LG Optimus G E975 review


LG Optimus G E975 review

Bij de Optimus G ontvingen wij een boek vol lyrische termen als ‘unparalleled performance’, ‘true-to-life experience’ en ‘revolutionary’. Dit toestel was, als we de PR moesten geloven, een geschenk uit de hemel.

En eerlijk is eerlijk, de Optimus G heeft op het eerste gezicht inderdaad een kans van slagen in het topsegment van de markt. Met dit toestel richt LG zich daar dan ook op. Toch lijkt de Optimus G op papier geen partij voor de nog uit te komen Galaxy S4 en HTC One. Is de LG Optimus G te laat? Of zou de Optimus G die race nog kunnen winnen?

Plus- en minpunten LG Optimus G E975

  • Beeldscherm
  • Snelheid en gebruiksgemak
  • Uiterlijk
  • Camera performance

Wat zit er bij het toestel?

De Optimus G wordt geleverd in een chique doosje. De verpakking is nauwelijks groter dan het toestel, dat met zijn 131.9 x 68.9 mm aansluit bij andere nieuwe high-end toestellen die niet bescheiden zijn qua formaat. De bijgeleverde accessoires zijn zwart en glimmend: de oplaadstekker met bijgeleverde USB-kabel ziet er prima uit, maar de oordopjes hebben ondanks het flashy LG-logo een nogal goedkope plastic uitstraling. Iets wat niet helemaal pas bij de rest van het pakketje. Er worden wel nog oorstukjes in verschillende maten bijgeleverd. De Li-ion batterij heeft een flinke capaciteit van 2.100 mAh en kan niet uit het toestel verwijderd worden.

Uiterlijk

De Optimus G is een erg mooi toestel, één van de mooiste die we tot nu toe voorbij hebben zien komen. De verpakking lijkt op een juwelendoosje en de telefoon maakt die verwachtingen ruimschoots waar. Het design is prachtig minimalistisch en strak. Het toestel ligt licht in de hand en maakt een elegante indruk. Dat komt ook door de afgeronde hoeken.

Het hele toestel is uitgevoerd in diepzwart, met een mooi detail op de achterkant: die kant heeft een mooie glazen cover met een stippelpatroon dat het licht vangt. De voorkant wordt bijna helemaal ingenomen door het display, met uitzondering van een zwarte omlijsting. In deze rand vinden we aan de onderkant de drie oplichtende toetsen: terug, home en applicaties, en aan de bovenkant het LG-logo en de interne cameralens.

De overige toetsen zijn tot het minimum beperkt: aan de onderkant vinden we de USB-poort, aan de bovenkant de ingang voor de earphones, op de linkerzijde zit de volumetoets die ook als cameratoets gebruikt kan worden, en links de vergrendel/aan/uit toets. Aan deze zijde zit ook een minuscuul gaatje. Als je hier het bijgeleverde zilverkleurige sleuteltje in steekt, komt de SIM-kaart naar buiten.

Uithoudingsvermogen

LG heeft allerlei trucjes in dit toestel gestopt om het uithoudingsvermogen te vergoten. Niet alleen de krachtige batterij draagt hier aan bij. Natuurlijk kun je de helderheid en de time-out van het scherm aanpassen, maar er is ook nog een eco-modus toegevoegd waarmee de levensduur van de batterij wordt verlengd. Verder zorgt de interface ervoor dat het scherm tot zeventig procent minder energie gebruikt dan AMOLED-beeldschermen.

De exacte energieconsumptie kunnen wij natuurlijk niet meten, maar wat wel opviel is dat de Optimus G met intensief gebruik opvallend lang meeging. We hoefden hem niet iedere avond aan de oplader te leggen, het was prima als we dat een nachtje oversloegen. Een goede prestatie.

Belkwaliteit

Ook hierover valt er eigenlijk niets te klagen. Bij het bellen klonk de stem van de gesprekspartner helder en duidelijk, en de telefonie-app heeft alle functionaliteiten die je verwacht: je kunt het toetsenblok gebruiken en door de contacten scrollen, maar ook Bluetooth aanzetten.

Een pluspunt is dat deze app, zoals alle andere vaste functionaliteiten eigenlijk, ruim is opgezet. Er hoeft nooit gezocht te worden naar een optie en er is geen gepriegel met te kleine toetsen. De oproepinformatie vind je in de telefoonapp. Je kunt ontvangen, gemiste en gekozen oproepen allemaal tegelijk laten weergeven, maar ook filteren.

