Dual SIM-telefoons zoeken
Dual SIM telefoon nodig? Een compleet overzicht van alle in Nederland verkrijgbare Dual SIM-telefoons vind je hier. Filter vervolgens op specificaties, lees beoordelingen van gebruikers en vergelijk prijzen van aanbieders. We lezen alle deals en aanbiedingen in zodat jij altijd de beste prijs hebt. Lees verder
Bij een Dual SIM-telefoon is het mogelijk om niet één maar twee simkaarten gelijktijdig te plaatsen. In veel gevallen kun je ook op beide simkaarten bereikbaar zijn al zijn er uitzonderingen. Dit soort telefoons zijn hier vooral populair bij mensen die een privé- en werktelefoon willen combineren maar in andere landen zijn ze ook populair wanneer iemand zich nabij twee dekkingsgebieden bevindt of wie veel reist en niet telkens van simkaart wil wisselen.
Verschillen Dual SIM
Er bestaan twee soorten Dual SIM; Standby en Active. Bij Dual SIM Standby (DSS) moet je vooraf kiezen welke simkaart aangemeld is op het netwerk, beiden kan niet. Via een menu in je telefoon kun je van simkaart wisselen of 'shiften'. Dit type heet daarom soms ook wel 'Dual SIM shift'.
Iets nieuwer is Dual SIM Dual Standby (DSDS). Hierbij zijn beide simkaarten aangemeld op het netwerk maar kun je niet gelijktijdig van beide gebruikmaken. Dit komt omdat er maar één antenne is die gedeeld wordt tussen beide simkaarten. Wel is de antenne voor data anders dan die voor spraak. Zo kun je wel bellen met de ene simkaart en gelijktijdig mobiel internetten met de andere. Dit type komt het meest voor.
- Dual SIM Standby (DSS) - Eén simkaart aangemeld en actief
- Dual SIM Dual Standby (DSDS) - Twee simkaarten aangemeld, één simkaart per keer actief
- Dual SIM Active (DSA) - Twee simkaarten aangemeld en gelijktijdig actief
Wil je als je belt met de ene simkaart niet dat een telefoongesprek op de andere naar voicemail gaat dan heb je Dual SIM Active (DSA) nodig, soms ook wel Dual SIM Dual Active (DSDA) genoemd. Dergelijke telefoons zijn uitgerust met twee antenne's, voor iedere simkaart één. Ze zijn daardoor duurder, verbruiken meer batterij en zijn zeldzamer.
Hybride Dual SIM
En dan is daar nog de Hybride Dual SIM. Bij dit type wordt het slot voor de tweede simkaart gedeeld met die van de geheugenkaart. Een nadeel is dat je zult moeten kiezen of je een tweede simkaart plaatst of een geheugenkaart, beiden kan niet. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn voor mobiele telefoons die van zichzelf veel opslaggeheugen hebben. Overweeg je een Dual SIM-telefoon die een dergelijk slot heeft kies dan voor voldoende opslaggeheugen omdat uitbreiden dan ten koste gaat van je tweede simkaart.
Type simkaarten
Simkaarten komen helaas in verschillende vormen en maten. Waren ze vroeger nog zo groot als een creditcard, tegenwoordig zijn ze niet groter dan een pinknagel. Qua grootte komt vandaag voor van groot naar klein; miniSIM (2FF), microSIM (3FF) en nanoSIM (4FF). Dual SIM-telefoons hoeven niet altijd hetzelfde type te accepteren, een combinatie komt ook voor. Je kunt bij je provider een nieuwe simkaart aanvragen voor dat formaat. Het gebruiken van een simkaart-adapter waarbij je een kleinere simkaart groter maakt raden we af. Ze leveren te vaak problemen op met het beschadigen van contactpunten of blijven simpelweg steken in het toestel. Je hebt vaak ook geen garantie na blijvende schade.
eSIM
Een redelijk nieuwe vorm is de elektronische simkaart, ook wel embedded sim. Deze zit vast ingebouwd en kan niet meer verwisseld worden. De gebruiker kan via een menu kiezen bij welke aanbieder hij zit en kan ook eenvoudig(er) wisselen. We gaan in de toekomst deze vorm veel vaker zien, eventueel gecombineerd met een fysiek simkaartslot. Je kunt dan een simkaart in het toestel steken en gecombineerd met de ingebouwde eSIM heb je dan een Dual SIM-telefoon tot je beschikking.