LG Prada 3.0 P940 review
Opeens waren ze overal in het straatbeeld te zien: de reclameposters van LG Prada. Acteur Edward Norton kijkt in de camera met de blik van een echte hartenbreker. In zijn hand houdt hij de LG Prada 3.0 P940, of, zoals we hem allemaal kennen, de LG Prada.
In samenwerking met het Italiaanse high fashion-merk Prada mikt LG op een stijlgevoelig, modebewust publiek dat smaak wil combineren met technologie. De smartphone als mode-accessoire dus.
Natuurlijk waren er al eerder smartphones die in de markt gezet werden als de ultieme smaakvolle musthave, en ook het formaat en de uitstraling van het toestel zijn niet nieuw: denk bijvoorbeeld aan de Samsung Galaxy S2. Maar zo'n intensieve samenwerking met een modemerk heeft telefoonland niet eerder gezien. Bij NieuweMobiel zijn we niet zulke fashionista's en we vragen ons dan ook af: is de LG Prada meer dan een mooi hebbedingetje?
Plus- en minpunten LG Prada 3.0 P940
- Uitstraling
- Kwaliteit Beeldscherm
- Snelheid
- Soms omslachtige besturing
- Integratie social media
Wat zit er bij het toestel?
De doos waarin de LG Prada wordt geleverd doet je verwachten dat er een mooi horloge of een dure halsketting in zit. Het is een vierkante, leatherlook doos met het Prada-logo prominent voorop. Als je de deksel eraf haalt, zie je de smartphone liggen, ingebed in fluweelachtige stof. Er is zelfs een lintje toegevoegd, zodat je de telefoon er makkelijk uit kan halen. Zelden zagen we dat er zoveel moeite gedaan werd om een telefoon te presenteren. Dat maakt in ieder geval indruk.
Onder de fluwelen deksel vinden we de rest van de accessoires: earphones (voorzien van een chromen stukje met weer het Prada-logo), een USB-kabel, een opzetstuk voor het opladen en een informatiefolder. Alles is uitgevoerd in zwart en ziet er prima uit, alleen zijn de oordopjes onhandig: die blijven niet goed in je oren zitten. Daar kan een hip logo weinig aan veranderen.
Uiterlijk
Dan de telefoon zelf. Het eerste wat opvalt: dit is een fikse telefoon. Hij heeft een afmeting van zo'n dertien bij zeven centimeter. Een reactie van een vriendin van de reviewer: ‘Je zult dat ding maar de hele dag mee moeten slepen.' Aan die grootte wen je echter snel, en bijkomend voordeel is dat het scherm ook lekker groot is. De telefoon doet door de afgeronde hoeken bovendien niet ‘rechthoekig' aan en het toestel is vrij dun. Boven het scherm, naast de lens van de interne camera, zie je weer het Prada-logo, uitgevoerd in een soort parelmoer dat meekleurt met de lichtval. Een subtiel, maar wel leuk detail.
De voorkant van het toestel is volledig bedekt met glas, en de achterkant wordt bedekt door een ribbelig soort plastic. Vooral dat laatste is een vreemde keuze: een ander materiaal had meer bijgedragen aan de uitstraling van het toestel. De telefoon lijkt nu teveel uit allerlei verschillende delen te bestaan, en dat ziet er wat slordig uit. Bovendien sluit de achterklep niet helemaal niet goed aan. Hieronder vinden we de verwisselbare 1450 mAh-batterij, die je moet verwijderen om de SIM-kaart in zijn schuifje te kunnen plaatsen.
Toch is LG erin geslaagd een strakke telefoon te maken: de knoppen onder het scherm (menu, homescreen, terug en zoeken) zijn mooi weggewerkt als oplichtende pictogrammen. Aan de linkerzijde van het toestel vinden we de volumetoets, terwijl de rechterzijde glad is. Aan de bovenzijde vinden we de poort voor de headphones, de cameraknop, de USB-poort (slim weggewerkt met een schuifje), en de vergrendelingstoets waarmee je het toestel ook aan- en uitschakelt. Achterop vinden we tot slot de lens van de externe camera en de logo's van LG en Prada. Alles bij elkaar maakt het toestel een stijlvolle indruk, al hadden we het mooier gevonden als hij uit één stuk had bestaan en is het goedkope achterklepje een misslag.
Uithoudingsvermogen
Het uithoudingsvermogen van de LG Prada valt niet in negatieve of positieve zin op. Als je de smartphone intensief gebruikt zul je hem elke nacht aan de oplader laten liggen. Wil je toch je batterij sparen, dan kun je de schermhelderheid aanpassen. Verder zijn er eigenlijk geen opties: een speciale energiesparende functie hebben we niet kunnen vinden. Gewoon elke dag opladen dus, dan is er niets aan de hand.