De tabbladen in de app kun je ook aanpassen, zodat groepen of favorieten wel of niet weergegeven worden. Een extra die erg goed van pas kunt komen tijdens het bellen is QuickMemo. Hierover vertellen we later meer.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de LG Optimus overtuigde ons definitief. Het scherm is mooi ruim opgezet met zijn diagonaal van 4.7 inch en het heeft een resolutie van niet minder dan 1280 x 768. Door dit beeldscherm wordt de hele prestatie van de telefoon beter. Het reageert ook nog eens perfect op aanrakingen en net als in de hele telefoon zijn er allerlei handigheidjes in verstopt, zoals ‘slim scherm', waardoor het scherm niet vergrendeld wordt wanneer het toestel detecteert dat er nog naar gekeken wordt. Het scherm is gemaakt van Gorilla Glass, dus van beschadigingen heeft het geen last. Een diepe buiging voor LG dus.

Menu

De Optimus G heeft een upgrade gekregen naar Androids Jelly Bean OS 4.1.2. De combinatie met de Snapdragon S4 Pro maakt dat het toestel niet alleen snel en perfect loopt, maar ook makkelijk te bedienen is.

Zoals gebruikelijk bestaat het menu uit één homescreen met daaromheen nog zes andere schermen die je naar eigen inzicht in kunt vullen met widgets. Datzelfde geldt voor het lockscreen. Dit kan zowel via de opties als via de applicatietoets. In alle screens is er onderin nog plaats voor maximaal zes icoontjes van je meest gebruikte apps. Deze kun je zelf kiezen, en je kunt ook een icoontje toevoegen dat je zelf leuk vindt. Je kunt zelfs een zelfgemaakte foto kiezen als icoon.

Opvallend is de uitgebreide dropbar waarin je niet alleen zoals gebruikelijk het geluid en de Wi-Fi aan kunt passen, maar ook bijvoorbeeld QuickMemo kunt activeren. Ook zie je een overzicht van de QSlide Apps, een interessante toevoeging. Deze apps kun je openen ‘bovenop' de app waar je al mee bezig bent. De dropbar is dus een volwaardig onderdeel van het menu geworden.

Telefoonboek

Het telefoonboek is precies wat je ervan verwacht: je kunt er alle informatie die je nodig hebt in kwijt (van meerdere telefoonnummers en e-mailadressen tot adressen en bijnamen), en je kunt er makkelijk doorheen navigeren. Het scrollen gaat ook makkelijk, maar dat kan ook niet anders met dit scherm.

Messaging

Er zijn natuurlijk heel veel toestellen waarmee je verschillende opties heb voor het invoeren van berichten, maar vaak zijn de alternatieve mogelijkheden een heel gedoe, wil je ze echt gebruiken. De Optimus G is hier een uitzondering op. Het ‘traditionele' intypen van berichten op het touchscreen gaat zo gemakkelijk als het maar kan, maar hier werkt ook het swypen van letter naar letter meer dan prima. Je hebt meteen te pakken, en het gaat echt sneller dan intypen. Dat geldt overigens niet meteen voor de derde optie: het schrijven van letters met je vinger, die het toestel dan herkent en invoert in het bericht. Als je een onduidelijke letter hebt geschreven, doet het toestel een suggestie.

Ook de e-mailfunctie functioneert goed. Het toestel ondersteunt zo'n beetje alle providers, en wij hebben het gestest met G-mail. De Android-versie van Gmail is bekend en ook hier functioneert alles goed. Dit is een overzichtelijke app, die ook weer optimaal profiteert van het geweldige scherm. Voor de instant messaging heb je de beschikking over Google Talk. Wat opvalt is dat Facebook en Twitter niet standaard geïnstalleerd zijn, maar die kun je natuurlijk zelf downloaden.

Connectivity

Dit hangt samen met ons enthousiasme over het display, maar we hebben over de browser niets dan lof. Hij is snel en je surft vlekkeloos van site naar site. Natuurlijk onthoudt hij alle gebruikte netwerken, kun je verschillende tabbladen openen en je favorieten opslaan. Aan deze browser ontbreekt helemaal niets. Bij het in- en uitzoomen met pinch-to-zoom blijft het beeldscherm glashelder. Voor deze browser krijgt de Optimus een tien met een sticker.

Camera

Zowel de foto- als de filmcamera zitten vol opties. Eerst de 13.0 Mpixel fotocamera: op het gevaar af in herhaling te vallen, de kleuren van de foto's zijn prachtig helder en scherp. Het valt wel op dat de kwaliteit van de foto's die we 's nachts of bij schemering maakten, aanmerkelijk slechter is. Dat is natuurlijk logisch, maar het gat was wel erg groot. De foto's kun je maken via het touchscreen of met de volumetoets, die ook als cameratoets functioneert. Leuke gimmick: je kunt ook een woord kiezen, bijvoorbeeld ‘cheese', en dat werkt dan als voice command voor de camera.

