Mobiele telefoons met audio jack-plug zoeken
Nieuwe mobiel met koptelefoonpoort nodig? Voor wie graag bedraad met z'n eigen favoriete koptelefoon naar muziek luistert is dit het begin van je zoektocht. Alle hier getoonde telefoons beschikken over een koptelefoonpoort waarin je een zogenoemde audio-jackplug kunt steken. Lees verder
Laat een ervaring achter en maak kans op € 50
Afbeeldingen zijn op schaal, zo kun je het formaat eenvoudig vergelijken
De audio jack-plug, soms ook wel een klink genoemd, is een type stekker die voor koptelefoons gebruikt wordt. Hij is verkrijgbaar in 2,5mm en 3,5mm maar de 3,5 millimeter variant is veruit de meest populaire voor electronische apparaten zoals mobiele telefoons, tablets en laptops. De laatste jaren komt het echter steeds vaker voor dat fabrikanten de poort weglaten. Vanwege ruimtegebrek of vanwege economische redenen.
Geschiedenis audio jack
De audio jack, ook wel headphone jack of TRS jack genoemd, is een uitvinding die dateert uit 1878. De stekker werd altijd al gebruikt voor het overdragen van audio, in het begin vooral op schakelborden. De stekker bestaat uit meerdere delen zodat er naast 2 geluidskanalen ook data mee verzonden kan worden. Dat laatste wordt vaak gebruikt voor een microfoon of een bedieningsknop. De 3,5 millimeter uitvoering van de audio jackplug die we inmiddels allemaal kennen stamt uit 1960. Deze variant heet ook wel afgekort TRRS; Tip, Ring, Ring en Sleeve.
Verdwijnen van de koptelefoonpoort
In 2016 schokte Apple vriend en vijand door de iPhone 7 en 7 Plus zonder deze poort uit te brengen. Apple vond de poort overbodig omdat je een koptelefoon ook, via een adapter, op de Lighting-poort kon aansluiten. Bovendien zou het weglaten ervan ruimte creëren voor belangrijker componenten, zoals een grotere accu. Ook de geluidskwaliteit zou er op vooruit gaan en zou het toestel waterdichter worden. Apple kreeg veel kritiek op dit besluit, zo zou het de verkoop van de draadloze AirPods willen stuwen.
Veel andere telefoonfabrikanten zagen het nu als een voordeel dat hun telefoons wel over de poort beschikten. Velen adverteerden er zelfs mee. Toch namen de jaren daarna velen anderen ook afscheid van de geliefde poort. Schijnbaar vonden consumenten de poort toch niet zo belangrijk als gedacht. Mogelijk mede geholpen door het enorme succes van de AirPods. Samsung, Google, HTC; allen stapten er van af. Anderen zoals LG en Sony zien het juist als een onderscheidend functie door hun telefoons er wel mee uit te rusten.