Belkwaliteit
We hebben meerdere malen met de Prada gebeld, maar geen problemen ondervonden. Het geluid is gewoon goed, en bovendien: dit is meer een internetphone. Dat neemt niet weg dat de belkwaliteit gewoon in orde moet zijn, en dat is hier zeker het geval. De gesprekken zijn prima te verstaan.
Als je iemand belt of gebeld wordt, verschijnt de foto van je contactpersoon in beeld. Voordat je opneemt kun je ervoor kiezen degene die je belt in de wacht te zetten. Tijdens het gesprek kun je door je contacten navigeren, het toetsenbord gebruiken, Bluetooth inschakelen, het geluid dempen, de speaker inschakelen, of een beller aan het gesprek toevoegen. Een handige functie is ‘memo': daarmee kun je tijdens het gesprek aantekeningen maken. Een moderne vervanging van pen en papier, die toch nooit in de buurt zijn wanneer je iets wil opschrijven.
Het gespreksoverzicht is functioneel en overzichtelijk: alle in- en uitgaande gesprekken en gemiste oproepen worden weergegeven. Heb je binnen korte tijd meerdere keren met iemand gebeld, dan worden die gesprekken gebundeld onder één pictogram. Je kunt de oproepen ook filteren, als je bijvoorbeeld alleen de ingekomen oproepen wil zien, en zelfs als je op zoek bent naar een specifiek telefoontje kun je die vinden via ‘geavanceerd filteren'. Als je de geschiedenis van een bepaald contact wil zien, kan dat via het telefoonboek.
Beeldscherm
Met zijn doorsnede van 4.3 inch is dit, zoals gezegd, een groot scherm. Dat heeft als voordeel dat de lay-out heel ruim is, wat goed van pas komt bij e-mail en browsen: je hebt niet het gevoel dat je op de vierkante centimeter zit te prutsen.
Het TFT-scherm kan meer dan 16 miljoen kleuren weergeven en de kleuren zijn ook helder en scherp. De lay-out is vooral gericht op zwart. Dat past bij het stijlvolle imago dat LG aan deze telefoon wil geven, maar helaas is het zwart van de achtergrond fletser dan dat van de apps die je erop kan installeren. Mocht je de zwarte lay-out niets vinden, dan kun je natuurlijk een andere achtergrond kiezen, al wordt de LG Prada daar wel iets minder stijlvol van.
Nog een minpuntje: het scherm is erg krasgevoelig. In de korte periode dat we de LG Prada testten, verschenen er drie kleine krasjes op het scherm, terwijl we er echt niets raars mee gedaan hebben.
Menu
De LG Prada loopt op Android 2.3 Gingerbread, maar LG Prada heeft er wel een eigen stempel op gedrukt. Dat is vooral te zien aan de lay-out van de widgets: die zijn minimalistisch en doen een beetje retro aan. Het grappige is dat je voor elke functie een eigen widget kan uitzoeken uit een rij met een enorme variatie. Dus mocht je het aloude telefoonicoontje saai vinden, dan kun je die vervangen door een afbeelding van een bus, de bijbel of een willekeurige letter.
Het hoofdmenu bestaat uit zeven schermen die je elk kan inrichten zoals jij wil. In het homescreen vind je een balk waarin de vier belangrijkste widgets al staan: contacten, berichten, telefoon en applicaties. Ook deze balk kun je weer inrichten zoals jij dat handig vindt. Om je een beetje te helpen heeft LG alvast vier ontwerpen voor het homescreen gemaakt. De optie ‘werken' geeft dan bijvoorbeeld je agenda en je e-mail prominent weer. In elk screen kun je gebruik maken van de downdrop statusbalk waarin je meteen geluidsweergave, WiFi, Bluetooth en wat andere functies kan zien en aanpassen. Ook als je een nieuwe e-mail ontvangt verschijnt die in de statusbalk.
Via de widget ‘applicaties' kom je terecht in het menu waar alle apps staan. Ze staan in de eerste instantie op alfabet, maar je kunt ze in iedere volgorde zetten die je wil. Onder de gewone apps vind je, ook weer op alfabetische volgorde, de apps van Google. Ook kun je er drie aparte pagina's van maken: ook dan staan de Google-apps apart. Alles bij elkaar is dit een conventioneel, maar wel goed werkbaar Android-menu. Never change a winning team, moet LG gedacht hebben, en gelijk hebben ze. Het enige rare is wel dat je zou verwachten dat er tussen de menu-onderdelen genavigeerd kan worden door van scherm naar scherm te slepen, maar dat lukt niet altijd. Soms moet je opeens de terug-toets gebruiken. Ook ontbreken koppelingen die wel logisch zouden zijn, zoals van de camera-app naar de fotogalerij. Dit maakt het soms wat omslachtig.