De gebruikelijke cameraopties zijn hier allemaal te vinden: flitser, sluitertijd en timer, helderheid, focus, formaat en zoom kun je aanpassen, en er zijn verschillende scènemodi (normaal, portret, sport, zonsondergang en nacht). Je kunt de foto's op verschillende manieren bewerken, bijvoorbeeld door ze een filter te geven of er met QuickMemo iets bij te tekenen. Met de ‘smart shutter' kan het toestel verder foto's maken voor jijzelf het doet, en je kunt zelfs alsnog foto's nemen van gemiste momenten. Andere opties zijn het aanpassen van de ISO-waarde en de witbalans, geotaggen en iets wat ‘beauty shot' heet: een feature voor de interne camera, waarmee de gefotografeerde ‘meteen mooier wordt'. Eerlijke gezegd zagen we het verschil niet direct. Gemaakte foto's kun je, als je er eenmaal tevreden over bent, delen via berichten, Bluetooth, FileShare, e-mail, Google Plus, Memo en Picasa.

Met de Optimus G kun je filmpjes van hoge kwaliteit maken, die ook nog eens een goed geluid hebben. Via LG's SmartShare kun je de filmpjes bovendien streamen met andere apparaten. Mocht je je zorgen maken om je privacy, dan kun je filmpjes ook vergrendelen. Met Video Editor kun je ze vervolgens bewerken, en ook binnen de app zelf kun je de fragmenten ondertitelen, knippen en delen via genoemde kanalen. Al met al bevat zowel de camera als de filmcamera meer dan genoeg opties: alles wat je nodig kan hebben, en zelfs nog een beetje meer.

Aanwezige programma's

Je kunt de programma's sorteren op alfabetische volgorde of op installatiedatum, en de iconen kun je verkleinen, zodat er meer op één scherm passen. Naast de standaard apps als agenda, alarm/klok, calculator en degene die we al behandeld hebben, vindt je op de Optimus G nog de applicatiemanager en backup, bestandsbeheer, Cell Broadcast, Chrome, FM-radio, Maps, Messenger, muziek, Notebook (waarin je notities in een boekenkast worden weergegeven), Playstore, Polaris Office 4, Quick Translator, Remotecall Service, SmartWorld, taken, Video Wiz, Weer, woordenboek en YouTube.

Games

Er zijn geen spelletjes vooraf geïnstalleerd, maar deze kun je downloaden in de Playstore en LG SmartWorld.

Extra's

LG kondigde in augustus aan vooor de Optimus L-serie met een nieuwe app te komen: Quickmemo. Dat is een ontzettend handige toevoeging die slim gebruikt maakt van de hoge gevoeligheid van het scherm. Als je de volumeknop indrukt opent de QuickMemo-app, waarmee je met je vinger hetgene wat je wil onthouden op het scherm kunt schrijven.

De memo kan ook zichtbaar blijven als je alweer met een andere app bezig bent, en je kunt QuickMemo makkelijk openen en weer sluiten via de dropbar. Ook kun je een deel van het scherm als ‘opschrijfblaadje' gebruiken en de rest niet. Je hoeft overigens niet direct op het scherm te schrijven – er is ook een modus die eruit ziet als een witte pagina.

Je aantekeningen kun je overigens meteen delen via een MMS, Bluetooth, e-mail, FileShare of Picasa, en je kunt ze toevoegen aan de galerij of aan een notebook in de Notities-app.

Conclusie

De review is tot dusver bijna irritant positief geweest. Het gebeurt niet vaak, maar we moesten goed nadenken over de minpunten, en uiteindelijk kwamen we bij de nachtelijke foto's uit. Een beetje flauw misschien. Deze telefoon zou zeker een goede koop zijn, niet alleen om het mooie uiterlijk, maar vooral omdat de Optimus G ontzettend compleet is.

De basis van dit toestel wordt gevormd door de razendsnelle ondersteuning en het beeldscherm, waardoor de andere functies optimaal naar voren komen. Zo'n gevoelig scherm, met zulke kleuren en scherpte, maken de foto's, filmpjes en browser automatisch beter. En met QuickMemo hebben we een extra gevonden die echt handig is om te gebruiken. Er zitten nog veel meer voordelen aan dit toestel vast. Beschouw de Optimus G als een snoeptrommel waarin je steeds iets nieuws ontdekt.


Vermelde toestellen