weer en locatie-apps te vinden.

We bespreken kort enkele opvallende programma鈥檚. Als eerste is dat Polaris Office 3.0. Dit is een Mobile Office oplossing die het mogelijk maakt om gemakkelijk documenten van verschillende bestandstypes te lezen en aan te passen op de telefoon. Polaris Office is volledig compatible met Word, Excel en Power Point.

Als tweede is er RemoteCall, een helpdesk-programma dat een customer service-medewerker in staat stelt om op afstand een diagnose te stellen en ondersteuning te bieden aan de telefoon. De medewerker bestuurt hierbij het apparaat. Een ideale functie die een hoop tijd bespaart die anders nodig was geweest om de telefoon naar de winkel te brengen. Aan de andere kant kun je je afvragen hoeveel vertrouwen LG in haar eigen telefoons heeft als ze van mening zijn dergelijke toepassingen mee te verschepen.

Als laatste is er SmartShare. Hiermee kunnen we media delen en afspelen op een mobiel apparaat. Door via WiFi verbinding te maken met bijvoorbeeld een PC kunnen video鈥檚 en andere bestanden op de telefoon worden afgespeeld, zonder dat deze opgeslagen hoeven te worden.

Wil je meer apps downloaden, dan kun je terecht in de Android Market. Je vindt daar honderdduizenden apps, waaronder die van NieuweMobiel.NL. LG heeft daarnaast een eigen app-advisor, waar het bedrijf een aantal apps aanraadt, waaronder de offici毛le Twitter-app. Het bedrijf snapt zelf kennelijk ook dat de ingebouwde Twitter-app niet fantastisch is.

Games

Op de Optimus Black staan standaard geen games ge茂nstalleerd. Wel is er een groot aantal games te downloaden via de Android Market.

Conclusie

Na een tijdje met de LG Optimus Black gewerkt te hebben kunnen we concluderen dat LG er goed in geslaagd is om een goedwerkende smartphone voor een betaalbare prijs te ontwikkelen. Hoewel het toestel niet onder de nieuwste versie van Android draait werkt het toestel snel, duidelijk en zonder vast te lopen. Maar bovendien krijgt het toestel uiteindelijk nog een update naar Gingerbread.

De gestelde kwaliteit van het NOVA-beeldscherm blijkt geheel waar te zijn. Dit resulteert in een groot gebruiksgemak van het toestel, zeker op het gebied van foto en video. Je vraagt je hierdoor af waarom LG er niet voor gekozen heeft dit nieuwe type scherm niet in 茅茅n van haar high-end modellen toe te passen?

Samen met de goede kwaliteit van de camera鈥檚 en de uitgebreide mogelijkheden van WiFi-connect en de draadloze hotspot doet de LG Optimus Black zeker niet onder voor de concurrentie.


Vermelde toestellen