Telefoonboek
De contacten-app is hetzelfde als de telefoon-app, dus je kan er vanuit je oproepinfo meteen naartoe navigeren. Het is een vrij standaard lijst met contacten die je wel zelf kan vormgeven: je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om ook je e-mailcontacten weer te geven, of juist niet. Van een contact kun je de info, geschiedenis, foto en agenda-afspraken bekijken. Wat wel onhandig is, is dat Facebook-updates niet meteen te zien zijn. Daarvoor moet je eerst nog aanklikken dat je het profiel wil zien.
Messaging
De berichten worden als conversatie weergegeven, waarbij je eigen berichten in een wat grijziger zwart staan dan de ontvangen. Handig is dat je de tekst van een bericht meteen kan instellen als afspraak in je agenda. Tekst invoeren gaat makkelijk, ook met behulp van het woordenboek dat je spelfouten meestal corrigeert. Bij een bericht kun je van alles toevoegen: afbeeldingen, foto's, video's, enzovoort. Ook hier is dus niets op aan te merken. Het toetsenbord kun je ook gebruiken in een horizontale modus.
De e-mailclient biedt, naast het geijkte Gmail, ondersteuning voor POP3, SMTP en IMAP4. Bij e-mail komt het grote scherm goed van pas: je ziet meer mails dan gebruikelijk in één oogopslag en ook het opstellen van mails wordt erdoor vergemakkelijkt.
De integratie van social media gaat via Sociaal+, een aparte app. Hier kun je Facebook, Twitter en Myspace invoeren. De updates komen dan in een aparte widget te staan.
Connectivity
Voor de browser van de LG Prada hebben wij eigenlijk niets dan lof. Hier komt pas goed naar voren hoe goed het beeldscherm eigenlijk is. Alle pagina's worden haarscherp weergegeven, het navigeren gaat heel snel en makkelijk en ook de zoomfunctie is haarscherp. Je kunt zoveel tabbladen openen als je wil en het gaat allemaal makkelijk. Pagina's waar je nu even niet aan toekomt, kun je opslaan onder ‘later lezen'.
Daarnaast ondersteunt de LG Prada NFC, een techniek die het mogelijk maakt om snel gegevens uit te wisselen met andere toestellen die NFC ondersteunen. Ook is het mogelijk gegevens te lezen en te schrijven naar NFC-tags, kleine chips die in allerlei vormen verkrijgbaar zijn. Zo kun je bijvoorbeeld je telefoonnummer wegschrijven naar een sleutelhanger met NFC, zodat een eventuele vinder van je sleutelbos weet waar deze naartoe gezonden moet worden.
LG heeft zelf een uitbreiding geschreven op de standaard NFC-functionaliteit die in Android te vinden is. Je kunt snel een nieuwe tag aanmaken met gegevens van een contact, een url of tekst. Ook kunnen je een aanvraag om je nummer te bellen versturen via NFC. Degene die deze gegevens uitleest, kan je razendsnel bellen. Onder de tab 'Lezen' in het NFC-programma is de historie van eerder gelezen NFC-tags te vinden.
LG heeft aan de Prada eigen software toegevoegd voor het delen van content met andere apparaten die je in huis hebt: SmartShare, een implementatie van DLNA. Hiermee is het mogelijk om beelden naar bijvoorbeeld een TV te zenden. Deze moet daarvoor wel van van DLNA-functionaliteit voorzien zijn. Deze optie is op steeds meer televisies te vinden.
Camera
De 8.0 Mpixel fotocamera biedt allerlei mogelijkheden, waarvan een groot aandeel eigenlijk standaard zijn. Er is zowel een interne als een externe camera aanwezig. Je kan fotograferen in spiegelbeeld, er zijn verschillende focusopties (autofocus, gezicht volgen, reeksopname), in verschillende formaten fotograferen, scenemodi instellen (auto, portret, liggend, zonsondergang) en de witbalans aanpassen. Gemaakte foto's kun je instellen als achtergrond of meteen delen via Sociaal+, een SMS, Picasa, Bluetooth of SmartShare. Met een filter kun je ze bewerken (sepia, zwartwit, enzovoort) en ook allerlei andere bewerkingen doen.
Deze bewerkingen zijn hetzelfde als je in de app Image Editor kunt doen. We zijn aangenaam verrast door de scherpte en de kleuren van de foto's die we bij daglicht maakten. Met 's avonds fotograferen heeft de camera meer moeite, maar ook dan kunnen de foto's er goed mee door: de flitser maakt de foto's wat hard, maar scherp blijven ze. Je kunt foto's maken door het touchscreen te gebruiken, maar wij gebruiken liever de cameraknop. Die is prima: niet te gevoelig, dus je maakt niet de hele tijd per ongeluk foto's.
Ook de videocamera valt niet tegen. Voor filmpjes is dit grote scherm fantastisch. De opties die de videocamera biedt zijn: het formaat en de witbalans aanpassen, het geluid dempen en iets wat ‘automatische controle' heet, waarvan we alleen geen enkel effect gemerkt hebben. Ook de filmpjes kun je via alle kanalen delen, inclusief YouTube.
Onder ‘galerij' worden de foto's en video's weergegeven, in aparte mappen voor de interne en de externe camera. In de camera-app kun je alle filmpjes en foto's bekijken door over het scherm te vegen. Hier kun je ze ook in een diavoorstelling tonen. Toch vinden we het onhandig dat je in de camera-app de foto's en video's niet in een oogopslag kan zien: je kan vanuit de camera-app niet in de galerij komen. Het is een van de kleine handigheidjes die ontbreken bij de LG Prada.
Aanwezige programma's
LG Prada beschikt over een heleboel applicaties, waarvan er een heleboel zo vanzelfsprekend zijn dat we ze hier niet opsommen: dingen als alarm, browser en e-mail zijn gewoon standaard. Meer opvallende programma's zijn de Carkit, Financieel (waarmee je de beurskoersen kunt bekijken), Polaris Office, RemoteCall (waarmee een helpdeskmedewerker van een afstand je telefoon kan bedienen), Richnote (een memoblok), SmartShare (waarmee je allerlei bestanden via je telefoon kan afspelen op apparaten die op hetzelfde WiFi-netwerk zitten), en LG Smartworld (waar je apps, wallpapers enzovoort kunt downloaden). LG SmartWorld biedt een redelijk aanbod aan gratis spelletjes, ‘educatieve' apps (zoals een DailyBibleVerse Widget), en allerlei andere apps in de categorieën ‘zakelijk en financieel', ‘reizen en kaarten' en andere. Zo vinden we een calorieënteller en een app voor filmrecensies.
Het aanbod ziet er goed uit, maar is niet opzienbarend uitgebreid. Tot slot is er de app ‘Weer' maar die is een beetje in de war, want op een stralende lentedag gaf hij aan dat er nevel zou zijn in Groningen.
Naast de programma's van LG zijn er de standaard Google-apps: Gmail, zoeken, Latitude, Maps, en Google Play Store. Dit is de voormalige Android Market, die een variatie aan spelletjes biedt: ook Draw Something en Wordfeud zijn gratis te downloaden. Verder vinden we hier Navigatie, Plaatsen, Talk, Spraakgestuurd zoeken en YouTube. In Maps kun je, zoals je van Google gewend bent, meteen in de buurt vinden waar je naar op zoek bent. Maps functioneert heel snel en goed, maar als we Navigatie uit willen proberen, krijgen we een vreemde waarschuwing: hij verkeert in het bètastadium, en we mogen hem niet gebruiken in de auto. Afgezien daarvan is het de vertrouwde Google Navigatie zoals we gewend zijn.
Games
Er zijn geen games geïnstalleerd, maar je kunt er een heleboel gratis downloaden in Google Play of in LG SmartWorld, ook klassiekers als Angry Birds en Wordfeud.
Conclusie
Pluspunten
Uitstraling
Kwaliteit Beeldscherm
Snelheid
Minpunten
Soms omslachtige besturing
Integratie social media
Met de chique presentatie en het mooie uiterlijk wist de LG Prada ons in de eerste instantie enthousiast te maken. En wat dat betreft is er niet veel aan onze mening veranderd: het is een mooie, stijlvolle telefoon, waarmee je zeker gezien kan worden. En naast het uiterlijk zijn er meer goede punten te noemen: zo maakt het messcherpe beeldscherm in combinatie met de snelheid dat dit een ideale internetphone is, zowel om mee te surfen als voor de e-mailfunctie.
Het is dan ook jammer dat de Prada op het gebied van social media nogal wat laat liggen. Ook het feit dat de besturing soms omslachtig is, komt niet overeen met het beeld van de ideale smartphone dat LG ons voorspiegelt. Alles bij elkaar is deze telefoon zeker geschikt als fashion item, maar de high-end uitstraling die het toestel heeft, wordt niet helemaal waargemaakt. En daar kan zo'n hippe reclamefoto niets aan veranderen.